Мнение за първа въздушна пушка.

njatanasow

Редовен Потребител
Направо се чудя как може да се каже каква пушка да си купят по новите колеги.Все едно каква кола да си купят!Ми зависи от парите и предназначението.
Имало нови пружинки(това май е най дискутираното) ми да си има !Само че не съм сигурен, че са по добри от по старите.Скоро се наложи да прострелвам една Диана (от новите)която ама хич не е евтина.Ами става ,ама за развлекателна стрелба.Сравнена с FWB 300 на 25 метра като точност е не голяма , а огромна,макар че е над 40 години!
Писано е много по темата и си мисля ,че няма по добро от това да се отиде на събирането на колеги (във всеки град вече има,или съседен град) Нека се пипне и пробва!Иначе се тръгва купуване и продаване!
Това е моето мнение, май и аз спадам към "старите въздухари" ;):cheers:
 

xpresident

Редовен Потребител
Ми зависи от парите и предназначението.
Именно. Търсят пушка за развлекателна стрелба по кенчета и капачки на 30-40м. Не виждам предназначението на оптиката в подобен вид стрелба, а от нея и моноблока падат 200-300лв от цената.
Не разбирам, ама наистина, тая прословута газова пружина/газово бутало/амортисьор що за култ е. Коя пушка с газово (каквото е там) бие по точност тези с пружна и централно зацепване?
Само че не съм сигурен, че са по добри от по старите.
Старите вече няма от къде да се купят нови. Иначе Хайнела не отстъпва по тоност на всичко което се коментира тук (дори да е с газово бутало) :D:D:D, можем да ги сборим ако някой иска:cheers:.
 

njatanasow

Редовен Потребител
Именно. Търсят пушка за развлекателна стрелба по кенчета и капачки на 30-40м. Не виждам предназначението на оптиката в подобен вид стрелба, а от нея и моноблока падат 200-300лв от цената.
Не разбирам, ама наистина, тая прословута газова пружина/газово бутало/амортисьор що за култ е. Коя пушка с газово (каквото е там) бие по точност тези с пружна и централно зацепване?

Старите вече няма от къде да се купят нови. Иначе Хайнела не отстъпва по тоност на всичко което се коментира тук (дори да е с газово бутало) :D:D:D, можем да ги сборим ако някой иска:cheers:.
Ами заповядай!Готов съм! ;)По всяко време!:cheers:
 

xpresident

Редовен Потребител
Стресна ме малко, ти каква пушка имаш от тези които се коментират в темата за начинаещи? ;)
Ти приключвай с тези строежи и да се видим на Китка, че не съм вадил ЧЗ-та от месеци... :D
Да направим среща само с CZ-та :)
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Ако искаш, като ми дойде новата оптика, пак да ти донеса Дианата? Че кръста на сегашната скриваше мишената. :wall:Не, че нещо, ама поне ще се вижда къде се целим. :)Помниш ли какво каза? Оптиката става, ама ако ще целиш зайци. :lol:
 

Адалберт

Потребител
И сподели след това,на мен лично ми е интересен избора на непредубеден колега!:cheers:
Ами аз и преди съм стрелял с изключително некачествена пушка но въпреки това ми хареса, а и нямам много претенции към нея, просто поне за начало да ме въведе в стрелбата и обслужването и да има някаква сила в нея все пак. Като порасна в занаята спокойно ще събера повече средства за нещо по добро. Сега искам да се науча да стрелям точно от 20 метра поне и чат пат да пускам по една чашка на някое стъклено шише.

П. П. С пушката която съм стрелял не можеше да пробие капачка от 10 метра.
 

bleu81

Редовен Потребител
Вземай някаква пружинка, така или иначе до една година ще я продадеш и ще минеш на РСР (ако искаш да продължиш с хобито разбира се). Тук който си е запазил пружинната пушка за повече от 2 години, преди това си е купил добро РСР, а пружинката си я ползва за начесване на крастата, или от носталгия...но не и за основна пушка. (Сещам се за едно-две изключения, но там си е друга бирата) :D:D:D

За мен хората минават от пружинка на пцп по 4 основни причини:

1. купуват си за първа пушка посредствена пружинка, която бързо чупи няколко оптики, независимо с какви чашки я пробваме не иска да стреля „дупка в дупка“ и в крайна сметка ги насочва към пцп с надежда, че там нещата ще се получат по-добре. Пружинката изисква доста тренировки а както знаем човека е мързеливо животно и предпочита да прескочи фазата на обучение, когато е възможно.

2. Либералния за добро или лошо закон който тласка хората към големите енергии, където точността обикновено намалява обратно пропорционално (често логаритмично) на мощността. За пример ще дам държавите с 16дж законодателство – където пружинките губят позиции в много по малка степен. Границите на възможностите на качествена пружинка под 16дж и пцп в същия ценови клас обикновено са доста близки и не са в полза на пцп-то. Все пак нищо не кърти миФки, тухли, стари хладилници и кинескопи че и дъски по добре от една стара кирка :-D ама доста хора още опитват да го оборят.

3. Спортни амбиции и липса на спортно поприще. Двете изключения, които визираш са Хпрезидент и Саундмакс. Васко (може и да греша) се отказа от вайха заради липсата на клас пружина във ФТ БГ.. На човек вероятно му писва да го класират в неравно съревнование с тунинговани пцп-та с противооткатни системи и ако е така напълно го разбирам за което. Другия „образ“ Любо, който (ако и да ми се сърди още за позицията ми по някой въпроси) – шапка му свалям, че продължава с вярната си пружинка и не се подхлъзна по пцп модата в борба за медали а продължава да стреля по начина който му харесва. Лично за мен това е истински спортист и бих предложил на организаторите, да коригират с някакъв тегловен коефициент резултата на „откатните“, когато няма 3-ма за клас пружина за да не загубим безвъзвратно пружинките за спорта.

4. Такива които искат да пробват от всичко. Това е тежка диагноза, свързана с много пари и свободно време. Имам 9 пушки и 3 пистолета и се опитвам да ги редувам и да ги ползвам всичките, което съвсем не е лесно и невинаги дава максимални резултати. Лично за мен независимостта и надеждността на една хубава пружинка я поставя над ПЦП-то в личните ми предпочитания.

Като цяло абсолютно подкрепям написаното, Валтерите са страхотни пушки особенно лимитираната която е в колегата е умопомръчителна!И аз бих ги подредил така, но на 3-тото място бих сложил заедно с Армса и HW 97 не за друго, а просто всяка от тях си има свои предимства и не мога с ръка на сърцето да кажа едната е по-добра, но това си е мое лично мнение.
Но тука митове не сме разправяли относно чупещите цеви, а само реални неща. Ала-бала са писали само хора, които не са хващали хубава пушка с чупеща се цев! Като цяло сме избягвали да предлагаме такива, защото новаците все искат да минат по тънко и нищо не може да ги убеди да дадат повече от 400 лв и се насочват към Хасан, Гамо, Б1, Б2 и т.н..... а там проблеми си има, и те не са един и два! А относно заключването на Вайховете няма да намериш от запознат с пушките негативно мнение! Но чупещите цеви при някой модели имат и един малък недостатък, ако ще им слагате оптика трябва да е с определени размери или с по високи монтажи за да може да се зарежда пушката!
Ти иначе от кой разбра за hw30s, че е супер пушка, да не би първи да си го открил в тоя форум, и да не би да не е предлагана - предлага се, когато на някой му се слуша и е склонен да даде някой лев отгоре! И вместо да си коментираме кой какви боклуци предлага, заповядай и бъди по активен към новите, които търсят и да ти поизпилят нервите после ще видим какви ще ги пишеш, аз няма да се меся пък и останалите не вярвам да откажат някой да ги замести, защото все сме едни и същи в повечето време които пишем, и туко виж някой страничен ей така между другото се включи да ни начока канчетата и , че сме с някакви стари разбирания ......даже москвичите и ладите си караме сигурно старите задръстеняци :D:D:D

Любо, съвсем не мисля, че кометата е лоша за парите си ако така си ме разбрал и вероятно това е най правилният избор до тия пари. Просто за 50-100 лева отгоре си взимаш вайраух и спираш да трошиш, оптики, да се чудиш дали да слагаш газова пружина защото такава просто няма :-Д Зареждаш с лекота и се наслаждаваш на една приятна, „мазна“ стрелба с класен спусък минимална чувствителност към захвата и отлична точност.

на Н.Атанасов ще кажа
Добре е да коментираме пушки в производство Старите не са за начинаещи. Имам ФВБ300 и знам за какво говориш. Тия пушки обаче са на 40+ години и повечето екземпляри са в лошо състояние. Ако тласнеш начинаещ към фани и се окаже лимон ще има доста да те псува че ремонта им не е за начинаещи.
 

xpresident

Редовен Потребител
HW35K 25м седнал от фт поза.
Да се има предвид че съм много зле с пружинките и пушката може много повече!
35-цата е абсолютен лидер според формулата ЦЕНА/(КАЧЕСТВО+УНИВЕРСАЛНОСТ)
Не случайно е най-дълго произвежданата пушка от всички марки и на всички времена.
 

didarai

Редовен Потребител
:D:D:D
Не бях се смял така отдавна в тоА форум .
Наново почнала да се открива топлата вода .
Митове , легенди ....туй-онуй ,....стари , млади ...:lol::lol:
От най-евтиният Хасан до Вайраух за нула бройки :bravo:
Наминавам само да вметна , че някои от старите , са си написали митовете и легендите , след години ползване на дадена пушка и смяната и с друга (често ползването им е едновременно ....както и сравняването )
Иначе ми е интересно от де ги вземате тези Вайраухи нови за по 50 лв над кометите ... ???
Както и защо сравнявате по точност , ПП с друга такава , ама пропускате да им сравните мощността ? ;)
HW35 по-скоро трябва да се сравнява с Галакси 220 , която е 230 лв .
Така и не разбрах някой виждал ли е новият модел , дали е със спусъка на 400 .
 

t.marev

Редовен Потребител
......Сега искам да се науча да стрелям точно от 20 метра поне и чат пат да пускам по една чашка на някое стъклено шише.

П. П. С пушката която съм стрелял не можеше да пробие капачка от 10 метра.

Я хвърли едно око тук https://forum.airguns.bg/index.php?threads/Крал-Армс-n-01-поглед-отблизо.10666/
Просто за информация.
 

xpresident

Редовен Потребител
Иначе ми е интересно от де ги вземате тези Вайраухи нови за по 50 лв над кометите ... ???
Не споря с теб колега, нямам твоя опит, просто на мен така ми изглеждат нещата.
b7119e41fcaaef7f.jpg
Имах предвид че няма смисъл да се купува оптика или тя може да се купи по-късно, а от нея се спестяват 200-300лв. На 35-цата може да се сложи скъпа оптика без риск да се потроши и без да има смисъл от Дампа моноблок, който струва 150лв. Относно силата, по обем на цилиндъра е по средата между Комета 220 и 400.
 

didarai

Редовен Потребител
Еее..ся....Н30 ... :)
Дай да сравняваме поне приблизително еднакви по мощност пушки .
Няма как да се мине метър с цената .
Комета 400 разбила оптика аз поне не съм чел да е писал някой . Оптиката също дава безспорни предимства но, спирам до тук да не предъвкваме 100 пъти едно и също .
 

bleu81

Редовен Потребител
:D:D:D
Не бях се смял така отдавна в тоА форум .
Наново почнала да се открива топлата вода .
Митове , легенди ....туй-онуй ,....стари , млади ...:lol::lol:
От най-евтиният Хасан до Вайраух за нула бройки :bravo:
Наминавам само да вметна , че някои от старите , са си написали митовете и легендите , след години ползване на дадена пушка и смяната и с друга (често ползването им е едновременно ....както и сравняването )
Иначе ми е интересно от де ги вземате тези Вайраухи нови за по 50 лв над кометите ... ???
Както и защо сравнявате по точност , ПП с друга такава , ама пропускате да им сравните мощността ? ;)
HW35 по-скоро трябва да се сравнява с Галакси 220 , която е 230 лв .
Така и не разбрах някой виждал ли е новият модел , дали е със спусъка на 400 .


"От най-евтиният Хасан до Вайраух за нула бройки"

По мое наблюдение почти всички, които са почнали с турска или китайска пушка са сменили още няколко евтини пушки докато се качат на евтино пцп та накрая на по-скъпо пцп.

Това потвърждава максимата, че евтиното излиза скъпо понеже 2-3 бюджетни пушки и после пцп с бутилка накрая излизат много повече от цената на качествена пушка. Не виждам защо да не посъветваме човека да спести пари и да заложи на нещо истинско.


"Иначе ми е интересно от де ги вземате тези Вайраухи нови за по 50 лв над кометите ... "

Ако вземем за база цената на комета 400 с дървен приклад и мерник в Сотис т.е 405лева

https://www.sotisbg.com/products/5946

Цената на вайраух 30ес е 200Е+16Е транспорт
https://www.versandhaus-schneider.d...ath/40_1678_942_944_950_2034/products_id/9716
вайраух 50ес е 215Е+16Е транспорт
https://www.versandhaus-schneider.d...ath/40_1678_942_944_950_2036/products_id/9522
вайраух 35ес е 250Е+16Е транспорт
https://www.versandhaus-schneider.d...ath/40_1678_942_944_950_2035/products_id/9575

Пушките от германия идват със слаба пружина, но цените са същите в португалия, испания, недерландия а и пружината може да се смени в българия с по силна.


"Както и защо сравнявате по точност , ПП с друга такава , ама пропускате да им сравните мощността ? "

Аз лично не виждам смисъл да се говори за мощност когато търсим точност. Дори американците, които я обичат знят, че златната среда на пружинките за спорт е 10-16 джаула.

В тоя ред на мисли комета с бутало 26мм /100мм е по скоро магнум и не е най доброто за начинаещ и прецизна стрелба най малкото понеже такива пушки са по природа по зависими от консистентността на захвата отколкото пушки с по-малко-бутало и къс ход.

Човека е написал, че иска да стреля точно на 20-50м по капачки, кенчета и чат-пат по някое шише а не да дупчи дъски и да бракониерства. За тия цели всяка пушка от 10 до 16 джаула е напълно достатъчна. 7дж Хаенел 312 с диоптрик дупчи двустранно кенче от безалкохолно на 50м – проверено. Пак 7 джаула Фани300 сваля всеки път на 50м гамовска катерица.

В тоя ред на мисли никой пластмасов фиброоптичен мерник не може да се сравни по прецизност с металния мерник/мушка на вайраух както хпрезидент няколко пъти вече намекна.

HW35 по-скоро трябва да се сравнява с Галакси 220 , която е 230 лв.

това няма да го коментирам че може да прозвучи грубо и неуважително.

Поздрави
 

didarai

Редовен Потребител
...аре и аз няма да коментирам . :D:D
Ми не ...не можах да се сдържа .
По аналогия на колите , няма значение мощността значи .
И кой каза че търсел най-високото качество и точност ? Аз друго прочетох .
Силната пушка слаба става лесно ...ама обратното ..
За сравнението на цените нема се повтарям , че е смешно как се сравнява ниска мощност без оптика с висока и с оптика . Иначе не знам кой ви е излъгал че кенче на 50 м или капачка 30 мм на 30м са некъФ проблем за кометата .
Ай стига сме подхвърляли леко , ...неверни неща .
 
Нагоре