2 в 1 или крачка към универсалната пушка

jix1974

Потребител
Мисля, колега, че т.к. говориш за ПУШКА идеята не е ОК.
Вайха 45 е тренировъчен пистолет ( буталото му неслучайно се движи назад ), който стреля на къса дист. при разлика в дулната ен. ок. 2 пъти при 2-те степени. Също един револвер в 357 може да пука и с 38 и с 38+р при разлика над 3 пъти, но всичко това става на къса пистолетна дистанция 5-10 метра. При 20-25 нещата загрубяват доста.
На възд. пушка силата й е в точността, не в мощността, а точността изисква константна дулна енергия.
Вероятно по някакви такива причини производителите не предлагат такава схема. Там си има инженери и конструктори, да не забравяме.
Поздрав!
 

t.marev

Редовен Потребител
Здравейте! Реших да поизтупам праха от тази тема.....Този път по-сериозно. Многоцелева пушка ще има, като първоначалната идея се запазва - двускоростен механизъм, лесна /евтина/ доработка и пълна обратимост.
Изборът падна на Комета 400, поради конструктивни причини. Някои биха съзряли тука пръста на Съдбата, но дори и така да е - няма лошо. През всички тези месеци, се убедих, че първоначалната идея за намаляне силата на пушката с цел повишаване на точност, не е ефективна, но въпреки това е полезна. Намаля физическото натоварване на механизмите и оттам увеличава ресурса на пушката. Точността си зависи от ръцете които държат пушката. В същото време, във всеки един момент, когато пълната мощност ще трябва, тя ще бъде под ръка.
От време на време ми пишат хора, които за заинтригувани....Радвам се че интересът им не угасва така лесно, ако им е интересно, нека пишат, съветват и споделят. Всяко мнение ще бъде взето предвид, дори и недоброжелателните.
И така - обявявам работата работата по многоцелевата пушка за възстановена, като се придържам към към първоначалната схема и поставените цели.
 

t.marev

Редовен Потребител
Като за начало да кажа няколко думи за основата, върху която ще се гради - Комета 400. Пушката е практически нова, с параметри неразличими от заводските. Първият собственик твърди, че са изстреляни стотина чашки. Съдейки по състоянието, по резултатите от хвърления шарен боб и след известна консултация със звездите, все пак се установи сериозно разминаване в бройките - цели 23 чашки се губеха!;) Иначе всичко работеше нормално, "старото" качество на изработка си беше там и се забелязваше веднага. Всичко си беше по "Кометски"....Красив и според мен удобен приклад, но не много добре подбран материал, изрязан по неподходящи линии, предполагащи счупване.. Съвсем прилична оксидация, под която личаха прибързаните обработки, отличните фаски и претупаните мерни прибори и предпазител.....Учудващо беше, че пословичният спусък не ми създаде проблеми и успях да уцеля чашка от кафе на петия изстрел, ама то аз си бях виновен....сетих се късно да се подпра на едно дърво.:) Пушката се зареждаше леко, което малко противоречи на първоначалния замисъл /една от целите на преработката беше облекчаване на зареждането/ ама пък ако стане прекалено леко, ще можем да си каним девойки за компания на излетите!:)Изобщо изборът на модел се очертаваше подходящ, а състоянието на конкретния екземпляр, беше повече от обнадеждаващо.
Покрай тази пушка се запознах с много интересен човек, който се оказа донякъде от моята порода - пие коняк!:)Е, аз моя коняк си го изпих вечерта като се прибрах в Пловдив, но така или иначе останах доволен - човекът беше заредил пушката с енергия, която надявам се да овладея и насоча в правилна посока.
Пушката стана повод и за други по-близки контакти. Занесох я да я измерим и направим протокол за дулна енергия в местния ВИП-аджийски магазин. Хубав магазин, винаги ми е било приятно да ходя там и да си приказвам със служителите. Купувал съм си нЕкои джунджурии, маншети, уплътнения за цев, светещи мушки и един прекрасен калъф Браунинг за Красавицата и обичам да ходя и да зяпам. При тях винаги се получава нЕква стока, нещо се описва, нещо се поръчва....интересно е.
Та, когато отидох, човекът от магазина не можа да я намери в базата данни, нещо била стар модел, нещо нЕква буква била различна...вика ще пуцаме, да я премерим. Ами пуцайте - викам аз, анджек ще имаме точни данни. Идва след малко човекът /Жоро се казва/ и и ми вика малко така съчувствено - Ти платил ли си я тая пушка? Разбира се! - казвам- някакъв проблем ли има?
- Ми пушката спря да зарежда - казва Жоро. - Стреля два пъти и не зацепва повече. Добре че поне измерихме. И ми показва, как се чупи, но не зарежда.
- Карай! - викам - тя е купена за експерименти, ще я оправим. Нали имаме протокол! Пиши и да си ходя. Почна да пише той, а аз прибирам пушката привидно спокоен и се ядосвам вътрешно, защото бях сигурен какво се е получило. Нито за миг не съм се усъмнил в дефект или недоброжелателност от страна на продавачът или служителя в магазина. Аз ЗНАЕХ какво е станало! Кометска работа. Надявах се поне да не се е изтърколило някое от двете винтчета на спусъка.
Докато пишеше протокола, Жоро спомена че имал разглобено ГАМО 440, което искал да газифицира....и аз понеже съм тичал по тази пътечка, му подхвърлих нЕкои съвети. Поприказвахме си двайсетина минути за тази известна пушка, човекът ми поръча мушка и сенник за моето ГАМО, аз обещах да донеса втулка и размери за газовото бутало....и така си тръгнах повече от доволен. Може би този Жоро пише тук във форума...ще го попитам следващия път. Тия дни бил болен, но въпреки това ми доставил сенника....Много точен човек.
Та така, Кометата се оказа много интересна пушка....Около тях винаги има нЕква история, не са като скучните немски пушки, но пък и драмите им са като буря в чаша вода. В случая с моята Комета, причината се оказа повече от тривиална - нЕкой беше завинтил едната бурмичка на спусъка докрай. Оборот и половина обратно и пушката си зацепва и си гърми като истинска.
И така продължаваме да продължаваме:) пък ще видим докъде ще а докараме.
 
Нагоре