ЧАШКИ ( pellets ) - видове, тестове

nikolai89

Редовен Потребител
Колеги някой да е имал раэлика в скоростта с King Heavi mk1 и Mk2 (2.2гр) ? С Mk1 даваше 325 м/с, а с Mk2 347 М/с. При първите е мерено с модератор, а вторите беэ, аэ го отдавам на това, че мк1 влиэат по-трудно.
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
ако чашката уплътнява повече е нормално да дава по малка скорост
 

Gadnqra

Редовен Потребител
ако чашката уплътнява повече е нормално да дава по малка скорост
Не винаги е така. И двата варианта са ми се случвали. Има значение, дали по проектилите има смазка или са сухи. Важно е и къде уплътнява - главата или полата на чашката, а също и формата, дължината и твърдостта.
 

lynx

Редовен Потребител
Нормално е надкалибрените чашки да скопяват скоростта.
Имам едни RWS, които влизат в цевта с шут.
Съответно при 16 джаулова пушка дават с 20 м/сек. надолу спрямо нормалната скорост с нормалните чашки с които стрелям.
С 0.547 JSB скоростта ми е 240, при RWS-а със същия грамаж е 220.
 

jony

Потребител
колеги, мерили ли сте главата на чашка jsb 1,175гр кадето се предлагат с размери 5.52 и 5.53 мм.Аз имам чашки от 2014-2015-2016год 0коло-7000бр и нито една не е с горе посочения размер който е описан на кутията. Всичките измервания са правени с микрометьр и уреда е показвал 5.5мм? Моля за вашето мнение?
 

joro_ihr

Редовен Потребител
Никога не съм се заигравал да меря, но мисля дадения размер е на полата.
 

petkof

Редовен Потребител
Това са размери за диаметър на главите на чашките. Полите са със значително по-голям диаметър. Тъй като цевите не може да са с еднакви вътрешни диаметри с точност до стотна и еднакви по дълбочина, и ширина нарезни канали, идеята е да се подбере чашка с оптимален за цевта размер на главата. Оптимален от гледна точка на постигнатата точност, след тестове с различните диаметри на главите. Полите са с по-голям диаметър за да може да уплътнят цевта и да не пропускат налягане пред чашката, по време на движението и през нея. Главите е желателно да са с такъв размер, че да се движат през цевта опирайки се само на издадената част от нарезите през цялата й дължина без луфт.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
.Главите е желателно да са с такъв размер, че да се движат през цевта опирайки се само на издадената част от нарезите през цялата й дължина без луфт.
.
Желателно е да са по-големи от този размер и по-малки от дълбочината на нарезите(естествено, когато говорим за нарезни цеви). Това е и целта на упражнението - да има леки нарези по главата, които да я водят при движението и в цевта без обтурации.
Мерил съм много чашки на JSB с микрометър. Много внимателно с лупа, центриране главата на чашката, и внимателно набиране на микрометъра в края. Сплавта е мека и лесно се деформира ръба на главата, когато решиш да обереш стотните с микрометъра, докато усетиш съпротивление.
Това, което съм получавал като резултати също се различаваше в широки(една десета дори) граници и накрая се отказах, защото на листа разлика нямаше при стрелба с такива "разнокалибрени" чашки.
Рамера, който се посочва за субкалибър е на база размерите на матрицата. Затова като начало някои почват работа като ХХ,50, след износване стават 51, 52, че и 53 накрая.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Аз премерих 20 000 чашки и не открих аномалии чак с десета разлика. Що се отнася до субкалибъра написан на кутийката от опит мога да кажа, че в последните 10 години от партидите, които са ми минали през ръцете нито една не е отговаряла на заявеното от производителя.
Измерването на чашката е крайно некоректно да се мери с микрометър според мен. Измерване се прави с калибратор или с шублер, но втория метод е изнервящ и времеемък, както е и специфичен за разлика от стандартния начин, който се използва и прилага при меренето с шублер.
 
Последна промяна:

du6ata

Редовен Потребител
Колеги как се прави тоя номер с предатор полимаг а и ББс съммата? Колко става като тегло накрая за 5.5 става въпрос
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Елементарно Саше. Лепиш у гъзо на чашката топчето.
Общото тегло зависи от това на топчето (и естествено колко секундно лепило ще капнеш,но то е пренебрежимо малко) - има кухи, плътни, стоманени, помеднени. Има от 0,14; 0,17; и нагоре до 0,34 мисля.
Подобна "волчая пуля" може да лепнеш и от други двойки чашки - Полимаг+1,03; Полимаг +1,175; Баракуда+1,03 и т.н. Едно време със Суматрата съм си играл с такива изпълнения. Но трябва да ползваш калибриран отвор за съосност на двете чашки. Аз ползвах или барабанчето или една тръбичка от химкалка.
 

jony

Потребител
колега пеко, и аз сьм се заигравал да лепя чашки сьс секундно лепило, но-о имам чувсвото че по време на изстрел се разлепват а и точност никаква. Дайте сьвет за по-сериозно лепило,
 

DGman

Редовен Потребител
Като лепна тая съчма отзад
Лишава чашката от пола центъра на тежести се измества
И как лети туй чудо.....прави спирали или салта и калбета
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Когато съм си играл с таквиз нещица, ползвах секундно лепило, но гел, марка не мога да си спомня. Естествено, че се променят параметрите на проектила. Искат се вече и други енергии за да намериш поносим вариант.
Полимаг+1,03 се държеше най-добре от комбинациите, а със Суматрата на 78-80 Дж(без редуктор) летяха добре до към 100-на м. С 50 Дж(с редуктор) летяха до 40-45 м само добре. Ефекта на мишената беше кефещ. Примерно, парче сланина, 4 пръста дебело, отпред само дупчица в кожата, отзад кухина като юмрук. Или узрял домат, става на розов облак и люспи.
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
И аз съм лепил пробно със същото лепило, много добре ги слепваше.
 

Hidden

Редовен Потребител
Интересна тема сте захванали. Помислих малко и ми хрумнаха няколко неща, които реших да споделя, защото във Форума има много запалени ентусиасти и експериментатори. Mоже някой да ги пробва, ако му трябват тежки чашки за специални цели, и да сподели резултат.
Има материали, които са по-плътни от оловото, а вече са достъпни - например волфрамовия карбид и самия волфрам. Плътността на оловото е 11.34 г/cm3, а на другите две вещества е съответно 15.63 и 19.3 г/cm3. За да се онагледи каква е разликата може да се направят няколко сметки. Имаме топче с диаметър 4 мм - ако е направено от олово то тежи 0.38 грама, от волфрамов карбид - 0.524 грама, а ако е направено от чист волфрам - 0.646 грама, т.е. почти двойно спрямо оловното топче. Аналогично - 5 мм топче от волфрам ще тежи 1.263 грама. Има и друго нещо - споменатите волфрам и волфрамов карбид са много по-твърди от оловото, т.е. чашка, на която е залепено такова топче става свръхпробивна.
Топчета от волфрам и волфрамов карбид се продават в различни размери даже в Алиекспрес.
 
Нагоре