Кухненски ножове

dberov

Редовен Потребител
Под къдраво какво имаш в предвид?
Къдрав е тоя към който си сложил линк. При рязане с него остава въздух между ножа и сиренето/кашкавала и така по не залепва отрязаното, а тип трион е за хляб - https://www.enikom-m.com/bg/product/0/noj-za-hlyab/54939-search.html
Имам и такъв и ще си остане вечно остър, щото от както продават нарязан хляб си купувам нарязан такъв.
 

sts1969

Редовен Потребител
Серетираното острие (назъбено) се ползва много от пожарникари, планинари и спасители. Адски удобно за рязане на колани и дебели въжета поради по-голямата режеща площ на острието. Ножовете за пържоли в ресторантите не случайно са така заточени, не се затъпяват при досег с порцелан. Много е трудно да се изтъпи такова острие, понеже до плоскостта е докосват само върховете на зъбите. Аз лично не съм им привърженик, но се замислям за едно полусеретирано острие:
Spyderco_police.jpg
 
Последна промяна:

astra

Редовен Потребител
Brabantia - това е ножът!
Бай Митко, моля те да ми кажеш от къде си купи твоите ножове? На телефона на сайта brabantia.bg ми казаха, че са само интернет търговци, няма магазин където да хвана ножа в ръка, за да го харесам и да избера между моделите им и ... произведени са в Китай...
 

staz

Редовен Потребител
Къдрав е тоя към който си сложил линк. При рязане с него остава въздух между ножа и сиренето/кашкавала и така по не залепва отрязаното, а тип трион е за хляб - https://www.enikom-m.com/bg/product/0/noj-za-hlyab/54939-search.html
Имам и такъв и ще си остане вечно остър, щото от както продават нарязан хляб си купувам нарязан такъв.
Острието не е назъбено...
По-скоро е за саламчета и зеленчуци.
 

rivan

Редовен Потребител
За кухнята си вземи нещо неръждаемо, с твърдост не повече от 54-55 по Рокуел, купи си камък(брус), научи се да го точиш и потдържяш.Повечето евтини ножове са такива.Сега има и такива с вдлъбнат скос - лесно се точат и режат добре.За ежедневна употреба не е необходимо ножът да бръсне.И е опасно за ползване от несвикнали с остри ножове.Като свикнеш с остро(и всички вкъщи) и прецениш, че острието се затъпява бързо, можеш да вземеш по-твърд нож - 56-58 HRC. По трудно се затъпява, но и още по-трудно се точи.
В крайна сметка мисля, че ще имаш твои ножове и такива за всички останали вкъщи.Поте така се получи при мен.
По повод написаното по-горе в темата - от 25 години използвам в кухнята основно два ножа Терна за по 7,50 - толкова струваха тогава.
 

mdinkov

Редовен Потребител
Твърдостта на ножа по рокуел е като джаулите на пушката , не е гаранция ,че една пушка ако е 100 дж. е точна, както и един нож е с висока твърдост държи ряз . Това по-нагоре го беше описал един колега но никой не го взема на сериозно . Пак аналог с пушките ако човек си вземе скъпа пушка си иска съответните грижи , при ножовете е почти същото ,трябва да го точиш ,пазиш ,бършеш , полираш и т.н. най-вече да го заточваш правилно без да го повредиш . Затова според мен е най добре някой среден клас докато човек разбере дали е готов и желае нещо повече . По горе в темата са изброени няколко марки от средния клас , аз лично си харесвам трамонтината но не задължителна разбира се , няма начин как да се разбере дали ти пасва от 5 мин. оглед в магазина нито какви качества притежава ,просто всички хора сме различни и усещането за нещата ни е различно . Аз лично лично в годините съм изпробвал повече от 25 ножа от които 15 аз съм си ги правил и имам усещането ,че може и по-добро да намеря , пак според мен верен път няма просто трябва да тръгнеш от някъде .
 

dberov

Редовен Потребител
astra е педантичната особа и предполагам, че преди да купи керамичните ножове също е чел и проучвал за тях а сега отиват в кофата. Та пак казвам, моето мнение е, че за 2-3 кухненски ножа, човек не трябва да се вживява много. От ножовете на Fiskars които аз закупих, ползвам само двата универсални - малкия(стария модел) и големия, понеже са ми най удобни а другите стоят в чекмеджето.
@astra, Пловдив е голям град с магазини предлагащи някои от вече изброените марки, е не всичко е налично но, само в Практикер да идеш, има по два от универсалните ножове на Brabantia и Fiskars, кеф ти евтин - кеф ти скъп - https://www.praktiker.bg/bg/search/ALL/?category=category-all&query=универсален+нож&search_main_category=ALL
Имат Tramontina, но са най калпавите. В Гама Елит виждам, че също предлагат Brabantia - http://gamaelit.bg/.
Сигурен съм че и в големите търговски вериги ги има и ако си направиш една разходка няма да се прибереш валат.
Успех!
 
Последна промяна:

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Като пълен лаик аз ползвам този нож с другарче това точило. Може би има 10 години вече. Не съм срещал никакви трудности в рязането с него. Заточва се точно с десет "разреза" върху точилото и наистина бръсне. Отрязвал съм си нокът по невнимание отново с него.
 

rivan

Редовен Потребител
По пазарите има едни ножове, уж "руски" на които пише или "СВФЧ" или нещо подобно, или 440, голям и малък размер, с дръжка от черна микарта.Колегите от ножарския форум биха ги оценили като "мекица", но мисля , че са идеални за учебни за точене и за кухненски, поне за начало. Препоръчвам! А и цената им е 10-тина лева.Прецакваш и хвърляш.Ово е стандарт.
А че с твърдостта не се изчерпват всички качества на ножа - ясно. Тя е само най-общо да те ориентира, без подробности. Другото е цяла наука, та даже няколко...Но темата е като да обсъждаш пушки в ножарския форум...
 

astra

Редовен Потребител
astra, от всички те ти постове за избор на пушка, оптика и каквото да е свързано с хобито виждам, че си перфекционист
astra е педантичната особа ...
Беров, ако за теб горното е комплимент, за мен е ... диагноза. Все пак, благодаря ти за анализа ;)
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Ако приемаш "рецепти", ето ти "лекарства", към които аз от доста време се заглеждам, въпреки че имам в шкафа друго подобно.
Но насладата от гледката и това да държиш в ръцете си ръчната изработка на японски стари майстори, може да е доста заразно хоби.
Едно от изделията на майстор Танака на ниска цена:
https://www.hocho-knife.com/shigeki...ata-chef-knife-gyuto-180mm-with-ebony-handle/
или това доста майсторско изделие също на ниска цена:
https://www.amazon.com/Syosaku-Hammered-Damascus-Mahogany-Handle/dp/B075ZVPGPB
От тук също можеш да си избереш "лекарство" на добри цени, а ако поразгледаш, ще видиш че Takayuki и Tanaka бързо свършват, явно има защо:
https://www.japanny.com/collections...MIq-PDiN_U5AIVidKyCh1aHgWmEAAYAiAAEgLQ-PD_BwE
 
Последна промяна:

DANNY

Редовен Потребител
И според мен, ако се абстрахираме от скъпите японски ножове и ти трябва нещо наистина за кухнята в която ще реже предимно жена ти, аз залагам на Ножовете от Икеа , Фискарс и Викторинокс. За тяхното източване не се изискват две висши инженерни образования и една цяла лаборатория. Точат се лесно и карат дълго :)
Трябва да направя едно уточнение. Ножовете от Икеа с бранд Vorda въпреки неизвестния си произход и по-ниската си цена са доста по-издръжливи от другите две марки. Поне моите. И на мен ми се вижда странно, но това е личното ми наблюдение ;)
https://www.ikea.bg/products/cookware/knives-chopping-boards/knives/vorda-gotvarski-nozh/20289236
 

Bay Mitko

Редовен Потребител
Ако приемаш "рецепти", ето ти "лекарства", към които аз от доста време се заглеждам, въпреки че имам в шкафа друго подобно.
Но насладата от гледката и това да държиш в ръцете си ръчната изработка на японски стари майстори, може да е доста заразно хоби.
Едно от изделията на майстор Танака на ниска цена:
https://www.hocho-knife.com/shigeki...ata-chef-knife-gyuto-180mm-with-ebony-handle/
или това доста майсторско изделие също на ниска цена:
https://www.amazon.com/Syosaku-Hammered-Damascus-Mahogany-Handle/dp/B075ZVPGPB
От тук също можеш да си избереш "лекарство" на добри цени, а ако поразгледаш, ще видиш че Takayuki и Tanaka бързо свършват, явно има защо:
https://www.japanny.com/collections...MIq-PDiN_U5AIVidKyCh1aHgWmEAAYAiAAEgLQ-PD_BwE
Здравей, друже! Знаем се!! Да страхотни са, но са съобразени с японската кухня! Ако трябва да си нарежем тадиционните луканки, филета и прочие мезета "ергономично" не пасват на изходния мАтриал! Иначе и аз имам два Джапан мейд Дамаскуси, ама си ги ползвам за мезета, защото и дизайна им е пригоден. Иначе тези за марулки и сушита може и да стават.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Преди 2-3 години взех такива на промоция https://aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=163&pid=138366&sgid=163 режа почти ежедневно мезета, и съм доволен от тях. Предварително казвам не съм разбирач на ножовете, но още като нови суджуците и луканките ги режа с четвърт движение. Използвам предимно единия за мезетата, и си го точа на камък 2-3 пъти годишно, и нямам идея как седят нещата при по-скъпите и хубави ножове и колко често се налага да се точат.
 

rivan

Редовен Потребител
Представям си как жена ми реже доматите с този нож, след това внимателно го поставя в миалната заедно с другите прибори, защото изрично съм я предупредил да внимава с него!
Или по-скоро не! Не искам да си го представям!
 

mdinkov

Редовен Потребител
Жената като гледа предаванията за готвене , аз хвърлям по едно око на ножовете на готвачите и досега нито един професионален готвач не съм видял с такъв нож . Иначе ножа е хубав , скъпи материали са използвали за направата му и отлично е завършен .
 
Нагоре