Kral Arms

kosmev

Редовен Потребител
Няма там "налягане" по време на изстрела.
Всъщност, технически погледнато, налягането, което натиска клапана да затвори, действа върху стеблото му. Колкото по-дебело е стеблото, толкова по-голяма е силата.
Според мен пружините се слагат колкото да държат клапана затворен при празен резервоар, за да може да почне да се пълни с въздух без да изпуска.
Стеблото на клапана на Puncher Breaker-а беше 6мм (по спомен, може и да бъркам). При 150 бара върху него действат 42кг натиск - четиредест и два.
Не знам колко може да се "помогне" на тази сила с допълнителна пружина - колкото и да е корава.
Ето една нагледна илюстрация. В случая диаметърът на стеблото е .125 инча.
HAM-Conventional-Valve.jpg
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Доста от стереотипите и заблудите явно са неубиваеми в хората. Останете със тях със здраве.
Ами те са в твоята глава Миша...
Спомни си ФФП оптиките...
Вземи почети малко Механика на флуидите и покажи, къде не участва налягането във формулите. Аз забравих даже да добавя и четвъртата величина - температурата, защото и тя може да не ти харесва и да я изключиш, а при използваният от теб флуид, тя серизно влияе.
Да разберем аджеба кой ни заблуждава??? Стокс ли, Бернули ли или някой друг?
 
Последна промяна:

sess84

Редовен Потребител
Самоделката ми е с клапан от Ат, малко модифициран с намалена шапка и е без пружина ... Вдигал съм до 50джаула . Ударника ми е около 20гр
 

братушка

Редовен Потребител
Вземи почети малко Механика на флуидите и покажи, къде не участва налягането във формулите.
Те всичките са за статика или малки скорости. Покажи ми поне една формула за скорости близки до звукови.
И още си припомни как се разпределя въпросното налягане при "канализирано" движение, в тръба например. Там дори вакуум е възможен.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Ех Миша, Миша, знаеш българското определени за "дървен"......
Аеронавтиката - летенето се занимава и със свръх звукови скорости, а основите също са от Механика на флуидите., но от нейният дял Динамика на флуидите. ..... И пак навсякъде има налягане и вакуум(подналягане).
Значи питаш "как се разпределя
това налягане?", а твърдеше, че :
братушка написа:
Няма там "налягане" по време на изстрела. Налягане е чисто статично понятие. Подобно на приказките за скоростта, дето я няма в РСР.
Има поток, налягане няма.
???
Понякога си мисля, че не си исказал ясно нещо, че си се объркал нещо. Но ти продължаваш да ги затвърждаваш тези определени" недоразумения", и сам се "оплиташ в кълчищата".
Е, случвало се е и да признаеш някои заблуди, блуждаещи в мозъка ти.;);)
 

dberov

Редовен Потребител
В идеална система потокът така прохвърчава покрай клапана, че изобщо не се затормозява със затваряне на клапана и той така и си остава отворен :) За затваряне на клапана ЯКА пружина :)
Аз само ще кажа че имах пушка, която бе направена да работи безупречно без пружина на клапана и никога не ми е изпускала.
Точно това искам да покажа, какво е направено и постигнато с правотокова пушка. Другия интересен момент е че клапана работи без пружина, това правил ли го е някой до сега...
 

братушка

Редовен Потребител
Хубав трактат за наличие на раздели в механиката. Остана и да прочетеш поне нещо от тях.
Като за начало ти съветвам за това как се разпределят налягания при поток в тръба при свърхзвукови (или близки до звукови) скорости. И формули за това да опиташ да потърсиш.

И да - когато не съм прав умея да го призная. Поне ти го знаеш :)
 

братушка

Редовен Потребител
Аз само ще кажа че имах пушка, която бе направена да работи безупречно без пружина на клапана и никога не ми е изпускала.
Браво. Аз пък бях направил пушка, която дори с пружина не затваряше клапана.
 

братушка

Редовен Потребител
Е, не го целях. Постигнах го случайно. И после дълго мислих какви изводи да си направя от такъв факт.
Но явно моите изводи тук никой не е готов да слуша дори.
Успех на всички.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
братушка написа: Няма там "налягане" по време на изстрела.
Е добре, с твоите камъни по твоята глава.
Докажи, че няма налягане........
С каквито и колкото формули (реални) искаш. От който и да е дял на която и да е наука.
 

братушка

Редовен Потребител
Докажи, че няма налягане........
Първо формулирай за себе си КАКВО е налягане. Е, може и за всички нас да го дефинираш.

Пробвал ли си да сложиш ръка на 10см пред цевта и да стреляш без чашка/куршум? Какво е налягането там? При ръката в незатворено, неограничено пространство? Атмосферно? Какво ще направи дупка в ръката (ну, или като минимум ще я повреди)? Налягане?


PS:
С каквито и колкото формули (реални) искаш.
Формулите упорито искате вие, не аз. Аз продължавам да твърдя, че няма НИТО ЕДНА формула, която да описва толкова скоростни и толкова краткотрайни процеси, които има при изстрел в РСР.
 
Последна промяна:

zero

Новодошъл
Не съм много вещ по темата логически ако се помисли .
Без налягане чашкатa или куршума би трябвало да е в покой ,има ли движение значи има наякаква действаща сила .
 

kosmev

Редовен Потребител
Какво ще направи дупка в ръката (ну, или като минимум ще я повреди)? Налягане?
Ще я повреди инерцията на въздуха, който също тежи и то не-малко. По спомен един кубик е 1,3кг.
Ако при изстрел хабиш 10см3 въздух на 200 бара, това са едни 2,8 грама засилени с 300м/с. Повече енергия от проектила носят.
 

братушка

Редовен Потребител
Ще я повреди инерцията на въздуха,
Аз го приемам като сума импулси на молекулите на газ.
Едно от основните свойства на "налягане" е че действа равномерно във всички посоки. При импулсно изпускане на газа през тръбовидни трактове това с равномерно във всички посоки се нарушава. Появява се някаква насоченост, канализиране на сумарния вектор на движение. Въздействие има, при това значително, но негова насока е много по-сложна от просто "налягане равномерно във всички посоки".
Аз просто разглеждам газа именно като съвокупност от лутащи се малки топчета, които имат малка, но някаква маса и значителна скорост. При изстрела тяхно движение от "равномерна хаотичност" предобива "канализирана насоченост". И тяхно взаимодействие с компонентите на системата по-скоро се обясняват с простите закони на импулсите. Огромно количество малки импулсчета :)
При такъв поглед много необясними в РСР неща веднага намират обяснение и се появява възможност за някакво прогнозиране :) Е, без формули, но определени закономерности и тенденции :)


PS: преди време бях давал пример: модел на платноходка във вода, безветрие - не се движи. Започваме да стреляме по платното със страйкболен автомат (малки пластмасови топчета) - лодка се задвижва. Задвожва я сума импулси от малки топчета. Същото задвижва чашката и поврежда ръката. Това обяснява например и защо една и съща пушка при едно и също "налягане" (статично в резервоара) има различна скорост с въздух, метан и хелий. И много други неща обяснява.
 
Последна промяна:

братушка

Редовен Потребител
това са едни 2,8 грама засилени с 300м/с.
Струя въздух, изтичаща от съд под налягане във вакуум има скорост 730 или 760м/с (забравих точно колко беше). Демек всяко "топче" въздух хвърчи с тези 700+м/с. 300 има чашката, която органичава тяхно движение. Без чашка там много повече :) На теория може така да канализираме и упорядъчим движение на "топчета", че РСР на въздух да има 700м/с. На теория. Но не тази, която оперира с "налягане" :)
 
Нагоре