ЦЕВИ - видове, проблеми , почистване, дулна фаска.

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
От моя скромен опит, мисля че най оптималния вариант е 48 50 см. Това са лично мои заключенеия.
 

astra

Редовен Потребител
Пробвай на 600мм после пробвай 550мм и 500мм. Мисля, че 500 ще ти пасне, но всичко това иска много свободно време и тестове.
Време и мерак за тестове все още намирам :)
И аз, на прима виста, си представям, че 48-50см може да се окаже оптималната за мен дължина. Не знам обаче, как да подходя с "пробването" т.е. нямам си оръжеен шлосер, който да ми дообработи заготовката - цев. Може ли да ме упътите към кого да се обърна с тази задача? Купуването-лесно, а за стъргането не знам къде да помоля, хем да стане добре...
 

Васко

Потребител
Турския Лотар Валтер на Хатсан го знаем.:D Благодарение на Румен-scandalo вече имам истинска Валтерска цев. Скоро ще я присадя на Еваникса. Ще се търси екстремна точност.:)
Нема как да знам турски ли е китайски ли е. Не съм купувал. Само съм виждал на сайта им. И аз търся хубава цев ма няма от къде. С различен от 450 твист
 

sts1969

Редовен Потребител
Ако върха е при теб, провери дали има шок в края, също ,оже да измериш външният диаметър с шублер, някои модели са с по-дебел заден край.
 

strelqmto4no

Потребител
Ще трябва още някой трик да обадиш. Равна е от край до край на диаметър. Опитах да намеря и шок, ама цък
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Питай този дето ти я е дал о къде е парчето.
Отрязан преден (изходен край), заден или среден.
Ако е преден - трябва да има видима някаква изходна фаска.
Ако е заден - входна такава.
Ако е средно парче, остава само да пробваш туиста.
Вкарваш чашка и леко с шомпола прокарваш, като не го стискаш с цялата ръка, а само натискаш в една точка с дланта. Ако тръгне да се нарязва чашката с дясно въртене и с лек ход, значи си хванал вярната посока. Ако искаш да си сигурен, бележи си пръта с точка при дръжката, за да видиш накъде се върти.
Повечето нарезни цеви за ВО са с десен туист.
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Прав си, посоката е същата, но има известна разлика в усилието, заради режещия инструмент. Пробвал съм на бланк цеви.
Освен ако, цевта не е полирана.
 

strelqmto4no

Потребител
Тва не мое се фане вече. 50 на 50 монтирвам и кот станне. Усилието едно и също. Не мога да предценя. И в двата случая завива на дясно пръчката.
 

anibis

Редовен Потребител
Ако и от двете страни си има еднакви фаски, и не можеш да разбереш къде е наистина входа за чашката има един начин но той е как да кажа не е на 100% сигурен начина.
Прекарай с шомпола една чашка,и сам ще видиш на самата чашка отпечатъците на каналите,ако остават "петички" така да го кажа,на самата чашка в края на полата, това е буташ чашката през дулния срез,отпред. Ако излиза чашката с отпечатъците на каналите без тия петички /заосенаци/ това е правилната страна,началото на цевта.
И има и друго,ако е от правилната страна,буташ чашката с шомпола, тя малкооооо по лесно ще върви в нарезите каналите. Ако е буташ чашката от дулния срез,/края на цевта/ ще върви малко по тегаво.
Това е но това пак казвам не е на 100% че е така както съм го писал,но аз ще хвана къде е правилната страна по тези два начина.
Успех и не се дерзай,провери е така цевта,дано да е хванеш.... правилната страна на цевта.
 

leopardars

Потребител
Подариха ми парче цев. 5,5 мм. Как да определя посоката, и изобщо възможно ли е?!

Колко е дълго парчето?
Как е отрязано?
От каква пушка е?
Тези въпроси ми излизат първосигнално.

ПП: Може ли снимки в " цял ръст" и на двата края.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Ако цевта в единия край има шок ще разбереш лесно. Ако вкараш чашката от правилната страна, чашката в началото ще върви трудно, после ще върви с малко усилие и към края на цевта ще затегне отново (минава през шока). Ако я напъхаш от грешната страна движението на чашката ще бъде доста трудно в началото и после ще продължи с нищожно усилие до избутването й извън цевта.
Ако и в двете посоки усилията са еднакви, то цевта няма шок и няма значение как ще я сложиш. И в двата случая ще имаш някакво усилие само в началото, докато се нареже чашката.
 
Нагоре