Кухненски ножове

astra

Редовен Потребител
Някога, някъде прочетох, че изходните материали за едновремешната дамаска стомана, били ... извънземни. Тъкмо да им тегля майните и прочетох, че наистина, редките легиращи метали, са ги взимали от тунгуския метеорит, който наистина си е дошъл от космоса. Научили се да леят стомата, да я легират и обработват, няколко столетия и ... бизнесът свършил, понеже дошлите от космоса суровини се изчерпали...
Дали е вярно, не знам...
 

Djack

Редовен Потребител
............ Най-старият е една хайдушка калъчка, стояла зазидана в старата къща на баба ми над 100 години, заедно с една кремъклийка и сабя дамаскиня. Дървените части бяха изгнили естествено, зеблото в което бяха завити се беше слепило с метала. След внимателна реставрация от калеко ми(става въпрос за края на 70-те години на миналия век), се оказа, че и калъчката е от дамаска стомана.
Предположенията на баба ми бяха, че са на прадядото на нейния дядо, който е бил хайдутин в Калоферския Балкан и като се кротнал, се заселил в Омарбаз.(днешен Домлян). Дал му ги неговия свекър, който ги бил донесъл от Божи гроб при хаджийското му пътуване.
Та таз над 200 годишна калъчка също реже мезета със завидна лекота............

Дай да видим снимки де! ;-)
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Факр е че има паднали срорици метеорити, които са били изчолзвани за направата на дамаскова стомана
 

andi

Редовен Потребител
Не знам защо от домакински кухненски ножове минахме на традиционен дамаск . Което си е оксиморон . Традиционния дамаск ръждясва . При съвременното ниво на металургията да оставиш в кухнята си ръждаем нож си е мазохизъм .
 

dberov

Редовен Потребител
Не знам защо от домакински кухненски ножове минахме на традиционен дамаск .
Споко, сега започваме за метеорити. :D
Тунгуския метеорит е паднал 1908 година така че информацията дето си я прочел е меко казано грешна.
Да, също така никога не са намерени метеоритни отломки от Тунгуския метеорит.
Това за останките е вярно, но озадъчаващи са и други факти от долния цитат на Уикипедия.

Взривната вълна е регистрирана от обсерватории на много места по света и в резултат на всичко това дърветата са повалени на площ от 2000 km², стъклата са избити в радиус от 200 km от епицентъра и в течение на няколко дни над Сибир се наблюдава интензивно светене на небето. Наскоро след това започва магнитна буря, продължила 5 часа[2].

Поради слабия интерес към такива събития по онова време, първата експедиция е изпратена в района чак през 1927 г., като след нея следват и много други. Не са намерени обаче нито метеоритни отломки, нито ударен кратер.


В един документалем филм най спряганата версия е че в Сибир не е паднал метеорит а бедствието било в резултат причинено от експеримент на Никола Тесла за безжично прехвърляне на електричество като мястото в тайгата е било точно изчислено от него, за да не причини човешки жертви при успех. След тоя си опит и виждайки какво може да се стори с неговото изобретение, Тесла прекратява екпериментите си и унищожава всичко за тях, след което пише в дневника си че "човечеството още не дорасло за тази технология" и забулва всичко в тайна, както и смърта му в следствие е също под въпрос дали е естественна, след като намират сейфа му отворен и празен.
 

дудин

Редовен Потребител
Добри ножове за всяка кухня са вече споменатите Фискарс , Дик , Викторинокс ..... Ще добавя Роберт Клаас (двата щъркела) , Вюстхоф (тризъбеца) . И при ножовете е както във всичко останало - има за всекидневна употреба , за професионалисти , за колекционери и пр.
За заточване вариантите са спрямо уменията на потребителя - с всичко , с което заточваш , при неопитност можеш да затъпяваш . Масатите са 3 вида (грубо казано) , както при камъните - не ползваш само един грид , а поне 2 .
Напълно неръждаем качествен нож няма - споменато по-назад в темата . Много от скъпите ножове са скъпи заради ..... дръжката . Змийско дърво , еди къв си орех/дъб и т.н. Тези ножове се мият само на ръка (никога в миялна) .
В крайна сметка важно е какво има в печката/хладилника - нож все ще се намери .
 

Dominus

Редовен Потребител
Един водач домашно производство, също и точилна стойка.
Нож, учебна версия - Ернесто от лидл за 4лв на прИмоция. Рязах го всякак, дълбах го, изтънявах го, забавлявах се.
 

Attachments

  • IMG_20191114_103531.jpg
    IMG_20191114_103531.jpg
    186.2 KB · Прегледи: 115
  • IMG_20191114_103554.jpg
    IMG_20191114_103554.jpg
    169.8 KB · Прегледи: 114
  • IMG_20191114_103615.jpg
    IMG_20191114_103615.jpg
    166.4 KB · Прегледи: 116
  • IMG_20191114_103820.jpg
    IMG_20191114_103820.jpg
    124.6 KB · Прегледи: 110
  • IMG_20191114_104021.jpg
    IMG_20191114_104021.jpg
    467.8 KB · Прегледи: 113

astra

Редовен Потребител
След като закупих и използвах комплекта кухненски ножове Брабантия вече 4-5 месеца, редно е да споделя моя опит и впечатления от тях. Най-малкото заради моето уважение към всички съвети, напътствия и информация, които ми дадохте по темата!

НЕ СЪМ ДОВОЛЕН!

Съжалявам, бай Митко, но ако и да звънтят остриетата им като камбани, същите се затъпяват твърде бързо и то при съвсем скромна употреба. Булката реже с тях предимно зеленчуци и плодове, понеже с това предимно се храним удома и много рядко месо или риба. Налага ми се да ги точа на всеки 2 седмици и то по необходимост - просто защото спират да режат, белят и кълцат твърде бързо, след като са били наточени така, че да се справят отлично веднага след наточването... :( :( :(

С две думи, с ножовете Брабантия изтеглих късата клечка, (настъпих мотиката).
Чудя се, кой да е следващият ми избор, защото предмети, които не ми служат добре, мястото им е в коша (или в OLX).
 

astra

Редовен Потребител
:) Давай сега пак четенето на темата от начало, да не разочароваме пак жената и зеленчуците! ;):cheers:
Джаки, "повторението е майка на знанието", както някога ни учеха в школото.
И бащата на затъпяването, както се оказа в живия живот ;)
 

Djack

Редовен Потребител
Преди да задраскаш напълно ножовете, бих те посъветвал нещо! В Пловдив има мнооого силна ножарска гилдия, влез в ножарския форум, обърни се към момчетата там, и им кажи какъв ти е проблема! Може би проблема се крие в начина и метода на заточване, не се знае! Помоли някой да ти заточи един нож , за да можеш да си категоричен, че причината е в ножа! И аз бих го направил, но съм от Бургас и може би не си заслужава галимацията с куриерите!
Поздрави!
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Начина на ползване също е важен.
В къщи жена ми напоследък ползва стъклени дъски(по-хигиенично било), ама ножовете хич не ги харесват, независимо дали домат или маруля ще режеш.
Затова съм отделил 3 купчинки ножове: за на жената рязането, за на бабите и мои си.
Първата купчинка и аз я точа 2-3 пъти в месеца.
Втората по-често, някои ножове бабите като си ги харесат даже, че били остри и за 2 дена ползване пак са за точене.
А третата - ползвам ги само аз. Може би само 2-3 ножа които имам в колата и за риба дето нося в такъмите са точени през годините.
Останалите още са с първоначалното си заточване, а някои са от поне 12, че и повече години.....
И се ползват, не стоят само в шкафовете. Годишно 30-40-50 кила сухи мезета и поне от 2 прасета и половин теле мръвките. И си ползвам дървени дъски.
 
Последна промяна:

astra

Редовен Потребител
Жената реже само на бамбукова дъска.
И аз заподозрях, че може да точа неправилно, но още първоначалното наточване се изхаби за 2 седмици.
Точа на японски воден камък Fudo 3000.
Направо взе да ми призлява, като не мога да си нарежа сутрин портокала на кубчета, без да го намачкам и му изтече сока, а само накисването на камъка е поне 15-20 минути. Като ги заточа и стават като бръснач, но за кратко. И така, по-често са ми тъпи ножовете и са остри за кратко...
 
Нагоре