Haenel 312 , 311

добри

Редовен Потребител
Митко, тая пушка проверена ли е за "корона вирус". Като дойда при теб... "да си с маска" !!!
 

pakfa

Редовен Потребител
Мишена от тази вечер. От тавана на колата с предна упора, 25 метра, 10 изстрела, JSB RS. Вече имам диоптрик :), следващите излагации ще са с него.
 

Attachments

  • Haenel 312_ 25m.jpg
    Haenel 312_ 25m.jpg
    325.2 KB · Прегледи: 101

добри

Редовен Потребител
Suhl.(в превод Зул). Град Зул. Град намиращ се в близост до бившата граница между ГФР и ГДР. Население около 37 000 жители. Животът на това място датира още от 5 век пр.н.е. Богата история. Зул е миньорски град от векове. С индустриализацията на оръжейния занаят през 19-ти век се развиват важни оръжейни фабрики, като фирмите J. P. Sauer & Sohn, C. G. Haenel и Simson & Co. През 1840 г. в Зул е открито училище за военни оръжейници. На (Снимка 1) - Сградата на първата оръжейна фабрика
Историческата компания CG Haenel (първоначално: CG Haenel Waffen-u. Fahrradfabrik Suhl) се занимава с конструкция на велосипеди и леки машини, както и с производство на оръжие и е една от най-старите компании в региона Suhl. Компанията се занимава с проектиране и производство на военни и Специализирани граждански оръжия.
Комисарят на пруската фабрика за пушки Карл Готлиб Хаенел започва да произвежда велосипеди и оръжия през 1840 г. - гама комбинация, която е била рядкост по онова време, тъй като се е изисквало средства за производство и умения.
Със старта на производството на мотоциклети „AWO 425” в заводите в Симсън производството на превозни средства преживява възраждане през 1950 година. Първоначално фабриките в Симсън произвеждат продукция под Съветско ръководство. Това е Simson Suhl, от 1968 г. като фабрика за превозни средства и ловно оръжие "Ernst Thälmann", а по-късно са включени и камионите IFA.
Роденият в Зул Уго Шмайсер (1884-1953). (Снимка 2) Работи с баща си Луи Шмайсер (1848-1917) във фабриката на Теодор Бергман в Зул. След Първата св. война той продължава да проектира и по-късно с брат си Ханс във фабриката Haenel подобрява MP40. Оглавява разработката на MKb 42 (началото на MP44). Заловен е през 1945 г. от руснаците. Става съветски затворник от 1945 до 1952 г. Умира от пневмония през 1953. През 2009 г. Михаил Калашников признава, че Шмайсер е помагал. Тук има интересен материал „Кой създаде АК 47 http://www.extremecentrepoint.com/archives/5312.
От юли 2014 г. на Suhler Friedberg в сградите на бившия офицерски колеж на граничните войски на ГДР се намира център за приемане на бежанци. Съоръжението е проектирано за около 1200 души, но временно е обитавано от повече от 1600 души (в края на 2015 г. до началото на 2016 г.). От пролетта на 2016 г. приемния център в Тюрингия е класифициран като „процедурен портал“, в който търсещите убежище чакат своето решение/направление. Много още може да се пише за този значим град, но
По същество за пушката
Моделът 312 е разработен в Зул като шампионска въздушна пушка. През 1966 г. националният отбор на ГДР участва с прототипи на този нов модел пушка на Световното първенство във Висбаден. Първоначално съветският национален отбор също е трябвало да бъде оборудван с тези пушки, но германците не смогват да предоставят достатъчно бройки навреме.
Моделът 312 непрекъснато се усъвършенства в детайли през производствения период, като описанието се променя и променя, поради постоянното развитие и промени на международната конструкция на въздушна пушка от "шампионска въздушна пушка" до "високоефективна въздушна пушка" и "въздушна пушка-целева за стрелба" до "въздушна пушка със странично зареждане". По този начин се описва движението в развитието на модела. Това довежда до включването на пушката в топ световните модели. Моделът 312 е пушка с вита пружина. Цевта е свързана твърдо с корпуса. Лостът за страничното зареждане е от дясната страна на оръжието. След отключване лостът се издърпва на 90 ° вдясно , при което пружината се свива и цилиндърът освобождава леглото за зареждане на проектила. Механизмът на тресчотката предпазва лоста за опъване назад, който може да бъде затворен само с ръка, след като е достигнал крайното си положение. Спусъкът е блокиран по време на зареждането.
Пушката е с регулируем спусък и без ръчно заключване. Има гумен буфер и пружинна амортисьорна втулка, като целия възел служи като амортисьор. Или втулката удря гумения буфер при всеки изстрел.
Диоптрическият мерник е напълно регулируем със сменяеми отвори. Мерникът се плъзга върху 9-милиметровата призматична шина и се захваща с две оси полувълни. Призматичната релса съответства по форма и функция на съвременните системи за монтиране като Picatinny-Schiene или НАТО. Дълга е 100 мм и има два сегмента, всеки с девет полукръгли канала.
Прикладът е направен от бук и има буза Монте Карло. Има пистолетен захват и опора за палеца. Дължината на приклада може да се регулира с помощта на междинни плочи между приклада и затилъка, както и височината на затилъка може да се регулира.
Моделът 312 е направен за стандартните чашки диаболо с диаметър 4,53 мм. С тях се постигат най-добрите групи. Дулната скорост с чашки 0,53 g diabolo е около 173 m / s, а с 0,47 g diabolo се увеличава до 183 m / s. Фабричната спецификация на оръжието обаче е 160 m / s.
Оръжията са маркирани със стрелката Haenel, производителя на оръжия Suhl (Известният Зулски ковач, на когото има изграден паметник в града), името на модела, серийния номер и с Made in GDR и кал. 4,5 mm.
Стандартната версия е модел 312-1 (вътрешен: 3121). Моделът 312-1.2 е произведен за дисциплината „Disc Disc” https://de.wikipedia.org/wiki/Laufende_Scheibe, и се различава от модела 312-1 по това, че има различно захващане на мушката с двойно зърно и повдигната, нерегулираща се буза.
След 1989/90 г. Модел 312 се предлага като въздушна пушка със странично зареждане Haenel 600 . Този вариант се е предлагал и в калибър 5,5 мм. Прикладът е от орех.
В годините 1973–75 прототип на 3.122 е разработен на базата на модел 3.121, който има противоткатна система. Рядък модел. Този модел не е произвеждан в серия, тъй като на пазара се появява компресионката MLG 550, която я превъзхожда.

Следва…Реновиране на Хайнел 312
 

Attachments

  • Първата фабрика.JPG
    Първата фабрика.JPG
    677.5 KB · Прегледи: 21
  • Уго Шмайсер.JPG
    Уго Шмайсер.JPG
    374.9 KB · Прегледи: 21

MMM

Потребител
Благодарение на съвета на колегата Добри предпазителя на 311-ката се зацепи и работи мазно :) Събрах пушката и направих първите десетина изстрела! Първи впечатления - зареждането е доста тежко но предполагам е така защото пружината е нова. По отношение на точността имах възможност да стрелям от 5м дистанция, което е твърде малко за изводи но все пак.... Остава да работя по приклада и да ѝ ушия един калъф! IMG_20200518_111427.jpgIMG_20200518_111402.jpg
 

Attachments

  • IMG_20200518_120130.jpg
    IMG_20200518_120130.jpg
    174.2 KB · Прегледи: 45

Hidden

Редовен Потребител
Задълбаваме дълбоко в Haenel историята и бих казал културата. По тази причина ще сложа една езикова бележка и ще разкажа един анекдот с мое участие.
Та на немски Haenel се произнася като Хенель. Как разбрах това? Пращат ме на командировка преди няколко години за няколко дни в Майнц на Рейн близо до Франкфурт. Първата ми мисъл беше да проверя двата оръжейни магазина в града за части за германската част от колекцията ми. Влизам в първия - нямаха нищо. Влизам във втория - наредили две редици пушки Вайраух, а на витрината, която е към тротоара - два Хенела с болтово зареждане. Влизам аз, точа лиги по Райховете, а после питам каката германка дали имат "части за Хайнел". Тя ме гледа озадачено и ме пита какво е това "Хайнел" - модел ли е, що ли? Аз съм още по-озадачен и от нея. След като се съвземам й казвам, че на витрината имат пушка от тази марка. Тя ми казва ентусиазирано да й я посоча. (Разговорът се води на английски, кога с български, кога с немски акцент :D .) Излизаме и я показвам. Каката енергично ми казва: "Aaa, ИТ'С ХЕНЕЛ!" Като натърти на "Хенел". Та така се ограмотих аз, докато озадачавах германката.
За финал ще поставя един плакат, който видях в сайта на Гота и ми хареса:
Haenel%20Plakat.jpg

"Истинска любовна история, която никога не свършва"
Харесва ми и как е озаглавен раздела на сайта, който е посветен на марката: "Хенел ... какво друго"
 
Последна промяна:

rivan

Редовен Потребител
Моделът 312 е направен за стандартните чашки диаболо с диаметър 4,53 мм.
Мислех си, че моята цев е охлабена, оказва се, че заводски си е така.Наистина стреля най-добре с 4,53!
Та на немски Haenel се произнася като Хенель
А с две точки отгоре в немския език се чете като "Е". Понеже на пишещите машини няма знак "Умлаут", то той се замества с буквата "Е" след гласните. Оттам е останало ! И е причина за грешната тратскрипция на български.
Пример:
ае- е
ue - ю
 
Последна промяна:

добри

Редовен Потребител
зареждането е доста тежко
Така е и така ще бъде. Пружината, която си взел е от усилените. Телта е 3 мм. Нормалната пружина, предвидена за скорости до 140 м/с е с тел 2,8 мм. С тази „усилената”, моята пушка стреля с 158 м/с
+/- 1-2 м/с. Имам известно разхерметизиране в областта на „буренцето”, в което се поставя чашката. Предстои да го заменя с ново. Ще затежня буталото. Очаквам резултати над 170 м/с.
Направи този опит и пиши за резултата. Зареди пушката. Постави „буренцето” в позиция за поставяне на чашка. По този начин затваряш цевта. Произведи изстрел. Пиши за резултата. Това е една що годе добра диагностика за херметичност на системата. А иначе искам да напиша един материал за 311, такъв като за 312.
 

bleu81

Редовен Потребител
Хейнелите се роят та чак ми се притиска да пострелям с моя.
Понеже нямам подходящ монтаж който да затваря до 9мм използвах една китайска повдига ща шина за кондор.
Затваря добре до 9мм и придава на пушката леко футуристичен вид.
IMG_20200518_195643.jpg IMG_20200518_195653.jpg
В комбинация с компактна оптика и ниски монтаж и се получи добре.
Колкото до хайнела... Миналата седмица стрелях с Фани300 джуниър и още съм под въздействието и затова ще си спестя суперлативите. Моят е реновиран на 99% с нови части от гота и колкото да ми е присърце понеже ми е първа пушка не мога да си кривя душата и да го сложа на едно ниво с Фани.
Въпреки това под спартанската му външност се крие една великолепна пушка която ако и да не може да надстреля Фани300 на 25м то се доближава доста на 40м.
Хайнела има една екстра, която обожавам. Обичам маншета да е добре гресиран. Обичам облачетата и сладката миризма на горено масло след изстрел. Нещо което не мога да си позволя със синтетичните пушки а на хайнела му е втора природа.
 

njatanasow

Редовен Потребител
Хейнелите се роят та чак ми се притиска да пострелям с моя.
Понеже нямам подходящ монтаж който да затваря до 9мм използвах една китайска повдига ща шина за кондор.
Затваря добре до 9мм и придава на пушката леко футуристичен вид.
View attachment 84290 View attachment 84291
В комбинация с компактна оптика и ниски монтаж и се получи добре.
Колкото до хайнела... Миналата седмица стрелях с Фани300 джуниър и още съм под въздействието и затова ще си спестя суперлативите. Моят е реновиран на 99% с нови части от гота и колкото да ми е присърце понеже ми е първа пушка не мога да си кривя душата и да го сложа на едно ниво с Фани.
Въпреки това под спартанската му външност се крие една великолепна пушка която ако и да не може да надстреля Фани300 на 25м то се доближава доста на 40м.
Хайнела има една екстра, която обожавам. Обичам маншета да е добре гресиран. Обичам облачетата и сладката миризма на горено масло след изстрел. Нещо което не мога да си позволя със синтетичните пушки а на хайнела му е втора природа.

Един да признае ,че Фанито е едно рамо пред Хайнела!;)
 

добри

Редовен Потребител
Така е Ники. Ама трябва ли някой да го признае!!! Аз признавам, че Майбаха е по-добър от BMW. Иначе искам да карам и двете.
 

MMM

Потребител
Добри, аз реших да не затежнявам буталото допълнително, защото със заварчика решихме за обходим цялата профилирана шайба със материал, а това на практика са си допълнителни грамове. IMG_20200512_112615.jpg Имам колега с "хроно" и другата седмица ще ѝ замерим скоростта. Един проблем, понеже съм доста едър (2м) приклада ми идва малко къс. Имало някакви удължители, но не ми се ще да е стационарно закрепен, а да се монтира набързо преди стрелбата и след това да се махне! Има ли подобна джаджа на пазара?View attachment 84292
 

bleu81

Редовен Потребител
Добри, аз реших да не затежнявам буталото допълнително, защото със заварчика решихме за обходим цялата профилирана шайба със материал, а това на практика са си допълнителни грамове. View attachment 84293 Имам колега с "хроно" и другата седмица ще ѝ замерим скоростта. Един проблем, понеже съм доста едър (2м) приклада ми идва малко къс. Имало някакви удължители, но не ми се ще да е стационарно закрепен, а да се монтира набързо преди стрелбата и след това да се махне! Има ли подобна джаджа на пазара?View attachment 84292

Здравей,
Мога да ти изрежа подложка за удължаване на приклада на контурен трион ако искаш.
Махни задтилъка и ми очертай контура на приклада на един лист и го сканирай или снимай с една линия за мащаб.
Или ако не държиш на точния ко тур такива:
https://www.pyramydair.com/images/t...-Kit-20mm-MPR-S200_AA-JT450E_lg_d_200x150.jpg
После ще хванеш задтилъка с по дълги винтове.
Ако решиш ми пиши на лични. Ще ми коства парче дъска и 5 мин работа т. Е. Нищо
 

pakfa

Редовен Потребител
Две мишени от тази вечер. Самите мишени са за 10 метра, но увеличени двойно, за да ми паснат на 20 метра - диаметър 61мм на черния кръг.
Стреляно от тавана на колата, с предна упора, с диоптричен мерник настроен за 10 метра. Първата мишена е на 20м, 5 изстрела с Geco. На 20 и 25м нямаше достатъчно осветяване на мишената и втората я преместих на 30м. 10 изстрела с JSB RS. За финал - капачка от безалкохолно на същите 30м - 5 от 5. :)
Хайнела се приема на въоръжение.
 

Attachments

  • 20m.jpg
    20m.jpg
    426 KB · Прегледи: 75
  • 30m.jpg
    30m.jpg
    392.8 KB · Прегледи: 74

dvelinov

Редовен Потребител
JSB 0,510 po 4 бр.предна упора от маса
 

Attachments

  • 6612A1AE-F31E-4237-8738-9A5ADA9779BD.jpeg
    6612A1AE-F31E-4237-8738-9A5ADA9779BD.jpeg
    501.1 KB · Прегледи: 87
  • 0B88059A-A2F4-4356-9F5B-F7ABE74B8C86.jpeg
    0B88059A-A2F4-4356-9F5B-F7ABE74B8C86.jpeg
    509.4 KB · Прегледи: 85
  • 02780F43-EEF9-4260-8128-C10AA6657FCE.jpeg
    02780F43-EEF9-4260-8128-C10AA6657FCE.jpeg
    168.3 KB · Прегледи: 87
  • FC952337-4509-489D-A90C-BF73E6B64983.jpeg
    FC952337-4509-489D-A90C-BF73E6B64983.jpeg
    196.3 KB · Прегледи: 83
  • F765C895-849A-4783-B769-0C63B7CA7A9D.jpeg
    F765C895-849A-4783-B769-0C63B7CA7A9D.jpeg
    199.4 KB · Прегледи: 84
  • BE0810FC-A360-443C-9921-085A10378C2A.jpeg
    BE0810FC-A360-443C-9921-085A10378C2A.jpeg
    255.8 KB · Прегледи: 84
Нагоре