Feinwerkbau 300s и universal

добри

Редовен Потребител
Уважаеми колеги, дойде и моят ред. Сдобих се с едно Фани. В процес съм на пълното възстановяване на пушката. Възрастта и е между 37 и 38 год. В момента основен консултант ми е Дeни. След като я разглобих, почистих, продължих да я гледам и да и се радвам. По-нататък ще пиша за нея. Първо реших да се запозная с „що за фирма е това”. Ето един материал от руснаците:

Компанията Feinwerkbau (пълното наименование - Feinwerkbau Westinger и Altenburger GmbH.) е основана след втората световна война от инженер-конструкторите Карл Вестингер и Ернст Алтенбургер. В самото начало на дейността (до 1960 г) основно дейностите на фирмата (съответно доходите) са изработката на прецизни (високо точни) детайли за известни производители и марки. В този период са произвеждани резервни части за известни производители на печатни машини и електронни калкулатори на компанията Olympia Werke (Олимпия Верке) от град Вилхелмсхафен (Wilhelmshaven). Продукцията е доставяна до 1975 г. След създаване на немския стрелкови съюз през 1956, основателите на компанията, като опитни и професионални оръжейници разработват първата пневматическа пушка. Тогава са били разработени и патентовани някои новости свързани с натягане на пружината и цевната кутия. Първата пушка на компанията Файнверкбау е била водеща по много параметри за аналогични други производители, като фирмата извършва малка революция в производството на пневматични оръжия. Многото хвалебствени отзиви от изпитателите на стрелкови оръжия се явили като сензации за времето си. Компанията FWB – Feinwerkbau се въодушевява от успеха , поема курс за повишение на качеството и повишаване на ефективността на стрелбата с техните пушки. Този курс довежда до повторен успех в 1965, след като разработват пистолетите Feinwerkbau. Благодарение на постигнатите успехи, компанията е причина за рязкото повишаване на стандартите за точности при стрелба с пневматично оръжие както в Европа, така и в целия свят. Благодарение на това има огромен интерес и търсене на продукцията на Feinwerkbau. Това пък от своя страна дава възможност за постоянно производство на оръжие с висока точност. В последните години Фани произвежда оръжия с енергия от (CO2), картечници, а напоследък и въздушни пушки с този източник на енергия. Освен това са разработени и пистолети (AW93) малокалибрени пушки, което довежда до покриване на целия сектор на спортните оръжия под марката на FWB – Feinwerkbau. Към днешния ден компанията произвежда и детайли за други компании, което помага за поддържане на високо ниво на производство на спортни оръжия въобще. В компанията работят около 150 човека. Ръководството се осъществява от синовете на партньорите учредители на фирмата. Една от най-популярните в света е пушката FWB 800. Пистолетите на Feinwerkbau се използват малко от професионални спортисти. Основно фирмата продава пушки а не пистолети. Цялата продукция на Feinwerkbau е с безупречно качество.

Источник: сайт Shooting-UA
 

Licho

Редовен Потребител
Повярвай,Добри,знам какво преживяваш сега!Всички бивши и настоящи притежатели на Фани сме изпитали тази радост от първото запознаване с нея!
Настреляй се сега на воля с диоптрика!Но знай,(гаранция!),че рано или късно ще ти се доще да увеличиш дистанцията и тогава...готви се за покупка на оптика.
Добро настроение!
 

anibis

Редовен Потребител
Да попитам че ми стана интересно,коя е по,по-най от двете немкини?
Ани или Фани?
Благодаря!
 

Licho

Редовен Потребител
Някой някъде назад във форума бе изказал мнение,че Ани била една идея по-точна,но Фани я превъзхождала по качество.

Сигурно ще се заформят спорове,затова по- добре да кажат тези,които ги имат и двете.
 
Последна промяна от модератор:

добри

Редовен Потребител
Повярвай,Добри,знам какво преживяваш сега!Всички бивши и настоящи притежатели на Фани сме изпитали тази радост от първото запознаване с нея!
Това правя, Личо, с нея лягам и с нея ставам. (тази карикатура нарисувах 1995 г, когато си купих ИЖе)
 

Attachments

  • карикатура.JPG
    карикатура.JPG
    308 KB · Прегледи: 153

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Имам и двете, а по-точно фани 300 4 броя и една аншутц 250 и една аншутц 2001 /компресионка/ . Стрелял съм и съм анализирал и аншутц 380 (на Любо Николов).
Не мога да кажа, че някоя е по-точна от коя да е друга ...
Фани изглежда като фин швейцарски часовник спрямо аншутците, но не стреля по-точно, защото няма накъде.
Според мен компресионката не е редно да я пишем тук и млъквам за нея.
Ще кажа моите впечатления и изводи:
Фани 300 е великолепна пушка, направена с изключителна прецизност. Аншутците са малко по-груби, но не отстъпват по-точност и удобство на фанито.
Фани има един недостатък ... не съм пробвал, но пише и вероятно е вярно, че гарантират тази умопомрачителна точност за инклиниг от -5 до +5 градуса, в който диапазон земното притегляне оказва практически еднакво влияние на движението на железарията. Все пак е проектирана за мач стрелба, прав, 10 метра, в зала.
Втори недостатък (ако се брои де) ... при смяна на чашките, точността не се променя, но групата(дупката де) мръдва нанякъде. Това го няма при ани 250, тя си стреля все на едно място. Предполагам, че туиста на цевите е причината или разликата в твърдостта им ... на фани цевта е по-дълга бая и по-мека.
Като недостатък на ани 250 мога да посоча, че подритва леко. Малко е, но го има а и зареждането е по-тегаво от на фани 300. Ани 250 е пушка е с друга противооткатна система (хидравлика) и няма ограничения на инклининга, но пък подритва лекичко, бих казал като ПЦП без противооткатна.
Ани 380 е с противооткатна като фани 300, само че движещата се железария мърда вътре в основния цилиндър. Не че не се вижда де. Ако е сложена оптика, то тя няма да подскача, което е предимство пред фани 300, където оптиката се движи заедно с мърдащата железария. При ани 250 е ясно ... там няма нищо видимо мърдащо.
Ще спомена и една Хайнел 312, на която направих противооткатна на принципа на фани 300. Получи се страхотно. Въпреки, че Хайнела е като Москвич пред Ситроен сравнен с фани 300, това не пречи да стреля не по-зле. Освен това стана напълно мъртва, въобще не се усеща откат. На фани 300има едно леко потрепване и то е защото противооткатната се отключва със старта на движение на буталото. Именно от това закъснение се получава трепването, което при моя Хайнел го няма, защото системата не се заключва. Хайнела стреля вълшебно с JSB и отстъпва на Фани и Ани само с по-лоши/по-твърди чашки, което си обяснявам с по-плитките нарези на цевта на Хайнела, спрямо тези на Ани и Фани.
Дано тези ми писания са отговорили на някои въпроси. Не ангажирам никого с моето мнение и изводи, само ги споделям с надеждата да са полезни.
 

добри

Редовен Потребител
Реших да продължа с лингвистичния подход в разсъжденията си за Фани. В пълното наименование на фирмата - Feinwerkbau Westinger и Altenburger GmbH имената Westinger и Altenburger са имената на собствениците. Що е то Feinwerkbau? Fein(F) – финно, werk(W) - изработка, работа и bau(B) - строителство, изпълнение. В немската литература ще срещнете съкратеното име на пушката FWB . Наименованието BMW , което в превод означава Баварски моторни заводи, произнасяме, като БЕ ЕМ ВЕ, Фолксваген, като ФАУ ВЕ и т.н. и т.н. То правилното име на Фани, (което е нашенско, на форума нежно име), би трябвало да е ФЕ ВЕ БЕ. Има и още нещо. Обикновено емблемите на дадени стоки-телевизори, автомобили, оръжие и др. са носители на информационна мощ и говорят за специфични особености за стоката. Знакът на Ситроен-скоростната кутия, Лъвчето на Пежо-тенекии на купето, Тойота с три символа на безкрайност-окръжност с две елипси и т.н. и т.н. Емблемата на FWB представлява ансамбъл от първите букви на собствениците/конструктори A и W. Те са вписани така взаимно, като че ли искат да покажат „Ние сме върхове, които вървят все нагоре”. Това е моето усещане.

А иначе в подкрепа на поста на Дени ми се ще да направя едно обобщение(синтез) на отделни мнения и констатации направени до този момент за ФЕ ВЕ БЕ то. Това обобщение ще се базира на ваши мнения, защото аз все още усвоявам материала.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Ех като заговорихте за тези красавици и прецизни инструменти ми иде да грабна моята и да отида да пострелям ама се стъмни :D
Ето 2 разреза на Ани 250 и 380, страхотни пушки и съм изключително щастлив, когато мога да пострелям с тях когато някой колега ги донесе! http://www.0lympicsh00tingmuseum.org/tenp/ans380.htm
А за Фани няма какво да кажа, за мен си е ТОП и като част мене ( по-добрата част :D).
 

добри

Редовен Потребител
Ето и някои мои допълнения към коментарите за Feinwerkbau 300 и Anschutz 380. Анито е с около 400 г по-тежко от Фанито, но е по-късо и по-компактно, както отвън, така и от вътре. Анито има приклад, който е фабрично усукан в триизмерното пространство. Това усукване е почти незабележимо по оста на стрелбата. Почти невъзможно е за човек, стрелящ с лява ръка да стреля с „десен” приклад и обратното. Германецът се е постарал чрез стереометричните нагласи на приклада да създаде максимален комфорт на стрелеца. Анито не прави разлика при различните чашки. Не мести групата. Имам три Фанита. Загадъчното за мен е, че една от фанитата не измества групата, а другите две изместват. При Анито се регулира натягането на лоста за зареждане, чрез ексцентричен винт, който е и ос на лоста едновременно. Натягането се регулира в зависимост от степента на износване на уплътнението на въздушния отвор на цилиндъра. Регулира се също и заключването на противооткатната система. За мен остава загадка закрепването на пушката към приклада. Това става чрез два болта с надянати по тях шайби. Тези болтове се притягат по изискване на фирмата със сила 5 Nm, чрез ключ, който се продава в комплект с пушката. Това захващане е патентовано. За жалост не разбирам, защо е това и колко е важно. Патентована е и противооткатната система на двете фирми. В момента, след като изтичат сроковете за продължаване на правата на Фани за нейната система, веднага бива патентована системата на Ани. Ани се появява на пазара твърде късно, защото в спорта напредват „компресионките”, които изместват „пружинките”. Анито просъществува много кратко време, като завършек и връх на „пружинките”. А дали е така, всеки от нас ще каже. На мен по-ми ляга на сърце Фанито. От вътре Анито ми прилича на пишеща машина, предвид устройството на спусковия механизъм. Пушката представлява колекционерска ценност. За нея няма вече почти никакви части.
 

Attachments

  • P1090716.JPG
    P1090716.JPG
    390.9 KB · Прегледи: 162
  • P1090717.JPG
    P1090717.JPG
    455.5 KB · Прегледи: 161
  • P1090719.JPG
    P1090719.JPG
    442.8 KB · Прегледи: 168
  • P1090721.JPG
    P1090721.JPG
    260.8 KB · Прегледи: 160

добри

Редовен Потребител
Да нося ли пушката, Ники? При теб е хубаво и винаги научавам нещо. Поздрави!:cheers:
 
Последна промяна:

добри

Редовен Потребител
Уважаеми колеги, реших да напиша един обобщаваш материал за пушките Feinwerkbau 300 в този форум. От написаното във форума, на лични и от личните ми контакти с някои от вас, ще споделя впечатленията си като: какво видях, какво разбрах, какво научих, какво направих и т.н. и т.н. Това няма да стане в един пост и дано успея да напиша по темата така, че да е от полза за форумците. И така, като начало, да започнем с история на покупката. Кой/кои са „магазините” от които са закупени по-голямата част от тези пушки в България и, които никога няма да слязат от „пазара” в световен мащаб. Отговорът е от складовете на ОСО (Организация за съдействие на отбраната):
Организацията за съдействие на отбраната (ОСО) е организация за военно-приложни спортове в НРБ, съществувала под различни имена в периодите 1947 – 1968 и 1977 – 1992 г.
ОСО е трябвало да повишава отбранителната способност на страната, като извършва подготовка на младежи подлежащи на военна служба (наборници) и специалисти за нуждите на Въоръжените или на страната и да осъществява методическо ръководство на военнотехническата подготовка извън системата на Българската армия. За целта ОСО създава, развива и поддържа клубове по военно-приложен спорт (спортна стрелба, парашутизъм, спортно ориентиране и др.), кръжоци по военно-приложни технически дисциплини (радиотелеграфия, радиоориентиране ракетомоделизъм, корабомоделизъм и др.), тренировъчни бази, и лагери, и др.
Основите на ОСО са положени през 1947 година, когато е създаден Народният съюз за спорт и техника. НССТ се формира чрез сливане на Народния съюз за въздушен спорт (1944 – 1947), Народен морски съюз (1920 – 1947) и Българския съюз „Народен конен спорт“ (1945 – 1947), и организиране на нови дейности, като клубове по радиотелеграфия, и други.
През 1951 година, по решение на ЦК на БКП, НССТ се слива със Съюза на борците против фашизма и капитализма в Доброволна организация за съдействие на отбраната. Устройството на ДОСО следва административното деление на НРБ – създадени са окръжни, околийски (до 1959 г.), градски и общински комитети на ДОСО. Нейни клубове се изграждат в предприятия, ТКЗС, учебни заведения и други. Ръководен орган на ДОСО е Централен комитет, който избира из своя състав Изпълнителен комитет (бел. на автора: Има ли комитет, то той е пълен с комити). Организацията разполага със свой апарат, в който влизат бивши военни, бивши партизани и други. ДОСО организира практическо обучение по редица дейности, имащи пряко или косвено отношение към военната подготовка – клубове по авто-мото дело, радиодело, авио, морски и стрелкови клубове. Тя развива спортна дейност по автмобилизъм, безмоторно летене, ветроходство, парашутизъм, спортна стрелба, подводен спорт, моторно летене, мотоциклетизъм, морски моделизъм, радиоспортове и други.
През януари 1968 г. ДОСО е разпусната, а дейността ѝ се поема от Комсомола.
През 1977 г. е създадена Организацията за военно-техническа подготовка на населението. През 1982 г. ОВТПН е преименувана на Организация за съдействие на отбраната. ОСО е била подчинена на Министерски съвет. Неин ръководен орган е Централният съвет на ОСО, който се подпомага административно от Бюрото на Централния съвет. Към ЦС на ОСО като помощни органи са изградени федерации по различни видове спорт–спортна стрелба, биатлон, парашутизъм, делтапланеризъм, водни ски, мотокрос, радиолюбители и други.
ОСО е разформирована с Постановление № 72 на Министерския съвет от 30 април 1992 година.
Всичко това, което написах го помним ние, тези на възраст около 60 и повече години за този „магазин”.
Тази материална част (пушки, пистолети и др.) от ОСО след 1992 г следва съдбата на всичко това, което в днешно време наричаме „МАСОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ”.
И тъй като ние страдащите по стрелбата, е добре да знаем нещо за нея, като история напр. то това намерих в нета:
Спортната стрелба е олимпийски вид спорт. Състезания по стрелба започват да се провеждат още през 1432 година в Германия (в тази година е роден Мехмед II Завоевателя превзел Константинопол, известен сред турските султани с харем от мъже). Стрелбата става олимпийски спорт още на първите съвременни олимпийски игри в Атина през 1896 година
Стрелбата е от най-старите умения познати на човечеството. Благодарение на нея са се изхранвали в миналото. Тя включва различни видове стрелба и различни видове оръжия. Стрелбата е придобила спортен характер много назад във времето. Това е било начин различните стрелци да докажат своите умения и да ги сравнят с останалите претенденти. С развитието на оръжията се е развивала и самата стрелба и съответно спортната стрелба. Спортната стрелба позволява да се изпробват най-добрите оръжия и мерни прибори.
Благодарение на спортната стрелба се правят множество подобрения по оръжието и мерните прибори. Спортната стрелба изгражда перфектни стрелци владеещи оръжието и точността до съвършенство. В най-общ вид спортната стрелба е съвкупност от добър стрелец и добро оръжие поставени в състезателни условия. Защото, сами по себе си отделните съставни части: стрелец, оръжие или състезание не са спортна стрелба.
Изграждането на един добър стрелец е бавен и много труден процес. В най-общия случай добрият стрелец владее простичкото за казване правило: "Равна мушка и плавно натискане на спусъка". Колкото е простичко за казване, толкова е трудно за изпълнение. Дори повече - има различни дисциплини в този спорт и разделението е според вида на оръжието:
1. Пневматично (въздушно) оръжие.
2. Малокалибрено оръжие.
3. Стрелба с пушка.
4. Стрелба с пистолет.
Според дистанциите на стрелба:
1. Пневматична стрелба на 10 метра дистанция с пушка или пистолет.
2. Малокалибрена стрелба на 50 метра дистанция с пушка или пистолет.
3. Стрелба с пистолет на 25 метра дистанция.
4. Стрелба на далечни дистанции над 100 м с пушка – бенчрест.
Според начина на стрелба:
1. Прецизна стрелба.
2. Бърза стрелба.
Разделението е също и по полов признак:
1. Младша възраст
2. Мъже
3. Жени
В последните няколко години става популярна една разновидност на стрелбата, наречена „Динамична стрелба“. Въпреки, че тази разновидност не е включена в олимпийските спортове тя си е вид спортна стрелба. Създадени са клубове и се организират много състезания и турнири в цял свят. Дисциплината „динамична стрелба“ представлява последователно поразяване на предварително наредени сцени с няколко различни мишени и препятствия. Мишените се нареждат в различни комбинации и на различно разстояние. Всеки състезател трябва да обходи сцената и да порази мишените за възможно най-кратко време. Използват се различни видове оръжие и най-вече пистолет и револвер в различен калибър.
(Почти всичко написано до тук ми го разказа чичо ГУГЪЛ и моля, да го приемете за интродукция към темата)

И така предстои следващата част По същество. Състояние на закупените пушки, проблеми за отстраняване, начини за реновиране и др. и др. (Следва…)
 
Последна промяна:

bleu81

Редовен Потребител
Още една "пружинка" в моята дружинка.

Фани 300 джуниър набор 78ма
IMG_20200212_195647.jpg IMG_20200212_195722.jpg
Ето за сравнение с пълно размерната фани 300 и хайнел 312
IMG_20200212_195743.jpg
Джуниъра е с 500 грама по лека и е в перфектно здраве. Всичко работи перфектно. Хайнела и "старото Фани" има защо да ревнуват. Имам си нова фаворитка в харема.
8дж с екзакт
8.2дж с експрес
7.5дж с хеви.
Да видим сега и няколко мишени :)
 

bleu81

Редовен Потребител
Първа стрелба с "младежкото" Фани.
~6м от хола към коридора прав с диоптрик. Всяка мишена са по 5 броя "плоскоглави". На тая дистанция бленда та на мушката ми пасва перфектно на тия мишени.
Надявам се уикенда да мога да я пробвам и на 25м с диоптрик ако разпечатам подходящи мишени, ако не с оптика.
IMG_20200218_200835.jpg
 

bleu81

Редовен Потребител
Дойде ред да пострелям с джуниъра и да видя дали под чудесната и външност не се крие "лимон".
Постановката е маса и две торбички.
Оптиката е зос 10-40 монтирана на наклонена база УТГ която ми позволява да стрелям със "слаба" пушка на 50м без да съм на 15ти дот.
Първо проба на 40м със експрес. Не е зле за 42 годишна пружинка.
IMG_20200501_145345.jpg
После 49м по 20 чашки експрес и екзакт 4.52;4.53. Експреса и харесва и е един дот нагоре спрямо екзакт. Някой път ще ги сравня на вятър но май това ще е чашката за младежа.
IMG_20200501_201226.jpg
И трите чашки групират в под 40мм т.е. ФТ мишена на 50м при безветрие и добра стрелба е напълно във възможностите на тази пушка.

Знам че тия метри са предела на пушката но целта на тия 3х20 чашки беше главно да видя консистентността на стрелбата която изпъква по добре на далечните метри. Следващите стрелби ще са на 25м.
Яд ме е че реста ми остана на София..

Интересно дали голата цев на джуниъра е по неточна от облечената тежка цев при нормалното Фани300 или цевта е утежнена само за по добър баланс?

Поздрави
 

dvelinov

Редовен Потребител
Супер машинка,много съм доволен,Благодарности на Добри и Щангата!
 

Attachments

  • IMG_6307.jpeg
    IMG_6307.jpeg
    221.4 KB · Прегледи: 116
  • IMG_6308.jpeg
    IMG_6308.jpeg
    426 KB · Прегледи: 108
  • IMG_6311.jpeg
    IMG_6311.jpeg
    190.6 KB · Прегледи: 103
  • IMG_6312.jpeg
    IMG_6312.jpeg
    261.5 KB · Прегледи: 106
  • IMG_6313.jpeg
    IMG_6313.jpeg
    212.6 KB · Прегледи: 107
Нагоре