2 в 1 или крачка към универсалната пушка

t.marev

Редовен Потребител
.......1- 2 зацепващи зъба на буталото един след друг на някакво разстояние . На първия слабата , на втория силната мощност . Така със самото зареждане определяме на коя степан ще е изстрела......
Тогава смятах , че няма как железарията да е оптимизирана едновременно и в ниска и в максимална мощност . ............ мислих за ниска и средна мощност . Примерно 10-12 и 20-25 дж в 5,5.........
.............И след всичките сметки останах на американския вариант- няколко пушки в различна мощност .
Горещо, горещо - направо пари!:bravo: Точно на този вариант съм се спрял, като изискващ минимална доработка и приложим към всяка конструкция, при която има 20-30 мм разстояние между задния край на буталото и опората на пружината. Колко са обаче тия пушки, могат да отговорят хората разглобявали не една и две пушки.
Американският вариант е добър, но какво пречи да добавим и един български?!:cheers:

....... Задължително ли е пушката да е пружинна? Ако не е - проблемът ти ще бъде решен от почти всяко пцп. При пцп имаш много възможности за реглаж и експерименти, обикновено без да се налага разглобяване. А и точност и мощност са по-лесно достижими.
Ами да - идеята е да се модифицира пружинна пушка. При ПЦП-тата тия въпроси са почти решени. Жалко, че няма да се повиши много точността, защото бях останал с впечатление, че обвинявате силата, като причина за неточност, при магнум пушките. Но пък лекото сгъване остава, в случаите, когато не ти трябва голяма мощност.
Радвам се, че оценяваш идеята като интересна и предизвикателна. Ясно е, че няма да се получи пушка за състезания, от хибрид не се очакват крайности, а използване с различно предназначение. Можем да а кръстим "многоцелева" пушка.:) Трябва обаче много опит в тази сфера, какъвто аз нямам, затова разчитам на вас.
 
Последна промяна от модератор:

Bay Mitko

Редовен Потребител
Аз си мислех за следната схема - пружината се зарежда донякъде, до половината или да 2/3 или до 80% /въпрос на пресмятане/ и така се осъществява малката /частична/ мощност и до края за голямата /пълна/ мощност. На подобен принцип, струва ми се работят пушките с неколкократно напомпване /multi pump/. Това позволява във всеки един момент да избереш каквото ти трябва.
Не съм от разбирачите, но имам пружинен пистолет Weihrauch HW45 - мисля че повечето от колегите знаят че е мощността е с две степени! НО- прострелването за точност е отделно за двете, а куриозното е, че на по малката мощност "вдига" траекторията на чашките с 10 тина см на 10м дистанция!
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Това е и основният проблем, заради който "мулти мощността" в едно такова изделие се пренебрегва от повечето стрелци. Да прострелваш наново ако си на механични или да помниш няколко траектории по кръста на оптиката. Това го доказва и не толкова широкото разпространение на мултипъмп изделията. За начало, ок, ама постепенно почва да се ползва на една мощност само. Същото е мнението ми и за пушките със сменяеми цеви. Непрестанните смяни и прострелки рано или късно те кротват в една конфигурация.
Теориятя е необятно поле, но в практиката са малко орачите.
 

redsox

Редовен Потребител
Интересна тема. Лаишки въпрос от мен: ако такава пушка е възможно да се направи, в кой калибър би била най-оптимална? При пружинките в 4.5 обикновено се гони точност, а от 5.5 се очаква мощност. Четох скоро тук за 5.0мм калибър...
 

xpresident

Редовен Потребител
Бай Митко го каза, HW45 и щом има направен пистолет, значи може и пушка. Чел съм доста по форумите за този пистолет и много хора го ползват на малката мощност за стрелба на 10м или на по-малко, колкото им позволява помещението. Не е безмислено в зимните месеци да имаш нещо с което да си стреляш в коридора, а лятото в гората да му ползваш силната степен. При това наистина ниската степен увеличава много ресурса на маншета и пружината.
куриозното е, че на по малката мощност "вдига" траекторията на чашките с 10 тина см на 10м дистанция!
Струва ми се логично заради отката, при този модел буталото се движи назад, ако не греша.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Анди е описал и двата варианта които вчера ми дойдоха на акъла, и разбира се се спомена ГП. Като цяло чесане на езика е темата.
И колегата Марев ако може не само да пише- топло топло .......ами като има нещо напредвид да го напише, щото инак не смятам да пиша и после подобни неща да чета. И не отговори имал ли е мощна пружинка и каква.
 
Последна промяна:

t.marev

Редовен Потребител
.......И колегата Марев ако може не само да пише- топло топло .......ами като има нещо напредвид да го напише, щото инак не смятам да пиша и после подобни неща да чета. И не отговори имал ли е мощна пружинка и каква.
Имал съм няколко пушки, но мощна мога да нарека само сегашната - Браунинга, която стана обект на обширни коментари.
А сега да продължим нататтък.
Идеята да се преработи съществуваща пушка, с минимална намеса и на разумна цена, изисква техническо решение, отговарящо на противоречиви изисквания. Аз съм избрал следния вариант:
Замяна на буталото на компресора с ново, с удължен заден край, позволяващ изработката на втора засечка за УСМ. Ето и една скица за онагледяване.upload_2018-12-6_6-45-55.png
Този удължен заден край, дава възможност, буталото да се зацепи с УСМ, по-рано от конструктивно предвиденото, с което се намалява мощността поради по-малко натегнатата пружина и главно поради намаления обем на компресора. Тази схема има следните предимства:
Никаква намеса и промени в останалите механизми - задвижване, УСМ, закрепване.
Бърза преработка.
Обратимост на преработката.
Приемлива цена.
Възможност да се избере точната намалена скорост, чрез промяна на отстоянието между двете засечки. Така схемата може да се адаптира към различни модели.
Недостатък на това решение е, че то изисква да има разстояние от 20-30 мм между задния край на буталото и опората на пружината във взведено положение, за да може да се постави новото бутало. Не е известно колко модела имат такова разстояние. От друга страна, възможно е в хода на разработката, да се окаже, че това разстояние може да бъде и по-малко, зависи с колко мм трябва да се намали хода на буталото, за да се осигури желаната намалена мощност. Намалението може да се изчисли или да се установи опитно.
Това е в общи линии схемата.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Значи можеше да почне и така темата, и както си знаех имаш проект! Сега по проекта, на пръв поглед изглежда чудесно, хубаво си помислил и за хода който ти е необходим за да сложиш по-дълго бутала, тука трябва да се помисли и проучи найстина добре каква пушка ще свърши работа. Хубаво е да се сложи ограничител на буталото за да не минава на зад когото искаш да стреляш само на малка мощност. Сега и недостатъка който може да имаш. За да работи схемата ти така или иначе ще използваш силна пружина, демек все зор ще се зарежда. При първа степен намаляш обема на камерата няма да вдигнеш голямо налягане за да имаш ниска скорост но удара в предно положение ще си остава силен, предварителния натяг на пружината е голям и в 2-та случая. Та не се знае колко ефективно ще е ако като точност и в двете степени. Има и други неща после може да пиша.

ПП. УСМ няма в пружината пневматика.
20-30мм са крайно недостатъчни за голяма разлика в мощността, ще има но около 30 м.с. максимум според пружината и обема на цилиндъра.
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Основният проблем е, че не дават необходимите техн. характеристики на пружините за ВО а само геометричните им размери.
Да тръгнеш да експериментираш с хода, дали 10, 20, 30 мм и колко ще падне скоростта си е играчка. Няма основи теоретично да се сметнат тези стойности.
Технологично, ако се направят засечки примерно на 30 мм, друг подход може да доведе до по-значителна разлика. Но се иска да се намерят пружини с точни и гарантирани характеристики.
Една доста къса, със изчислена средна сила необходима за високата мощност и една дълга, с разлика в работно положение 30 мм от другата. Дългата трябва да е с изчислена сила като за ниската мощност с незначително участие в хода и на втората. Късата трябва да е доста силна, за да може с къс до натяг от 30 мм да дава значително повече сила.
Така може да се получи леко зареждане на слабата пружина за ниска мощност, а с донатяг на втората да получиш някава по-висока мощност.
Втората пружина, ще играе ролята и на стопер, когато е със значителна разлика в силите за сгъване.
При този вариант, не е необходимо да се търси още ход на буталото, когато късата пружина се направи да е доооста къса, примерно 50-60 мм.
При значителна разлика в диаметрите на двете пружини, може да се измисли и елегантен телескопичен водач.
 
Последна промяна:

bleu81

Редовен Потребител
Този принцип е приложен при ударника ня еваникс рекс. Не мисля че ще намерите пружинна пушка която да позволи допълнителен свободен ход на буталото понеже това би означавало ненужно дълъг ресиивър а никой няма да направи ресиивъра с 50мм по дълъг от необходимото само защото харесва дълги пушки. Някой хора преработват буталото за да увеличат хода и обема на компресора. Т.е пушйата да стане по силна. Обратното не мисля че ще стане.

Подмятам само една идея - регулируем трансфер порт но като цяло идеята за пружинна пушка с две мошности е за мен мъртво родена.

Концентрирайте се над компресионната пневматика.

Поздрави
 

petkof

Редовен Потребител
При тази схема трябва да се помисли и как палеца на спусъка да не закача в задния канал на буталото, когато зареждането е на първия и се стреля.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Основният проблем е, че не дават необходимите техн. характеристики на пружините за ВО а само геометричните им размери.
Да тръгнеш да експериментираш с хода, дали 10, 20, 30 мм и колко ще падне скоростта си е играчка. Няма основи теоретично да се сметнат тези стойности.
Технологично, ако се направят засечки примерно на 30 мм, друг подход може да доведе до по-значителна разлика. Но се иска да се намерят пружини с точни и гарантирани характеристики.
Една доста къса, със изчислена средна сила необходима за високата мощност и една дълга, с разлика в работно положение 30 мм от другата. Дългата трябва да е с изчислена сила като за ниската мощност с малко частично участие в хода и на втората. Късата трябва да е доста силна, за да може с къс до натяг от 30 мм да дава значително повече сила.
Това което си написал е точно така имах подобен вариант за пружини една в друга но това може да се използва само в схема с периферно зацепваве. Идеята при мен беше средната пружина да се натиска посредством винт или друг начин за да се постигне преднарителен натяг, а в другия случай ще работи само в една част от хода на буталото но и тука има безспорно недостатъци, ако ще е с винт по добре да се регулира една пружина, и с промяна на предварителния натяг да се постигат различна мощност и така ще се увеличи повече разликата в мощността.
Относно сметките за пружини аз съм правил много не са проблем. Проблема е в сметките за налягане, и скоростта.
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Адаш, спускането като процес, трае около половин секунда и нагоре - имам предвид задържането на пръста върху спусъка. Въпрос на навик е. Доста хора държат спусъка доста след изстрела, може и над секунда. Разстоянието между двете засечи ще се различава в милисекунди.
 

bleu81

Редовен Потребител
Преди малко поради бързане не си доразвих идеята за трансфер-порта. Теоретично проблема на мощната пружинна пневматика е отката и вибрациите на цевта които настъпват преди излизане на проектила от цевта. Обикновенно обема на компресора и силата на пружината е оптимизирана към максимум на енергията пък дори с цената на откат и вибрации. Повечето от нас са установили че обикновенно намаляване силата на пушката с 30тина процента я правят доста по приятна и точна за стрелба. Това над което аз съм размишлявал е да се модифицира трансфер порта на магнум пневматика с голям обем на компресора така че да се постигне ранно излизане на проектила от цевта преди буталото да достигне долна мъртва точка. Не съм правил практищески опити но поне на мен ми звучи логично. Така ако се направи въртящ се трансфер порт по модел на ФХ пушката ще може да стреля с пълна мощност при оптимално сечение на порта и с намалена мощност при намалено сечение на порта което ще играе ролята на забавител на буталото но и при подходяща конична форма ще вдига скороста на въздушния поток.

Разбира се при този модел се запазва трудното компресиране на пружината но другия ефект би се постигнал а вероятно и точността да се повиши значително.

Поздрави
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Преди малко поради бързане не си доразвих идеята за трансфер-порта. Теоретично проблема на мощната пружинна пневматика е отката и вибрациите на цевта които настъпват преди излизане на проектила от цевта. Обикновенно обема на компресора и силата на пружината е оптимизирана към максимум на енергията пък дори с цената на откат и вибрации. Повечето от нас са установили че обикновенно намаляване силата на пушката с 30тина процента я правят доста по приятна и точна за стрелба. Това над което аз съм размишлявал е да се модифицира трансфер порта на магнум пневматика с голям обем на компресора така че да се постигне ранно излизане на проектила от цевта преди буталото да достигне долна мъртва точка. Не съм правил практищески опити но поне на мен ми звучи логично. Така ако се направи въртящ се трансфер порт по модел на ФХ пушката ще може да стреля с пълна мощност при оптимално сечение на порта и с намалена мощност при намалено сечение на порта което ще играе ролята на забавител на буталото но и при подходяща конична форма ще вдига скороста на въздушния поток.

Разбира се при този модел се запазва трудното компресиране на пружината но другия ефект би се постигнал а вероятно и точността да се повиши значително.

Поздрави
Тука във форума сме си играли с транфертпорта и то главно се разширява. При пружинките не е толкова голям ефекта както при ПЦП. Тази идея е най трудно да се направи иначе. Но си е вариант де. И по-принцип чашката в добре направините пушки е напуснала цевта преди буталото да удари.
 

petkof

Редовен Потребител
Адаш, спускането като процес, трае около половин секунда и нагоре - имам предвид задържането на пръста върху спусъка. Въпрос на навик е. Доста хора държат спусъка доста след изстрела, може и над секунда. Разстоянието между двете засечи ще се различава в милисекунди.
Съгласен съм стеб, но в повечето спусъци, палците за закачането на буталото се повдигат от пружини и според мен ще има частни случаи. Затова обръщам внимание на този детаил.
 

братушка

Редовен Потребител
Цялата тази тема се роди от няколко заблуди. Доста разпространени и "живучи" за съжаление...
Например това:
Общоприето е схващането, че една пружинна пушка или е силна или е точна най-грубо казано.
Точността на пушката няма нищо общо с типа и: ППП или РСР. Има общо с качество и като следствие с цена.
За съжаление често сравняват ППП за 150лв и спортно РСР за 3000Евра... ето и заблудата.
Хвани евтино РСР и виж колко е точно... Или ППП за 2000Евро... И после го сравнявай с евтин "ширпотреб"...

Или
Другата страна е по-лекото зареждане, по-малкото натоварване на механизмите и оттам увеличения ресурс на пушката, а също и увеличения брой изстрели на излет. Пушката може да се използва от дами, от по-големи деца, в по-малки пространства…..
Сам написа: мощността се определя от обема на цилиндъра...
Съответно твое замислено творение просто трябва да има потенциал за много Дж, а това подразбира съответните габарити. И всички досега обмисляни от теб варианти подразбират една и съща яка пружина.
Голям габарит, яка пружина (дори да не се опъва до край си остава със същата сила на "зареждането) - не е много подходящо за жени и деца. Те искат компактно за да е удобно. И ако при компактност и удобство още и да са силни - само радост ще има.

Тогава смятах , че няма как железарията да е оптимизирана едновременно и в ниска и в максимална мощност .
Прав е колегата - и тогава и все още няма как ППП да има 2 оптимизирани състояния.
И за съжаление много малко хора (включително и по света) се занимават изобщо с оптимизиране на ППП.
Например с промяна силата на ГП да се търси оптималното между скоростта и ритането (респективно точността).
Оптимизират модела ППП още на стадий проектиране на модела.

Няма да постигнеш основната декларирана от теб цел: малко зацепване - точност, голямо зацепване - мощност. Особено при "адаптиране" на евтини, не особено качествени "донори".
Купи си скъпа, мощна и точна пушка и се радвай на живота :)
 

kosmev

Редовен Потребител
Ето ви теорията, подплатена с математика.
За мен пружинките са отживелица, теорeтичните ми напъни са към електрически PCP. Една лека Li-Po батерия, която може да влезе в приклад, съдържа в себе си примерно 20 000 джаула енергия...
 

Attachments

  • Spring_theory.pdf
    1.1 MB · Прегледи: 35

братушка

Редовен Потребител
Една лека Li-Po батерия, която може да влезе в приклад
Колко струва?
Колко пъти по 20 000Дж може да понесе?
Как се държи при удар? Вибрации? ...
......

Барут със същото тегло има още повече Дж...
А ракетно гориво....
Мисли перспективно.
 
Нагоре