Фотоапарати и мобилни телефони

sts1969

Редовен Потребител
Телефона си е телефон, служи за обмен на информация и в последно време за забавление. Често се бъзикам с колегата като му гледам огромната електронна цигара, и го питам къде и е камерата. :D И моят смартфон има свястна камера, но никога не ми е хрумвало да го ползвам за снимане на пейзажи , и по излети и екскурзии. Предпочитам да си нося фотораницата със скромните 4,5 кг. техника. (без статива). :pardon: Като компромис си взех за Нова година едно Sony RX100 M3, и това малко турбозверче е винаги с мен. А телефон за снимки бих си купил когато мога да направя с него ей такава снимка от 200м. разстояние. :cheers:IMGP2396.jpg
 

sts1969

Редовен Потребител
Уауууу, Sony RX100 M3 с едно инчова матрица.... ЧЕСТИТО! :)
Сладващата ми камера определено ще е с 1" матрица. Аз съм се насочил към Sony RX0 II заради размера...
Мерси, заслужава си всяка стотинка. Не се вижда даже че е в джоба ми...но не може да се опре на DSLR-а ми по възможности и функционалност. Остава си малко джобно бижу с големи възможности...а това което си си набелязал ти е някаква чума направо, само цената ме стресна леко. :D:cheers:
 

DANNY

Редовен Потребител
Защо да те е стреснала цената!? :)
Това е твоят фотоапарат, но в много по-малки размери и с няколко допълнителни екстрички...
На мен екшън камерите са ми слабост, а това е сериозна техника с почти същите размери... ...с няколко допълнителни екстрички...
 

nelsky

Редовен Потребител
Не мога да разбера, как въобще сравнявате фотоапарат с телефон!?
Знам, че на някой който е дал 500 или 1000 лева за телефон много му се иска той да е телефон, и видео камера и фото камера и компютър едновременно...
Съжалявам момчета. Имам изненада за вас. Той не е нито едно от това. :) колкото и да се опитват да ви обяснят в рекламите, че дори нещо повече. :)
Замислете само над физическите размери и разликите... Дори един фотоапарат тип сапунерка има много по добра оптика от най-скъпия телефон на който пред матрицата седи една леща тип люспа по-малка от нокътя на малкият ми пръст. Като хора стрелци използвайки оптични прицели трябва да знаете какво е значението на качествена оптика и от какво тя зависи. Тези "красиви" снимки от телефоните са сериозно интерполирани от софтуера на телефоните още в момента на заснемането и. Тръгнеш ли да обработваш снимки или видео заснети с камери и с телефон веднага ще разбереш разликата.
Не искам да споря с никой!
Само бих ви дал съвет:
Ако искате да имате добри спомени, които с удоволствие да разглеждате след време вие и децата ви, та дори и внуците ви сложете си лепенки върху камерите на телефоните чудо и си купете техниката специализирана вдадена област фото или видео. ;)
...И винаги снимайте във възможно най-високата резолюция. Защото ако днес за вас тя ви се струва прекалено голяма като файл, тежка за обработване, няма къде да я гледате... то за децата ви няма да е така, а ще е нещо нормално...
Разгледайте старите черно бели снимки от семейният албум на родители ви и ще разберете за какво ви говоря :)

Че аз кога съм твърдял, че камерата на телефона може да замести фотоапарата? Напротив, ползвам няколко фотоапарата, а от няколко седмици и Osmo Action-а, който препоръча. И винаги снимам на максимална резолюция, без значение с какво.
А в сравнението между снимките направени с различна техника не виждам нищо лошо, най-малкото заради изводите, които всеки може да си направи сам за себе си.
Но телефона има едно огромно предимство пред фотоапарата- Винаги ми е в джоба.
Както и да е, днес имах възможност да разговарям с професионален фотограф и реших да проверя, дали снимането с телефон е чак такава ерес в света на професионалистите :) Попитах го, дали той снима и с телефона си, при положение, че имаше 3 фотоапарата с него.
Общо взето се учуди на въпроса ми, но отговори "Да" и поясни защо- "It's always there" т.е. винаги ти е под ръка.
Фотографа е този човек:
https://wildphoto.com/expeditions/meet-the-guides/roy-mangersnes/

От това, което прочетох за него, смятам, че може да се нарече професионален фотограф и мога да му вярвам.
Между другото, малко по-късно се натъкнах на една двойка, която снимаше подводни снимки/видео, не съм сигурен точно, със гореспоменатия Osmo Action. Бяха му надянали ей такова нещо отгоре:

https://www.ebay.com/itm/TELESIN-6-...mo-Action-Underwater-Photograph-/123850505460

Те ме заприказваха, защото на врата ми висеше същата камера, като тяхната. Точните им думи за DJI-а бяха: Nice, little camera :)
А впоследствие разбрах, че двамата са също професионални фотографи- https://jurgenfreund.photoshelter.com
А тези снимки съм ги правил днес с Осмо-то:
DJI_0109.JPG DJI_0094.JPG

Тези са от вчера със Сони-то, горе-долу на максимално оптично приближение- 30х. Разстоянието не съм сигурен колко е било, но мисля, че поне 300 метра.
DSC03341.JPG DSC03329.JPG
 

DANNY

Редовен Потребител
Osmo Action прави наистина страхотни снимки. Проблема на тези камери е малката матрица и за жалост нощно време при ниска осветеност издъхват.
Току що разбрах за появата на нова и доста интересна камера. Човека явно не разполага с нея и прави влог клип на базата на други ревюта... ...но ми бе интересно да разбера повече за нея. Наистина досто новаторско решение камерата ти да е компонентна ...и това, че една от матриците едно инчова... страхотни нощни снимки...

А относно водния дом, бях го включил в една поръчка, която я чакам всеки момент да пристигне. Вече е в България. Бях го набелязал за поръчка от тук:
https://www.tomtop.com/p-d7287.html...7_i9fgFgf44WCz5jekEtL3pmL-PYlMpoQjB_JXY5CSL3k Малко по-скъп е, но вече имам регистрация при тях. Сега съм си поръчал алуминиева клетка, Алуминиева дръжка за нея Силикона тапа за обектива, Воден кейс, LED панел за осветление с 64 диода и външен заряден хъб за 3 батерии... ...Станаха ми много дранкулките и реших да си спестя водния дом.
...Та думата ми бе за него...
С него могат да се правят много интересни снимки. Снимаш едновременно под и над водата... Интересна джаджа, но това и е единственото предназначение. Може би следващият път, който ще е скоро :) ...Понеже алуминиевата клетка която съм поръчал е с възможност за поставяне на 52мм филтри... Преди малко видях, че имат комплекти CPL, ND и UV на добри цени и явно ще поръчам...
...Такива снимки прави водния дом...
 
Последна промяна:

DANNY

Редовен Потребител
Вчера се сдобих с макро леща за OSMO Action.
Като тази:

Още не съм я пробвал. Снощи направих само една снимка
Но ми се струва, че ще се използва добре при кадри с цветя и буболечки.
Някой от вас ползва ли такива лещи?
Мамка му, забравил съм как се качват снимки във форума :wall:
 

xpresident

Редовен Потребител
Колеги, моля за малко помощ. Трябва ми камера за автомобил (dash camera) която мога да гледам онлайн или поне да получавам снимки в реално време. Връзка през GPRS или 3G.
Има ли някой опит с такова чудо?
 

ATO

Редовен Потребител
Има такива камери, но не си казал точно какво искаш и на каква цена. Напиши WIFI camera в Гугала и търси. Има доста предложения на сносна цена. Имаш ми и телефона. Може инфото ми да е вече закъсняло.
 

anibis

Редовен Потребител
Информацията е стара.
Клипът е от 2018.
Представете си за две години, колко още са пораснали технологиите.

Има телефони които не могат да се подслушват,точно тоя модел на Нокия.
Модела на телефона Нокия 2100 с някаква софтуерна грешка. Доста телефони са ми попада ли точно тоя модел но, трябва да е изработен сглобен във Финландия, и личния код-номер на на самия апарат,трябва да почва с еди кои си цифри,та тия телефони струват доста. Имаше преди време слух ли е не мога да кажа на 100% че "алкайда" точно с такива телефони, с такъв софтуерен проблем са направили от най големите си атентати,и не са биле засичани,от никоя служба,това не мога да коментирам,но този модел тел наистина не може да се подслушва,но както казах трябва да е сглобен направен... и т.н. Под 1000 евро, не може да се купи такъв апарат,даже и нагоре е цената.


75472865_177487310035390_5204284410265862144_n.jpg
 

sts1969

Редовен Потребител
o_O При условие че си на някакъв тарифен план, и разговорите ти минават през телефонен оператор...се чудя как няма да могат да те подслушат. Телефонните оператори са длъжни да съдействат на "съответните органи" на вътрешна сигурност, тоест... не са искали - не са те подслушали. :pardon:
 
  • Харесвам
Reactions: Sen

dberov

Редовен Потребител
Nokia 1100, които са произведен в Бохум, Германия също не може да се подслушва. Имам точно тоя модел нейде из шкафовете.
Наскоро беше засечена продажба на Nokia 1100 на баснословната цена от 25 000 евро!
https://blitz.bg/obshtestvo/lov-za-...-te-podslushvat-no-ti-mozhesh_news171438.html

o_O При условие че си на някакъв тарифен план, и разговорите ти минават през телефонен оператор...се чудя как няма да могат да те подслушат. Телефонните оператори са длъжни да съдействат на "съответните органи" на вътрешна сигурност, тоест... не са искали - не са те подслушали. :pardon:

С тази нокиа 1100, може да подслушвате всички, които ви търсят, докато им дава свободен сигнал 90 секyнди, също така между две такива NOKIA се говори, без вдигате -дефакто няма разговор няма срс, няма подслyсване. Срс-то почва от момента на започване на разговора, тук такъв момент няма. Необикновен е софтуерът, който има такъв БЪГ.
 

anibis

Редовен Потребител
Беров не чети гугал той не знае всичко.... Ама че си го копирал ама... дословно чак пък 25.000 евро???:D
 

anibis

Редовен Потребител
o_O При условие че си на някакъв тарифен план, и разговорите ти минават през телефонен оператор...се чудя как няма да могат да те подслушат. Телефонните оператори са длъжни да съдействат на "съответните органи" на вътрешна сигурност, тоест... не са искали - не са те подслушали. :pardon:
За това казват че този телефон има софтуерен проблем,е този проблем сигурно е това че не могат да операторите да го слухтят.
 

anibis

Редовен Потребител
Щом казваш така да е аз не разбирам за това ще си премълча а ти си купи още един път за 1000лв. същия...
 

xpresident

Редовен Потребител
Има такива камери, но не си казал точно какво искаш и на каква цена. Напиши WIFI camera в Гугала и търси. Има доста предложения на сносна цена. Имаш ми и телефона. Може инфото ми да е вече закъсняло.
Няма значение цена, стига да е разумна за съответния продукт. WiFi ми осигурява връзка до десетина метра, което не е приемливо, искам да мога да я виждам в реално време. Намерих в мрежата два варианта, единия е в Индия, другия в Китай. Ще ми се да поръчвам от Европа поне.
 

ATO

Редовен Потребител
xpresident, В такива случаи се използа усилвател на сигнала. Разстоянието се увеличава на около километър, километър и половина визуална въздушна връзка, зависи от усилвателя. Предвид това, че има екрани/сгради и съоръжения/ реално може да се постигне индиректно около 60-70% от визуалната. Тук е фактор и честотата на която работи усилвателя.
 
Нагоре