Hatsan PCP: AT 44, ВТ65 и т.н.

dberov

Редовен Потребител
Споровете "за" и "против" мегатемите не са отвчера.И да не ги започваме отново!Факт е, че търсачката не работи!И много повече излиза, когато използвам търсене през гугъл.Или пък аз не мога да работя с търсачката.
Ако ще се ползва търсачката, зашо не оставите само разделите и да се пише само за РСР и пружинки, или още по-добре изобщо за пневматика, а който търси нещо конкретно, да ползва търсачката?
За мен за всеки модел пушка трябва да има отделна тема!
Така са организирани руските форуми и там търсенето по даден въпрос е къде-къде по лесно.Поне за мен.Там даже за конкретен проблем се пуска нова тема.И като се изчерпи, темата не умира.Просто отива по-назад.И като търсиш, търсиш измежду 20 теми, а не измежду 2000 поста.
Но тук такива са вижданията на Администратора и на модераторите, така се е развил форумът и изобщо така стоят нещата.
Съзнавам, че няма отношение към темата и ако модераторите решат да го изтрият!Но думата дума отваря.То затова и половината тема е за коша.
Проба дали търсачката работи.

2019-11-18_180633.jpg2019-11-18_180754.jpg
 
Последна промяна:

dvelinov

Редовен Потребител
berov е прав,ако всички пишат коректно(дори на латиница)търсачката си работи перфектно
Търсачката намира това което е написано,а не това което ти трябва на теб
 

Jorom

Редовен Потребител
.....
За мен за всеки модел пушка трябва да има отделна тема!
Така са организирани руските форуми и там търсенето по даден въпрос е къде-къде по лесно.Поне за мен.Там даже за конкретен проблем се пуска нова тема.И като се изчерпи, темата не умира.Просто отива по-назад.И като търсиш, търсиш измежду 20 теми, а не измежду 2000 поста.
Но тук такива са вижданията на Администратора и на модераторите, така се е развил форумът и изобщо така стоят нещата.....

Поне за оръжията изградени на една платформа, следва да има отделна тема според мен. Най, ама най-мразя да търся писано за КОНКРЕТЕН, еле пък и рядко срещан модел оръжие, преравяйки мега-тема от по няколкостотин страници!
И защо трябва да стават нещата по толкова труден начин? Темата щяла да умре...за мен е по-важно човек като търси информация за дадения модел да я намери на едно място, пък било то и в тема където не е писано скоро...отколкото да чопля в мега-тема, дето всеки ден се пише в нея...за 20 модела! И в случая, уж умрялата тема, пълна с информация за конкретния модел ли ще е по-полезната, или мега-темата обхващаща 20 модела - отпреди 10 години, та до днес? Темата за Флаш ми беше полезна, радвам се че информацията за тази пушка е на едно място, считам че на базата на това че Flash/Vectis са на една база, правилното е да се пише там за моделите изградени на тази платформа
Приемам критиката за изписването на модела от мен! Ако можех, щях да коригирам поста си с правилното изписване на модела оръжие, но не мога! Донякъде и затова предложих да се обособи нова тема. При отделяне на постовете по въпроса в нова тема, това как съм изписал модела няма да има никакво значение - предложих най-доброто решение според мен, а решението за това дали да го направят, ще го вземат упълномощените лица.
Толкова по въпроса за и против отделните теми и мега-темите от мен!

Вносителите на Хатсан - Сотис и Заримекс нямали резервни части, нямат осмица не само за Флаш, а и за ВТ-65...що за тъпотия!
Осмици нямат, цилиндри нямат! исд за цилиндър за крал-а се ослушват като прасе в царевичак! Интересно ми е как дават гаранция, че и по 2 години на някой ВО, като не поддържат резервни части, или части има само за гаранционно обслужваните ВО, или по-скоро пиеш една студена вода ако опреш до гаранционното им обслужване? Абе я да си ЕПМ! Утре ще си направя паспорт и с тея тарикати и надценките им приключвам завинаги!
 
Последна промяна:

dberov

Редовен Потребител
@Jorom, взимаш поста ми за темата много присърце, гледаш през твоята си призма и за себе си си прав, но не виждам защо негодуваш, като никой не ти е забранил да си отвориш тема за този модел а сам си решил да пишеш в общата. А от написаното до тук виждам един монолог, в който пост след пост описваш лични впечатления от пушката, какво ти харесва и какво не, с какви чашки си стрелял и колко дълбоко се забиват в трупче + няколко снимки на пушката във фабричния вид и със свален шрауд, една на дулната фаската и на чашките с нарезите... Няма лошо, но по мое мнение, не виждам как тази информация би била полезна ако е в отделна тема. Както и да е...това е само личното ми мнение с което не си длъжен да се съобразяваш. Нямам нищо лично срещу теб или твоите постове, пиши какво сметнеш за добре за тази пушка и нищо че модела Vectis не се дискутира, просто няма друг колега с такава пушка а също и не е проблемна, но това не означава че темата не се чете. А щом смяташ че е добре да има отделна тема, както вече писах никой не ти е забранил да отвориш такава. Но ако решиш да го сториш, направи така, че тя да бъде полезна и значима та дори и интересна. А за да бъде такава покажи в нея информация, която все още я няма никъде. Например, разглоби пушката, направи детайлни снимки с размери, обясни кое къде се намира и каква функция изпълнява, направи хронографиране и го приложи за да сметнем къде ти е платото и какъв е разхода, стреляй по мишени на различни дистанции и покажи резултати, може да направиш и клипче...т.н. и така темата ще е интересна и ще има смисъл. Ти изложи своето мнение а аз моето, спазвам добрия тон и се стремя да ти дам полезни съвети, а там където е имало критика, виждам че я приемаш и това е целта и, да бъде градивна а не да се караме.

Отново оспамихме темата и мисля, че ще е добре да спрем до тук.

Хайде от мен малко инфо за модела Hatsan Vectis, която намерих докато си пих кафето.

Една тема за модела - https://airgunwarriors.com/community/airgun-talk/hatsan-vectis-second-opinion/
... и още https://www.pyramydair.com/blog/2019/02/hatsan-vectis-25-caliber-lever-action-pcp-repeater-part-1/
https://www.pyramydair.com/blog/2019/02/hatsan-vectis-25-caliber-lever-action-pcp-repeater-part-2/
https://www.pyramydair.com/blog/2019/02/hatsan-vectis-25-caliber-lever-action-pcp-repeater-part-3/

Редуктор/Регулатор за Hatsan Vectis от Хумата - https://www.huma-air.com/Huma-Air-Tuning-Regulator-For-The-Hatsan-Vectis
Линк към резервни части и консумативи за Хатсан, полезен предимно заради О-пръстените, понеже към тях има ВЗРИВ схеми, написано е за кой модел са, размерите и чрез партиден номер може да се открие във ВЗРИВ схемата за модела, къде точно стои. - https://sharg.pl/search.php?text=Hatsan+Vectis&node=
Пример - виждате във ВЗИВ схемата кой О-пръстен ви е нужен и го търсите по номера от схемата или обратно, копирате от сайта партидния номер, отваряте PDF файла на ВЗРИВ схемата, който съм прикачил в поста, натискате едновремено или последователно Ctrl+F в отворения файл и горе в дясно ще се отвори прозорец в който поставяте номера, натискате Enter и търсения О-пръстен се оцветява в сиво - пример на умалените снимки по долу.

2019-11-19_081439.jpg2019-11-19_084729.jpg

2019-11-19_050028.jpg

ВЗИВ схема на Hatsan Vectis. Прикачил съм PDF файл със схемата (Vectis-Exploded-View), понеже на снимката е смачкана и детайлите не са ясно видими.

2019-11-19_073918.jpg

И едно видео, в което видях малко повече показност за настройки от другите които гледах.


Поздрави и Успех!
 

Attachments

  • Vectis-Exploded-View.pdf
    1.7 MB · Прегледи: 1
Последна промяна:

Jorom

Редовен Потребител
....Но ако решиш да го сториш, направи така, че тя да бъде полезна и значима та дори и интересна. А за да бъде такава покажи в нея информация, която все още я няма никъде. Например, разглоби пушката, направи детайлни снимки с размери, обясни кое къде се намира и каква функция изпълнява, направи хронографиране и го приложи за да сметнем къде ти е платото и какъв е разхода, стреляй по мишени на различни дистанции и покажи резултати, може да направиш и клипче...

@dberov, ти много малко неща поиска. Аз нямам чак толкова свободно време! Хронографирането ми е последната грижа в момента. Аз нямам с какво да си напомпя пушките...трябва да взема временно на баща ми помпата докато си взема бутилка съ станция. Тия дни ще си направя паспорт и почвам да си пазарувам от комшиите, дотогава ще има застой в тестовете.


Добре че днес почивам, та имах време да разглобя пушката, да замеря това-онова и да видя как са напаснали комшиите чаркаляците един към друг. Естествено, най ми беше интересно да разгледам цевта, клапана и трансфер порта...
Вече не се учудвам че от кутията даде толкова добър резултат с баракуда мач. Фаска няма да правя, не виждам как може да стане по-добра.
Погледнато през отвора на големия стопорен винт за клапана (6мм), се вижда че трансфер порта и цевта нямат разминаване! Доколкото можах да преценя, добре съвпадат и отвора на клапана с трансфер порта.


отвора на клапанното тяло към трансфер порта е 4мм
трансферпорта и отвора на цевта са 4,2мм

В цевната кутия има вкарана дебела желязна пластина 4мм точно под клапанното тяло, като и трите стопорни винта на клапанното тяло минават през тази пластина. Двата са 5мм, този през който има достъп до трансфер порта е 6мм.
Пружината на ударника не може да се натяга с навиване и развиване на болта - няма резба там, а втулка която е законтрена с чоп в цевната кутия!

На този етап няма да правя никакви промени по пушката, освен обрязване на шрауда! Не ми се искаше да го правя докато е в гаранция, но при положение че не мога да намеря осмица за ВТ дори, вариантите са два - ползвам я както си е, или обрязвам цевта и мога да ползвам крал-ския модератор който пасна перфектно на Хатсанската цев. Така ще го обрежа шрауда, че при навит модератор ще има 1мм между края на шрауда и началото на модератора.
Като визия, това ще е най-добрия вариант според мен, по-добър отколкото с осмица от Флаш и гола цев.
Ще се наложи да направя ямки за стопорните винтове на цевта, понеже в оригиналния вариант цевта се завинтва в резба в края на шрауда, и по този начин се фиксира колко да влезе в цевната кутия...но като обрежа шрауда вече няма да има къде да се завинти цевта и затова се налага тази лека модификация за да може да се фиксира цевта само от стопорните винтове.
Мерника също ще претърпи модификация на по-късен етап - от кръг ще стане на полу-кръг, точно над оптичните влакна ще го резна, защото иначе закрива мишената! Тази пушка я бях взел главно за стрелба по механични мерни прибори, но без модифициране нейните не стават!

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg
 
Последна промяна:

Jorom

Редовен Потребител
Приключих с най-належащото за мен подобрение по Вектис-а! Вече мога да си ползвам модератора от булпапа. Доста ми харесва как стана. Муфата е от ВТ-то.
Прекарах с шомпола няколко чашки през цевта, няма шок! Цевта е осезаемо по-тясна, и с по-голямо усилие преминават чашките, и по-неравномерно спрямо цевта на Крал, но пък ги нарязва много по-добре!
IMG_20191120_233452.jpg IMG_20191120_233420.jpg IMG_20191120_233544.jpg IMG_20191120_233259.jpg
 

anibis

Редовен Потребител
И ако имаш някой фрезист да ти избара един квадратен/външно/ модератор продължение на твоята ще стане още по-добре.
 

Jorom

Редовен Потребител
На мен и така ми харесва, връзва се с цилиндъра
Всъщност мога да ползвам набеденото за модератор дето го отрязах - да се изчисти отвътре и да се набута модератор вътре, но не мисля че си заслужава занимавката
 

Jorom

Редовен Потребител
Не знам, не съм го разглобявал, но се вижда че клапанното тяло е различно от на АТ44.
 

jony

Потребител
Колега Jerom по- напред в изложението си писал че отвора на клапаното тяло е 4мм и така аз подразбирам че става вьпрос за отвора на полиамида, който при АТ-то е 4.2мм ,и понеже колегата Svetoslav гони мщности той, би могьл да отвори полиамида до 5мм максимално за АТ44,но най -добре е да се подмени полиамида с нов с отвор 5мм защото сьщесвуващия който е вБК е доста неудобен за обработка.
 

Jorom

Редовен Потребител
Колега, писал съм, цитирам: отвора на клапанното тяло към трансфер порта е 4мм
Ей тая дупка, която виждаш на снимката е 4мм! Нищо не съм писал за полиамид!
IMG_20191119_123437.jpg

Jorom, а не Jerom!
 

Svetoslav

Потребител
Със 5 не се получи отвора клапана е 6 мм и ляга на мн малка площ и потъва повече и ни ми нарека скороста наи добре стана с отвор 4.8
 

Svetoslav

Потребител
Здравеите Някои може ли да сподели имали ефект от ВЕНТИЛИРАНЕ на удърника .Не олекотяване на АТ 44 за да него дубча напразно благодаря.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Има. В случая вентилиране и олекотяване е едно и също. Тоест разпробиването се прави с цел олекотяване. За да има истински ефект, трябва да се смени и пружината на клапана с по-корава и да се разширят проходните отвори.
 

Svetoslav

Потребител
Аз съм без прожинка и тапа клапана се държи само от налягането . Разширил съм търговията мъртвия обем от 10.5 на 19 .5 мм доста по голяма стана камерата .детаила в които се завива цилиндара 5мм Трансфер порта 5 мм на цевта от 5 към 4.5 мм . изтънен дотиквач на 2.5 мм Това за ат 44 лонг 6.35 със оригинални клапан и неговите си части .така пушката от 210 до 150 бара прави 10 -12 истела с 300 -306 м/с с jsb 1.645. на въздух . Проблема ми е че на 5-7 изстрела има някои със 15 м/с по слаби всичко по взвода е полирано да не задира никаде .И незнам от къде идва тая аномалия .
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Махни противооткатната вилка и мери отново скорости. Проблемът няма да се реши с олекотяване на ударника. Възможно е клапанът да си иска тапата и пружината. Те също му помагат.
 

lynx

Редовен Потребител
Проблема ми е че на 5-7 изстрела има някои със 15 м/с по слаби всичко по взвода е полирано да не задира никаде .И незнам от къде идва тая аномалия .
Виж на далечна мишена дали изстрелите с по-ниска скорост спадат надолу или е грешно отчитане на хроното.
 
Нагоре