РИБОЛОВ - МОЯТА Е ПО-ГОЛЯМА...

Licho

Редовен Потребител
Облес риба

Наричат я още облез.(Аlburnus chalcoides)Наистина ,по различна риба е от уклейката(Alburnus alburnus) и също е много вкусна.

St_beer:За тигана си отделяме едни други рибки ,които ги има само на тази река. Казват се мандренска брияна. Прилича доста на уклей ,но е съвсем друга риба.[/QUOTE]
Наричат я още облез.(Аlburnus chalcoides)Наистина ,по различна риба е от уклейката(Alburnus alburnus), но също е много вкусна.

Преди десетина години и аз улових няколко бройки в един от притоците на Дунав-бях на гости у приятели.Тогава още не знаех(чак после разбрах),че е застрашен вид и е забранена.
 
Последна промяна от модератор:

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Стана ми интересно. Не бях чувал за Облез. Според Уйкипедия облез и уклей е една и съща риба.
 

Licho

Редовен Потребител
В различните краища на страната рибите имат най-различни названия.Напр.уклейката (Аlburnus alburnus-лат.)я наричат още "белица","чаушан"(тур.)и др.А въпросната риба-"брияна","облез","уклей"(да не се бърка с уклейката!) е по-различна и става доста по-голяма от нея!
 

Licho

Редовен Потребител
От дългата ми въдичарска практика съм запомнил доста наименования на риби от различни райони на страната.Сигурно има още много такива местни названия-не претендирам ,че ги знам всичките-нека изброя накратко някои,които още помня:
Кефал,клен, кабакулак,идр
Скобар,бойник,яйла,алай(тур) идр
Каракуда,таранка,карас идр.
Костур,меше,стрижок идр.
Лин,каленик,блатна пъстърва.
Платика,гърбавица идр.
Распер,харамия.
Бяла риба,смадок,сулка,акбалък(тур.)
Морунаш,карабалък(в някои райони така наричат и кефала)
Кротушка,дерменджийка,воденичарка и др.
Лешанка,зеленка и др.
Гулеш,пискал,тлъстак идр.
Щипок,симеонче,виюн и др
Горчивка,кремъче,пъска и др.
Дъгова пъстърва,американка.
Въдовица,мъздруга и др.
Псевдорасбора,кубинка и др(да не се бърка с гамбузията,макар,че прилича...)
Тук обикновено
започват едни спорове:"Не,тази рибка не е ...,В нашия край друга се нарича така.А ние тук му викаме така..."Всички те са безсмислени.Става дума за местни названия, някои от които вече са придобили по-голяма масовост и са се утвърдили в нац.мащаб,други пък не са толкова популярни....Истината е в латинските им наименования,там грешка и разминаване няма,но...ние сме въдичари,а не ихтиолози.
 

Licho

Редовен Потребител
Сетих се за още някои названия:
На лешанката в някои райони и викат още циганка.
На распера в ямболско-балколан.
Кремъчето се среща още като виолетка.
На говедарката-блескавец.
НА въдовицата-доица.
На лина-блатарка.
 

Licho

Редовен Потребител
Така е,колега,
Твоите риболовни успехи са впечатляващи!
 

st_beer

Редовен Потребител
Така е,колега,
Твоите риболовни успехи са впечатляващи!
Чак пък впечатляващи не са. Аз практикувам само риболов на изкуствени примамки най-вече и морски риболов с каяка.
Когато има риба хващаме ,когато я няма рибата се прибираме капо.
Тая година не от хубавите за сега от към морския риболов. И от към хищници нямаме впечатляващи излети. Важно е да имаме време и да ходим да си чешем крастата. Улова е бонус да пълни душата и да ни пали повече по хобито .

Тази година след клипа с рибата ,която пускам това от снимките ми са успехите до сега и наистина не са добре като резултати за годината.
 

Attachments

  • IMG_20190702_161006.jpg
    IMG_20190702_161006.jpg
    209 KB · Прегледи: 85
  • IMG_20190530_145154.jpg
    IMG_20190530_145154.jpg
    196.8 KB · Прегледи: 85
  • IMG_20190522_113505.jpg
    IMG_20190522_113505.jpg
    115.9 KB · Прегледи: 84
Последна промяна от модератор:

Licho

Редовен Потребител
Имах предвид и снимките от миналите години.Някои от рибите са наистина като чудовища...
Иначе повечето от въдичарите отдавна сме наясно,че рибата не винаги е най-важното в това хоби.Понякога самата подготовка за излета е по-вълнуваща от самия риболов.Да не забравяме и съпътстващите риболова-чист въздух,вода,природа,приятни събеседници.
 

st_beer

Редовен Потребител
Еееееее забравихте я тая тема. Никой ли не ходи за риби да споделя по някоя снимка. Днес дойде и моя ден да случа в почивния си ден на хубаво море и му накъсах шорталаците на сафридеца.
 

Licho

Редовен Потребител
Ходим,как да не ходим,но засега няма нещо по-така за хвалене.
Наскоро по вестниците ми попадна една,според мен, малко понадута статийка,за някакъв огромен сом,който,провокиран от кльонка, се бил блъснал в лодката и изкарал акъла на рибарите в нея.Става въпрос за яз.Розов кладенец край Гълъбово.(ТЕЦ-1)
Бил съм често по тези места(бащиния ми край),обходил съм надлъж и нашир гьоловете наоколо,(някои вече ги няма),ловил съм и на този язовир(най-много каракуда и костур),докато не направиха изследване и се установи че рибата е бъкана с тежки метали...Както и да е,думата беше за сомовете.Бил съм още ученик,но добре си спомням ,че тогава,през седемдесетте години, водолази слизаха на дъното за да проверяват здравината на далекопроводните стълбове.Още тогава те бяха видели огромни сомове,"лежащи като прасета" на дъното на язовира...Сигурен съм,че това не е било измислица.Местни рибари споменаваха, че са виждали сомове да нападат птици .Възможно е,но чак да се блъсне в лодката,съмнявам се...
Не съм сомаджия,нека колегите с повече опит в този вид риболов(на кльонк) споделят подобни случки.Живи и здрави и "На слука"!
 

staif

Редовен Потребител
:D Тез сомове са гастрольори начи..щом са забелязани във всики водоеми на територията на БГ :D
Бях хлапе като ми я разказваха тая история, батковците ;) притча :stop:
 

Licho

Редовен Потребител
Гледам,че са го писали и в интернет:
"Сом-чудовище нападна рибари край Гълъбово".и още "Сом-мутант нападна рибари на язовир" Розов кладенец"край Гълъбово"Има и някаква статия от юли т.г,в която се позовават на пловдивски водолаз,спускал се с акваланг на дъното на язовира.
Да,пораздути са нещата.Вижда се,че е писано от човек ,дето хал-хабер си няма от рибарлък.Това,че нападал хора си е мит,притча,както казва колегата.
Но аз смея да вярвам,че на дъното наистина има големи сомове( водолазът от Пловдив твърди,че са най-малко 30).Според ихтиолозите,тази риба живее до 100 години и достига 400 кг.
 
Нагоре