ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

dberov

Редовен Потребител
На последък ни напранаха виетнамци.
Първия ръсеше реклама, този е втори който засичам, че и два акаунта си е отворил.
За сега е нарушил само едно от пеавилата, да няма втори акаунт, но съдейки по сниката която използва за аватар, май не е фен на на пушките. Дали сега или по нататък, нека Модератор или Админа му решат съдбата.

nhandinhbongdaligue1
- Số 32 Lê Đức Thọ, Mai Dịch, Cầu Giấy, Hà Nội
nhandinhbongdacupc2 - Số 32 Lê Đức Thọ, Mai Dịch, Cầu Giấy, Hà Nội
 

petkof

Редовен Потребител
Има доста виетнамци говорещи и пишещи на български. Също така и някои с български корени.
 

dberov

Редовен Потребител
Само дето тоя си е чист виетнамец - подписа му всъщност e активен препращащ линк към местоположение във Виетнам, дори си направих една виртуална разходка и се изненадах колко е чистои подредено. Нямам нищо против никого но съм 100% сигурен че не е тук заради хобито и ще почне с рекламни линкове като предишния.

20.06.2020-22;28;04.jpg
 

Proxynet

Новодошъл
Здравейте
Имам интерес за този модел оптика: Hawke Sidewinder 30 8-32x56 Mil Dot
Ще я използвам за този модел пушка която на скоро закупих:pCP AIR RIFLE DAYSTATE HUNTSMAN REGAL XL HUMA REGULATED 22call
Помогнете дали съм направил правелния избор приемам съвети
Благодъря
 

nelsky

Редовен Потребител
Здравейте, Колеги! Видях, че в темата са разисквани въпроси извън сферата на въздушните пушки и пищови и затова си позволявам да пусна този пост, които е свързан с мой "енергиен" проблем, с които се сдобих чрез закупуването на малък вилен имот :) Та, казусът е следният: Наскоро се сдобихме с малка вила, която няма собствена партида за ток. В момента сме вързани към съседа, които има две партиди и ние ползваме едната (това е заварено положение и за нас, а и за него, тъй като и той е собственик от сравнително скоро). И двете страни имаме желание този проблем да се разреши и всичко да си е законно. Говорих със съседа и той е склонен да си продаде излишната партида, обаче според ЕОН, това е незаконно и няма как да стане. Тъй като ел. мрежата в района е частна, ЕОН искат декларация от кооперацията на собствениците, че са съгласни да бъда свързан към тяхната мрежа. За сега удрям на камък в опитите си да се свържа с председателя на тази кооперация, явно никой не знае кой е (или кои са, защото май са няколко), но чух, че предните собственици на имота не са успели да се свържат също (или са се свързали, но са стигнали до някакви 10 000 лева разходи за присъединяване към ЕОН и са приключили със желанията за собствена партида). В момента чакам оферта от фирма, която се занимава с изграждането на автономни фотоволтаични системи и евентуално да си реша проблема по този начин. Интересува ме, дали някой има опит с тези системи и дали мога да очаквам,че ще ми покрива консумацията на ел.енергия? Вилата е малка, за сега се ползва само почивните дни, консуматорите са: хладилник, бойлер, малка готварска печка, климатик, осветление, интернет, ТВ, радио и други дреболии, а и СОТ ще трябва да се включи. При всички положения инвестицията няма да се избие никога, но явно съседа иска да се разрешат нещата и по възможност да си осребри актива ( втората партида за ток), от различни хора от ЕОН, с които контактуваме, получаваме само завоалирани отговори и нищо конкретно- "Ама то има начини, ама трябва да се чака, ама ще видим, ама не знам какво си...". Аз нямам намерение да се моля нито на съседа, за да ме остави свързан към неговата партида, нито на ЕОН да ми вземат парите за присъединяване и да продължа да им плащам нататък. Към момента единствено ме интересува, дали фотоволтаиците ще ми покриват нуждите. Ако някой има опит или познания в тази област....
 

bleu81

Редовен Потребител
Привет,
Солари + акумулатори+ инвертор които да захрани едновременно бойлер+климатик+печка няма да е малка инвестиция а след има няма 10тина години акумулаторите ще са за смяна за немалка четирицифрена сума хххх лева.

Само като идея
Газов бойлер на пропан бутан + готварска печка на пропан бутан ще олеснят много задачата и цената. Безумно скъпо ще ти излезе да топлиш вода със солар.

Хладилник, осветление, интернет, ТВ, радио и други дреболии, а и СОТ вече могат сравнително лесно да се захранят със солар ако говорим за няколко лед лампи малък хладилник и телевизора не е някой стара плазма .

Бих предвидил и инверторен генератор за инструменти и средно мощни консуматори. Климатика е екстра.. Ако е жизнено необходима ще излезе по евтино да палиш генератора отколкото да оразмериш системата за такъв капацитет.
 

nelsky

Редовен Потребител
Не, инвестицията няма да е малка и съм наясно с това. Системата, която евентуално ще се инсталира ще е 5 kW. Наясно съм, че няма как да се ползват всички големи консуматори заедно. Бензинов генератор, който да се включва автоматично при нужда, ще е задължителен елемент. Опциите за газова печка/бойлер или соларен панел за топла вода са неща, който също съм обмислял.
Бях наясно, че нещата с тока не са уредени, още преди сделката, но разчитах, че ще има време за да се оправя с тромавите процедури на енергото. За съжаление, явно няма да имам това време, така че опциите ми не са много. По принцип съм склонен да платя исканата сума за партидата на съседа, но след като това няма как да се случи по законен път...А между другото исканата сума е близка до това, което ми споменаха от фирмата за изграждане на 5 kW система при предварителния разговор.
 

petkof

Редовен Потребител
Ако бойлера е газов или слънчев, 5 kW соларни панели са прекалено много за малка вила ползвана само събота и неделя. Климатик също не мисля, че ще може да се захранва достатъчно дълго , паралелно с другите консуматори.
 

didarai

Редовен Потребител
Някой може ли да препоръча градински соларни фенери (по-скоро тип прожектор) които да осветяват все пак нещо.
Тия с детектора за движение са доста силни, но аз искам да светят през цялата нощ, макар и не толкова силно, но не и като декоративните, които осветяват само себе си .
 

nelsky

Редовен Потребител
Ако бойлера е газов или слънчев, 5 kW соларни панели са прекалено много за малка вила ползвана само събота и неделя. Климатик също не мисля, че ще може да се захранва достатъчно дълго , паралелно с другите консуматори.
Да, 5 kW за такава вила не са малко, но за сега не е сигурно, че бойлера няма да е електрически. Евентуално може да се инсталира бойлер с 1.5 kW нагревател, който да замени сегашният 3 киловатов и да нагрява само през деня, когато има слънце. Ясно е, че системата ще бездейства през повечето време, това и фирмата ми го каза няколко пъти и затова ме съветват да не инсталирам много мощна система, а да си оптимизирам консумацията. В крайна сметка предварителната оферта е факт: около 14 000 лева, от които кажи-речи половината са за акумулатори. 12 панела, 8 акумулатора, които според сметките трябва да осигурят около 11 kWh използваема енергия за времето, когато няма слънце, 3 kW инверторен генератор. Системата позволява да се инсталират още 6 панела. Ако се поставят по-малки акумулатори, които да осигуряват около 5-6 kWh акумулирана енергия,това ще намали цената с около 2 000 лева. Чудя се, дали не е по-добре, вместо акумулатори с по-голям капацитет, да се сложи малък ветрогенератор. Лятото денят е дълъг, а зимата вятър около Варна бол. Поне 50 %, ако не и повече, от цената на ветрогенератора, ще се покрие от разликата в цените на акумулаторите.

Някой може ли да препоръча градински соларни фенери (по-скоро тип прожектор) които да осветяват все пак нещо.
Тия с детектора за движение са доста силни, но аз искам да светят през цялата нощ, макар и не толкова силно, но не и като декоративните, които осветяват само себе си .
Имам един лидълски, който е с два режима- със сензор за движение и светещ на пълна мощност и светещ постоянно с намалена мощност. Ползвали сме го преди години да свети постоянно и си спомням, че до някое време през нощта все още си светеше. Даже преди 2-3 седмици ги бяха пуснали по 9,99 в Лидъл (иначе бяха по 14,99 или 19,99, не помня точно) и се чудех, дали да не взема няколко, ей така, да има, ама не взех. Тогава още не знаех, че тока изведнъж ще ми стане голям проблем :D Ако не забравя, може да го снимам как свети и да кача снимка, че да добиеш някаква представа.
 

Termina4

Потребител
https://m.emag.bg/gradinski-solaren...ionno-upravlenie-40-w-foyu-8840/pd/D8M78RBBM/
Аз имам 2 такива и ми вършат добра работа. Хубавото е че можеш да ги върнеш ако не покриват изискванията ти.
@nelsky със сигурност може да намериш оферта и за 7-8к, но според мен вариантите със пазарене с алчността на комшията ще ти спести много нерви за в бъдеще. Продажба на имота преди или след поставяне на автономната система, също е вариант.
 
Последна промяна:

sts1969

Редовен Потребител
Опитай се да разбереш кой са техниците който извършват ремонтите по елмрежата в твоя район (бачкаторите както се казва). Те имат нужните познания и връзки да ти разрешат проблема, но естествено ще се наложи да се "бръкнеш" за някой лев под масата...и този вариант трябва да им бъде подхвърлен когато ги потърсиш за разговор на 4 очи СЛЕД работно време (масова практика). За теб този вариант ще е по-изгоден за в бъдещи проблеми и размотавания, защото машината която искаш да завъртиш е "тежка". :D:cheers:
 

lynx

Редовен Потребител
За съжаление всичките проблеми с Енергото се разрешават с пари под масата и корупция.
Моя позната се запъна всичко да си оправи без рушвети, за разделяне на една партида с един електромер на три такива я държаха 10 дни без ток.
Едната фирма дойде и разкачи системата, а другата по план график дойдоха след 10 дни да закачат новите електромери.
С малко дете през зимата и без електричество им беше весело, но който се запъва го юркат по Устав, а по наредбите има достатъчно точки, по които да те направят на маймуна.
 

nelsky

Редовен Потребител
@nelsky със сигурност може да намериш оферта и за 7-8к, но според мен вариантите със пазарене с алчността на комшията ще ти спести много нерви за в бъдеще. Продажба на имота преди или след поставяне на автономната система, също е вариант.

Най-евтиния и удобен за мен вариант е плащане за излишната партида на съседите и аз нямам нищо против да го направя, но както се оказа, това няма как да се узакони пред ЕРП т.е. ще имам ток, но проблема ще остане във времето и партидата няма да е на мое име, а ще съм платил една сериозна сума. Не обвинявам съседа в алчност, напротив, човека е бил съвсем толерантен с предните собственици и над 3 години им е осигурявал ток без да има изгода от това. Но се надявах, че и аз ще имам малко повече време за да разреша проблема с тока. Вариант е да му предложа, да му плащам някакъв наем за ползването на партидата му.
За 7-8 000 лева оферта се съмнявам да намеря, само генератора и батериите отиват близко до тази сума. А имам приятел, които доста си пати от евтини акумулатори, които при 6 месеца гаранция, изкарваха точно 7 месеца.


Опитай се да разбереш кой са техниците който извършват ремонтите по елмрежата в твоя район (бачкаторите както се казва). Те имат нужните познания и връзки да ти разрешат проблема, но естествено ще се наложи да се "бръкнеш" за някой лев под масата...и този вариант трябва да им бъде подхвърлен когато ги потърсиш за разговор на 4 очи СЛЕД работно време (масова практика). За теб този вариант ще е по-изгоден за в бъдещи проблеми и размотавания, защото машината която искаш да завъртиш е "тежка". :D:cheers:

Преди да купим имота имаше един служебен автомобил на ЕРП, който редовно виждах спрян наблизо и точно исках да говоря с тях. Но откакто ние сме собственици и ходим там, не съм ги виждал повече. Познати с нужната информация и връзки си мислех, че има и аз, но се оказа, че когато трябва да се свърши работа се почва едно хъкане-мъкане. То и причината да купя имота, въпреки, че знаех за липсата на партида за ток, бяха твърденията, че "Няма проблем, всичко ще се оправи, ток ще има". Здраве да е! Проблемите са затова, за да се решават. И този ще си мине по реда по един или друг начин. За пореден път се доказва защо на вълка му е дебел врата :) В случая мен ме радва, че имам алтернатива на ЕРП, пък било то и на по-висока цена и с постоянно съобразяване кога какъв консуматор да ползваш. Хладилника да бачка, да има студена бира да си отворя на верандичката, пък ако това ще ми струва 14к, така да бъде :cheers: Лошото е, че двора е малък и няма място за стрелба :(
 

xpresident

Редовен Потребител
Сметни си цената на смяната на акумулаторите след 5-10 години и застраховка "градушка" на панелите. Ветрогенератор няма да ти дава достатъчно ток, освен ако не си на много открито, примерно Нос Калиакра. Аз ползвам Air-X 400 вата и на под 20км/ч вятър дава около 0 ампера. Иска висока мачта и да се спира ПРЕДИ буря, че да не му събираш лагерите по двора после.
 

nelsky

Редовен Потребител
Да, от ветрогенератор сам се отказах, след като почетох из нета. За акумулаторите е ясно, но до 5-10 години мога да намеря начин да се с вържа към мрежата и да отпадне нуждата от акумулиране на енергия. Така или иначе цялата система едва ли ще ми спестява повече от 200-300 лева от сметки за ток на година, така че цялата инвестиция по принцип ще е абсолютно финансово нерентабилна, няколко хиляди лева повече или по-малко през годините няма да направят голяма разлика.
 

bleu81

Редовен Потребител
Да, от ветрогенератор сам се отказах, след като почетох из нета. За акумулаторите е ясно, но до 5-10 години мога да намеря начин да се с вържа към мрежата и да отпадне нуждата от акумулиране на енергия. Така или иначе цялата система едва ли ще ми спестява повече от 200-300 лева от сметки за ток на година, така че цялата инвестиция по принцип ще е абсолютно финансово нерентабилна, няколко хиляди лева повече или по-малко през годините няма да направят голяма разлика.

А защо не само генератор на пропан Бутан + един по голям юпс който да поддържа сота, осветление и хладилник нощем? Виждал съм сравнително "маркови" генератори двугоривни. Предлагам ти пропан Бутан понеже можеш да го ползваш за гориво и за бойлер и готварска печка, че и хладилници на газ има. Докато работи генератора ще дозарежда юпс-а. Нощем ще си черпиш ток за осветление и разни малки консуматори от юпса. Сота може да се обезпечи от сравнително малък и евтин соларен панел и малко по голям акумулатор, който да се дозарежда при нужда когато палиш генератора.
Така като отиваш към вилата ще носиш по една бутилка газ + още две запас на вилата а като се връщаш носиш празната за дозареждане. Чиста работа няма да разливаш от туби, миризми и тн.

Цялата система заедно с уредите ще излезе наполовина на инвестицията в панели и само ще зарежда газ когато се наложи.
 
Нагоре