Пистолетите на Feinwerkbau

Licho

Редовен Потребител
Доколкото знам,цевта е стоманена,а цевната кутия-алуминиева.
В никой случай не ползвай преобразувател!
Преди 6 години колега от форума бе споделил,( в темата)че е правил прахово боядисване.
 

jix1974

Потребител
Ще влезеш в приключение. И праховото и оксидацията изискват пълно разглобяване на детайла, да не говорим какво ще стане при задължителното почистване - пясъкоструй и разтвори преди праховото. Загледай се в снимките на стр.4, надписите отляво...., дано да е от фокуса...
Не можеш ли да замажеш нещата - шкурка и студена оксидация на цевта, с нещо да пръснеш частично корпуса...
Аматьорско е, но по-малко ще те боли главата.
 

Наскоoo

Потребител
И аз така смятам да направя, ще ошкуря леко цевта и ще я мина със студена оксидация. Ако някой има опит да сподели каква шкурка ще е добре да използвам. На места има язвички. Мисля си да ли да не ги мина само с дремела с приставката за полиране (вид гъба, а не плат). Иначе щом корпуса е от алуминий на мен не ми пречи, че на места е олющена боята. Ще трябва да си взема и аз конусовидното уплътнение, маншет и демфера, който стой под него. Иначе стреля много добре, зареждането е приказка, пружината не се чува въобще, само едно леко пльок (като го избирах и пробвах с чашки имаше и един 65, но при него пружината се чуваше значително). Нямам хроно да го замеря, ако в неделя софиянци се събират някъде и носят хроно, мога да го взема и да го замерим.
 

lynx

Редовен Потребител
Не се занимавайте със студена оксидация, не е перманентна.
За цевта най-добре с подходящ по диаметър черен термошлаух, става много добре.
 

jix1974

Потребител
Добре, за да са всички доволни, предлагам колегата Наскоо да направи следното: първо да си махне ръждата с шкурка с четирицифрен и възможно най-голям номер, после да обезмасли перфектно!!!, намаже с изчакване няколко ръце студена оксидация от качествена марка, накрая да спре процеса не с вода, а директно и обилно със смазка. Т.к. зареждането е отстрани и съответно цевта не се пипа непрекъснато, студената оксидация подозирам ще му изкара година-две, следва обличане с термошлаух, което е перманентното решение.
 

Licho

Редовен Потребител
Не,че съм хукнал да купувам,но все пак да попитам:произвеждат ли се още моделите ФВБ 100,102 и 103?
(Всъщност,те не са за тук,а за темата компресионни.)
И ,изобщо, възможен ли е у нас внос на такива "шедьоври" на пневматиката?
 

Наскоoo

Потребител
Да споделя и аз. Вчера разглобих Фани 80, смених сегмент, уплътнение, голяма пружина (оригиналната бе счупена на 2 места). Новата пружина е същия брой витки, но е по-дълга с 2 см. Монтирах всичко, разглобяване, сглобяване и др. ми отне около 3,5- 4 часа. Осезаемо по-мощен, точността на 6 метра се запази, но е прекалено силен за мен (малко по-дълбоко ги забива в пластелин от Хайнел 312).
Днес за 15-20 мин. го разглобих (вече знам какво, как и къде) и ще скъсявам пружината с около 1,5 - 2 см. Говорих с колега, който има от вафен центъра и голямата и малката пружина, при него голямата е с две витки по-къса, което е интересно, но не е същото (като брой витки) като оригиналната (предполагам), която намерих в моя пистолет.
 

jix1974

Потребител
Е, това е защото и при предишно обслужване са направили така, запазили са и малката от стария вариант. По-скоро е интересно да кажеш какво не ти хареса така? Нещо изкофтва ли се?
 

6tangata

Редовен Потребител
Всички части са подложени на по-високо натоварване от заложеното. Счупването на някой от тях е свързано с даването на значителна сума за нови, ако изобщо могат да се намерят дори и в Германия. Риска за мен не е оправдан, това е спортен пистолет и даже със свойте 140-150 м/с надвишава очакванията като размер, зареждане и дължина на цевта.
 

Licho

Редовен Потребител
Колега,няма ли пружини във Вафенцентер Гота? Замяната с друга(не оригинална) едва ли би била удачна-това вече няма да е същото прецизно ФВБ 80.Вярно,поръчката оттам е свързана с повечко разходи и чакане,но си струва.Сега,след ремонта, стрелям успешно и с повторяемост по 2 сантиметрови мишени на 11м.(от опора и на механични)И това далеч не е предел.Други сигурно постигат и повече.
Желая успех!
 
Последна промяна:

Наскоoo

Потребител
Това, което не ми харесва с тази по-дългата, която е закупена от немския сайт, е че прекалено натегната, по-трудно се зарежда и осезаемо по-силно се чувства ударът. Когато закупих пистолета шумът беше мечта. Все пак ще ми направят същата пружина като тази, която свалих, дебелина, брой витки, дължина и като монтирам ще споделя (разглабяне и сглабяне вече е песен, поне за мен, в крайна сметка не е толкова сложно). Тази от вафена си я запазих и мисля, по-нататък да си закупя от там голяма и малка (уж оригинални), а понеже сега не ми се чака месец и половина, ще пробвам с правена в БГ :). Имам наблюдения, че когато се вземат комплект голяма и малка и отделно комплект голяма с уплътнения, демфер и сегмент, тези двете големите идват с различна дължина.
Не съм голям стрелец, това ми е първият пистолет, от 6 метра 6 чашки ги вкарах в 5 мм с подпиране (да насторя мерника), това с новата пружина.
 
Последна промяна:

jix1974

Потребител
А, това е ценно - мнението на колегата Наскооо от първа ръка. Той смята, че усилието за зареждане и натоварването при изстрел са над нормалното.
Идеята на въпроса ми беше следната:
Ясно е, че много хора процедират така. Две стр. назад колегата Bleu81 описва този вариант на ремонт без да забелязва проблем, а и до сега мисля пищовчето му си е ОК така.
Също е ясно, че от отдавна ФВБ дори заводски са минали на единичната пружина.
Та, дали китовете с две които се продават са оригинални тогава? Залежали +30 г. на склад...? Щанга, ти също ми каза, че имаш съмнения дали всичко във Вафенцентъра е сток...
Мисля си, че при двете е важна синхронизацията му тях, усилие, брой витки и т.н. и явно при колегата Bleu81 са се уцелили нещата, при Наскооо обаче - не.
В тоя ред мисли, аз лично, при обслужване на моя/бивш на Щангата, бих заложил на оригинален ремонтен кит на ФВБ с една пружина, за да е сигурна работата.
 

Licho

Редовен Потребител
Моят,откакто съм го купил, си е с двойната пружина,оригиналната, и съм много доволен!Изобщо не беше слегнала,затова колегата,който ми поправя пищова,реши да не я сменя.
Средната скорост с ЖСБ 0,475 е около147м.с,а с 0,547-към 128м.с.Много точно стреля с плоскоглавите RWS Диаболо Бейсик-0,45г.(в зелена кутия),но с тях скорости не съм мерил.
 
Последна промяна:

Raymon

Потребител
Айде и аз да се похваля с новата ми придобивка feinwerkbau lp 80. Благодаря на колегата jix1974, че се раздели с него за да мога и аз да му се порадвам. Много ми пасна. Вече основно разглобен и почистен, финно смазан и ако накарам ръката ми да не трепери ще е перфектно. Затова яко на рубежа. Разпечатал съм си една камара мишени и се мятам. Най му паснаха сякаш до момента RWS club 0,45g. 145-147 м/с, Jsb-то нещо не го хареса, пробвах с 0,547 и 0,510 нямах 0,475 да видя с тях как ще е. Има време. Благодаря за инфото което сте качили до сега, много ми помогна за да го разглобя и събера пак. Качвам и една мишенка на 12 м. от ръка. Иска ми се да кажа, че имаше вятър ама не. ;)
 

Attachments

  • 08D52E92-83E6-4F8D-936B-836C4E2E2003.jpeg
    08D52E92-83E6-4F8D-936B-836C4E2E2003.jpeg
    581.4 KB · Прегледи: 79
  • 488CE13A-BDB6-44B1-BB5F-786EF9CF16B0.jpeg
    488CE13A-BDB6-44B1-BB5F-786EF9CF16B0.jpeg
    346.5 KB · Прегледи: 77

Licho

Редовен Потребител
Опитай най- напред от опора,а после започни от ръка!
Пробвай и с мачовите чашки RWS Диаболо бейсик и Хоби (0,45г)!Моят много ги "харесва"!Освен това са и по-евтини от ЖСБ.
 

njatanasow

Редовен Потребител
Предлагам ти,като задобрееш тази моя мишена на която се виждат по лесно попаденията от колкото в черния кръг.Тя е копие на оригинала! ;)
 

Attachments

  • 3-бели.pdf
    79.1 KB · Прегледи: 56

Raymon

Потребител
Предлагам ти,като задобрееш тази моя мишена на която се виждат по лесно попаденията от колкото в черния кръг.Тя е копие на оригинала! ;)
Много благодаря, наистина е по добре защото при мойте когато попадне в черното нищо не се вижда.
 
Нагоре