ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

undertaker

Редовен Потребител
Здравейте,
Имам въпрос относно проблем с помпа Хатсан.
Когато започна да помпя всичко нормално.Стигам примерно до 150бара,спирам за половин минута да си почине помпата и поглеждам на манометъра на помпата налягането започва да пада и отива до към 120 бара.В пушката си стоят 150 бара,колкото съм вдигнал.Почвам пак да помпя,имам около 4 помпи да изравня набързо налягането до 150 и като продължа да помпя виждам как налягнето се учеличава при помпене и щом дръпна помпата нагоре налягането бавно спада и пак така.Колкото повече се качва налягането,толкова по-бързо спада,но не се чува да изпуска въздух.
Успявам пак да стигна 200 бара,но или трябва да помпя по-бързо при което помпата загрява или да помпя по дълго време.Аз си мисля,че е някой о-пръстен,но само си мисля,от скоро я имам,пък и несъм я разглабял още.
Не намерих да има писано,точно за такъв проблем(може и да не съм видял).Чета,че доста често има проблем с уплътнението на третата степен.Дали и при мен е така или е нещо друго?
Ще съм благодарен ако някой подскаже,къде може да е проблема.
 

undertaker

Редовен Потребител
Благодаря.
А знаеш ли размера на о-пръстена,понеже имам схема на помпата да го видя,че така по степени малко не мога да се ориентирам.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Вероятно нещо от сорта на 3,78Х1,78. За по-сигурно дай размерите на малките и ще ти кажа с голяма вероятност.
 

undertaker

Редовен Потребител
Назад в темата намерих писано: "А за 3-тата степен на помпата е 3,55 х 1,8".
На схемата такова нещо не намирам.
Трябва като разглабям да видя явно.
Благодаря отново.

Ето схемата.
Сега като се загледах май е номер 17 от схемата Valve O-Ring.
 

Attachments

  • hand_pump_exploded_view-March2016.pdf
    925.8 KB · Прегледи: 29
Последна промяна от модератор:

Jorom

Редовен Потребител
Струва ли си да я взимам тая бутилка 4Л/300 бара работно налягане за 80-100 лв като ще трябва и водна проба да мине, тоест още 20-тина лв
Крана е ОК, има въздух в бутилката
Ако правилно се ориентирам е производство 1988 година

IMG_20191130_123954.jpg IMG_20191130_124004.jpg IMG_20191130_124010.jpg IMG_20191130_231943.jpg IMG_20191130_231952.jpg IMG_20191130_232029.jpg
 

lynx

Редовен Потребител
Аз бих я взел(като подарък), заслужава си риска.
После много бързо и внимателно ще изпусна въздуха, при пълна тишина в стаята.
Шишето веднага заминава на вторични, а крана все ще свърши работа на някой колега. Те са стандартни, поне повечето.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Шишето веднага заминава на вторични
Гледате на тези бутилки само от камбанарията въздух на 300 бара.
Една такава бутилка може още доста да живее, ако се ползва за СО2.
Там работното налягане е между 50 и 80 бара.
Един преходник на крана решава проблема с него.
 

lynx

Редовен Потребител
Няма какво да го правим СО2-то, ти поне си правиш бира а вероятно ползуваш и заваръчна техника....
 
Последна промяна:

Jorom

Редовен Потребител
Може би пропуснах да спомена че не смятам да пълня бутилката повече от 230-250 бара, и при това положение ли не става? Марката на бутилката е IWKA, немска. Тестовото и налягане е 450 бара! Не подскача като я пусна да се търкаля, не виждам какъв е проблема, освен козметичен. Утре ще я занеса във Вистамар да я огледат, и евентуално ще им я оставя да и направят водна проба и оглед отвътре. На този етап, друг приемлив за мен вариант като цена на бутилката, нямам. Повече от 150-200 не бих дал за бутилка, по-скоро бих си оправил помпата и да карам без бутилка ако ще трябва да давам такива пари! Иначе в Бс има 200 барови жълти китайски бутилки по 50 кинта, мисля че няма база за сравнение с тази.
 
Последна промяна:

zograffa

Редовен Потребител
4л. е прекалено малък обем за основна бутилка,особено както мислиш да я пълниш на 230-250 бара.Реално ще имаш 2-3 пълнения на 200 бара и после само надолу.
 

Jorom

Редовен Потребител
След като открих пукнатината в цилиндъра на булпапа, го давам по-внимателно с максималните налягания - реших да не пълня никога до максимум пушките, а и бутилките! За всеки случай! Вектиса съм го пълнил само до 190. Колко пълнения приблизително ще имам с тази 4л бутилка, напълнена на 250 бара докато падне на 150 бара ако пълня бутилка на пушка около 230цц?

Видях я пожарникарската, ама както и да ги гледам нещата, тя е 170+20 водна проба+куриер, и тя отиде над 200! Ако мога да взема тая за 70-80 макс, ще си взема и зарядна станция за разликата в парите! Водолаза който ми я намери, ми гарантира че бутилката е хубава, даде ми я да я гледам, пробвам, и ако реша - да я взема! Собственика на бутилката и иска 100, но не мисля да му давам повече от 70-80 и то само ако Вистамар я одобрят!

Има ли значение за цената на пълненето дали бутилката е 4 или 6 литра? Логично е да взимат различни пари, според вместимостта на бутилката, ама знам ли...
 
Последна промяна:

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Няма какво да го правим СО2-то, ти поне си правиш бира
lynx, Наличието на една такава бутилка, може да бъде добър повод да се започне правене на домашна бира :) . Забелязани са само единични случаи на такива започнали веднъж и отказали се впоследствие. Началото е като при пушките. Може да бъде по дългия път, с преминаване от пушка на пушка, но ако предварително се прочете достатъчно, може в голяма степен това да се избегне. Малко е сложно правенето и, но не е мозъчна операция. Лошото е, че може да се започне на печката в кухнята, с подръчни тенджери, леген и кофа и почти с нулева инвестиция, но това лесно може да накара човек да се откаже. Резултатът пък, може наистина да го запали и тогава отиваш на две класни пушки.
не смятам да пълня бутилката повече от 230-250 бара, и при това положение ли не става? ... Утре ще я занеса във Вистамар да я огледат, и евентуално ще им я оставя да и направят водна проба и оглед отвътре.
При това положение няма никакво значение ти на колко смяташ да я пълниш. Просто никой няма да ти я напълни, освен ако не можеш сам.
Ако Вистамар и направят водна проба и преценят, че е годна, тогава можеш да си я ползваш и при желание да освежиш външният и вид.

 

Jorom

Редовен Потребител
Имах предвид след като мине водна проба, да ми пълнят бутилката до 250 бара. Знам че без щампа за годност никой няма да ми я пълни. Освежаване разбира се че ще има ако я взема
 

zograffa

Редовен Потребител
След като открих пукнатината в цилиндъра на булпапа, го давам по-внимателно с максималните налягания - реших да не пълня никога до максимум пушките, а и бутилките! За всеки случай! Вектиса съм го пълнил само до 190. Колко пълнения приблизително ще имам с тази 4л бутилка, напълнена на 250 бара докато падне на 150 бара ако пълня бутилка на пушка

Ти май майтап си правиш с тези налягания,какви цепнатини,какво пълнене въобще.На изправна пушка и бутилка нищо не и пречи да е напълнена на работно налягане.
 
Нагоре