ЧАШКИ ( pellets ) - видове, тестове

andi

Редовен Потребител
Анди това ти ли го измисли или го преписа от накъде? Ако ти си го измисли колко време ти отне? Благодаря.

Защо , с какво от написаното не си съгласен ?
От никъде нищо не е копирано . С дълго нарезно се занимавам от преди ВО , но нещата са общовалидни . Последните години стрелям ЛР с различни калибри , и се налага да обяснявам понякога точно тези неща, както преди на мен са ми ги обяснявали .Повечето неща практиката ми ги е показала , и , или потвърдила . Да уточня - за ВО 16 дж 4,5мм ЛР смятам около и над 50 метра , за ФАК около и над 100 метра .
Отне ми поне половин час да го напиша , не да го мисля . Всяка от точките мога да развия и обоснова още доста , но нивото на колегите четящи тук е над средното , и съм сигурен ще разберат мнението ми дори от горния ми доста синтезиран пост .Старал съм се доколото е възможно да не използвам "огнестрелни" термини.

Танденциите последните 5-6 години потвърждават написаното от мен за ВО ( и коментирано още преди доста години с някой колеги) - първо бум на големи за ВО калибри ( 30, 35 , 45, 50 ) в стремежа да се закара повече енергия до мишената (количествено увеличение ) . И като се видяха + и - от около 2-3 години започна по активно да се говори за пълнотели , заради доста по-високото им БК (качествено изменение) .

То вече е измислено и е въпрос на време да се приложи при в.о.
От няколко години се продават такива муниции за о.о.

Знам за тези куршими за ОО , оттам ми беше идеята да се приложи подобно при ВО . С такъв пистолетен съм стрелял на един курс преди повече от 20 години - там се ползва да не рикошети и да не може да пробие дуралов лист с определена дебелина от определено близко разстояние , но не беше много по- лек . За дълго ОО такива се ползват за тренировка и за хищник. Но не знаех , че се правят и за ВО , благодаря . Дори при ВО технологично трябва да е много по-евтино - няма високи скорости и температура - няма нужда да са облечени.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Това са данни от производителя Sierra Bullets:

.308 168 gr. HPBT MatchKing

.462 @ 2600 fps and above
.447 between 2600 and 2100 fps
.424 between 2100 and 1600 fps
.405 @ 1600 fps and below


втори тип куршум

Sierra .308 dia. 110 gr. FMJ .308 grains -110

.144 @ 2800 fps and above
.154 between 2800 and 2000 fps
.170 between 2000 and 1350 fps
.180 @ 1350 fps and below

"Мисли!". Ми не ми се мисли...
Хората с това си изкарват хляба и са лидери в производството на тези продукти, а т ме караш да мисля, че съм по-умен от тях!
 

братушка

Редовен Потребител
Чети внимателно: да се ИЗМЕРВА.
Има разлика между измерване и приблизително определяне по вторични признаци когато няма измервателен уред.
А ИЗМЕРВАНЕ там е само едно, с 2 хронографа.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Спирам да дращя. Ще следя темата с интерес. Сайтовете на производителите не ме интересуват повече.
 

bleu81

Редовен Потребител
Малко да отклоня темата по същество.

Понеже темата за композитни муниции ме вълнува отдавна направих малко проучване и в продължение на поста ми по-горе на който не обърнахте внимание понеже не вместих думички уран, салам, ракия ще добавя малко повече информация.

Американската фирма Quantum Ammunition е разработила куршуми от меден прах и полимер. Вече ги има в различни калибри от .223 до 50

Предлагат както снарядени патрони така и само куршуми за рилоудинг:

https://www.inceptorammo.com/inceptor-product/component-bullets/

Имат дистрибутор за България (Металхим) който още не е внасял куршуми, но има патрони в 9х19, .357 и .38.

Ако имах 9мм пушка с която да ги пробвам бих разснарядил няколко патрона за проба.

Само аз ли виждам потенциал в тия муниции? 9мм муниции с тегла от 65 до 88 грейна и балистичен коефициент над 0.1 ( не намирам точни данни но типичен БК за ~120-140 грейновите куршуми ФМДж са около 0.15)
 

братушка

Редовен Потребител
.308 168 gr. HPBT MatchKing

.462 @ 2600 fps and above
.447 between 2600 and 2100 fps
.424 between 2100 and 1600 fps
.405 @ 1600 fps and below
Може и да се съглася за свърхзвукови. Не съм се замислял за това, не знам на този етап каква е физиката там. В главата беше само дозвуково ВО.

Предлагат както снарядени патрони така и само куршуми за рилоудинг:

https://www.inceptorammo.com/inceptor-product/component-bullets/
От прочетеното в описанията за тях виждам, че те са направени за различен вид въздействие на целта, като "energy transfer to targets without over penetrating".
Нито дума за добра балистика.
 
Последна промяна от модератор:

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Мога да ти пусна данни и на куршум, който е с далеч по-нееластичен БК. Та той съвсем изпълва картинката и докарва "нещата" до "закон".
 

kosmev

Редовен Потребител
Тhe ballistic coefficient and the drag function go hand in hand
Работата стана като спор кое е по-важно - въртящия момент или мощността
Колкото по-висока е скоростта - толкова по-нисък БК
Това, колкото и логично да изглежда, не важи за диаболо чашките.
Ето доказателството с тестове.
Тези в bold показват по-висок BC при по-висока скорост.
BallisticsCoefficient177Cal.jpg Web177PALBalCoef.jpg BallisticsCoefficient22Cal.jpg WebPALBalCoef.jpg
Пичът много правилно резюмира, че оптималния BC се повишава с повишаване на относителното тегло на чашката.
Ето как го описва, за гамата на JSB в един и същ калибър.
BC_vs_Speed.jpg

Най-хубавата и пълна тема, където всичко е описано ясно и с картинки.

Ето интересните относно drag function и BC.
Drag Coefficients Below 2000 fps_zpsq9mxrmkw.jpg Drag Coefficients Including ChairGun_zpskfyhpxvr.jpg Drag Coefficients of Interest2_zpsjqnyzjal.jpg Drag Coefficients_zpsmvh8fg13.jpg
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Миша аз ще ти напомня, че грам не възприемаш какво четеш, и те моля престани да пишеш абсолютни глупости!
Ти изкара, че и лайна да изтреляш траекторията ще е спрямо някоя функция, според теб и само според теб аеродинамиката няма общо с пропадането значи, ти физика до 2 клас ли си учил ? Каква траектория ще ми строиш като не знаеш каква е скороста, и как намалява ? Или по твоята логика може би скороста няма значение може би? 5 или 500 м/с все тая траекторията е ясна, така ли ? Вземи се стегни и недей вика на други да помислят ами ти помисли! БК ако е висок проектила губи скорост по-бавно, и траекторията е по-дълга (демек и пропадането му), кое не му е ясно на това мама му стара. Ако изстреляш плоска чашка със същата скорост, както и с някоя със заоблена форма (И еднакви маси), еднаква ли траектория прави? На плоската съпротивлението е огромно и за това има много малък БК, губи скорост бързо и пропада бързо, защото има аеродинамика на тухла. Балистиката изследва всички тези неща, и да ни викаш, че има някаква функция в която скоростта и намалянето и във времето няма значение и си прави някакви траектории, е просто скандално невежество! Не знам как по-тъпо да ти го обясня, че без БК нищо не можеш да сметнеш Правилно, всеки балистичен калкулатор иска да въведеш БК инак ще ти покаже НИЩО ако го няма. Освен едни интересни калкулатори в които се въвеждат всички данни необходими да се сметне БК и там автоматично си го смята.
 
Последна промяна:

братушка

Редовен Потребител
Мда...
Каква траектория ще ми строиш като не знаеш каква е скороста, и как намалява ? Или по твоята логика може би скороста няма значение може би? 5 или 500 м/с все тая траекторията е ясна, така ли ? Вземи се стегни и недей вика на други да помислят ами ти помисли! БК ако е висок проектила губи скорост по-бавно, и траекторията е по-дълга (демек и пропадането му),
и да ви викаш, че има някаква функция в която скоростта и намалянето и във времето няма значение и си прави някакви траектории
Ето такова никога нито съм мислил, нито съм писал. Ти приписваш на мен твоите си някакви изводи. Как стигна до тях нямам идея.

Ето дори kosmev пуска графика, на който се вижда, че БК се променя при различна скорост. Как точно се променя може да се дискутира, но това, че не е константа е факт.
Можеш ли да получиш правилна траектория ползвайки само константен БК? Аз си мисля, че не. Убеден съм.

Какво всъщност е тази драг функция и от къде се взима?
Ами всичко всъщност е доста дървено. Преди беше трудно, сега по-лесно, но същността не се е променила:
много стрелят с един вид снаряд/куршум и му засичат промени в скоростта и пропадане. За теб подчертавам: промени в скоростта.
Сега го правят с радар, по-лесничко от преди.
Накрая има голяма таблица, която показва, че снарядът със начална скорост ХХХм/с след изминаване на 1м дистанция пропада с ХХмм (или см, все тая). И хич не се интересуват нито от маса, нито от БК. По тази таблица и се строи базова крива. Ако щеш и за твоите лайна.
Вече в последствие взимат маса и за тази конкретна скорост изчисляват БК. Имайки вече БК могат да изчислят колко се променя скорост на този участък под въздействие на вятъра. И на базата на актиализирана скорост пак от същата табличка взимат пропадане и евентуално изчисляват вече странично изместване.
И така метър след метър градят графика. Е, може би за артилерия и сериозните калибри да не всеки метър, а всеки 10 метра, не съм сигурен.
Така правят пълноценни пробрами. Затова за тях вкарват направо готови модули за конкретни снаряди/кутшуми, където не се вкарват допълнително нито маса, нито БК. Че и как да вкараш БК, като то постоянно се променя в полет.

Простичек, безплатен Чеирган подхожда по упростена схема: приема, че БК е константа, на базата на масата и това БК първо строи таблица със скорости, и след това по тези скорости с помощта на стандартна драг функция за дозвуков объл пистолетен куршум вече се строи и графика за траекторията. Е, пак БК се ползва и за корекции по вятър, ъгъл, но пак всичко през призмата как се променя скоростта.

Започни да мислиш. По-добре и да четеш също.


PS: забравих да отбележа, че онова с многото стрелба го правят при различни температури, атмосферно налягане, влажност и какво ли още не. За това в професионални програми е много по-важно да вкараш надморска височина и температура от това да мислиш какво БК да измислиш.


PS2: пропуснах в бързината, а е важно:
"че снарядът със начална скорост ХХХм/с след изминаване на 1м дистанция пропада с ХХмм"
и губи ХХм/с от скоростта си.
 
Последна промяна:

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
"За това в професионални програми е много по-важно да вкараш надморска височина и температура от това да мислиш какво БК да измислиш."

Ти сериозно ли го мислиш това!?
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Ти чети и мисли бе дървен философ, всички ти приказват, че си в грешка, а ти пак упорстваш, аман от глупостите ти. Ние сме чели и разбрали.
Смятал ми бил без БК те производителите и ония глупаци дето са писали книгите и правили калкураторите по балистика са забравили теб да те питат как се прави!
За разлика от теб аз не твърдя, че нещо няма значение и не е важно, чети внимателно и МИСЛИ, ако е възможно. За разлика от теб аз не казвам, че масата нямала значение, поредната ти дебилна изцепка, дори не знаеш в кой формули влиза и за кой коефициент. О да, тебе пък формули не те засягат гледал калкулатора нашия братушка решил да мени масата и гледа кривата същата, пък енергиите само други и айде да ръсим акъл във форума. Масата мили братушка се вкарва отделно, защото няма как да се изкара от БК като крайна стойност която ни улеснява, разбира ли. Ти може и маса 0 да напишеш траектория пак ще ти изкара били го обяснил как 1г и 1000г въведени в калкулатор не променят траекторията при условие че не променяш нищо друго. Освен други параметри и масата участва във формулата на балистичния коефициент ЧЕТИ, МИСЛИ ... Ти някога виждал ли си тия балистични калкулатори за които говориш, аз съм ги виждал. И съм виждал какво се вкарва. Аз познавам човек, който ми е преподавал външна балистика и той с тези си знания и програма, която е направил е изкарал доста пари, а тя смята и снаряди, които намеси. Тоя човек не е форумен дразкач и философ. Аз само да ти кажа въобще не смятам, че много я разбирам външната балистика, след срещата ми с определени хора специалисти в тая област даже мога да кажа, че съм аматьор ама ти от де извади това самочуствие не знам ебаси! Вземи погледни и ПРОЧЕТИ някоя книга за външна балистика и виж какви параметри влизат във формулите тогава ми пиши на мене аз какво да чета, и какво да мисля философе.
нито съм писал. Ти приписваш на мен твоите си някакви изводи. Как стигна до тях нямам идея.
при условие, че ми викаш, че БК не е важен точно това заявяваш, защото той ти показва изменението в скоростите МИСЛИ.
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Мдааа... пак само емоции...
Не виждам защо търсиш провокация само ?
Всеки които не е съгласен с теб трябва да бъде провокиран докато не съгласи или докато не почне да те "храни" ли.
Хайде малко по сериозно от всички .
Призовавам администраторите да изтрият тази безсмислена и вредна дискусия.
 

kosmev

Редовен Потребител
Стига де господа, спорът стана хлапашки.
Мощността = Въртящ момент * обороти
Заплатата = Брой банкноти * номинал на банкнотата :D

Подобна е и връзката между BC и драг коефициента.


upload_2019-6-7_17-21-43.png
 

Sen

Редовен Потребител
JSB тестват чашки с някакво ново покритие. В това видео ясно се вижда различен оттенък. Едуард сам казва, че не знае какво е. Калибър 6.35 мм, 1.645 грама, като популярните JSB Exact King, 50 метра:
 

Коварен

Редовен Потребител
Здравейте колеги, от къде мога да купя от тези пълнотели проектили Spoton 5.5mm Solid 1.68g 175бр ако някой има инфо моля да сподели.

Поздрави !
 
Нагоре