WEIHRAUCH

xpresident

Редовен Потребител
Колега Хриско, поздравления за покупката!
Сега по същество. Измерих една моя стара пружина за 16 джаула, 21см и малко. В 4.5мм Вайрауха прави 20 джаула (по-точно 19 и нещо) за сметка на много трудно зареждане, много по-голям откат и общо претоварване на механиката. Точността пада драстично за сметка на 4 джаула. Просто тази пушка си е 16-ка, особенно в този калибър. Със 16 джауловата пружина пушката се сглобява без стенд. Според мен измери скоростта с късата пружина и ако е 15-16 джаула не пипай нищо.
 

Geno

Потребител
Здравейте, господа.

След доста четене на този форум и анализ на съдържащата се в него полезна информация, преди няколко дни се сдобих с Weihrauch HW97K кал. 4.5 мм., която ще ползвам за тренировки и забавление.

Засега я оборудвах с един Sightron 36х42, тъй като от наличните ми оптики само той фокусира на 15 м., с каквато максимална дистанция разполагам в настоящата /домашна/ ситуация.

След няколко серии от по 30-40 чашки възникнаха няколко въпроса, с решаването на които се надявам на вашата помощ, тъй като нямам голям опит с въздушното оръжие:

1. Добре ли е /четох в тази тема препоръка за това/ да заменя сегашната 20 J пружина с 16 J такава. Изхождам от това, че при изстрел пушката доста скача /възможно е още да не съм овладял правилната стрелба с пружинна пушка/ и честно казано е малко по-мощна от колкото ми е необходимо /от 70-80 чашки коничния сачмоуловител на Gamo стана като войнишко канче/. От тази пушка гоня максимална точност на до 30-40 метра, като не ме интересува мощността /няма да я ползвам за лов/. Ако пушката ще работи по-добре с 16 J пружина, то въпросът е да взема оригинална такава или ще ми препоръчате някой друг производител.

2. След първата серия от 30-на чашки и трите крепежни винта /двата странични и големия отдолу пред спусъка/ се саморазвиха. Вярно е, че тази серия я стрелях /по навик/ от предна и задна пясъчна торбичка, което за пружинните /пак от тук разбрах/ не се препоръчва. След това стегнах страничните винтовете на 17 in.-lb. и долния на 20 in.-lb. и засега не са мръднали. Въпросът ми е дали това саморазвиване е характерно за тази пушка или е следствие от увеличените в резултат на подпирането върху торбичките вибрации. Ако е характерно, то има ли решение на този въпрос или винтовете периодично трябва да се дозавиват и има ли препоръчителни усилия за тяхното затягане.

3. Цилиндърът пред цевта е празен - няма елементи, които да завихрят, отрязват и забавят потока от въздух след чашката, което според мен може да води до негативни последици за точността, тъй като пред чашката, във все още почти затвореното пространство на цилиндъра, се получават турболентни завихряния от изпреварващия чашката въздушен поток. Доказано е /поне в огнестрелните оръжия/, че компенсатора/супресора влияят положително на точността, именно заради отклоняването на част от потока от газове, които се стремят да изпреварят куршума след напускането му на дулния срез. Затова въпросът ми е има ли нещо подходящо /фабрично или допълнително направено/, което да се постави в цилиндъра пред цевта и да способства за подобряване на точността и намаляване на звука.

4. Може ли да ми препоръчате качествена Picatinny релса за 11 мм. лястовича опашка /предпочитам стоманена/. С пушката поръчах временно една на Hawke, но качеството на изработката й изобщо не съответства на това на пушката. Имам опит с Picatinny релсите на Contessa, но те нямат конкретно за този модел пушка. Имат за малокалибрени Anschutz 54 и 64, но те нямат противооткатен стопер, а и имат изрез за екстракция на гилзите.

5. Пробвах няколко модела чашки RWS с тегло 7 gr., както и RWS Supermag Field Line 9.3 gr. и H&N Baracuda 10.65 gr. Наблюденията ми са, че пушката определено харесва по-тежките чашки /поне на 15 м. на закрито/. Бихте ли ми препоръчали и други марки и модели тежки чашки, които /по възможност/ да са налични в БГ.

Предварително благодаря за отделеното време и помощта ви.

Поздрави и весел празник.
 

Attachments

  • Weihrauch HW97K.jpg
    Weihrauch HW97K.jpg
    671.2 KB · Прегледи: 99

Gadnqra

Редовен Потребител
1. На 16 джаула, пушката ще се представи по-добре. 2. Саморазвиването е характерно, но след известно време на стрелба и наблюдение спира. Може да се наложи да притягаш болтовете още 2-3 пъти. 3. Не е проблем, че няма елементи в модератора на цевта, той играе ролята на балистичен тунел. 4. Във форума се продаваха, огледай в разделите Купува/Продава. 5. Погледни чашките JSB. 0,547 и 0,67.
 

andi

Редовен Потребител
Скоро тествахме точно 2 вайха. Един 20 , другия 16 . Много голяма разлика между двата в полза на 16 дж. За подробности Експрезидент - много им разбира . Но според мен за ПП , по-слаба е по добре. Дори под 16. Имам Фани 300 на 12дж и е още по добре.
По т.4 ми се обади 0878 916 789 . Слагам стоманени бази на флоберки и става мн добре. Но форума е за ВО , затова по телефона.
 

lynx

Редовен Потребител
Да ти е честита придобивката и много радости да ти носи :cheers:
Слагай 16 джаулова(ако намериш оригинална ще е най-добре), разликата ще голяма с 20 джауловата пружина.
Както Gadnqra ти спомена, чашките на JSB също ще ти подобрят резултатите.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Първо честито колега, и много точни изстрели :cheers:
Очаквах да се включи Експрезидента, ама и аз да потвърдя 100% е по-добре 16J пружина така е и при моят АА ТХ200, даже като слегне на около 15 джаула продължавай там е още по-добре точността. От друга страна до дистанциите които говориш, повече силила не ти и трябва.
Относно стрелбата от чувалче, то може, но е по-трудно и си има специфики лично за мен е напрягащо да се мъча от чувал, но и аз с годините вече си свикнах да стрелям по определен начин. Като цяло и колегите преди мен са ти отговорили. Но за избор на чашки не бързай да взимаш JSB 0.67, при мен не беше добър резултата, нека и Експрезидента като се включи да каже, със сигурност е пробвал. JSB 0,547 определено са най-подходящи.
 
Последна промяна:

apapazov

Редовен Потребител
Относно болтовете държащи приклада м8же да пробваш да им навиеш малко тефлонова лента и тогава да ги претегнеш.
Иначе честито за пушката. Със здрве да си я ползваш!
 

Geno

Потребител
Господа, благодаря за напътствията и съветите.

В Mundilar има оригинална 16 J пружина. Ще я поръчам и ще споделя резултатите и наблюденията.в тази връзка при смяна на пружината необходимо ли е да се почисти цилиндъра и буталото и съответно после да се смажат, или да си карат така. Ако е необходимо предполагам ще трябва да поръчам и съответната подходяща грес, защото се съмнявам за тази цел да се ползва WD-40 например.

Поздрави
 

xpresident

Редовен Потребител
Относно силата и точността: най-добра точност пушката има при 12-14 джаула. При tx200 както казва soundmax може да е 15j, но тя е с по-голям обем на цилиндъа. При 30-40 метра тази мощност е оптимална. Ако вземеш 16J пружина, след 3-4000 изстрела ще си точно в този диапазон. Няма нужда да чистиш нищо по цилиндъра, заводски са достатъчно чисти (според мен, но не всеки смята така) Смажи новата пружина с молибденова смазка. След като смениш пружината забрави за тежките чашки. Моя опит показва че най-добри резултати се постигат с jsb 0.510, независимо от вятъра.
 

Geno

Потребител
Господа, моля за малко помощ.

Пристигна ми оригинална 16 J пружина.

Полирах двата й края, съгласно препоръките от това видео:

С пружината поръчах и молибденов смазка, съгласно препоръките на xpresident - тази: https://www.mundilar.net/en/maintenance-cleaning/bisley-gun-grease-50ml.html

Сега на въпроса: кои части се смазват и кои не? И по-конкретно: цилиндъра, в който се движи буталото смазва ли се вътрешно (при разглобяване беше смазан тънко), или се смазва само буталото (без маншона) външно и се вкарва в сух цилиндър?

Благодаря.

П.С. Новата 16 J пружина е с 5 см. по-къса от оригиналната 20 J при същия диаметър на телта. Надявам се това да е ОК?
 

xpresident

Редовен Потребител
Сега на въпроса: кои части се смазват и кои не? И по-конкретно: цилиндъра, в който се движи буталото смазва ли се вътрешно (при разглобяване беше смазан тънко), или се смазва само буталото (без маншона) външно и се вкарва в сух цилиндър?
По принцип не се смазва, но според мен една идея смазка, само с леко намазнен пръст, ама съвсем леко, няма да пречи. Смазва се буталото зад маншета, много малко, но равномерно. Много внимавай при вкарване на буталото в цилиндъра да няма никакви повреди по маншета.
Ако е 16 джаула и дизели малко, след 50-100 изстрела дизела ще изчезне и от това няма да се повреди нищо. Ако е 20, риска е по-голям.
 

Geno

Потребител
Господа, успешно замених пружината с 16 J. Благодаря за напътствията.

Първите впечатления са, че пушката работи много по-добре. Вече няма толкова силни вибрации и е много по-спокойна и приятна за стрелба. Групите също са по-добри, но все още не съм провел задълбочени изследвания.

Поздрави и весел празник.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
IMG_20200513_162109.jpg IMG_20200509_194546.jpg
Хартийки от миналата неделя.ХВ90,.22,25дж(225-230мс с фтт 5,50мм).На първата мишенка са 2х5 след корекция с кликове,но оптиката освен нагоре дръпна и в дясно попаденията.Толкова от 15 годишен липърс 3-9х40.Втората и третата мишени са на 35м- на толкова си прострелвам точно тази пушка.С нея стрелям за пръв път от 4-5 години;тогава за последно ревизирах гп-то и нищо не е мръднало-23бара,230мс.Доста яки ритници,но след 30-40 изстрела си спомнихме един за друг.
 

bleu81

Редовен Потребител
View attachment 84179 View attachment 84180
Хартийки от миналата неделя.ХВ90,.22,25дж(225-230мс с фтт 5,50мм).На първата мишенка са 2х5 след корекция с кликове,но оптиката освен нагоре дръпна и в дясно попаденията.Толкова от 15 годишен липърс 3-9х40.Втората и третата мишени са на 35м- на толкова си прострелвам точно тази пушка.С нея стрелям за пръв път от 4-5 години;тогава за последно ревизирах гп-то и нищо не е мръднало-23бара,230мс.Доста яки ритници,но след 30-40 изстрела си спомнихме един за друг.

Би ли споделил опит над 40м с какви чашки и какво си постигал. Питам понеже с валтер сенчъри постигнахах доста добри резултати но до 40м. От там нагоре групата рязко отваря.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
Чашките и за старият ми хв90 от 2005г. и за този (2009) са били винаги фтт на хендлер@натерман и то най-добре 5,50.
5,51 и ,52 също стават,но по-бързо цапат цевта и деградират точността.Дори и с 5,50мм трябва да се чисти след 200 изстрела
задължително,защото започват отривите.На базата на опита ми със старата пушка ,и тази я утежних с 200г. стоманен надулник
и 2х200г. оловни пръчки в приклада. С дампата на про-маунт и липърса 5кг си ги има и не е мн. приятна за дълги разходки
и стрелба прав.В най-добрите ни години,но с по-ниска скорост(215-220мс,20-21бара на гп),групи от 25-30мм на 50м. не бяха рядкост,поне 5 от 10 събарях 40мм фт-мишена на 70м от упора със съответния хват.Но тогава наистина се стреляше много,а и няма как иначе-мощната пружинка иска много и задължително редовни стрелби+ако може да не се разваля формата с пцп-та и др.безоткатни.
 

wan13

Потребител
Здравейте! Вчера беше ден първи от новото ми приключение - собственик на въздушна пушка - Вайраух 30. Мога да кажа само две думи - сбъдната мечта! И започват въпросите.
1. Добра идея ли е да смажа "тънко" видимите металните части? Имам "Балистол" универсал, купуван за други нужди. Подходяща смазка ли е ?
2.Приклада изглежда добре ... според мен. Трябва ли и на него нещо да правя след прибиране от гората?
3.Според предишния собственик пушката е 7 джаула. Има ли в Пловдив място, където могат да я замерят и издадат документ с подпис и печат, срещу заплащане разбира се, че пушката е толкова джаула/или колкото покаже при измерването/ и според член "Х" на закон "У" не подлежи на обявяване в МВР? Щото "органите" много обичат документи с печати.
4.Пак според него всичко по пушката е обновено и обслужено - готова за стрелба дълго време без намеса. Ще дойде време обаче, когато ще е необходимо внимание и замяна на някои компоненти. Има ли доставчици и майстори, които могат да съдействат при нужда?
5. От къде и какви чашки е добре да купя? За кенчета и хартиени мишени едва ли ще са нужни космически технологии.
6. Мислите ли, че сбърках и много си вдигнах летвата с тази първа покупка? Гледах "китайки", "Гамо", "Комета" .... и изведнъж Вайраух. Верно, че ми е набор вероятно, но според изчетеното във форума е сериозно име. Пък и много ми харесва.
7. Има ли подходящи мишени за прострелване, различни ли са за различни дистанции и от къде мога да си принтирам такива? Изобщо мога ли от някъде да видя подходящи мишени за непретенциозна стрелба с пружинна пушка?
8. Тук ли е мястото за задаване на такива въпроси и споделяне на мнения? Ако не е, моля някой знаещ и можещ да премести този текст на подходящото място и да ме информира, за да не продължавам да пиша на грешното място.
Спирам с въпросите ..... за сега. Предварително благодаря на знаещите, имали търпение да изчетат въпросите и намерили време да ми отговорят. Успешен ден на всички!
 

xpresident

Редовен Потребител
8. Не са за тук въпросите, но на кратко:
1. Да.
2. Може веднъж в годината с вакса за приклад Birchwood, ако си го мокрил.
3. Не се занимавай с глупости, за 4.5мм никой няма да ти иска документ.
4. Маншет и пружина се поръчват online, сменяш си ги сам.
5. От Peko
https://forum.airguns.bg/index.php?...фабриката-Обединена-поръчка-с-моя-помощ.3061/
Най-вероятно jsb 0.475 или 0.510
6. Не.
7. Започни от стандартна мишена за 10м, на дистанция 10м
https://en.wikipedia.org/wiki/ISSF_10_meter_air_rifle#/media/File:10_m_Air_Rifle_target.svg
 

wan13

Потребител
Благодаря за бързите и конкретни отговори!
Къде трябва да пиша, като задавам следващите /сигурен съм, че ще имам доста/ въпроси?
 

xpresident

Редовен Потребител
Тук се обсъждат технически въпроси конкретно за марката Вайраух. За общи въпроси по ВО си има други теми - приклади; смазване и поддръжка; и т.н.
 
Нагоре