HATSAN BULLBOSS 6.35/57j мнения ,тунинг?

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Лятото, при 35 градуса на сянка, влажността на въздуха е 23-27%, след дъжд отива на 45-60 %. Като го наблъскаш този въздух у цилиндъра, няма как да не ти оставя "наследство" помпата. Обезсушителните филтри и на компресорите дори трябва да се сменят на няколко часа работа, а досега аз поне не съм виждал помпа с ефективен влагоуловител.
 

SEPULTURA

Редовен Потребител
От къде мога да намеря по-мека пружина за цилиндъра?

Обмислям закупуване на бутилка,но и там каква е гаранцията,че няма да има вода в нея?
 

lynx

Редовен Потребител
Бутилката ще ти я зареждат с компресор, който има по-надеждна система за отделяне на влагата.
С помпа винаги ще имаш влага в цилиндъра.
 

kosmev

Редовен Потребител
Купи си две бутилки, а помпата я подари.
Все едно да кажеш на рибар: - Купи си риба, а въдицата подари...
Да, вероятно е по-удобно, но пък някои хора искат да си нацепят дървата , да си хванат рибата, да си сменят накладките, да изкачат някой връх....
Сами - колкото и както го могат.
Това е смисъла на хобито, нали?
Пък и всеки истински мъж трябва сам да си помпи любимата.... пушка де... :lol:
В калибър 6.35 това си е наистина предизвикателство. :D:D:D
Първо, тая влага - при пушките де :D - е лошо нещо - най-важното - ръжда видя ли?
Слабото място е резбата- на тапата или на цилиндъра - ако нямаш вътрешен о-пръстен, може лесно да тръгне навън...
Ако са алуминиеви - малко по-добре:
Алуминиевият оксид е отговорен за устойчивостта на металния алуминий към корозия. Металният алуминий реагира с кислорода в атмосферата, при което се образува тънък пасивиращ слой от алуминиев оксид (4 nm дебел).[3] Този слой предпазва метала от по-нататъшно окисление.
Ако са стоманени, остава ти да се надяваш комшиите са ползвали неръждаема стомана.
Аз си взех китайски влагоотделител. По руските форуми казват, че най-добре работел с дамски тампон, от най-скъпите - съвсем сериозно.
Засега съм го напълнил със силика гел и стандартните му памучни филтри, няколко пъти го ползвам, но цилиндрите на пушките не съм отварял, че лятото нещо ги "зазимих"...
Почти си направих и влагоотделител на "входа" на помпата - там ще сложа дълъг маркуч пълен със силика гел.
Помпи на студено, абсолютната влажност винаги е по-малка, отколкото на топло.
Слагай пушката над основата на помпата и както ти пише колегата по-горе, спирай да изтръскваш маркуча от конденза в него.

От пружината на клапана според мен мощност няма да промениш - тя е там колкото да затваря клапана, така че да може да почне да се пълни при празен резервоар.
Усилията, които действат на стеблото и шапката и в двете посоки, са от порядъка на десетки килограми и натега и влияе много малко.
Не познавам конкретния модел, но за мен "достъпните" варианти за вдигане на мощност са два, разпробиване на отвори на въздуха по целия му път и направа на нов, по-лек клапан. Натега на пружината на ударника вече си го дал на макс, предполагам.
А.. и задължително хронограф - има вече китайски по 40лв - иначе не знаеш дали си постигнал нещо...
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
"хаха" "шегаджия"
Купи си ти 10 и ги подари за Коледа из форума.

И кое му е шегаджийското? Аз съм си взел две. Като изпразня едната, давам я за пълнене и стрелям с другата. Удобно е и за това предложих. Но това си е мое мнение и не е задължително да се споделя и от други.
Пък из форума съм подарявал. Не бутилки, амааааа..
 

SEPULTURA

Редовен Потребител
Цилиндъра е алуминиев.Няма корозия вътре в перфектно състояние е. Ще го отварям от време на време да го чистя.Отваря се за няма и 2 минути.
 

Bembor1998

Новодошъл
Привет,

Може би отварям стара тема, но търсих и реших да не пускам нова. Имам Bullboss 5.5 и си спомням че като я взех 2018 стрелях нещо от рода на 4 пълнителя от 200 до 100 бара.
Вчера направих 15 изстрела и налягането падна от 200 до 145/150 бара, което е странно и като цяло това го наблюдавам от известно време. Носих и я на оръжейник да я почисти и види, но продължава да е така. Писах на Хатсан да ми дадат информация, но без успех. Имате ли представа къде да търся проблема и някой сблъсквал ли се е с нещо подобно? Разглобявах цилиндъра да го почистя, но вътре всичко изглеждаше наред и не съм сигурен дали е от него. Четох за пружината на ударника, но нямам как да измеря каква скорост е в момента, защото нямам хронограф. В началото с JSB 18.13 грейна даваше около 300м/с.
 

Pavkata1

Новодошъл
Булбоса взех 6.35.
1. Много по-красив дизайн
2. Малко по-лек
3. Зарежда се лесно с помпа (100 помпи от 100bar до 200bar към 5-7 минути) 4 пълнителя се изтреват от 200до 100 бара.
4. Взех го на изгодна цена от sotis. Правят остъпки,ако се сетите да ги питате.

Мисля да сложа някаква китайска оптика 6х24х50 за 50-60лв, достатъчна ще е за този клас пушка.

Увеличаване/намаляване на мощността на HATSAN BULLBOSS. За начинаещите с PCP-ta (като мен) търсещи инфо за това
1. Трябва Ви 4мм дълъг шестограм.
2. Маха се цилиндъра за <span class="corrected">безопасност</span>.
3. Зареждате механизма и връщате лостчето да застане на 90 градуса.
4. Пъха се шестограма

- Въртене ОБРАТНО на часовниковата стрелка УВЕЛИЧАВА мощността ( + )
- Въртене по посока на часовниковата стрелка НАМАЛЯВА мощността ( - )

По принцип в отвора има пин,сложен за да не можете да "ръчкате" и променяте мощността задaдена фабрично. Тогава се налага да се разпробие/премахме "пъпката" от горе на един винт държащ пин-а (звезда с пъпка по средата) или да ползвате "звезда" с отвор за такива "пъпки" и да се извади пина за защита. За щастие моята пушка няма инсталиран такъв пин.
Как се маха пин-а ако имате такъв :

По този начин се промена мощтността и на HATSAN GLADIUS ,както и на AT44. Възможно е и на други Хасани да е така.

Процедура на GLADIUS:

Броите завъртанията за да може да се върнете до фабрични настройки ако не ви допада резултата.
Трябва да се правят измервания с хронограф за да се определи с колко сте вдигнали/намалили мощността при едно завъртане. Аз нямам такъв уред и за сега завъртях + 3 пъти само - пробно да видя усеща ли се разлика с 2.2 грама

Вдигането на мощтността най-вероятно ще доведе до изразходване на повече въздух и намаляване на броя на максималните изстрели с едно зареждане. Но пък се увеличава обсега на пушката. :)

View attachment 85195

Въжможно ли е да увелича мощността на Bullboss-a, като добавя по голям "пин" ,за да нстегне пружината ,както е на този клип? Пуснете от 8:00 направо:

А на този клип може да се види същото устройство и механизъм на Bullbossa
Пуснете от 10:30 за да не си губите времето.

Има колега "тунингар" с добри отзови в Русе,ама Русе ми е на другия край на света на мен и ако само това се иска за повече мощност,мога сам да го направя. Наясно съм,че ще се изразходва повече въздух.
Не със Добри а най добрият
Вчера отворих цилиндъра,защото искам да сменя пружината с по-мека. В цилиндъра имаше около 20-25г. вода,която изсипах като от чаша. Също така по вътрещността му имаше много и то големи капки вода. Почистих ги.
Добре е всички,които могат да махат цилидрите си да ги прегледат,защото моята пушка е само на 2-3 месеца и 1500+ изстрела,а имаше достатъчно вода за едно 3 в 1...
View attachment 85922

Здравейте колеги водата в цилиндъра една от причините ако си с бутилка компресора от който ти я пълнят не е ок ако си със помпа не трябва да грее макар да има филтър лек и точни попадения през новата година
 
Последна промяна от модератор:

Gadnqra

Редовен Потребител
Здравейте ,коя от пишките е за предпочитане -harsan hrcules 666 6.35 или bidmax x 6.35
Херкулесът е много тежък. Другият проблем е, че цевите на Хатсаните стрелят много добре с чашки, но не харесват слъгове. При модификацията 666, някой твърдеше, че цевите били с друга стъпка на каналите и стреляли добре и пълнотели проектили. Това може да се провери. Навремето и аз, неволно заблудих колегата Jorom, че Херкулесът стреля добре и слъгове. Но това го бях видял с очите си, при двама колеги, които стреляха с турски слъгове. Понякога стреляха и групираха добре, а друг път - не чак толкова. Бигмаксът е по-къса, по-лека и по-нежна пушка. Спокойно достига мощности от, около 100 - 120 джаула. Най-добре се представя, около 106 - 110 дж. Херкулесът е по-мощен. Може да стигне и 140 - 150 дж. И двете пушки имат нужда от пипване и тунинг.
 
Нагоре