Hatsan semi-automatic

Jorom

Редовен Потребител
Не можех да го гледам Сорти-то с тая меко казано отвратителна скоба на спусъка! И взех та го попромених - отрязах грозотията и сложих скоба от някаква стара китайска пушка Това което отрязах, най-добре би било да го пратя на дизайнера, измислил този грозен приклад...да си го завре някъде! Защо зорлен са осрали дизайна на приклада с тази гротескна скоба, не проумявам! Тюркбула скоро също ще се раздели с част от скобата си! Пластмасата от която е изработен приклада е изключително твърда и яка. Отвора който се получи под цилиндъра след отрязването на излишното запълних с епоксидно лепило и две таблетки активен въглен, стрит на прах.
Този пистолет е 0220 съвсем прясно произведен, цевта беше с перфектна изходна фаска, само малко я повъртях върху 6мм сачма от лагер и паста за драскотини на ЗМ
Разширих още малко отвора на цевта от 4 на 4,2мм, и направих фаска от 5мм към 4,2мм
ТП е достатъчно широк - 5мм, не съм го пипал
Цилиндъра не съм го отварял, пружината на ударника е оригиналната, и не съм я натягал
Основното подобрение което направих, е че нарязах резба и навих 3мм болтчета в смешните 2,5 милиметрови отворчета на клапанното тяло, изпилих излишното от болтчетата, а канала го запълних с епоксидно лепило и изчистих на струг. Избрах и разширих един от шестте отвора на 5мм, ефекта след тунинга е сериозен като прираст на сила! Нямам хроно под ръка, но това пистолетче забива в дърво същите чашки, по-дълбоко отколкото Норика с оригинална ГП на малко изстрели! Ще трябва да пусна уведомление в КОС при това положение...малко бях на кантар относно уведомяването, щото фабрично е около 20 джаула, но при всички положения вече съм минал границата от 24 дж. Отначало не презареждаше след тунинга...също като Тюркбула, но бързо го накарах да започне да презарежда.



IMG_20200303_165940.jpg IMG_20200303_153956.jpg IMG_20200303_182632.jpg
 
Последна промяна:

vedra

Редовен Потребител
....... Отначало не презареждаше след тунинга...също като Тюркбула, но бързо го накарах да започне да презарежда.
View attachment 82111 View attachment 82112 View attachment 82113
Колега, как го кандардиса пак да започне да презарежда? Моя спря след 200-300 изстрела да презарежда, после Ники го оправи но последните 1-2 седмици пак е пълно ТОТО!!!
Аз си мисля че проблемът е в барабаните....
Понеже съм доста кьорав, най-сетне се убедих че без оптика мога да стрелям макс до 7-8 м, после не виждам линиите на мишените и резултатите ми са плачевни.
Във връзка с това съм предприел следните мерки:
1. Ще гледам да олекотя малко спусъка, ако изобщо е възможно
2. Набавих си малка оптика срещу 15 лева от приятел. Предполагам че ще имам проблем с монтажа заради надстърчането на барабана. От друга страна производителят твърди че препоръчва възможно най-нисък монтаж.... някой да има наблюдения и идеи?
Оптиката е: Accurate М9 2,5-10Х40
Не е нищо особено но за тоеа за което ми е необходима става. С този пищов стрелям на дистанции между 8 и 20 м. макс- трябва само да мога да виждам кръговете на мишената.
Някой има ли такава джвъчка или да е чувал нещо...
Tactical-Riflescope-2-5-10x40-M9_Accurate.jpg_q50.jpg
И още едно питане- тази оптика дали може да се качи и на пружинка?
 

petkof

Редовен Потребител
Тази оптика според мен трябва да се казва "Накурати". Ако я качиш на пружинка, пак ще е там.
 

vedra

Редовен Потребител
Благодаря за пояснението.
След като прочетох отговора ти, се загледах по надписите върху корпуса. Оказа се че моята се казва "Белиши"(Beileshi). Поразрових се из нета и разбрах, че един и същи продукт се предлага с най-малко 4 или 5 различни търговски названия. Повечето отзиви твърдят че е пълен боклук и сигурно е така но в случай че това е единствената оптика с която разполагаш и искаш с нея да ходиш на лов, на ФТ, бенчрест и т.н.
За мен, моят Хатсан Сорти и разстояниата на които стрелям с него е идеална. За останалото разполагам с още две оптики със сравнително добро качество.
Освен това не мисля че човек трябва да е изненадан, че нова оптика за 47-48 долара не е с идеалните показатели.
За мен остават неясни само 2 проблема:
1. Ще мога ли да я закрепя върху пищова без допълнителни монтажи и да мога да поставям и да вадя барабана. (тази неяснота ще се реши от самосебе си в момента в който следващата седмица Хасанчо се върне при мен и го изправя очи в очи с Белуши):)
2. Защо по дяволите тумблера (за елевацията-корекция по вертикалата) има една скала върху външния корпус (от 1 до 5), а когато отвориш капачката му вътре има още една скала с много деления??? За този проблем ще ми трябва помощ от приятел, тъй като явно съм дълбоко не на ясно с нещата а и чичо Гугъл не се произнесе едноаначно по този въпрос.
 
Последна промяна:

vedra

Редовен Потребител
Извинявам се за поредния пост но забравих да постна снимките на проблемния (за мене) тумблер.20200607_053611.jpg 20200607_053618.jpg
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Първо провери, дали външната капачка върти тумблера или само от вътрешната врътка е възможно.
Ако става и от двете, външните деления, са един вид помощни за бърза корекция - можеш да видиш на колко вътрешни деления отговарят.
Ако става само от вътрешната врътка, приемаш, че са "умотворения" на китаеца, за да придаде функционална "тежест" на изделието.
 

vedra

Редовен Потребител
Ба.. та.. ма..!
Напълно си прав!
Външните са помощни- едно въртене от тях се равнява на 3 от вътрешната скала. Явно вътрешната е за финна настройка а външната за бърза.
Благодаря че цъкна лампата в тъмното:cheers:
 

Jorom

Редовен Потребител
@vedra, относно проблема ти с презареждането на Сорти-то, първо си провери пълнителите дали болтчето не е много стегнато и заради това да не презарежда Като завъртиш прозрачната част на пълнителя обратно на часовниковата стрелка, до втория отвор за чашки примерно, и го пуснеш, пружината трябва да може да го завърти до първия отвор! Пробваш и от последния отвор дали ще се върне на позиция 1, трябва да се връща без никакви задържания по пътя! Регулираш с помощта на болтчето, добре е да ползваш фиксатор за резби - развиваш болтчето като придържаш капачето и капваш фиксатор в отвора за болтчето и завиваш, така няма да се саморазвива/затяга след като веднъж го нагласиш!

Ако проблема не е в пълнителите, ще трябва да си поиграеш с обема на камерата между цевта и буталото но първо си провери пълнителите дали работят коректно, и чак след това може да пробваш да човъркаш механизма за презареждане
 
Последна промяна:

vedra

Редовен Потребител
Благодаря. И аз си мисля, че е от барабаните. Затягам ги уж но или са много стегнати или хлабави. Ще си поиграя с този проблем. Дано не се окаже че и с камерата трябва да се заигравам. За фиксатора не бях се сетил. Забелязал съм че от 3 или 4 позиция се връщат но от последната, по скоро не.
Ще видя какво се случва.
Благодаря още веднъж.
 

Jorom

Редовен Потребител
Трябва мноого прецизно да действаш с болтчето, понеже малко повече от необходимото да го мръднеш, и се отразява на работата на пружината! Трябва да уцелиш момента! И гледай фиксатора да е само по резбата в отвора, в никакъв случай да не достига до капачето / главата на болтчето!
 

Jorom

Редовен Потребител
Вчера покрай Бигмакс-а взех на стрелбата и хатсанчето. Бях го пробвал на 25м, и понеже ми хареса резултата, реших да го пробвам и на 50м...но повече на майтап, не се старах особено! Стрелях легнал от земята, пистолета го опрях на парче дърво.
Оптиката е фиксирана 4х32, дойде в комплект с големия ми арбалет...и вече перманентно си стои на пистолета! Kато почна да стрелям с арбалета, ще му мисля оптика.

С H&N Excite Hammer, на 25 м групата от 10 изстрела е 35мм,
а на 50м, при 10 изстрела, 8 са в група 6см
При ЖСБ 1,175-5,53 на 25м, групите са в рамките на 30мм

DSCF7251.JPG DSCF7253.JPG DSCF7247.JPG DSCF7249.JPG
 
Последна промяна:

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Някой да има идея от къде мога да намеря бойна пружина за Хатсан Сорти? Телта е 1,1 мм, външен диаметър 8 мм. Стояла е доста дълго време зареден и пружината се е деформирала и не мога да дам точна дължина.
 

Jorom

Редовен Потребител
Като ходих последно в Истанбул, не можах да намеря Barrage с дървен приклад...който е хиляди пъти по-красив от уродливото пластмасово грозилище, и взех Barrage с пластмасов приклад...изтраях само две седмици преди да подхвана приклада! Отрязах грозилището след ръкохватката и сложих сгъваем тактически приклад! Запълних с епоксидна смола+стрит активен въглен за цвят огромната дупка около манометъра, като остана само да го мина с шлайфа утре!
Дървения приклад много ми харесва, но след промените, вече не съжалявам че пушката ми е с пластмасов приклад :)



0s-l1600.jpgDSCF7271.JPG DSCF7272.JPG


P_20201014_194225.jpg P_20201014_190935.jpg P_20201014_191100.jpg P_20201014_191013.jpg P_20201014_194036.jpg
 

Jorom

Редовен Потребител
Последните попълнения в арсенала ми, клас полуавтомат и двете - Barrage с доста преработен приклад, и Galatian Auto 5,5мм Понеже не ми допадат класическите приклади (като на Галатиана който взех), а не можах да намеря оригинален тъмбхол приклад за модела Галатиан 1 който да му сложа, му сложих сгъваем тактически приклад с който в сгънато състояние е 83см при оригинална дължина 106см От трите ми полуавтоматични пушки, стрелбата с тази е най-приятна, след това е Баража...Тюркбула издава едно дрънчене на пружини, което доста ме дразни! ТП фабрично е 5мм така че тунинга се състоя в разпробиването на единия от няколкото доста малки отвори на клапанното тяло съвпадащи с ТП, (като не съм запълвал канала и останалите малки отвори), както и отвор на цевта към ТП 4,5 мм с необходимата фаска.DSCF7340.JPG
След тунинга, пушката презарежда докато налягането не падне под 50 бара.

При Баража има още една промяна спрямо предишния ми пост - скъсих шрауда (и цевта съответно) с около 10см и вече дължината на пушката е само 94 см при оригинална дължина 105см, а при сгънат приклад е 71 см. За сравнение, полуавтомата Тюркбул е 78см. Няма проблеми при презареждането след скъсяването!

DSCF7344.JPG DSCF7350.JPG
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Малко миниатюри. Hatsan Barrage.
 

Attachments

  • 20210607_043151.jpg
    20210607_043151.jpg
    160 KB · Прегледи: 78
  • 20210607_043111.jpg
    20210607_043111.jpg
    513.7 KB · Прегледи: 76
  • 20210607_043020.jpg
    20210607_043020.jpg
    232.8 KB · Прегледи: 75
  • 20210607_042924.jpg
    20210607_042924.jpg
    185.8 KB · Прегледи: 75
  • 20210607_042842.jpg
    20210607_042842.jpg
    76.8 KB · Прегледи: 73
  • 20210607_042742.jpg
    20210607_042742.jpg
    260.6 KB · Прегледи: 72
  • 20210607_042715.jpg
    20210607_042715.jpg
    262.6 KB · Прегледи: 70
  • 20210607_042648.jpg
    20210607_042648.jpg
    390.7 KB · Прегледи: 71
  • 20210607_042626.jpg
    20210607_042626.jpg
    489.2 KB · Прегледи: 71
  • 20210607_042541.jpg
    20210607_042541.jpg
    212.8 KB · Прегледи: 73
  • 20210607_042521.jpg
    20210607_042521.jpg
    204.7 KB · Прегледи: 72
  • 20210607_042314.jpg
    20210607_042314.jpg
    306.8 KB · Прегледи: 73
  • 20210607_042122.jpg
    20210607_042122.jpg
    377.6 KB · Прегледи: 75
  • 20210607_042053.jpg
    20210607_042053.jpg
    379 KB · Прегледи: 71
  • 20210607_042009.jpg
    20210607_042009.jpg
    617.6 KB · Прегледи: 73
  • 20210607_041947.jpg
    20210607_041947.jpg
    1.1 MB · Прегледи: 73
  • 20210607_041926.jpg
    20210607_041926.jpg
    242.8 KB · Прегледи: 73
  • 20210607_041902.jpg
    20210607_041902.jpg
    610.5 KB · Прегледи: 72
  • 20210607_041850.jpg
    20210607_041850.jpg
    210.2 KB · Прегледи: 75
  • 20210607_041828.jpg
    20210607_041828.jpg
    391.6 KB · Прегледи: 71
  • 20210607_041731.jpg
    20210607_041731.jpg
    525.8 KB · Прегледи: 70
  • 20210607_041640.jpg
    20210607_041640.jpg
    210.5 KB · Прегледи: 74
  • 20210607_041620.jpg
    20210607_041620.jpg
    475.7 KB · Прегледи: 71
  • 20210607_041522.jpg
    20210607_041522.jpg
    438.1 KB · Прегледи: 77
Последна промяна:

rmcf

Новодошъл
Здравейте колеги. Имам Hatsan Bullmaster (Turkbull) с проблем с презареждането. След изстреляни 2 кутии започна да го има проблема. При намаляване на налягането в бутилката под 160 бара пушката започва да презарежда от време на време, но при по високо налягане я зареждам ръчно. Работата е там, че сега като я напълня до 250 бара пушката дори стреля по слабо от преди (една и съща дъска преди и на под 180 бара съчмата преминаваше без проблем а сега не може дори и на 250 бара ). Въпроса ми е има ли връзка проблема с презареждането с намалената дулна енергия на пушката.
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Да - има връзка. Автоматичните въздушни пушки, които използват въздушната струя, за презареждане, почти винаги имат този проблем със зареждането. Освен това, когато напълниш пушката на по-високо налягане, първите изстрели е нормално да са по-слаби - клапанът преодолява по-трудно високото налягане, защото то го натиска с по-голяма сила.
 
Последна промяна:

Airguner

Потребител
Здравейте колеги. Имам Hatsan Bullmaster (Turkbull) с проблем с презареждането. След изстреляни 2 кутии започна да го има проблема. При намаляване на налягането в бутилката под 160 бара пушката започва да презарежда от време на време, но при по високо налягане я зареждам ръчно. Работата е там, че сега като я напълня до 250 бара пушката дори стреля по слабо от преди (една и съща дъска преди и на под 180 бара съчмата преминаваше без проблем а сега не може дори и на 250 бара ). Въпроса ми е има ли връзка проблема с презареждането с намалената дулна енергия на пушката.
Всички турски ПЦП-та полу-автомати са проблемни и е писано за това във форума. За да нямате главоболия, а искате пушка от този тип - не си купувайте Made in Turkey.
 

Jorom

Редовен Потребител
Не, няма да взема Блиц, а ще си взема СК-19 (за да угодя на такива като теб, мразещи турските пушки) която стреля с такъв темп на стрелба, който постигам с чевръстото си пръстче и на практика няма никакъв, ама никакъв кеф от бързата му стрелба!
Има една поговорка...че и космите им пречат на някои, та така.
Аз имам много полуавтомати и автомати на Хатсан, и нямам проблем с тях...ако се появи проблем при пушка която не е бърникана с една или друга цел, то почти винаги е от пълнителите, а и да не е от тях, знам как да си я оправя!
Автоматиката не е лъжица за всяка уста, това е сигурно!
 
Последна промяна:
Нагоре