Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

vanko

Редовен Потребител
Имам Баялдъ.
3кг пипер,4патладжана,2връзки магданоз,1-2глави лук,5-6 скилиди чесън,олио и сол(на вкус) Голяма вкусотия става,не можеш да спреш да ядеш:)
Защо имам баялдъ? Защото имамите го ядели до баялдисване;):cheers:

ФОРУМ.jpg
 

didarai

Редовен Потребител
Американски палачини + стара рецепта за питки (май тиганички им казват някъде ) за закуска и последният чийзкейк , който вече го правя без желатин .

Това по-скоро е кьопоолу с лук .
Имамбаялдъ са пълнени със запръжка от чушка,лук и морков ,... първо пържени и после запечени патладжани с доматен сос и е едно от най-вкусните постни ястия наистина (ако не и най-вкусното :) )
 

Attachments

  • 69980229_366033797673661_6378647083104075776_n.jpg
    69980229_366033797673661_6378647083104075776_n.jpg
    229.8 KB · Прегледи: 74
  • IMG_20190901_123706272_3.jpg
    IMG_20190901_123706272_3.jpg
    287.6 KB · Прегледи: 75
Последна промяна от модератор:

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип

Attachments

  • IMG_20191004_115129.jpg
    IMG_20191004_115129.jpg
    421.2 KB · Прегледи: 41
  • IMG_20191004_115216.jpg
    IMG_20191004_115216.jpg
    472.9 KB · Прегледи: 42
  • IMG_20191004_120541.jpg
    IMG_20191004_120541.jpg
    284.1 KB · Прегледи: 40
  • IMG_20191004_120551.jpg
    IMG_20191004_120551.jpg
    287.7 KB · Прегледи: 41
  • IMG_20191004_120857.jpg
    IMG_20191004_120857.jpg
    334.6 KB · Прегледи: 39
  • IMG_20191004_120934.jpg
    IMG_20191004_120934.jpg
    363.7 KB · Прегледи: 41
Последна промяна:

staz

Редовен Потребител
В лидл го пускат понякога на промоция по 6-7 лева.
Това имах в предвид.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Хляб без месене за час и половина.
Килограм 141 гр. на цена 1 лев. - в цената е включен и тока за изпичане.
Мъничко го препърлих, но вече си уточних количествата и времената.
1.1.jpg
 

Attachments

  • 1.2.jpg
    1.2.jpg
    320.6 KB · Прегледи: 24
  • 1.3.jpg
    1.3.jpg
    242.2 KB · Прегледи: 23
  • 3.jpg
    3.jpg
    393.4 KB · Прегледи: 23
  • 4.jpg
    4.jpg
    258.1 KB · Прегледи: 23
  • 5.jpg
    5.jpg
    462.8 KB · Прегледи: 23
  • 6.jpg
    6.jpg
    434.4 KB · Прегледи: 23
  • 7.jpg
    7.jpg
    412.2 KB · Прегледи: 24
  • 8.jpg
    8.jpg
    309.3 KB · Прегледи: 24

bleu81

Редовен Потребител
Много добре!
Може ли да споделиш рецептата та да го пробваме и ние?
Аз от години си правя хляб но с хлебарка.
Любимата ми рецепта е 50% брашно тип 650 а другите 50 смесвам финни овесени ядки, сусам и пълнозърнесто брашно.
Понякога слагам едро смляна изсушена коприва и шарена сол. Става много вкусен и ароматен хляб.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
При нас кило брАшно е 1,20 лева минимум :)
Купувам брашно на София мел "класик" от Метро, като изчаквам промоции.
Почти никога не излиза повече от 1,07 лв/кг.
Аз меся много. По 10-15 пъти в месеца и купувам по 30-40 килограма наведнъж.
Показаният хляб е направен със 700 гр. брашно, тоест стойността на брашното е 75 ст.
Пече се 40 мин. и при 2 КВ фурна, разходът на ток е 800 вата. По 20 ст за киловат са 16 ст.
Половин лъжичка сол и половин литър вода ... не ми се смятат.
Хлябът е направен с половин пакетче суха мая Yuva една от най-добрите на пазара. Пакетчето е 11 гр и го дават за килограм брашно. Аз съм месил 800 гр брашно с 2 гр. мая. Замесвам вечерта и слагам в хладилника. На другия ден вадя, премесвам, оформям и слагам във фурната на 32-35 градуса. За 30-40 минути е готово за печене.
http://starcomd.com/maq-hlqb-tyrgovska-mreja/yuva-maya-11-gr
В Метро Yuva-та е 36 ст за пакетче по три бройки в стекче.
Не купувам мая на др. Йоткер по 49 ст. Дори и тя да е, ако я купиш от Метро по 4 бр. Метро единица излиза по 36 ст, но е 7 гр. и не е добра.
Те това е.

Може ли да споделиш рецептата та да го пробваме и ние?
800 г брашно
1 с.л. сол
600 мл хладка вода
1 пакетче суха мая
В брашното се слага маята и солта.
Размесва се добре и се добавя водата.
Бърка се до почти хомогенно меко и лепкаво тесто.
Не се втелявайте.
Оставяте го в купата във фурната на 30тина градуса за около половин час.
В зависимост от температурата и качеството на вложената мая и брашно времето може да варира, но в плюс.
30 мин е в идеалният вариант.
След като удвои обема си го обърнете на намазнена повърхност и с 3-4 движения го загърнете, колкото да му придадете форма.
Покрийте го със съда, в който е втасвало и го оставете покрито за още половин час.
През това време сложете дебела цилиндрична тенджера или йена, заедно с капака ѝ във фурната и я пуснете да се загрее на 230°.
Обикновено, времето за нагряване на фурната е достатъчно за второто втасване.
Извадете горещата тенджерата от фурната и в нея прехвърлете тестото.
Ако се е поотпуснало, пак го загърнете леко.
Похлупете с капака и върнете във фурната за 30 минути, без да я отваряте.
След това махнете капака и допечете хляба за още 10-12 минути.
След изваждане не режете веднага хляба.
Оставете го добре да изстине, защото е с висока хидратация и ако не е изстинал, отвътре е глетав.
Photos
Comments
 

Attachments

  • IMG_20200421_192438.jpg
    IMG_20200421_192438.jpg
    324.1 KB · Прегледи: 47
  • IMG_20200421_192443.jpg
    IMG_20200421_192443.jpg
    333.8 KB · Прегледи: 46
  • IMG_20200421_192753.jpg
    IMG_20200421_192753.jpg
    284.5 KB · Прегледи: 47
Последна промяна:

vedra

Редовен Потребител
Със сигурност и сам щях да се сетя но напомнянето ти идва тъкмо на време!
В края на другата седмица заминавам за Созопол, ще ги скъсам мидаците.
Виждам че си на ясно не само с пушките, та да попитам: когато кипваш водата с мидите, лющяна как го слагаш- между черупките(та да го лови само парата) или под скарата в самата вода, за да ври заедно с нея?
Аз точно преди да ги сваля от огъня изстисквам и 1/2 лимон и пак захлупвам плътно. После всеки си дослагва ако иска- имам чувството че така стават по-свежи и поне за мен повече кисело не искат, само добавям на богато едро смляно черно пиперче, копър и малко стар лук нарязан на ситно.
Придружаващите течности- по избор! В последно време при това блюдо, личните ми предпочитания се въртят предимно около нашенски или италиански вариации на Пино Гри (Pinot Grigio). :cheers:
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
когато кипваш водата с мидите, лющяна как го слагаш
Мидите в тенджера с капак.
Лющяна както е на клонки - между мидите. Няколко листенца нарязвам на не много ситно. Те са тези, които остават при мидите и попадат при ядките.
Клонките после отиват в кофата. Те са си свършили работата.
Вода не слагам.
Само около 200 мл. бира.
Щом кипнат - вдигнат пяна и се отворят, ги свалям от "огъня" и ги почвам.
Каквото остане след като изстине, "обезкостявам" и ги оставям така.
Който каквото иска си слага, че вкусове различни.
Аз не ям лук, жената не иска лимон, внучката ги яде натюр.
 

vedra

Редовен Потребител
Класика !
Аз слагам вода защото винаги правя супа с малко оризец и комбина от подправки "квот хванеш".
Варианта "натюр" (отваряне с нож, без да са минали през парата) също го практикувам с малко пипер и лимон но трябва много да се внимава и да имаш осигурен бърз коридор до WC или подходящ храст. На наяколко пъти се оказва че съм бърз "кат маторь"- ефектът е мигновенен а причините неясни, просто хапваш и в същия момент трябва да си вече зад храста. Иначе сурови с лимон и пипер също са много вкусни. То тук рецептите са безкрайни но аз предпочитам описаните класически варианти.
Не е зле и с ориз в черупката но е много пипкаво и освен това трябват едри мидаци, каквито в днешно време е все по-трудно можеш да намериш в диво състояние. Аз по цялото ни крайбрежие от Дуранкулак до Резово знам само 4-5 "градинки" където можеш да "набереш" едра и чиста мида. Донякъде е добре че в последните 20-на години се появиха мидарници та повечето миди в ресторантите поне не могат да те отровят.
 
Нагоре