SUMATRA by Eun Jin

vedra

Редовен Потребител
Правил ли си такъв с-модератор? С колко сантиметра по-дълъг ще стане от сегашния който ползвам. Тъй като ще го ползвам само за "домашни упражнения" размерът не ме притеснява но в същото време наличието на такава "тихина" ще е важно за мен тъй като ще ми позволи да си стрелям у дома със всякакви проектили.
Смяташ ли, че би могъл заради по-голямата си дължина да разшири групите? или пък може би тъкмо обратното- сегашният на практика събира попаденията и по тази логика по-дългият би трябвало да ги събира още повече? Давам си сметка, че тук не става дума само за проста математика но ако до сега не си правил такова нещо съм готов да финансирам такъв проект на свой риск.
Ако някой има теоретични познания или практически наблюдения по този проблем, моля да сподели.
 

Добрислав

Потребител
Здравей,колега!
Не обърнах внимание какъв модератор използваш в момента?
Не съм стрелял без моя,но и така на 50м., ги събира на 10-12мм.
Аз използвам този модел в тази разновидност:

https://www.krale.shop/en/silencer-huggett-belita-compact-1-2-unf/

Реално шум от изстрел не се чува,така че на мен ми върши перфекта работа,но в твоя случай и за твоята пушка и калибър,не зная какъв модел и дължина ще бъде най-подходящ?
 
Последна промяна:

vedra

Редовен Потребител
Е, ама той твоя е някакъв много як. На каква пушка го ползваш? Моята е 6.35 мм;160 джаула: 290-300 м/сек Моя модератор ми го прави Ники от Русе. Аз него питах дали ще се наеме да ми направи друг специално за стрелба с леките проектили. Този който имам сега е перфектен за 3.67 грамовите пълнотели но когато заредя 1.645 пушката изведнъж става невероятно шумна. Та затова ми трябва някакъв друг само за двора и само за леки проектили да не преча на съседите наоколо, че аз доста гърмя. За сегашния нямам идея нито за устройството, нито за размера, важното е че ми върши перфектна работа- можеш да го видиш на снимките 20-на поста по нагоре на стр. 103.
 
Последна промяна:

Добрислав

Потребител
Ползвам го с пушката от подписа ми: Daystate MK4 IS ST,cal. 5.0(.20). FAC , 34 J, 276m/s.
Виждам,че се предлага и в по-дълъг вариант,с дължина 17см.,докато този,който ползвам е към 12-13см.,но на мен и така ми е удобен,защото пушката се събира заедно с него точно като дължина в куфара,без да се налага да го развивам.
Но ти използваш по-голям калибър и с по-голяма мощност,и в твоя случай ще е необходимо нещо още по-сериозно ?
 
Последна промяна:

vedra

Редовен Потребител
Аз на 103 страница бях изказал подозрение, че с леките проектили шумът се дължи на свръхзвуковата скорост с която излиза чашката от цевта и не зависи от модератора. Преди малко говорих и с Марин (blue81), който потвърди тези ми съмнения. Според него никой модератор няма да може да намали шума достатъчно. И kifa е на същото мнение, значи наистина така стоят нещата.
За съжаление единствения начин да стрелям безшумно и с леките проектили е да свалям джаулите надолу, което ще даде и ред други предимства. Само дето хич не ми се иска да го правя
 
Последна промяна:

Добрислав

Потребител
С леки проектили не намалява ли точността,въпреки по-високата скорост,особено на по-големи дистанции?
 

lynx

Редовен Потребител
Vedra, нали имаш регулатор за мощността на Суматрата (от долната страна)?
След тунинга да не сте го "обезвредили"?
 

vedra

Редовен Потребител
Мдааа, шкарто!
Само, че укротяването става за 10- на минути според Ники. Проблемът съм аз. Кефи ме да е силна въпреки че нямам практическа необходимост от такава мощ- на лов не ходя, по хора, кучета и котки не стрелям- само дупча едни листа А4. Ще мисля!!
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Не, Рачо не е обезвреден, но няма смисъл да се разбутват скорости и клапан от този регулатор - не е добре измислен. Затова, когато пушката се настрои веднъж, както трябва, съветвам собствениците да не използват повече регулатора. Веско, модераторът ще бъде по-дълъг с 4 см. Ще заглушава по-добре, но става прекалено дълъг и трябва много да внимаваш да не го чукнеш някъде - отчупва се с парчето от цевта, което е с резба пред осмицата. Не те съветвам да намаляш от регулатора Суматрата, тъй като сега е с мощна пружина и ще блъска и върху клапанното тяло - така работи въпросният регулатор - ограничава хода на клапана, като поема част от удара. Но, след като го поеме го предава на клапанното тяло. По-добрият вариант е да се сменя пружината с по-слаба, което става за 5 мин. Освен това и платото ще се промени.
 

vedra

Редовен Потребител
Абе ако ще се скопява, ти ще я правиш. Аз пи тая пушка само натискам спусъка. Друго йок. Ама някак си сърце не ми дава.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Когато се намали от пружината, спусъкът става песен. И се зарежда с 1 пръст. Според мен първо пробвай, без да пипаш нищо по настройките, на пълна мощност, как е точността. Ако стреля добре така с 1,64, аз не бих я намалял.
 
Последна промяна:

vedra

Редовен Потребител
Само да добавя че Суматрата остава без промени в настройките за стрелба. С пълнотелите от 3,7 дава перфектна скорост и точност на 30 и на 54 метра. При чашките от 2.8; 2.0 и 1.645 скоростта и точността са повече от задоволителни за ловна карабина. На 100 м още нямам кураж и удобно място, за да я пробвам. Освен това, когато съм настроен перфекционистки имам АА S 410, която за моето ниво е направо чудесна пушка.
Днес, с решаващата помощ на Дени / JETHRO направихme още две дребни но важни промени, които ще оптимизират използването на пушката:
1. Удължихме крачетата на набузника, тъй като, за да докарам оптиката до нивото на цайсите си имах нужда от още 3-4 мм, които чичо кореец е решил да спести при оригиналните крачета за реглажа. С фабричната възможност за изместване на набузника в страни и новите, по-дълги крачета марка "Jethro Original S-class 2020 ";), можеш да гледаш през оптиката и със задника си ако щеш:lol:
2. По ФТ тертип към колелото на паралакса добавихме показалец в бял цвят за прецизно мерене на разстоянията ( доколкото това позволява наличната оптика LEAPERS 8-32Х56 SC P3-P832 MIL-DOT).
Ето и снимки:
20200604_000134.jpg 20200604_000149.jpg 20200604_000210.jpg
 

Georgi K.

Новодошъл
Здравейте да попитам една суматра 6.35 карабина-по късия вариант с 290 кубиковия резервоар може ли да се бутне до към 100-120 джаула с 6 последователни изтрела и кой може да извърши такива манипулации?
Също така как стои въпроса с резервни части например ако дефектира резервуар или клапан намират ли се някой прави ли или ако се случи пушката е за кофата?
 

hunter_78

Редовен Потребител
За Суматра с дефектирал резервоар не съм чул.Доработките за повече мощност ги прави колега от Русе,което включва и изработката на нов клапан.Той ще каже колко изстрела може да искара и с каква сила.Прочети по назад в темата внимателно,всичко е описано с достатъчно снимков материал.
 

Georgi K.

Новодошъл
Прочел съм цяла тема но така и не разбрах малката суматра може ли да изкара 6 или повече изтрела на 100-120 джаула иначе има доста снимки които не успявам да отворя като някой от тях са точно по моя въпрос...
 

lynx

Редовен Потребител
Малките Суматри не са много разпространени у нас.
Попитай на лично съобщение Цилиндъра, той е имал взимане даване с такава пушка и май не беше много очарован от качеството им.
Трябвало е да си вземеш Суматра с 500сс резервоар, като ще търсиш такива мощности и повече на брой изстрели.
 

Kostas

Потребител
Здравейте, колеги.

Може ли някой да потвърди размера и вида на винтовата арматура на модераторя на Sumatra? Искам да заменя моя модератор с DonnyFL, но не мога да си спомня кой адаптер ми трябва.
 
Нагоре