Пружинни пушки в НИСКИЯ ( около 100тина лева )-ценови диапазон.

addicted

Новодошъл
Здравейте момчета и момичета(ако има). Нов съм във форума и намирането на една пушка в мазето ме подтикна да се регистрирам. Пушката е много радък модел. Китайка B2 в калибър 5.5.
Толкова ръждясала че изобщо не можеше да се отвори. Бутона за освобождаване на цевта не помръдваше, цевта също.
След обилно накисване във WD40 цевта се освободи. Последва разглобяване до кадето ми стигат възможностите и тъкане с шкурка. Положението стана: оксидация-нема.
Оправих я механично да се движи добре, но цевта имаше голям луфт във всички направления. Липсваше уплътнението на цевта което първоначално си "струговах" от пръчка за топло лепене, по късно замених с гумичка която леко поизпилих. Това оправи луфта в едно направление, остана този наляво и надясно.
От двете страни на цевната кутия, там където минава болта за закрепване към буталото имаше ископани кръгли канали без нищо в тях. Направих два пръстена от стоманена тел който обраха луфта. Сега дори отварянето и затварянето е малко тегаво.
Понеже бутнах ръждата заедно с оксидацията я пръснах с някакъв черен според, къвто имаше изостанал по вкъщи.
Приклада изтърках с шкурка и пръснах също черен, но се е надул от влагата и се е спукал, та това му стига, поне не е жълт вече.
В цевта имаше заседнала чашка която избутах с една медна тел, и я позачистих колкото можах с един импровизиран шомпул. Външно взех невероятно инженерно и дизайнерско решение да я намотая с изолирбанд, ама от хубавия. Стана кукличка.
Взех сачми, Gamo Match, и туй чудо на китайската инженерна мисъл, и българската нация техническа стрела да си ... м... Абе добре си стреля, като нова.
Група дето му викате на 15-20 метра около педя. Супер си е.
И това без да се отваря буталото.
Обмислям закопуването на друга, върху която по има смисъл да се хвърля труд, но за момента финансите са кът.
Ще се опитам да кача снимка, да се и се радвате и вие.
_20190408_205934.JPG _20190408_205914.JPG _20190408_205841.JPG
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Станала е страхотия. Ако почетеш малко и ти се занимава, можеш да я докараш до група 20 мм на 15 метра.
 

addicted

Новодошъл
Ще си изработя стенд и ще сваля и буталото да го видя как е.
Друго незнам какво да направя по нея, информацията за доработки във форума е страшно много и за много различни модели и незнам кое е приложимо при китайката. Отворен съм за предложения.
 

addicted

Новодошъл
Китайчето се сдоби със "снайпер".
Също толкова китайска оптика 3-9х28.
Стрелях мало за групи днес, по пет изстрела в мишена, от около 18 метра(мерено с 3 метрова рулетка).
Не съм пипал настройките на оптиката между чашките.
_20190413_195653.JPG _20190413_195751.JPG _20190413_195812.JPG
Толкова си мога...
 

rabbeat

Потребител
Не е зле за китайче в този калибър и предвид състоянието, в което е била.
Колегата Gadnqra ти каза какъв е максимума за точност, до който можеш да я докараш.
Факторите, оказващи влияние на точността, върху които можеш да поработиш са:
- откат;
- луфт на цевта;
- закрепване на оптиката (ако ползваш);
- скорост(мощност) на изстрела;

Ако съм пропуснал, някой, нека колегите да допълнят.
За намаляване на отката има доста информация във форума. Изясни си го теоритично и експериментирай. Не е задължително да четеш за конкретния модел - принципите са едни за всички ПП.
За луфта на цевта гледам и сам си се досетил...
Монтажите на оптиката са слаби и въпреки, че оптиката ти е лека е много възможно да се мести при изстрел (следствие на отката).
Скоростта е последното, което има смисъл да оптимизираш за увеличаване на точността.

Забавлявай се и успех с начинанието!

П.С. Цената на подобна пушка е под 50лв и според мен няма никакъв смисъл да харчиш пари за реставрацията ѝ...
 

addicted

Новодошъл
П.С. Цената на подобна пушка е под 50лв и според мен няма никакъв смисъл да харчиш пари за реставрацията ѝ...

Точно заради това ми е интересно да се занимавам с нея. Мога да си правя всякакви експерименти без да се притеснявам че ще я прецакам.
Незнам как да боря отката, много информация има във форума и вече се обърквам. Засега съм подравнил краищата на пружината за да не задират при въртенето и, и съм подложил шайба в задния край.
Опитах и да поизпиля малко спусъка за да олекне че е много твърд, но без особен резултат. Смятам че и той ми влияе много негативно на точността.
Страничния луфт е много добре, с вертикалния ще има малко зайгравка още, гумичката която сложих за уплътнение на цевта се смачка много, ще купя оригиналното уплътнение което беше твърдо и ограничаваше движението там. Също мисля да увелича малко натиска, и хода на заключващите клин.

А също и съм замислил увеличаване на хода на буталото с почти един сантиметър, което може и ще повиши скороста на изстрела.

Отворен съм към всякакви идеи за доработки на това така или иначе мъртво родено китайско чудо. Най ме мъчи сега как да намаля отката.
Имам голямо желание да се сдобия с хубава пружинна пушка, още по добре да е с газова пружина, просто не мога да отделя финанси сега, така че да взема нещо хубаво.
 

Todor bakalov

Потребител
Една от причините за неточност,според мен е твърдият спусък,поне при беше така с една норика Драгон.
 

Cecop

Новодошъл
Здравейте, какво ви е мнението за пружинките на крал армс и по- точно за 08 с долно зареждане. Виждам, че предлагат и газово бутало, но много оскъдна информация. В същото време ПЦП- то им го хвалят.
 

Galoff

Новодошъл
Здравейте! От скоро съм регистриран и за пръв път пиша... До сега само четох. По стечение на обстоятелствата се сдобих с Б3-2 и покрай нея се зарибих по ВП. Имам мераци към нещо друго вече, макар да съм без особени амбиции в тая насока, но засега си търся маншет за Б3-та. От Плевен съм и ходих тези дни до магазина на Гънмен, където ми казаха, че от около година не се внасят маншети за тези пушки... Някой знае ли алтернативен вариант, който да е изпробван?
 
Нагоре