ЧАШКИ ( pellets ) - видове, тестове

Dominus

Редовен Потребител
Групират си Рачо перфектно. Летят също перфектно, но очевидно губят скорост заради главите. Реално онзи дето е по-горе го пуснах аз там по невнимание.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
При вятър обаче нещата не седят така добре с чашките с плоска глава на 50метра поне аз не можах да направя нещо впечатляващо преди като съм пробвал, но на 40метра при липса на вятър групираха много добре
 

lynx

Редовен Потребител
Преди време експериментирах с плоскоглави на JSB (жълти и червени кутии).
Много добре се представиха, но нямат нищо общо с показаните от Павката.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
1-во - предполагам че са партида 15/16 г
2-ро - ако са от първите партиди от тогава, са подбирани от знаещи и все още можещи старци, една по една теглени и минали през лупа х30.
3-то -Взимахме ги заради кутиите. Тогава бяха само мачови и по-скъпи Премиума.
Все пак с тез чашки има доста спечелени олимпийски, световни, европейски и всякакви медали.
Лично аз моите 600 чашки ги подарих(в други кутийки все пак внимателно пресипани) на стрелящи олимпийски дисциплини и бяха изключително доволни от тях, въпреки субкалибъра. В последствие започнаха да пазаруват и от тях за състезания.
 

Dominus

Редовен Потребител
Пеко, знаеш много добре, че едни чашки ако са калпави, както и да ги теглиш, гледаш и омагьосваш не стават.
Стрелях ги от чисто любопитство. Преди това пострелях с ани 9015 на 10м с диоптрици, но нямам подходящи за диоптриците мишени и ми беше много трудно прицелването. Та така ми дойде идеята да ги видя в "нереални" условия при добро прицелване и извадих 16-ката с оптиката.
Чашките са доста стари наистина. Точно, когато ги вземахме заради едната кутийка.
 
7

7842

Гост
Остава вече да направя тестовете.
Интересно какъв им е БК?Пушката е настроена с JSB 2.2 гр. 300 м/с простреляна на 60 м.Без да променям нищо стрелям Spoton пълнотел проектил 2.85 гр. 260 м/с,попадението е на същото място без пропадане на 60 м.Следващата дистанция за проба беше 110 м.Попадението беше отново там където е на JSB без да пропадне по надолу.JSB 2.2 гр. БК-0.046,Grizzly 2.01 гр.пълнотел БК-0.07При Grizzly 9 мм.пълнотел който е 5.3 гр. БК-0.101
 
Последна промяна от модератор:

ivodianov1992

Потребител
Здравейте. Какви чашки бихте препоръчали за Weihrauch HW80 .177. Заглеждам JSB Exact 8.44gr, но имат 3 диаметъра и не знам кой ще е най - удачен. Чудя се и за H&N Baracuda Match, но се опасявам да не дойдат прекалено тежки. Идеята ми е да я "науча" на едни и да си карам с тях, поне на първо време. За начало ще се стреля на дистанции до 25-30м. максимум. Та искам да си купя някакви читави и да не се главоболя после. Допускам, че топлата вода е открита много преди мен и тепърва да започвам да я откривам, не е разумно. Зная, че всяка цев "харесва" различни чашки, но виждам, че някои от вас са по - навътре в материята и биха ме насочили в правилната посока. Като цяло съм си изградил някакво мнение, че чашките на JSB и H&N са от по - хубавите на пазара. Но като модел, не знам кои ще са удачни. Да оточня - ще се стреля на механични за начало на дистанции 15-25м. По мишени и кутийки.
 

bleu81

Редовен Потребител
Аз бих стрелял на тия дистанции с плоскоглави чашки като например rws hobby или други средно бюджетни "мачови" чашки. "Дупка" от такава чашка по картонена мишена се вижда много добре и с невъоръжено oko.
Кутийки на 15м ще уцелваш с всяка чашка на пазара включително и с най евтините турски и китайски по 2-3 лв кутията.
 

братушка

Редовен Потребител
...Идеята ми е да я "науча" на едни и да си карам с тях, поне на първо време. ...
Та искам да си купя някакви читави и да не се главоболя после....
Странно и противоречиво...
Или я "учиме" (демек купуваме много различни видове и проверяваме с всеки един за резултат, след което се спираме на най-добрите) или от начало просто избираме нещо по съвета на другите да не се мъчиме. Едно от двете.
Изборът е само твой.
Иначе наистина почти всички стрелят с JSB Exact. Но вече изборът на подкалибъра е пак индивидуално за цевта. Демек до тук никой не се измъкна от "главоболия" на избора :)
 

братушка

Редовен Потребител
Де да беше толкова лесно...
На мен лично отне известно време да елеминирам фактора "криви ръце" във въпроса "кое е причина за кофти стрелба: пушка, чашка или задприкладното?" :)
 

братушка

Редовен Потребител
То е ясно, че решение има за всичко.
Мисълта ми е, че без мъките все едно няма да се мине.
Най-малкото за да се види, че JSB са по-добри от някакъв турски евтинджос трябва да се стреля и с турски :) А представи си, че точно негов раух ще даде идеален резултат с някакви евтини гамо? И съмнението ще точи...
Или точно негов екземпляр има невидим на пръв поглед дефект в цевта?
Демек човека да стреля И с други пушки, други стрелци да стрелят с негова. С различни чашки... Преди да се констатира - те т'ва е максимума.
Или просто да си прави кефа и да не задълбава :)
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Аз не бих изключил и 0,510 грама Екзакт експрес, както и 4,53 в 0,547 от теста. А за стрелби до 30-на м, мачовите 0,520 показват също добри резултати.
Всичко това обаче, с презумпцията, че пушката ще бъде около 16-те Дж.
 

ivodianov1992

Потребител
Това ми е идеята. Както споменах да пробвам в началото с някакви по - читави марки като JSB примерно, не да започвам да се главоболя с чашки от по 2-3 лв. още в началото и да се чудя, защо нищо не става. Не че като всемеш JSB и всичко се нарежда по мед и масло де, но все пак, да елиминираме фактора крайно лоши чашки.
 

братушка

Редовен Потребител
Сетих се:
Sachmi_vazdushno_orazhie_JSB_TEST_Exact_4.5_mm_350_br._3016.jpg
 

andi

Редовен Потребител
Георги от Русе ми беше казал за едни съчми в 6,35 - 2,85 гр . Преди месец и половина ми дадоха такива за тест . Видях , че и той ги е получил и чаках да се похвали пръв с тестове . Но два пъти ме питаха след като съм ги пробвал , що не пиша .
За теста ползвах два настроени от мен Еваникса с еднаква мощност : Монстер с оригиналната си цев и Макс МЛ с LW полигон .
Разстояние - класическите за моите тестове 100 м. Умишлено напоследък вече такива тестове правя когато има умерен вятър , а не във безветрие . Стрелба вечерта , на светлината на челника ми . IMG_20181016_152722.jpg Първо za справка съм стрелял по една група със съчмите по който са настроени двете пушки - JSB 2,2г , и H&N Grizli .
Резултат : Еваниксовата цев доказа за пореден път всеядноста си - аналогични групи с трите съчми . Новата съчма може да е power алтернатива за стоков Еваникс . Плюса и е доброто тегло и добрия БК .
С LW не се получиха нещата , дали защото е полигон , дали защото при обработката съм я оптимизирал специално и само за JSB 2.2 g , не знам .
 

Attachments

  • IMG_20181016_152745.jpg
    IMG_20181016_152745.jpg
    189.1 KB · Прегледи: 53
  • IMG_20181016_152806.jpg
    IMG_20181016_152806.jpg
    349.9 KB · Прегледи: 52
  • IMG_20181016_152909.jpg
    IMG_20181016_152909.jpg
    186.3 KB · Прегледи: 52
Последна промяна:
Нагоре