Hatsan PCP: AT 44, ВТ65 и т.н.

andi

Редовен Потребител
Не обичам много теорията . Но на практика имам много база за сравнение между различните калибри при едни и същи пушки .
И от там знам , че Миша за това е прав . По-големия калибър има по малък разход на джаул от по малкия .
Например 5,5 с 1,65 редизаин и 6,35 пак с 1,65. И двете на спокойните за метан 290 мс . Тоест джаулите и на двете са еднакви . . Разхода на 6,35 е по малък .
Същото е и ако и двете са на въздух .
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Неее, не се измъквай с промяна на даденостите. Не съм поставил такова задание с еднакви площи. Много добре ме разбра, че визирах 2 случая с еднакви газове, еднакви тегла, еднакви задредукторни налягания, еднакви дължини на цевите, еднакви обеми на камери, трансфери и каквото се сетиш по конструкцията, само с различни калибри, демек площи. Еднакви закони, формули, статични, динамични, каквито се сетиш или си мсилиш че там действат. Кой проектил ще се засили с по-висока скорост? И защо?
Изобщо не споря за разхода за джаул, защото го получаваш с други налягания и дължини на цевите. Не са еднакви даденостите.....
Няма как да сравняваш круши с ябълки и да спориш кое е по-сладко.
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Еми аз съм го правил този експеримент с една пушка, на която съм слагал точно 2 цеви с тези калибри, без да променям нищо друго. Вадя и сменям само цев и дотиквач. С 3 цеви даже, нейната си 45 см и други две по 60 см. Всичките заводски подготвени. И сравнявам само тестовете с двете цеви по 60 см в двата калибъра.
1.645 в. 22 излизаше с 237-238 м/с, а в. 25 със 7-8 м/с по-малко. Защо ли???
В .22 с 45 см даваше 228 м/с и това не го коментирам и сравнявам с другите две, както се опитваш да се измъкнеш ти. Изкарваш си доводи, които изобщо не оспорвам, но пак казвам, те са резултати получени при различни дадености.
 
Последна промяна:

братушка

Редовен Потребител
Еми аз съм го правил този експеримент с една пушка, на която съм слагал точно 2 ьеви с тези калибри, без да променям нищо друго. Вадя и сменям само цев и дотиквач. С 3 цеви, 45 см и 60 см. Всичките заводски подготвени. И сравнявам само тестовете с двете цеви по 60 см в двата калибъра..1.645 в. 22 излизаше с 237-238 м/с, а в. 25 със 7-8 м/с по-малко. Защо ли???
Странен човек си ти. Съвсем ли не мислиш?
В твоя пример сила върху куршума .25 е по-голяма, а корост по-малка - дори това опровергава "теории за налягане". Наистина ли не го виждаш?
 

andi

Редовен Потребител
Също и ако е един калибър и едни дж, при по-тежката и бавна съчма разхода пак е по-малък .
Примерно пушка в 5,5 стреля с 0,87 с 40 дж . Слагаме 1,17 и ако трябва я настройваме пак на 40 дж . Разхода с 1,17 ще е по малък
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Много добре знам закона на Паскал, но практиката ми е показала това което споменах по-горе.
Затова питам защо?
И пак казвам, не споря за разходите при различни тегла.
 

братушка

Редовен Потребител
Също и ако е един калибър и едни дж, при по-тежката и бавна съчма разхода пак е по-малък .
Това е факт. Подтвърждаван хиляди пъти.

А обяснението е следното: на практика "абсолютния" разход винаги е един същ. Какъвто куршум и да сложим - общото количество въздух за изстрел ще похарчим същото. По-тежък куршум има по-малка скорост, съответно повече време се намира в цевта под въздействие на газа и за повече време "усвоява" повече енергия. Например аз сега имам с 1.17 - 50Дж, с 1.37 - 51Дж, с 1.65 - 52Дж. Съответно относителния разход в см3/Дж намалява.
Ну, и съответно ако Дж се подържат съвсем същите, относителния разход намалява още малко.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Никой или поне не аз, не спори за това........
Въпроса ми е за заданието, както аз съм го указал. И защо при такова задание, проектила в .25 се засилва по-малко от този в .22.
 

братушка

Редовен Потребител
Затова питам защо?
Мойта неправилна теория го обяснява така: по-голям обем на цевта в по-голям калибър. С напредване на куршума в цевта, с увеличаване обема от полата до дотиквача скоростта на потока (този, който толкова не обичаш :) ) намалява, а количество газ (негова маса) остава същата, като и при по-малък калибър. "Сумарния засилващ импулс" по-бързо намалява при по-голям калибър.

PS: "с увеличаване обема от полата до дотиквача скоростта на потока (този, който толкова не обичаш :) ) намалява," - да се чете: "намалява по-бързо отколкото при по-малък калибър".
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Аааааа, значи знаеш.
А защо намалява този импулс - защото имаме две различни налягания в два различни обема при едно и също подадено количество флуид с еднакво налягане....
Предполагам разбра, че не споря за очевидните неща, а за липсващите "налягания" в твоите сметки.
Признавам си, че просто исках отново да те "жегна" на тема липсващи налягания.
 

dilom08

Редовен Потребител
Налягането действа на площ. При равни други условия, само по-голямата площ на сачмата, би довела до по-голяма енергия. по-голямата енергия в случая е по-високата скорост, тъй като масата на сачмите е еднаква.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Когато се разглежда само едната част от уравнението, е така Жорка.
Но тук е система от уравнения.
Аз не споря, че силата ще е по-голяма, и примерно може да я закръглим на 13,6% по-голяма. Но в случая тя е различна във всеки един минимален момент от движението в цевта - примерно през сантиметър. И на изхода на цевта ще е загубила тази разлика, защото с толкова е пада на налягането. Същото става и с цевта в .22. Но там количествено загубата на налягане е по-малка.
Това са силите действащи в едната посока.
А тези действащи противоположно?
Челното съпротивление също има количествена промяна, заради различната площ.
И ако приемем(с достатъчни други условности и приравнявания), че тези сили накрая изравняват спечеленото със загубите, от къде идва разликата.
Везната накланят силите на триене, където при един и същ коефициент на триене и температурни условия, остава също само контактната площ да ги променя.
 

братушка

Редовен Потребител
защото имаме две различни налягания в два различни обема при едно и също подадено количество флуид с еднакво налягане....
Ти сам разбра ли какво написа? :)
Разликата в площа е 33%. Дори в "стартовите" милиметри, когато разлика в обеми между калибрите е мизерна, по-голям калибър по теорията на налягане ще изпитва на 33% по-голяма сила. А това трябва да изхвърли по-голям калибър в космоса спрямо малкия. Та това са 33% в повече. А ти имаш само 3% разлика на изхода, при това в минус.

Формално ти си прав: някакво "налягане" там винаги и навсякъде присъства. Ако разглеждаме под "налягане" някакво въздействие на предмети. Но аз вече ти бях конкретизирал, че под "налягане" имам предвид само когато това въздействие е "равномерно във всички посоки". Когато "въздействията" в различни посоки са различни, още повече се променят с огромни скорости лично аз приех за себе си понятие "потока". Това не е някакво канонично, стандартизирано понятие в науката. Но така по-лесно се обясняват процесите.
По принцип разбирам какво имаш предвид: с напредване на куршима обемът се увеличава, съответно налягане пада. Съответно при по-голям калибър пада по-бързо. Но ти и сам говориш за количество подаван флуид, който до някъде компенсира увеличаване на обема. А това не можем да го преценим: успява ли "подаването" да компенсира увеличаване на обема? Освен това сигурен ли си, че "налягане" в посока "полата" е същото като в посока "дотиквача"? Аз съм убеден, че не е. И тази разлика е огромна. Как да отчетем всички тези и огромно количество други променливи? Че и постоянно и много бързо променящи се променливи? Няма нито една формула за това.
Те точно затова аз и измисли въпросния "поток". С него е по-лесно и нагледно :)


ПС: силите на триенето са в грамове, а "засилващите" в стотици килограми. А силите динамично въздушно съпротивление вътре в цевта е въпрос за голяма дискусия :)
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Но аз вече ти бях конкретизирал, че под "налягане" имам предвид само когато това въздействие е "равномерно във всички посоки". Когато "въздействията" в различни посоки са различни, още повече се променят с огромни скорости лично аз приех за себе си понятие "потока". Това не е някакво канонично, стандартизирано понятие в науката. Но така по-лесно се обясняват процесите.

...Освен това сигурен ли си, че "налягане" в посока "полата" е същото като в посока "дотиквача"? Аз съм убеден, че не е. И тази разлика е огромна...

Бях обещал да не пиша под твои творения, но това вече надминава всякаква тъпотия!!! Викаш налягането не действа еднакво във всички посоки на обкръжаващата го среда... :wall::wall::wall::wall::wall::wall::wall::wall::wall::wall:
Ти си някакъв уникум...
Току що пренаписа и отмени 3-ти закон на Нютон!
 
Последна промяна:

братушка

Редовен Потребител
Викаш налягането не действа еднакво във всички посоки на обкръжаващата го среда...
Ама ти четеш ли изобщо какво пиша аз?
Лично аз толкова пъти твърдя точно обратното: налягане действа еднакво във всички посоки.
Ти сега обръщаш моите думи точно наопаки и пак на мен приписваш.

Аз просто добавям: в ситуации, когато НЕ действа равномермо във всички посоки (а такива ситуации в РСР при изстрел на всяка крачка) НЕ бива да се нарича "налягане".

Просто отговори с една дума на въпрос: "налягане" "в полата" и "в дотиквача" при изстрел еднакво ли е?
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Виж, на мен ми е ясно, че в твоя свят сивата градска врана е жълто-оранжева.

Просто отговори с една дума на въпрос: "налягане" "в полата" и "в дотиквача" при изстрел еднакво ли е?

Категорично "ДА"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Нютон щеше да те замеря от тук до "космоса" с ябълки, ако го беше прочел това.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
братушка написа: ""Но ти и сам говориш за количество подаван флуид, който до някъде компенсира увеличаване на обема. А това не можем да го преценим: успява ли "подаването" да компенсира увеличаване на обема?"""

При еднакви дадености, както аз съм провеждал експеримента, налягането в обема след клапана при .25 пада по-рязко от това при .22. От там води и до това, по-бързо да се затваря клапана(разликите естествено са в мили секунди) и затова постъпва и даже по-малко количество въздух(демек пада разхода). Това не съм го оспорвал.
И когато проектила е на изхода на цевта, просто е усвоил по-малко енергия от "потока" както го наричаш, да кажем.
А в достатъчно малък времеви отрязък, налягането е еднакво на местата които посочваш.
Но ти вадиш и сравняваш данни в различни времеви отрязъци.
 
Последна промяна:

DGman

Редовен Потребител
При по големия обем от калибъра се получава по ниско налягане при клапана от там той става по пъргав и затваря по бързо
затова порцията въздъх не е еднаква
Дасе има в предвид!

Беше писано някъде
ПП.бързи пръсти ме изпревариха
 
Последна промяна:
Нагоре