ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

Nikola

Потребител
То това било вакум камера, значи. На Шуменския битак имаше такива. Ако има Събота пак такива камери, мога да взема.
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Купих си тоя Сайтрон https://www.optics-trade.eu/en/sightron-s-tac-4-20x50-sf.html и съм много щастлив! Оптиката е Перфектна - уникален контраст и фокус. Направо е кристал. Скалата е МОА 2(благодаря на Павката). Единствено много ме бърка, че няма надписи с дистанциите на паралакса. Понеже нямам време да го въртя в моя спорт(ХФТ), където като преценя или премеря дистанцията - направо нагласям предварително(макар и грубо) паралакса и после като вдигна пушката - направо стрелям. Ако сложа колело ще ми пречи. Или някаква лепенка да сложа ама не видях как се сваля точно паралаксния турет. Някакви съвети?
 

dberov

Редовен Потребител
Единствено много ме бърка, че няма надписи с дистанциите на паралакса..... Ако сложа колело ще ми пречи. Или някаква лепенка да сложа ама не видях как се сваля точно паралаксния турет. Някакви съвети?
И да са надписани белезите, те ще са в ярдове.
На малки дистанции, например от 25 до 50 ярда става, понеже разликата в съотношение ярд - метър е малка и за ХФТ не е толкова фатално, но с увеличаване на дистанцията, съотношението ярд - метър прогресивно нараства (видно по долу) и ще те бърка с изчисленията на кой мил да стреляш.
Ето какво е съотношението ярд - метър от 25 до 500 ярда - така е разграфен моя паралакс и затова пиша тия показатели.

25yd - 22.86m
50yd - 45.72m
100yd - 91.44m
150yd - 137.16m
200yd - 182.88m
500yd - 457.2m

Имаше един период, когато въртях много оптики и на паралакса им лепвах времянки от хартиено тиксо, което маркирах с маркер по време на замерване. На последната оптика, която си оставих времянката все още стои, не е голямата красота, но ми върши перфектна работа.
Щом паралаксово колело ще ти пречи, можеш да измериш колко е ширината на вътрешната част на турета, там където е разграфен, изрежи по този размер лента от хартиено тиксо със същата ширина и я навий/лепни върху разграфената част на турета и си я разграфи с един тънък пермаментен маркер на дистанциите в метри на които стреляш. Ако пък не ти хареса, винаги можеш да го разлепиш, без да останат каквито и да е поражения по турета.
На долната снимка се вижда как съм си разграфил колелото и разминаването от ярд / метър. Между другото, това хартиено тиксо е лепнато и разграфено преди повече от 4 години.

4.jpg

Честито и от мен нова оптика!
Според това което прочетох и видях спрямо друг модел на Sightron избора е добър.

18570761.jpg
 
Последна промяна:

DANNY

Редовен Потребител
С инжектора предложен от Самурай може да се постигне вакуум и с вода от чешмата - така работят ушните лекари. Но вакума е малък. Иначе има вакуум помпи бол - пластинкови най вече, такива с воден пръстен (където циркулира водата от определен обем) и примерно центробежни и бутални ( в т.ч. и мембранни).
И помпи вакумни на пазара бол: ето още една фирма - http://duelbg.com/bg/catalog/cat:vakuum-pompi-value
Със съдовете явно е по зле, ама има:
https://www.olx.bg/ad/vakuum-kamera-2l-CID1012-ID7wkne.html - родно ама малко като обем.
http://russpromtool.ru/products/vak...uum-nasosom-dlya-vakuumirovaniya-ab-obraztsov
http://bg.pumphbs.com/vacuum-chamber/hbs-3-gallons-vacuum-chamber.html
Руските и китайските едва ли ще са достъпни.

Само тази от OLX може да се купи, но мисля, че ще ми е малка.
Вторият линк е към руски сайт, а третия към китайски :(
На мен ми трябва нещо като китайския вариант. Но май се ориентирам към правене от тенджера под налягане в комбинация с вакум помпа (готова фабрична) ....чиста работа :)
 

kng

Потребител
Помпата е добре да си е фабрична - сменяш си масълцето (ако е лопаткова с маслен резервоар (картер)) и няма проблеми. Има и сухи, но със по малък вакуум и евнтуално по скъпи. В зависимост от вакуума ще е съда - ако е тенджера под налягане следва от горе да е равна и да и поставиш едно равно капаче (и с някакво уплътнение разбира се!) и вакуума дори ще си я затваря сам. На капака ще наредиш щуцери, кранове , вакуумметри и т.н.

Сещам се че имаше едни подвижни доилни апарати - вакуум пластинкова помпичка и алуминиево гюмче до нея. Твърде е възможно някъде да има захвърлени такива или да се търси в ОЛХ . Отново въпросът е дали ти е достатъчен вакуума.

https://www.olx.bg/ad/prodavam-doilen-agregat-CID339-ID7ExyM.html#cc8856e625

Помпата е добре напълно да се сервизира, ако се вземе такова съоръжение. Или ако вземеш нова помпа да търсиш само гюмчето, ако те устройва като размери.
 
Последна промяна:

SvilenP

Редовен Потребител
Здравейте колеги,
Поправете ме ако греша, но air striper е само по - скоро за красота при ВО и то при пружинка, като Комета Фюжън?

И още - някой използва ли двупод или трипод за бърза стрелба прав докато ходи из гората в смисъл не на "установка" като Caldwell Fieldpod а нещо по - леко и мобилно?

В тази връзка определено трипода ще е по устойчив, но пък двупода ще е по мобилен.

Предварително благодаря!

ПП. Още нещо се сетих - някой използва ли тези "писалки" за зареждане на чашки при пружинки? Не съм мислил да вземам, но за информация ще ми е интересно.
 

lynx

Редовен Потребител
Така наречения air striper не е за красота, по-скоро е отсекател, да отвежда настрани завихрянията на въздуха, които дестабилизират чашката.
Ползата му е спорна, особено при пружинни пушки. Имаше преди време публикувани експерименти тук във форума.
Големи и леки двуноги има най-различни, може да си спретнеш и сам от две щеки :)
images
sticks-and-rifle.jpg
 

luft9waffe

Редовен Потребител
някой използва ли двупод
Eй това си бях направил преди години,само че по-високо.Излезе към 10лв и половин час работа.Върши отлична работа(само заПЦП),но е още едно нещо ,дето трябва да го носиш и береш гайлето.По-добре човек да потренира стрелба прав и да скъсява дистанциите.Или да се научи да използва естествените рестове.
 

SvilenP

Редовен Потребител
Благодаря колеги, честно казано аз съм изгледал сигурно една дузина самоделки, но търся нещо фабрично и то по - скоро за Хатсанът, който в момента тежи 5.5 килограма, а може би скоро и още малко.

За стрелба прав с него може би до дузина изстрели горе - долу бива, но после доста ми тежи. Аз избързах преди доста време и си взех монопод, но макар да облекчава, то резултатът не е задоволителен за мен.

Донякъде проблема е и в мен, защото имам наследствено леко треперене на ръцете и нервите са ми малко в повече и заради това също, търся решение.

Когато мога използвам естествени "рестове", но не винаги има в наличност.

ПП. По принцип за сега стрелям на 32 м и търся група там. С оптика, но до сега стрелях само легнал от торбета, но от новия сезон искам прав, защото ме боли гърбът от работата ми доста, а също така мястото/терена на който стрелям е ограничен до около 40 м и не позволява повече особено легнал. Затова прав ще имам по - голям избор на разстояние. То за Хатсанът мисля, че очаквам прекалено много от него...но все пак. Поздрави.
 
Последна промяна:

SvilenP

Редовен Потребител
Не ми се иска, ама няма как. То не, че няма как, но няма да е добре за нея, като се има в предвид, че лятото започна ръжда, там където хващам да заредя от потта, а камо ли сега :confused:
 

xpresident

Редовен Потребител
Стреляй, какво я пазиш, нали е за това. Преди да я прибереш я почиствай с парцалче със смазка и нищо и няма. Зимата е дълга, не се издържа до пролетта без стрелби! :rambo:
 

dberov

Редовен Потребител
Добре де, като стреляш легнал те боли те гърба, мислиш ли че прав няма да те боли.
Плюс това, като зная как рита тоя катър, дори и да е с ГП и върху най качествената двунога да се подпреш, резултатите ти ще са много по-лоши от колкото легнал с упора торба.
Замислял ли си се за маса? Пробвай, сложи си предна и задна упора, седни и постреляй, Гарантирам ти че това е най удобния начин за стрелба и в същото време най удачния за правене на добри мишени.
Аз съм със счупен прешлен на гръбнака който е зараснал на криво и бях стигнал до положение да се сецвам до 6 пъти на ден, но стреляйки от маса никога не ме е болял кръст.
Та помисли над това.
Относно ръждата, аз си нося винаги парче памучен плат и си я трия когато се запоти затова и нямам ръжда и не прибягвам към зазимявания и смазки.
 

SvilenP

Редовен Потребител
Здравейте имам въпрос не по нашата тема, но...искам да използвам някакво масло за съхранение на нож. Четох на бързо в един форум и там препоръчаха за нож, който се използва и за хранителни продукти да се използва минерално чисто масло подходящо точно за тази моя цел или с други думи - food-grade mineral oil или някъде го пишат food-safe mineral oil.

Аз мислех с малко Балистол да го мазна, но после се сетих, че може да го използвам и за хранителни продукти.

Попаднах на това: Pure Mineral Oil - Chopping Board Oil - Wood, Slate or Stone - 100ml (Food Safe) - Various approved by the British Pharmacopoeia в Амазон, но може някой да сподели нещо по въпроса ми?
 

luft9waffe

Редовен Потребител
Нали преди употреба ще го изтриеш( със салфетка,примерно) тоя нож. Течен парафин става. И каква е па тая ножарска стомана ,дето подсушена и прибрана ще ръждяса така бързо и тежко.Имам "карбонови" ножoве(1075,1080,SK5 и еквиваленти)-някои не са ползвани дълго време.Просто са подсушени и прибрани-патинират,но не ръждясват.
 

Bay Mitko

Редовен Потребител
За моите потенциално ръждаеми главно "Mora" с по -високо карбоново съдържание - ползвам сланинка, олио, зехтин и както ти е писал луфтвафе, патинират, но не ръждясват!
 
Нагоре