ЦЕВИ - видове, проблеми , почистване, дулна фаска.

dberov

Редовен Потребител
Дулната фаска има голямо значение при огнестрелните и то големи калибри,защото след излизането на куршума газовете са с много голяма скорост и температура и прегарят ръба на дулния срез и от там нарушаване на изхода на канала.
Има и друга причина за фаската при огнестрелните (поне това което аз намерих като информация), като правилно дават да се прави на 11 градуса по цялото чело на цевта а не като при цевите на въздухарките.

 

lynx

Редовен Потребител
И според мен при въздухарките няма значение дали градусите са примерно 9 или 13.
Откраднали сме от огнестрелните тези 11 и сме го възприели като доказано "правилният ъгъл".
По-скоро фаските ги приемаме като задължителни, защото при евентуален удар на челото на цевта, да пострада външния ръб и да се опази вътрешния(там откъдето излиза чашката).
 

xpresident

Редовен Потребител
А каква е причината на Хайнел 312 фаската да е толква навътре в цевта, имам предвид че цевта е разпробита на един сантиметър дълбочина с около 6мм диаметър? И с какъв ли инструмент е правено?
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
А каква е причината на Хайнел 312 фаската да е толква навътре в цевта, имам предвид че цевта е разпробита на един сантиметър дълбочина с около 6мм диаметър? И с какъв ли инструмент е правено?

Тъй наречения балистичен тунел. Избягва се рязката промяна в средата, в която постъпва чашката след напускане на дулния срез.
 

cilindura

Редовен Потребител
Преди доста години направих подобен балистичен тунел на Rosento от Бургас. Той има Суматра 6,35 мм. Балистимният тунел го разположих в модератора. Дължината му е 10 см, а вътрешният диаметър 8 мм. Резултатите след стрелбата с това приспособление показаха скок на началната скорост на проектил 6,35 мм в 3,65 гр с цели 10 метра в секунда.
Скока но скоростта си го обяснявам по следния начин: напускайки цевта въздухът вместо да се разпилее встрани, той продължава да избутва проектила по втулката, която е с 1.6 мм по-широка от диаметъра на проектила.
Фаските са интересна тема и в нашето хоби няма как да не се правят, защото голяма част от пушките идват с криво отрязани цеви още от завода. Имам стара пушка - чупелещина, на която фаска на цевта не съм правил, но цевта е отрязана абсолютно перпендикулярно по осевата си линия. Може би единственото нещо, което съм направил в последствие е леко зачистване на канала на цевта, така че да се отпушат нарезите и стрелбата е прилична. Фаските на моите цеви си ги правя със зенкери. Миналата година се излъгах и си купих много скъпи зенкери, които в последствие се установи, че са за обработка на дърво и при първия опит да си направя фаска си окъках цевта, а зенкера вече не става за нищо. Разгледайте китайските магазини внимателно и ще намерите зенкери с различен брой режещи пера и с различен ъгъл. Аз предпочитам зенкер с повече от 4 режещи пера, колкото са повече перата, толкова по-гладка става обработената повърхност и после има много малко усилие за постигане на приличен финиш.
Някога съм пробвал направа на фаска и с абразив, но не ми хареса идеята, защото абразива много бързо се износва и фаската не е съвсем точна, но въпреки това пушките стреляха прилично точно на дистанции от около 50 - 60 метра.
За видовете фаски може да се пише много. Ето видяхме, как в клипа публикуван от anibis, господин Топалов абсолютно на ръка направи фаска. Предполагам, че пушката стреля перфектно, защото човекът знае, какво върши и най-вече как. Ръчно изработената фаска може да се окаже много добра, защото майсторът усеща материала.
 

Shooter21

Потребител
Здравейте колеги имам проблем с крива цев на Хатсан 125 пушката е на има няма една седмица при една разходка за стрелба при опит да заредя малко преди да щракне буталото към зъбчето ръката ми се отплесна и цевта шоково се върна назад когато погледнах най предната част при заглушителя цевта леко стърчи нагоре същото установих при сваляне на най ниско положени по вертикала на мерника мушката стърчи нагоре та въпроса ми е има ли начин да се изправи или олекнах с 80 кинта:( благодаря ви много за отделеното внимание!!
 

Attachments

  • IMG_20200104_163119.jpg
    IMG_20200104_163119.jpg
    425.7 KB · Прегледи: 84
  • IMG_20200104_163234.jpg
    IMG_20200104_163234.jpg
    546.8 KB · Прегледи: 83

lynx

Редовен Потребител
Може да се изправи, няма да си първия който се е борил с подобни проблеми.
Ако си по-сръчен, с помоща на дървени трупчета(подложки) и ментгеме ще се справиш без големи усилия.
Много желателно е да свалиш цевта от пушката, когато ще я изправяш.
 

lynx

Редовен Потребител
Не знам дали на твоята пушка цевта е завита на резба в цевната кутия.
Съмнявам се, че е на резба но ако при теб е така, развивай и изправяй.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Механиката на изкривяването е включвала и цевната кутия, като опорна точка. Не еднократно съм изправял Хасани и с цеви доста по-криви от тази. Както си е с кутията, хващаш внимателно в менгемето и с леки усилия я докарваш до положението което искаш. Кривината я проверявам с еднометров нивелир.
 
Последна промяна:

Shooter21

Потребител
Да задълително утре ще действам до сега не ми се беше случвало само бях чувал че при по мощните пружинки при изплескване криват цеви но сега го усетих наистина:).

Изпънах цевта стреля си като фабрична напънах я на менгемето с нивелира и всичко си е на място!
 
Последна промяна от модератор:

hunter_78

Редовен Потребител
Screenshot_20200113-202156_AliExpress.jpg Screenshot_20200113-202454_AliExpress.jpg Screenshot_20200113-202217_AliExpress.jpg Screenshot_20200113-202156_AliExpress.jpg Screenshot_20200113-202454_AliExpress.jpg Screenshot_20200113-202217_AliExpress.jpg Някой от по опитните с метало обработването дали е пробвал сам да си прави цев с инструменти и материал от дръпнатите братя.Гледам че продават всичко нужно..

Screenshot_20200113-202156_AliExpress.jpg

Screenshot_20200113-202454_AliExpress.jpg

Screenshot_20200113-202217_AliExpress.jpg

View attachment 80892
 
Последна промяна от модератор:

kosmev

Редовен Потребител
И аз разглеждах и проучвах, но като попрочетох малко се отказах.
Правенето на нарези на цев, било то на пистолет или оръдие, си е цяла наука, в която "великите сили" инвестират много усилия през последните векове.
Това е нещо като да се опиташ да си правиш сам сачмен лагер - елементарнo изглежда, но неслучайно технологиите за производство са секретни.
И да ти се получи от първия път е абсурд...
Иначе ако "бутона" на китайците е качествен, ти трябва само една 10 тонна преса и може да почнеш производството :D
Ако на някой му се занимава, със сигурност ще намери пазар у нас да си избие първоначалната инвестиция и време. Като чета тук, сякаш има доста "маниаци", склонни да си сменят цевта с друга, с различна стъпка или форма на нарезите, дебелина и т.н. с цел да експериментират с различни проектили. Аз съм един от тях.... :D
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Колеги, от къде да поръчам цев 5,5 мм - 600 мм - нещо добро да е, а не някакъв боклук. Цевта ще е за чашки.
 

bleu81

Редовен Потребител
Колеги, от къде да поръчам цев 5,5 мм - 600 мм - нещо добро да е, а не някакъв боклук. Цевта ще е за чашки.

Примерно тук имат с шок и без шок, нарезна и полигона.

https://www.db-schietsport.nl/en/accessories/lothar-walther/

Има и доста английски сайтове в които продават валтер и вайраух цеви но не знам след брекзит как стои въпроса с вноса.

От SWS можеш да си купиш готова 600мм цев за хв100 с резба за модератор, фаски тп и канал за опръстен и да коригираш само задната част ако не пасва което май е най изгодно.

https://www.versandhaus-schneider.de/product_info.php/products_id/3967
 

astra

Редовен Потребител
Наумих си да си поиграя и експериментирам на Щаера с blank barrel на Lothar Walther, в кал. 4,5мм и външен диаметър 16мм. Препоръчаха ми от LW за Щаера тази тяхна цев: https://www.lothar-walther.de/barre...lank-choked-4-5mm-air-od-16-mm-l-605-mm?c=273
Въпреки многото мнения които срещнах до тук, че точността й няма да зависи от дължината на която отрежа тази цев, все пак рекох да попитам още веднъж и в нашия форум: колко дълга да я оставя пустата му LW цев?
Сега на Щаера е 450мм и я чувствам перфектна по отношение на тегло и баланс. Хващал съм в ръка Щаери с 550мм цев и хем ми тежат, хем ми накланят тежестта напред. Ако взема да я резна и новата LW цев на 450мм дължина, ще съжалявам ли или ще се изкефя? Моля за аргументирани съвети! :)

П.П. Сегашната ми 450мм цев е малко по-шумна и дава по-малко изстрели, но това не ми пречи и не е предмет на въпроса ми :)
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
По-дългата цев ще ти даде повече изстрели => по-добро КПД, но ще промени баланса на пушката. Реално точността не зависи от дължината, а от качеството на цевта и подходящите проектили. Пробвай на 600мм после пробвай 550мм и 500мм. Мисля, че 500 ще ти пасне, но всичко това иска много свободно време и тестове.
Успех.
 
Нагоре