HATSAN - всички модели пружинни пушки на фирмата.

redsox

Редовен Потребител
в тва тегаво време пушкалото в гаража ми е единственото разнообразие. Поздрави колеги и дано властите поотпуснат каишката като се постопли времето.
 

nik123

Потребител
Привет, колеги! Накрая разглобих пушката- след смяна на изкривената шпилка на стенда с друга, доста по-дебела- 10-милиметрова. Пружината е шлайфана и в двата си края. Отзад има нещо като бутало с нанизана метална шайба и зад нея пластмасова шайба- предполагам, нещо да олекотява отката. Пластмасовите детайли са с ниско качество, същото важи и за металната шайба в задния край. Отпред накрайника на буталото, маншета, беше наблъскан с фини блестящи стружки, които махах с игла една по една. Всичко е дебело смазано с грес, чистих я с парцали с бензин. Сега предстои да престържа с малка пила срезовете, отдолу на цилиндъра и да ги загладя, защото имат режещ ръб, да изчистя, да смазвам със силиконовата смазка и да затварям пушката. Качвам една снимка общ вид и две на челото на буталото. IMG_20200329_150149.jpg IMG_20200329_150701.jpg IMG_20200329_150709.jpg

Edit: И се вкарах във филм. Набутах обратно буталото, пружината, задната пластмаса, заклиних с последния (най-задния клин). И като опитах да монтирам спусъка, от него изпадна някаква ос, после още някакъв негов чарк. С една дума, разглоби се и сега не мога да го сглобя. Събрах му чарколяците в една кутия и толкова, спрях да се занимавам, че се ядосах много и ако продължа, най-много да объркам още нещо. И си сипах една ракия.
 
Последна промяна:

kaloyan_takev

Редовен Потребител
Привет, колеги! Накрая разглобих пушката- след смяна на изкривената шпилка на стенда с друга, доста по-дебела- 10-милиметрова. Пружината е шлайфана и в двата си края. Отзад има нещо като бутало с нанизана метална шайба и зад нея пластмасова шайба- предполагам, нещо да олекотява отката. Пластмасовите детайли са с ниско качество, същото важи и за металната шайба в задния край. Отпред накрайника на буталото, маншета, беше наблъскан с фини блестящи стружки, които махах с игла една по една. Всичко е дебело смазано с грес, чистих я с парцали с бензин. Сега предстои да престържа с малка пила срезовете, отдолу на цилиндъра и да ги загладя, защото имат режещ ръб, да изчистя, да смазвам със силиконовата смазка и да затварям пушката. Качвам една снимка общ вид и две на челото на буталото. View attachment 82758 View attachment 82759 View attachment 82760

Edit: И се вкарах във филм. Набутах обратно буталото, пружината, задната пластмаса, заклиних с последния (най-задния клин). И като опитах да монтирам спусъка, от него изпадна някаква ос, после още някакъв негов чарк. С една дума, разглоби се и сега не мога да го сглобя. Събрах му чарколяците в една кутия и толкова, спрях да се занимавам, че се ядосах много и ако продължа, най-много да объркам още нещо. И си сипах една ракия.
Ако си имал "дизел" и стружки е много вероятно маншета да си е заминал. Това, с червенато ми прилича на цепнатина IMG_20200329_150709.jpg, за това с жълтото не съм сигурен.
Можеш да разбереш с ефекта на спринцовката. Така и така не си сложил спусъка :)...
Значи, махаш цевта, пружината и тапата. Хубаво запушваш отвора на цилиндъра към цевта с пръст (може и среден :)) и натискаш буталото силно, докато не можеш повече, с нещо твърдо (ако е метално го увий с изолирбанд - за всеки случай). Задържаш няколко секунди, колкото повече толкова по-добре, и се услушваш за съскане. Като отпуснеш буталото то трябва да се върне назад в позицията от която е тръгнало.
Не съм сигурен да ли е заминал маншета, просто така ми изглежда на снимката. :cheers:
 

nik123

Потребител
Цепнатина е, да, там имаше забита голяма стружка, нарочно го снимах, да се види. Там, където е жълтото, е леко повърхностно "убождане" от микро стружка, която извадих с игла. То ясно, че ще се сменя маншета, дано ги има по магазините. Сглобих и спусъка, след като ударих 100 антикорона антидот и се успокоих, гледах от тоя клип-
и схванах работата на механиката му.
Измил съм цилиндъра отвътре със силна струя вода, а после и със спирт, съединява се с водата и се изпарява по-бързо. Полирах и частите на буталото с много фина шкурка, че и там имаше неравности. Сглобих пушката- маншета така и така ще го сменям, сега ще пострелям така, ако има останала някоя и друга стружка, да обере всичко, преди да го бракувам и новият да е начисто. Маншета го намазах с течна силиконова смазка, пружината и механизмите на спусъка- със силиконова грес. Тая пушка още веднъж ако я разглобя, ще заминат главите на всичките болтчета, колкото и внимателно да действам, много калпав метал. Чудя се дали няма да е удачно да ги закаля- на газовия котлон до червено и после в отработено масло от колата.
 

redsox

Редовен Потребител
Аз с 125та минах през същите проблеми. Гадняра едвам разпроби контраболтчето дето е на приклада. Аз го бях издълбал необратимо с отвертката. После ми смени и другото контраболтче при осовия болт и секви други неща оправя. В последствие през един познат дадох на стругар да ми направи нов осов болт за цевта и болт за приклада дето влиза отстрани. Абе ебати разправията общо взето. След няколко стрелби все нещо ново “тръгваше” по тая пушка. Успех колега и се зареди с търпение. Тва е филма общо взето.
 

kaloyan_takev

Редовен Потребител
маншета така и така ще го сменям, сега ще пострелям така, ако има останала някоя и друга стружка, да обере всичко, преди да го бракувам и новият да е начисто
Зависи колко е "ще пострелям така", защото има вероятност да бракуваш много неща.
От личен опит ти го казвам. И аз така пострелях с такъв маншет и нямам предпазител - счупи му се пружинка някаква, анти беър трап (немам идея как е на български) и на него пружина ли беше изчезнала - чарк ли, поразхлопчаха се щифтовете на спусъка. Болтовете на приклада се развиваха... А пък през това време нищо не уцелвах, ама стрелях! Ама като не четох на време...:D
Това е моят съвет, а ти както искаш. :cheers:
 

nik123

Потребител
Благодаря за помощта, колеги. Ще добавя още един негативен щрих към тая пушка- там, където се чупи цевта, от двете страни между цевта и тия части двете, издадени напред от цилиндъра, има сложени шайби с някакъв ръб, които би трябвало да лягат идеално в легла. Да, ама тия шайби са от хартиена ламарина, която се криви с поглед. Три пъти свалях цевта, намествах, шайбите се деформираха тотално, ръба се размаза, сега при зареждане пушката скърца. За да опитам някакъв реглаж, без да се налага да отделям приклада от цевта, направих леко "подобрение"- с поялник стопих пластмасата и изрязах дупки в приклада, там, където е винта, който държи цевта към цилиндровия блок, за да мода да избивам тоя болт и да го въртя с отвертка, без да свалям приклада. А за пластмасата бих казал, че е много добра- има стъклофибърни нишки вътре, видях зор да я разпробия с поялника. Ще изстрелям кутията сачми, която имам, и тогава ще го мисля по-нататък, за нови болтове, нов маншет и т.н. То се видя, че тая пушка е експериментална за мен. Изстрелях няколко сачми пробно (JSB 1,645 грама), като се целех в една изгнила стара кола, отдавна "заебана" и окрадена, на около 50 и малко метра от мен. Виждах я просто като голямо петно в мерника, колкото да целя по нещо. Целех се на нивото на тавана й, стрелях отвисоко, от терасата. За мое учудване, от 7-8 сачми чух 2-3 пъти след изстрел отчетлив удар върху ламарините, явно тая пушка хвърля на такава дистанция, 50 метра. Наздраве!
 

redsox

Редовен Потребител
Говори ми говори ми... етти как изглежда и при мен. Аз имах голям проблем с въпросните шайби. Цевта имаше луфт и колкото и да затягат оставаше. Гадняра ми прати екстра шайби, успях да набутам едната само, а на болта сложих червен осигурител за резба и оттогава не се е разхлабвал. Аз избивам щифта дето държи ригела за цевта да не я махам всеки път когато отварям пушката.
 

Attachments

  • image.jpg
    image.jpg
    124.4 KB · Прегледи: 67
  • image.jpg
    image.jpg
    111.4 KB · Прегледи: 68

nik123

Потребител
Доколкото разбирам, ригел е лоста, който натяга пружината като сгъваш и зареждаш. Добра идея, тоя щифт да се избие и да се сложи болт, например. Мерси много, колега, а моя болт, който държи цевта към цилиндъра, е на същото дередже, че и по-зле :cheers:
 

redsox

Редовен Потребител
Оттук го четох. Други колеги дискутираха тази идея. Аз съм изчегъртал приклада точно където се показва щифта когато цевта е леко пречупена без да е заредена. Защото след 2-3 избивания започна пък леко да се подава от едната страна след няколко зареждания та го почуквам леко да влезе обратно. Просто трябва да му измисля нещо по солидно хем и да се вади но не ми занимва и с това. И друго като идея: аз съм сред хората които си държат пушките леко пречупени, нали се сещаш само плесваш цевта отгоре. Смятам че така не се мачка уплътнението на цевта ако е постоянно затворена. Но пък не е много естетично за гледане. Като изпразнен айде да не казвам какво виси :)
 

nik123

Потребител
Аз на тия шибаните шайби от двете страни на цевта им измислих лекарство- утре ще им изрежа краищата с ножица, където им е ръбчето, ще им свия диаметъра с 1 мм някъде. Няма как да се разместят, отвора им е по диаметъра на държащия болт. Ще изрежа просто оня ръб накрая, който се е деформирал, а е перпендикулярен на плоскостта на шайбата и трябва да влиза в съответния канал отстрани на цевта. Ама не влиза, щото шайбата е много качествена. Като направя "операцията", ще направя и снимки и ще пиша за резултата.
 

redsox

Редовен Потребител
Прави квото ти сърце иска. Тези пушки явно много бързо се превръщат в поле за експерименти. Успех и лека седмица от мен!

П.с извинения на модератора ако темата стана на чат от моя страна. Ако трябва да замете няма проблем.
 

nik123

Потребител
Здравейте на всички! Изрязах деформираните ръбове на шайбите, които са от двете страни на цевта. Частично, само там, където са сплескани. Самите шайби имат перпендикулярен на плоскостта си ръб, който би трябвало да лагерува в съответен срез на цевта на пушката. Но са се деформирали (супер тънка ламарина), или от моето разглобяване, или са си били така некачествено направени. Изрязах с ножица само деформираните краиша на шайбите, там, където ръбът си е ок, го оставих. Напаснах ги в гнездата и сглобих- сега пушката се сгъва и зарежда нормално. Изстрелях 2-3 сачми за проба по една плоскост ПДЧ, дебела 1.5 см, направена от пресовани накръст ленти фурнир, от дистанция 7-8 метра, колкото да пробвам пушката след сглобяването- пробиват я. Благодаря на всички за помощта IMG_20200401_113200.jpg IMG_20200401_113243.jpg IMG_20200401_113540.jpg IMG_20200401_114321.jpg IMG_20200401_115913.jpg IMG_20200401_115927.jpg
 

redsox

Редовен Потребител
Как е колеги. Моите маневри по двора продължиха нощес. Дистанцията е вече 25 метра мерени с ролетка. Хатсан 125 5.5 липърс3940. Jsb 1.03.
Стрелям от сравнително неудобна позиция. Прав, пушката сложена на одеало върху последното стъпало на бояджийска стълба. 10 изстрела. Първите 5 не особено добри. Но след това успях да намеря някакъв баланс на стълбата и последните 5 само пулса ми даде отражение и затова са по вертикала. Втора стрелба подред не се е разхлопала пушката. Да видим до кога. Живи здрави и дано се запролети скоро.
 

Attachments

  • 4AFE66F3-AFE0-4E67-A483-0375EAEC1F64.jpeg
    4AFE66F3-AFE0-4E67-A483-0375EAEC1F64.jpeg
    196.6 KB · Прегледи: 54
6

6.35

Гост
Що не пробваш с малко по тежки чашки
Иначе си е супер.
 
Последна промяна от модератор:

redsox

Редовен Потребител
Значи като беше нова пушката най-добре стреляше с jsb 1.17 и HN barracuda 1.20. В последствие нещо взе да губи мощност, вадих и чарковете и заподозрях че ГПто изпуска. Имаше масло по стъблото и даже чак при маншета. При положение че никакво допълнително не е слагано за смазване. А пушката беше още като нова при Гадняра за фаска и човека в беше пипнал отвсякъде. Тогава се вкарах в ебати филма да слагам телена пружина, което доведе до други проблеми да не влизам в подробности. В последствие пак набутах ГПто смених пак маншета и това са ми резултатите с 1.03. Не знам дали сега вече не харесва по-тежки чашки защото наистина ГП е загубило мощност, но за момента само с 1.03 имам нещо читаво. Това ми е логиката не знам обаче дали има смисъл в нея.
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Най-вероятно налягането в ГП-то е спаднало и е загубило част от силата си. Така пушката е станала по-точна с по-леките чашки.
 

redsox

Редовен Потребител
така е Ники нали те занимавах с това като видях маслото навсякъде вътре. И ти предположи че най вероятно изпуска. И оттам знеш пружини, водачи секви изпълнения, докато сега се върна пак откъдето почнах. Ше видим... може да се намерил някакъв баланс за момента между мощност на ГП и тегло на чашки. Това което мислех че ми е проблем, реално може би е било решението.
 
Нагоре