ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

Kameno Karp

Редовен Потребител
Чисто нова е. Или поне за такава я купих.
Да доуточня.
Свързах се с колега от форума, който е с много добра репутация тук. Молбата ми беше(с цел да не попадна на някакъв ментак) той да ми купи оптика и моноблок, да обнули оптиката, да я монтира на блока и да ми я прати.
 
Последна промяна:

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Първо никога не се подлага между моноблока и релсата, защото намаляш площа на притискане, и е нормално да приплъзване. Не си споменал какъв е моноблока да не е някой китайски който да е крив и от там може да се получи изкривяване. Другите причини може да са, лоша фаска, криво разпробито легло на цевта и съответно и тя да седи на криво. А също така може и релсата на пушката да е направена на криво.
Относно оптиката и празните кликове не знам какво да кажа.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Нямам си идея какъв е моноблока. Празните кликове ме навеждат на мисълта, че има нещо гнило в тая оптика, но това са само мои мисли. И целта на поста ми е за съдействие да се установи от къде е проблема и евентуалното му разрешаване.
 

zograffa

Редовен Потребител
Я кажи първо как разбра,че има празни кликове и на кой от двата тумблера.Пушката на някаква стойка ли беше,по какво видя движението на кръста(милиметрова хартия)или нещо друго.На какво разстояние беше нещото по което движеше кръста и пушката абсолютно неподвижна ли беше.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Я кажи първо как разбра,че има празни кликове и на кой от двата тумблера...

Не приемам въпроса за много сериозен, но все пак ще отговоря.
Разбрах, че има празни кликове по същия начин по който разбрах, че след няколко клика кръста започва да се движи. За да изпреваря следващия въпрос в този дух, ще отговоря предварително. Та как разбрах, че кръста се движи ли? Ами виждам го!
Мисля, че и двата имаха празни кликове но на 100% съм сигурен за този по хоризонталата.
 

Djack

Редовен Потребител
Това, че виждаш кръста да се движи, е по зле от това да не го виждаш! Даваш ли си сметка, това придвиждане което виждаш, на 50-100м. какво отклонение е? Особено ако говорим за един - два клика!
 

anibis

Редовен Потребител
Я кажи кой ти продаде оптиката,че така с тия празни кликове нещо не ми харесва. Може да е била толкова нова, че да се чуди колегата как да ти е продаде,защото е дала фира. А за моноблока ако китайски/липърски/ веднага го разкарай и си вземи на SPORTSMATCH DAMPA 1" /25.4мм

https://arms-bg.com/component/virtu...a-1-scope-mount-sportsmatcharms.html?Itemid=0
 

redsox

Редовен Потребител
Здравейте. Нямам претенции да съм особен капацитет, но и аз съм забелязал, че при Липърс 2-3 клика да няма корекция, а след още един клик изведнъж попаденията да се изместят с няколко сантиметра. Но не съм се притеснявал особено, наясно съм че липърс също нерядко са 50-50 като качество. С малко повечко търпение съм настройвал центъра и важното е, че след това не се мести.
Това съвсем не означава обаче, че останалите потенциални причини, които колегите споменават не трябва да бъдат взети под внимание.
Успех
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Не знам дали е толкова важно, но така или иначе отговарям на всички зададени ми въпроси.
Та оптиката и монтажа ми ги взе Анди от Пловдив. По оптиката нямаше видими следи от употреба, ама и при мен след около 1000 чашки пак няма никакви следи. По негови думи каза, че ще я купува от някакъв склад. Коментирахме Липърски монтаж и предполагам такъв ми е взел. Странното беше, че когато поисках да прескоча до Пловдив да погледне пушката с оптиката, защо се получават тия аномалии с това голямо отклонение, той ми отказа с мотива, че това са 300 км в едната посока и не си заслужава да ги бия. Заключението му беше, че пушката ми е крива. Кое е криво и кое право незнам. За това и поисках съдействие от вас.
Празните кликове не съм ги коментирал с него. В началото не им обърнах внимание.
Оптиката постоянно трябва да се настройва.
 

roskokn

Потребител
Я вземи я свали тази оптика и я разклати силно в ръцете си и заслушаи нещо да не дрънчи някъде.Аз липързи имам 3 но движение на кръста немога да забележа дори при бързо завъртане на 2/3 оборот каму ли за няколко клика.Движение на кръста е редно да забелязваш ако оптиката е застопорена напълно неподвижно,кръста е фиксиран върху неподвижна точка и въртиш тогава.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Първите думи дето ми дойдоха на ум ги пропускам.
Оптиката е здраво хваната за пушката.
Пушката е застопорена НЕПОДВИЖНО!
Мишената е на около 10 метра пред пушката и е АБСОЛЮТНО НЕПОДВИЖНА.
Кръста на оптиката е ТОЧНО фиксиран върху кръста на мишената.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Няма как да не иска постоянно да се настройва при условие че ти се плъзга моноблока дори ти го каза от там и позицията на кръста отива на някъде. За да избегне съмнението, че от моноблока отива много в страни го обърни на обратно примерно, но според мен причината е в релсата такива неща съм виждал и на други пушки и съм подлагам но в ринговете за да изместя страничното изместване, толкова, че да мога с кликовете да я центрирам.
После ще пиша пак че сега съм в движение. И да не те разкарвам вариант е да ми я пратиш да видя има ли проблем в оптиката и моноблока като ги сложа на моя пушка.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Моноблока спря да се плъзга като сложих стопорния винт.
Причината за плъзгането е ясно, че е подложката.
Не е нормално да има подложка.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
На механични мерника беше изместен около 1-1.5 мм на дясно. Не съм го мерил но нещо такова ми се върти в главата.
 

xpresident

Редовен Потребител
Значи е ок пушката. Остава или шината на оптиката да е крива или самата оптика да е дефектна. Не ми се вярва да е от моноблока чак толква.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Шината е напълно успоредна на ложата. Дали ложата може да се вземе за база...това е друг въпрос.
 
Последна промяна:

Kameno Karp

Редовен Потребител
Като премерих спрямо ложата се успокоих и не опънах един конец. Но пък за 15 см на 10 м изкривяването трябва да е осезаемо а на око такова не се забелязва.
 
Нагоре