Hatsan PCP: AT 44, ВТ65 и т.н.

glavanov55

Редовен Потребител
На бт 65 мисля че цилиндъра е стоманен .Тапата накоято се навива манометъра е
алуминиева защото правих фаски на порта за пълнене да не ми къса о пръстените.
Имах проблеми с изпускане на въздух от същата тапа но полирах стената на цилиндъра
и сложих малко по дебел о пръстен в канала на тапата. Направи ми впечетление че
резбата на манометъра е много хлабва но щом още неми е пробила главата значи е ок.
Ако те интересува какъв о пръстен съм сложил мога да проверя писах го някъде.
Иначе след тунинга койтоо направих на пушката съм доволен от нея.
 

Jorom

Редовен Потребител
На моето ВТ65 цилиндъра не е стоманен със сигурност - магнит не го лови, алуминиев трябва да е! Но моята е производство 2015г та може и да има със стоманен цилиндър, нека по-запознатите вземат отношение по въпроса
 

glavanov55

Редовен Потребител
Грешка Спасе туй магаре не е нащо Веднага проверих с магнита цилиндъра и се оказа че
магнита не го лови следователно цилиндъра е от AL.
 

lynx

Редовен Потребител
Още като го пуснаха ВТ-то на пазара, това с алуминиевите цилиндри беше обсъждана тема тук във форума.
Даже някои колеги си купиха такива, за да си ги посадят на пушките.
Все пак бяха първите полу евтини алуминиеви цилиндри на пазара.
 

Jorom

Редовен Потребител
За да си ги купуват заради това че са алуминиеви, значи алуминия има предимство пред стоманата в ролята на бутилка, така ли, може ли по-подробно?

А съществуват ли стоманени за BT65? примерно ново производство, или пък тея дето ги продават като резервна част, гледах че се обсъждаше че се различавали по дължина, да не би разликата да не е само в дължината ами и в материала?
 

lynx

Редовен Потребител
Алуминиевите са по-леки, затова някои колеги ги предпочитат.
Особено при ФТ-пушките е добре пушката да не е много тежка отпред, защото при нарушен баланс е по-трудно да се стреля прав, от ръка.
Друг е въпроса, че някои производители на ал.резервоари се презапасяват с по-дебели тръби и "лекотата" вече не е толкова лека :)
 

Jorom

Редовен Потребител
Аз мислех че са предпочитани алуминиевите щото са по-яки, и изобщо по-надеждни от стоманените

То ВТ-то добре че са му сложили алуминиева тръба, че ако беше стоманена щеше да е като суматрата, аз съм 130 кила ама суматрата ми се видя бая тежичка отпред
 

lynx

Редовен Потребител
Ако не се лъжа, на Суматрата единия резервоар е стоманен, а другия някаква алуминиева сплав.
По принцип стоманените са по-здрави и имат по-дълъг живот, но това е "по принцип".
Зависи кой и как е правил резервоарите ;)
 

staif

Редовен Потребител
До колкото съм насясно БТ със стоманен резервуар няма в производство..Моето е от първите и е с алуминиев цилиндър.. а и няма логика да го правят в последствие със стоманен според "еволюцията" му ;)
 

Jorom

Редовен Потребител
Само да се поФаля с новата ми играчка - Вектис 5,5мм!
Първо нещата които не ми харесаха:
Мерника е кошмар, на повече от 5 м е неизползваем, понеже закрива целта...разкарах мерните прибори веднага! Сложих оптика със средно високи монтажи, с ниски не става - опира пълнителя в оптиката!
Цевната кутия е пластмасова!
Гърми доста силно въпреки нарочения за модератор гергелек!
Пушката дойде празна, мисля че преди ги продаваха напомпени хатсаните!

Нещата които ми харесаха:
Лека и удобна в сравнение с BT65!
Презарежда се доста бързо!
Доста е силна за тази къса цев 450мм - понеже нямам хроно, пробвам пушките колко забиват баракуда в чамово трупче! Вектиса на 160 бара забива баракудата в трупчето колкото или малко повече от стоково ВТ65 на 130 бара - 52мм! Стоков крал булпап 5,5мм забива баракудата в същото трупче на 35мм, моя Крал - с тунинг, го забива на 43мм! Краловете са на 160 бара, Вектиса също!
Харчи около 3 бара на изстрел - от 190 на 160 бара грубо - 10 изстрела! Все пак бутилката е 165cc, след като изтече гаранцията ако има начин, ще сложа по-дълъг цилиндър


Гледам че иска фаска, стрелба след някой друг ден в гората, но първо фаската!

Щях да съм по-хепи ако не бяха набухали пластмасова цевна кутия, но пък за тея пари предполагам че е нормално.
Това е засега.
 
Последна промяна:

dberov

Редовен Потребител
понеже нямам хроно, пробвам пушките колко забиват баракуда в чамово трупче
Харчи около 3 бара на изстрел - от 190 на 160 бара грубо - 10 изстрела!
Това коя чашка колко се е забила в трубче е много относителен извод за мощността на дадена пушка щото ако стреляш извън платото то не можеш да достигнеш пика. При все по нарастващия ти арсенал от пушки е грехота да не си купиш едно хроно, за да си замериш правотоковите в кой диапазон им е платото и тогава да съдиш за мощност и разход или да си видиш как работи редуктора при наличен такъв. Също така ако имаш хроно, можеш да видиш коя пушка на каква скорост е най точна и да си настроиш платото/редуктора да е в тоя диапазон. Все пак си купуваш оръжие не за красота или да ти набъбва подписа.
 

Jorom

Редовен Потребител
Ще купя хронo! Като ми е трябвало съм вземал от колеги, но вече действително трябва да си взема мое, няма за къде да отлагам повече! Всичките ми ВО са замервани!
Аз навремето дадох 250 лв да си докарам от щатите широколентова сонда иновейт щото без нея нямаше да мога да си настроя сместа на колите, с хроното е аналогично положението спрямо ВО
Знам че е много полезен уред!

Диаметъра на цилиндъра на Вектис е 35 мм - точно колкото и на цилиндъра на Крал-а ми, но дължината е около 25 см...за разлика от 40-те на крал-а. Има възможност да се сложи по-дълъг цилиндър.
Много ми харесва че предпазителя е миниатюрен и е разположен в спусковата скоба и НЕ Е двойно действащ! Презареждането с ъндър левъра е много бързо и много ми харесва!
Спусъка е изненадващо добър и с малък ход без луфтове! Харесва ми пластмасата и изработката на приклада - няма мустаци за разлика от снимки в нета на вектис от щатите! Пушката е от Заримекс и под Вектис пише още Гризли - какво трябва да значи това ? Виждал съм и на други хатсани допълнителен надпис Гризли но не знам имат ли разлика от модел без гризли в името? Да не се среща само при пушките от Заримекс ? На цевната кутия има надпис 42J, на ВТ-то ми има надпис 61J
Чудя се как тоя вектис с 45 сантиметровата цев дупчи колкото ВТ-то с 58 см цев, с разлика само 30 бара в полза на вектиса!
Пушката ми е много удобна и много добре балансирана. Пробвах дали се усуква, като я хванах за набедения за модератор гергелек отпред, и в задната част - изобщо не се помръдва, изглежда много здрава!
Новите хатсани вече празни ли идват или моята е изпуснала въздуха докато е чакала да я купя?
Засега държи налягането!
 

Jorom

Редовен Потребител
Днес пострелях малко с Vectis-а, от 190 бара до 90-95 дадох 38 изстрела .......харчи около 2,5 бара на изстрел
От 48 метра разстояние, от двуногата на ВТ-то, легнал, х 5 изстрела с различните чашки!
Пушката е от кутията - сток състояние, само и изчистих цевта с балистол
Хареса си Баракуда Мач 5,53!


JSB Jumbo Heavy - 1.175-5.53 - 40mm група (175 Bar)
Baracuda Match - 5.53 - 18mm група (160Bar)
Baracuda Diabolo - 5.50 - 35mm (145Bar)
JSB Jumbo - 1.03-5.52 - 50mm (115Bar)

Не хареса JSB Jumbo - 1.03-5.53 и особено не хареса JSB Jumbo Heavy - 1.175-5.52

Мисля че е добре - от кутията прави група със смотано таско 3-9х32е и баракуда мач 5,53 колкото 20ст

Засега, без хронограф, толкова! Преди него обаче имам по-важна покупка...помпата ми - Хатсан от първите, се повреди нещо, не мога да я разпъна...вакуум се получава, и като я пусна се събира!
Мисля най-накрая да си взема бутилка, но ще е хубаво да си оправя помпата все пак! Продават ли се ремонтни комплекти, и голяма хамалогия ли е да си я оправя помпата?

Ето как изглежда Вектис-а до ВТ-то

Някой мод да обедини двата ми поста ако желае

Днес пробвах АТ44-10 РА - Pump Action! Навремето много се чудех дали да не си взема този интересен модел. Е, след като днес го пробвах, изобщо не съжалявам че не съм си го взел! При Ат-то преди всяко презареждане трябва да се избутва напред едно лостче разположено в спусковата скоба, точно пред спусъка за да се отключи ложата! Въобще не може да става дума за стрелба с бързо презареждане, особено каквото е възможно с Вектиса! Развиват се комшиите, само тая пластмасова цевна кутия порти положението, но като искам ъндърлевър зареждане, в случая то си върви в комплект с пластмасата! Суматрата не е вариант за мен конкретно!
 

Attachments

  • IMG_20191114_225707.jpg
    IMG_20191114_225707.jpg
    340.5 KB · Прегледи: 66
Последна промяна от модератор:

joro_ihr

Редовен Потребител
Помпата не е философия да я оправиш. Колегата jony продава чудесени полиамиди за трета степен, а проблема с вакуума ти е от о пръстена между 2 и 3 та степен. Имаше някъде и клип как се разглобява помпа.
P.s. ето го
 

Jorom

Редовен Потребител
IMG_20191117_162428.jpg IMG_20191117_162437.jpg
Както беше на стотина бара вектиса, ми хрумна да изстрелям няколко чашки в бака с вода за да видя как се врязват в каналите на цевта

JSB Jumbo Heavy - 1.175-5.53
Baracuda Match - 5.53
JSB Straton - 5.50
 

Jorom

Редовен Потребител
Изобщо няма да се наложи да чакам изтичането на гаранцията и тогава да срежа бутафорията надяната на цевта, за да мога да ползвам крал-ския модератор, направо я изхвърлям от играта! Надявах се че може и без бутафорията, така и се оказа! Само трябва да си намеря осмица, предполагам от флаш ще пасне перфектно. Осмицата от ВТ-65 пасва перфектно, но е за малко по-дебела цев! Във Заримекс нямали осмици за Флаш, дано в Сотис има, или поне за ВТ да има, с една втулка ще стане работата
Нещо съм недовидял по отношение на фаската, добра е.
От 1040мм дължина, Вектиса вече е 910мм само! Под бутафорната външност на Вектис-а се е крил Флаш с ъндърлевър зареждане. Цилиндъра може да се удължи със 70мм без да пречи на модератора
Ако го резна отзад и му сложа едно тактическо прикладче направо ще заспи, ама айде стига че много се размечтах....ще стане почти 70 см дължината

IMG_20191117_200126.jpg IMG_20191117_195754.jpg

Предлагам някой от модераторите да направи нова тема за Вектис-а, като сложи вътре всичко след пост #7209
 
Последна промяна:

dberov

Редовен Потребител
Предлагам някой от модераторите да направи нова тема за Вектис-а, като сложи вътре всичко след пост #7209
Виждам че си въодушевен от новата си пушка, но не мисля че това ще бъде уважено при положение, че тоя модел го имаш само ти и си споделил в няколко поста свои впечатления от нея. Вземи за пример темата "Hatsan Flash PCP", която също не е масово купуван модел и какво стана, изписаха се две странички и умря. Навремето когато е била създавана тази тема, тъкмо са били излезли по сайтове първите ПЦП-та на Хатсан АТ 44 еднозаряден а после и 10 зарядния както и БАМ 50/51 и в последствие бяха най разпространените и най разисквани модели, то затова и темата е "Hatsan PCP: AT 44, ВТ65 и т.н.". На дали някой през 2008-ма е предполагал какво разнообразие от модели ПЦП-та ще бълват в бъдеще Хатсан. Аз дори смятам за по правилно да се промени заглавието на темата на нещо от рода "Hatsan PCP", така както си има само по една тема за другите производители, вместо да се отваря нова тема за всеки новоизлязъл модел на тази марка. Ако пък колега иска да намери информация за даден модел, има си търсачка. Ще е хубаво обаче, когато някой започне да пише за новата си придобивка и това е модел за който не е писано преди, то поне в първия си пост модела да се изписва правилно, в случая "Hatsan Vectis .22cal / 5.5мм" а не "...да се поФаля с новата ми играчка - Вектис 5,5мм!"...щото така търсачката донякъде става безсилна и след време сам няма да можеш да си намериш постовете.
 

rivan

Редовен Потребител
Навремето когато е била създавана тази тема, тъкмо са били излезли по сайтове първите ПЦП-та на Хатсан АТ 44 еднозаряден а после и 10 зарядния както и БАМ 50/51 и в последствие бяха най разпространените и най разисквани модели, то затова и темата е "Hatsan PCP: AT 44, ВТ65 и т.н.". На дали някой през 2008-ма е предполагал какво разнообразие от модели ПЦП-та ще бълват в бъдеще Хатсан. Аз дори смятам за по правилно да се промени заглавието на темата на нещо от рода "Hatsan PCP", така както си има само по една тема за другите производители, вместо да се отваря нова тема за всеки новоизлязъл модел на тази марка. Ако пък колега иска да намери информация за даден модел, има си търсачка.
Споровете "за" и "против" мегатемите не са отвчера.И да не ги започваме отново!Факт е, че търсачката не работи!И много повече излиза, когато използвам търсене през гугъл.Или пък аз не мога да работя с търсачката.
Ако ще се ползва търсачката, зашо не оставите само разделите и да се пише само за РСР и пружинки, или още по-добре изобщо за пневматика, а който търси нещо конкретно, да ползва търсачката?
За мен за всеки модел пушка трябва да има отделна тема!
Така са организирани руските форуми и там търсенето по даден въпрос е къде-къде по лесно.Поне за мен.Там даже за конкретен проблем се пуска нова тема.И като се изчерпи, темата не умира.Просто отива по-назад.И като търсиш, търсиш измежду 20 теми, а не измежду 2000 поста.
Но тук такива са вижданията на Администратора и на модераторите, така се е развил форумът и изобщо така стоят нещата.
Съзнавам, че няма отношение към темата и ако модераторите решат да го изтрият!Но думата дума отваря.То затова и половината тема е за коша.
 

TheStarlingHunter

Редовен Потребител
Остава само да се намери някой, на който му се занимава да раздели всяка тема на под-теми като разпредели всички постове от 300+ страници на всяка тема в съответните ѝ подтеми. :D Според мен направо да се пуска обява в jobs.bg и да се наеме човек на минимална работна заплата :lol:
 
Нагоре