ЧАШКИ ( pellets ) - видове, тестове

братушка

Редовен Потребител
Но по някаква причина снарядите ги правиха именно от обеднения уран, не от волфрам. Явно има и друга причина, освен плътността.

При мен по-скоро се ражда въпрос по балистика. Куршуми 1+г в 4,5 или 2+г в 5,5 могат да се направят и от олово.
Теглото на чашката горе-долу се определя от възможностите на РСР по мощността и желаната от нас скорост. Съответно има ли достатъчно мощност може и оловен куршум да се докара до 3+г и с олово.
Следва въпрос: ще има ли разлика в балистика между куршумите 2г в 5,5 (например) направени от олово и волфрам?
Е, някаква съществена разлика разбира се.

"Волчьи пули" бяха популярни на времето. Асортиментът тогава беше скромен. Сега не е проблем да се намерят готови бая тежки куршуми. Какъв е смисъла да се лепят топчета, какво дават спрямо "цялостни" със същото или по-голямо тегло?
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Преди години, когато имах AirForce Condor съм си правил H&N Crow Magnum със залепено отпред BBS топче. Правех същото и с лепене на топчето в полата на H&N Baracuda. Резултатите бяха плачевни според моите разбирания и очаквания. И вероятно няма как да е иначе при положение, че чашката напуска цевта с между 35 000 и 45 000 оборота в минута (в зависимост от туистрейта на цевта и скоростта на проектила). Центробежните сили са огромни и дори неточност от микрометър в съосността на двете тела при слепянето им, неизменно водят до ужасни дебалансиращи сили, които влияят пагубно на полета и точността на чашката.
 
Последна промяна:

братушка

Редовен Потребител
А аз попрочетох за обеднения уран (ОУ) и научих неочаквани за мен неща за него.
На първо място се оказа, че той е безобразно евтин. Понеже се явява отпадък при производство на другия уран, дето е за бомби и ядрено гориво.
Някои държави го натрипаха в огромни количества и се чудят к'во да го правят.
Освен това той има невероятно висока Пирофо́рность.
Пирофо́рность (от др.-греч. πῦρ «огонь, жар» + φορός «несущий») — способность твёрдого материала в мелкораздробленном состоянии к самовоспламенению на воздухе при отсутствии нагрева.
В резултат на това си свойство снаряди от оу правят огромни "задпреградни" разрушения.
В резултат на тези си свойства (висока плътност, много ниска цена и тази пирофорност) оу се оказа просто идеален конкретно срещу бронирани цели.
 

andi

Редовен Потребител
Kaкви са стандартните изисквания към един проектил ( чашките ни са проектили за ВО) ?
1. да може да се зареди и изстреля с оръжието ни без да го повреди повече от заложеното .
2. да е безопасен за нас.
3. Да е точен колкото е необходимо на дистанцията на която ще го ползваме .
4. достигайки мишената да свърши най добре това за което сме го пратили там .
5. отговаряки на горните 4 да е максимално евтин и лесен логистично.

Основното предизвикателство е да се намери разумен (за ползвателя) баланс м/у 3, 4 , и 5 .

Преди доста години правих много експерименти с лепени проектили . В 5,5 се отказах бързо когато се появиха JSB 1.03 и 1.17 и цевите ми много ги харесаха . В 6,35 заради Рейнджъра екстра фак( по скоро заради капризната му цев) борбата беше наложителна , дълга и тежка . И прекалено ресурсоемка . Но ме научи на много неща .

По т.3 заради ограниченията на физиката при ВО началната скорост е сравнително ниска , надалеч намалява още ( енергията също естествено) и като следствие над определено разстояние не стреляме точно , а обстрелваме надявайки се .
Има два начина за някакво развитие :
1. Количествено изменение -
А. - вдигане на скороста - колкото може пушката , цевта и съчмата .
Б. - вдигане масата на проектила в определения калибър - но диаболо формата има някакви пропорции за да лети добре и на тези пропорции отговаря някаква маса олово .
Тук е мястото например на коментирания горе Волфрам . Но е много твърд и ще повреди цевите ни и няма да се нареже от нарезите . Вариантите за справяне с това са много скъпи и влошават точността . Доколкото знам Волфрам е използван за първи път от немците за бронебойни подкалибрени снаряди .
В. - Увеличение на калибъра - при запазване на летящата добре форма , се увеличава масата и съответна енергията надалеч.

2. Качествено изменение - да се увеличи мизерното БК на традиционните проектили за ВО . За сравнение в набиращия популярност напоследък 30 калибър дори "тежкото" JSB има бк под 0,04 , докато добрите известни на мен пълнотели проектили в 30 кал имат БК над 0,8 - 20 пъти разлика .
Как се уваличава БК ?
А. - увеличава се дължината , теглото и напречното натоварване на проектила , но той става непосилно тежък за ВО и иска различна стъпка на цевта .
Б . - Подкалибрен пълнотел проектил с много високо БК . но с тегло колкото стандартното за ВО в различните калибри . Стреля се без проблем с досегашните скорости и цеви . НО , тук фактор е цената и точността .
В . - Калибрен пълнотел с високо БК , но от по-лек от оловото матариал ( точно обратното на коментарийте горе) , за да запази теглото на традиционните оловни диаболо чашки , с всички плюсове от това . При ОО от 10тина години тази роля играят струговани месингови проектили , но месинга мисля няма да се разбере с нашите цеви . А и стругованите са доста скъпи , и дори от месинг пълнотел ще е все още доста тежък за ВО .
Ако се измисли нещо от примерно някакъв полимер ( който се лее , щампова и подобно) , ще е това което може да се получи много добре .
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Анди това ти ли го измисли или го преписа от накъде? Ако ти си го измисли колко време ти отне? Благодаря.
 

bleu81

Редовен Потребител
"Ако се измисли нещо от примерно някакъв полимер ( който се лее , щампова и подобно) , ще е това което може да се получи много добре ."

То вече е измислено и е въпрос на време да се приложи при в.о.

От няколко години се продават такива муниции за о.о.
За пример polycase ammo.

Мешат мед с полимер и се получава лек бърз пистолетен куршум.

Ако някъде се продават за рилоуд може някой с 9мм пушка да ги пробва. По спомен 9мм беше 65 грейна или около 4 грама.

Да не забравяме и еърсофт топчетата 6мм с тегла от 0.12 докъм 0.5 грама.

Т.е възможности има и ако концепцията с лайнерите с различен туист на фх набере сила ще има поле за експерименти и нови "модерни" муниции.


https://hardairmagazine.com/news/new-umarex-arx-ammo-for-big-bore-air-rifles-and-muzzleloaders/

https://www.umarexusa.com/ux-arx-speedbelt--50-muzzleloader-ammo-15-ct
 
Последна промяна:

братушка

Редовен Потребител
Помислих и реших да се намеся :)

Всъщност въпросния БК за нас конкретно не е много важен.
БК - е способността на снаряда (ще направя разлика между проектил и снаряд: проектил е какво и да е, което се изстрелва - стрела например или тиква, а с какви проектили "стрелят" учени при различните им експирименти просто не е истина. Снаряд, куршум - не знам кое по-правилно като универсално за изстрелване през цевта. Ще ползвам снаряд).
Та БК е способността на снаряда ДА ЗАПАЗВА ЕНЕРГИЯ след изминаване на определена дистанция. Тази величина е важна когато целта е нанесем поражение, разрушение. И тази величина няма пряка връзка с външна балистика и точността. Има косвена връзка, но не и пряка.
Освен това БК на снаряда не е постоянна величина, БК се променя със скоростта на снаряда. Колкото по-висока е скоростта - толкова по-нисък БК. Колкото по-малка е плътността на материала на снаряда - толкова повече се променя БК.
Като цяло колкото по-висока е уделната плътност на материала - толкова по-високо и по-малко променящо се БК.
Тъй че увеличаване дължината на снаряда за сметка на "улекотяване" на материала е пътят надолу.

А ние търсим предимно точността, а не разрушения.

И пак ще подчертая - БК и външна балистика НЕ СА ПРЯКО СВЪРЗАНИ.
Външна балистика в нашия случай е по-права траектория, влияние на вятъра, обща точност...
БК има връзка само с влияние на вятъра. За форма на траектория например отговаря така наречена "дроп-функция" и тя изобщо не е свързана с БК. Не случайно навремето (когато масовите бяха пружинките) беше забелязано, че едни и същи чашки при много близки скорости от различни марки пушки имат доста различно "пропадане".
Тази дроп-функция зависи от форма, размери на снаряда, форма, броя, размери и стъпката на нарезите и всичко това в комбинасия със скоростта. Чашки тип матчови, диабало и тип баракуда по подразбиране имат различна дроп-функция.

И така - обща рецепта няма.
По-голямо БК ще ви даде малко по-малко влияние на вятъра и по-големи поражения в целта.
Точността, "по-удобна" траектория" - НЕ.

Навремето много се ползваха едни много показателни чашки: Гамо ПроХантер и Гамо ПроМагнум. Еднакво тегло, едните тип диаболо, другите тип баракуда. ПроМагнум, тип баракуда имат по-високо БК за сметка на по-аеродинамичната си форма. Но точно заради тази си форма са по-неточни. Трудно всички глави да се направят симетрични и ексцентричността ги мята повече. А пропадания са най-непредсказуеми при различни пушки и цеви.

Не случайно като най-точни се наложиха именно тип диаболо - тази форма най-много прощава технологични неточности за запазване на точността. И никакво удължаване няма да го промени :pardon:
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Най-после нещо смислено е тази тема. Ще е интересно да споделиш още малко за "дроп-функцията" от своя личен опит. Снаряд звучи много хард, нека използваме "тампон" като термин, щом е без значение за учените. Благодаря
 

братушка

Редовен Потребител
Сгреших - drag function.
Търси в нета, информация има.
Има я във всяка програмка балистичен калкулатор. Всички такива програмки, малко по-сериозни от Чеиргана задължително предлагат възможност да редактираш тази функция.
В самия Чеирган е заложена стандартна drag function за пистолетен дозвуков патрон с кръгла глава. Съответно той най-добре пасва на чашки тип диаболо.

За пример ето списък с драг функции и софт модули за тях за един от балистични калкулатори:
http://www.ada.ru/guns/ballistic/calc/pro/drag_functions.htm
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Вие сериозно ли намесвате "drag function" с въздушното оръжие или просто си чешате езиците?
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
"И пак ще подчертая - БК и външна балистика НЕ СА ПРЯКО СВЪРЗАНИ."
Я пробвай да ми обясниш БК с коя балистика е свързана докато си скъсам дипломите ;)
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Братушка, не е лошо да напишеш под поста, че това са изцяло твои теории, знания и разбирания, защото много хора занимавали се с балистика в последните десетилетия ще трябва да преосмислят изводите и опита, който са предали на поколенията. Пък и има хора, които четат Форума и ще си помислят, че това е истината.
Благодаря.
 

братушка

Редовен Потребител
Я пробвай да ми обясниш БК с коя балистика е свързана докато си скъсам дипломите ;)
Преди да си късаш дипломата хвани и прочети ВНИМАТЕЛНО написаното от мен и помисли малко.
Да БК е свързано с външна балистика и само с нея, НО НЕ ПРЯКО.

Баллистический коэффициент — одна из ключевых аэробаллистических характеристик летательного аппарата[1] или метательного снаряда (пули, артиллерийской мины, ракеты и т. п.), которая нашла широкое применение при выполнении баллистических расчётов силы аэродинамического сопротивления воздушной среды[2]. В самом общем случае баллистический коэффициент зависит от геометрической формы объекта, его ориентации относительно набегающего потока и массы[1]. Он определяет скоростные свойства летящих объектов и характеристики их рассеяния (например в случае головных частей баллистических ракет)[1].
Подчертавам: "силы аэродинамического сопротивления воздушной среды".
И това само подтвърждава написаното от мен, защото далеч не само тази сила определя траекторията:
БК е способността на снаряда ДА ЗАПАЗВА ЕНЕРГИЯ след изминаване на определена дистанция.
Два снаряда с различна форма и размери, но с еднакво въздушно съпротивление (БК) най-вероятно ще имат различна траектория.

И да, Божидар, това са изцяло мои знания и разбирания - МОИ.
Но според това, че до тук срещу мен са написани само емоции не виждам какви знания и разбирания имат други. И дали ги имат изобщо.
Ще се радвам да ги споделят, а не само негативни емоции...
Ако не искате да вярвате на мен - здраве. Четете сами.
Започнете от въпроса защо сериозни програми за външна балистика задължително ползват различни модули за драг функция щом БК е достатъчен според вас.

Със здраве.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Как да не е пряко бе човек, ти самия си постнал от руските сайтове, какво представлява, и явно не можеш грам да го разбереш. Ти без БК можеш ли да изкараш траекторията на който и да е проектил? И не казвам, че това е единствения важен фактор за да си видим балистиката, но е основен, а не някакъв си. Без БК драг функцията е нищо, което прави БК основен фактор.
 
Последна промяна:

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Нямам нищо против разсъжденията ти. Но ми се иска да ти напомня, че това е форум за въздушно оръжие и темата е за "Чашки".
Почнахме от обогатен уран и стигнахме до drag effect.
Що се отнася до това, че "Освен това БК на снаряда не е постоянна величина, БК се променя със скоростта на снаряда. Колкото по-висока е скоростта - толкова по-нисък БК." нито е закон, нито е теорема! Има и обратното на написаното от теб. Прочети за заводски данни на Sierra, Hornady е сие и ще откриеш и правопропорционално нарастване на БК спрямо началната скорост.
Само да не почнем и причини за отривите ни да търсим в ефекта на Кориолис, че тогава съвсем ще изпушим с тея въздухарки...
 

братушка

Редовен Потребител
Ти без БК можеш ли да изкараш траекторията на който и да е проектил? И не казвам, че това е единствения важен фактор за да си видим балистиката, но е основен, а не някакъв си. Без БК дроп функцията е нищо, което прави БК основен фактор.
Всъщност точно траекторията се изчислява БЕЗ БК по таз функция.
Как предлага същия Чеирган да се измерва БК?
Ще ти напомня: с 2 хронографа, като разлика в енергии. И не му дреме за траекторията.
Това, че в безплатния Чеирган тази функция не е изкарана в менюта не значи, че той не я ползва.
Да, таз функция ползва И БК, спор няма. Като един от много други параметри.

Що се отнася до това, че "Освен това БК на снаряда не е постоянна величина, БК се променя със скоростта на снаряда. Колкото по-висока е скоростта - толкова по-нисък БК." нито е закон, нито е теорема! Има и обратното на написаното от теб. Прочети за заводски данни на Sierra, Hornady е сие и ще откриеш и правопропорционално нарастване на БК спрямо началната скорост.
Мисли.
БК - сила на аеродинамическо съпротивление.
Повече скорост - повече съпротивление.
Това Е ЗАКОН.


PS:
"Всъщност точно траекторията се изчислява БЕЗ БК по таз функция."
"Да, таз функция ползва И БК, спор няма. Като един от много други параметри."
Имах предвид, че всеки бал. калкулатор освен пропадане изчислява и изместване от вятъра, енергия при целта и цял куп други параметри, в които БК наистина участва.
 
Нагоре