Feinwerkbau 300s и universal

zack

Потребител
Привет,
Поръчах си нормални пружини за Фанито от тук - http://www.waffencenter-gotha.de/sh...mit-Gleitring-FEINWERKBAU-300-300S::1039.html
и останалите части от колега от форума и смятам да й правя пълна профилактика :D
Знаете ли. има ли някъде описано като я сглобявам, как, с какво и кое трябва да смазвам? Да не объркам нещо :D
 
Последна промяна:

pellet

Редовен Потребител
Би ли споделил някакъв твой и-мейл адрес?
Ще ти пусна едни инструкции.

Прекрасна пушка имаш! ;)

Поздрави!
 

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Различните места искат различна смазка и това най-вече зависи от степента на износване.
Хубаво е да видиш дали има ръжда по критичните точки от противооткатната система.
На предните две щифтчета диаметър 4мм ако всичко е наред, погледни дали са чисти, може да се наложи да ги полираш с шкурка Р2000 малко и след това с полираща паста, като внимаваш да не прекалиш. Ако не лъщят като бижута - ТРЯБВА да ги полираш - ти ще прецениш дали само с паста или леко с Р2000 преди това ...
Там слагаш тънко масло !
На задния чифт диаметър 6мм ... тук може да има луфтове. Ако има слагаш по-тежка графитна грес, иначе молибденова или лека графитна грес.
Този чифт също е много важен ... той не е полиран и е черен (оксидиран изглежда да е). Аз на моите Фанита го полирах само с паста ... не е лесно защото не може да се свали от детайла - набит е там, но ако хванеш детайла на менгеме, намажеш един парцал с полир паста омоташ го веднъж на чифта ... можеш да го полираш бързо - на принципа на палене на огън с дърво и лък :)
Пръсни тънко масълце в спусъчната кутия - да има :)
На рейката и щракалника й ... слагаш каква да е грес, както и на оста, на която лагерува отзад зареждащата щанга, както и на ригела (ако така се нарича щангата която дърпа цилиндъра с буталото и връща цилиндъра при зареждане).
Очевидно ще разглобяваш до край, (нали ще сменяш пружини) ... огледай двата пластмасови детайла - един конус и демпфера на върха на буталото - ако трябва ги сменяш, скъпи са, но аз си ги правя от полиетилен и всичко е наред :) ... мога да ти дам, ако ти трябват.
Почистваш цилиндъра и буталото - оглеждаш сегмента и ако трябва го обръщаш - като отвориш, ще видиш какво имам предвид.
Преди да затвориш намазваш си много леко пръста с тънко масло - мазваш сегмента и около него, след което си изтриваш пръста във вътрешната стена на цилиндъра.
Не е хубаво да има много масло там, и не е хубаво да е съвсем сухо.
Ако не те мързи може да издраскаш буталото с молив 4В-5В ... така след няколко изстрела графита ще попадне по стените на цилиндъра и ще помага :)
Има още няколко тънкости, но не знам как да ги обясня така в ефир :)
Обади се - ще помогна 100% !
0899830403 - Дени (Jethro)
 

njatanasow

Редовен Потребител
Само една забележка.По противооткатните елементи не слагай нищо.Ако си ги смазал вече,забърши без ба ги "миеш";):cheers:
 

zack

Потребител
Мерси много за съветите. Само да попитам, вие всички с оптики ли ползвате вашите фанита?
Защото моята още си е с диоптричните мерни прибори.
 

lynx

Редовен Потребител
Пушката е почти без конкуренция в класа си, абсолютно си заслужава монтирането на оптика за да и откриеш истинските възможности.
С диоптриците няма как да стреляш за групи примерно на 25 метра, а защо не и на 50 при пълно безветрие.
 

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
@Atanasov ... Бате Ники, ако не мазнеш щифтовете - противооткатната система се движи с хъркане, макар и всичко да е полирано. Аз съм привърженик на тезата, че ако има триене м/у метали - задължително се слага смазка, може да е лека, но е задължителна. Освен това говоря от опит ... имам 3 броя Фани 300 ... и трите съм ги пипнал по този начин и движението на желязото е толкова фино и елегантно, че отново свалям шапка на немеца за перфектното качество на тази пушка като изработка. Нищо не прихърква, всичко е толкова фино и мазно, че само да побутваш напред-назад железарията ... само по себе си е вълшебно усещане. И не на последно място ... помня, че ме посъветва да остава предните щифтове сухи, но беше по-зле, затова ги мазнах тънко и тях (беше отдавна), а за задния дебелия щифт - твърдя най-отговорно, че е задължително с грес, не с масло. А ако се е разтракало (луфтове от много работа) слагам по-тежка грес. Така пушката става вечна.
Не искам да влизам в спорове, но държа да споделя моя опит с тази пушка, защото освен, че имам няколко (всичките искаха попипване тук или там) съм поправил и нагласил още 4 или 5 на приятели и членове на форума.
 

njatanasow

Редовен Потребител
@ Дени.....Вечна,вечна,колко вечна?Мойта е на 40+г.и е все едно ,че сега е направена. Всичко зависи в какви ръце е била и как е ползвана. Беше време когато я разглобявах по десетина пъти на ден за различни експерименти.Пробвал съм какви ли не пружини,смазки ,сигменти и уплътнения.Изводите съм си ги направил за мен.Което съм казвал е на база проба грешка.Който иска слуша който не да върви по моя път.За мен най важното е да познавам оръжието перфектно за да не се чудя защо попадението ми в мишената не е отишло където трябва.
Имам доста пушки,но Фанито ми е най любимата!
А как стреля може да се види от вчерашната ми мишена в темата МИШЕНИ.Според мен всеки би я направил с тази пушка.Е не чак всеки де.....само тези които не "пречат" на пушката да стреля.
 

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Хммм, Бате Ники, сега виждам какво точно си написал на човека ... ако е мазал - да почисти, но не и да измие ... което означва, че ще остане смазка.
Е, така съм съгласен ... няма спор - няма скандал (това по български, иначе се раждала неква истина ... казват).
Та така ...
 

zack

Потребител
Събрах нужнуте части. Сега остана да взема смазките и да видим кога ще се захвана с процедурата.
Искам да попитам, каква оптика бихте ми препоръчали за 300SU?

Пружините май са оригинални, като гледам как пристигнаха:

feinwerkbau-Springs-Original-FWB-300-su.jpeg
 
Последна промяна:

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Добре е да е къса оптиката за да не захлупва мястото, където поставяш чашката. Една добра оптика е Конус Про 3-9х32 с АО - под 300мм е дълга, лека, фин кръст и т.н.
Ако слагаш по-дълга оптика, може да се наложи да я вдигнеш с високи монтажи за да се отвори място за пръстите когато поставяш чашката в цевта.
Самия обектив на оптиката може да стърчи напред от отвора за чашката, но можеш да сбуташ така че по-тънката част от конуса на оптиката да попадне над отвора за чашката.
Такива ми ти работи :)
п.п. Ако ти хареса тая евтина и добра оптика - мислч, че я има в ямболския pushka.eu. Аз от там си купих мойта. Доставят с еконт или друг куриер (не помня вече).
 

zack

Потребител
А нещо малко по-качествено. Тази нещо не ми допада. Изглежда ми доста евтин продукт за фанито :D
 

anibis

Редовен Потребител
А нещо малко по-качествено. Тази нещо не ми допада. Изглежда ми доста евтин продукт за фанито :D
Погледни във форума Пеко продава едно МТС 3-12Х32 аз имам същата, но с друга скала мога да те уверя че оптиката си заслужава всяка стотинка.
 

Bay Mitko

Редовен Потребител
Айде и аз, барабар Петко с мъжете.....
Имах щастието, късмета или не знам какво, да се сдобия с едно бижу, Благодаря ти Анди!!!!
Пушката с главно П ФВБ 300s! На стари години новобранец, ама нейсе. Стрелям си със Суматра и Вараух 90 и съм предоволен от тях, но това Фани е чудо на природата приятели мои!
Знам, че има отделна тема за мишени , но ще си позволя да пусна една от днес на 16 м с JSB express. 2017-07-12 21.00.43.jpg

Групата е от 15 чашки!

2017-07-12 21.00.43.jpg 2017-07-12 17.40.21.jpg
 

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Да ви представя уникален модел на Feinwrkbau, а именно FWB 312 JT ... :)
Това е симбиоза между железарията на Фани 300 и приклад от Хайнел 312 и доста работa от JT (демек аз) :)
Прикладът взех от Щангата (Илиан) и беше в доста прилично състояние (поне за мен).
Тъй като се бях уговорил с Анди да ми прати железарията на работеща Фани 300, веднага се захванах за работа.
Разглобих едно Фани - за да видя кое как и да меря, така че прикладът на Хайнела да поеме желязото.
Половин ден пилене и дъгата, която носи цилиндъра слезе 10мм надолу. После беше лесно - отвори тук-там, на 3д принтера отпечатах скоба закриваща спусъка (приклада дойде без скоба). Отпечатах също и една носеща миниплатформа, лежи в приклада и държи предната закрепваща точка от цилиндъра на Фани300.
Днес си взех и желязото. Както Анди каза - стреля си и има леки забележки външни.
Разглобих всичко, пластмасовите конус и демпфер бяха за смяна, имаше нужда да се лъсне цилиндъра и буталото. Обърнах и сегмента.
Пушката не е била отваряна никога досега - даваше 8.8 Дж. Странното е, че двете пружини не са лява и дясна, а само от единия вид ... въпреки, че не е отваряна (поне по нищо не личи де).
Полирах важните за противооткатната система щифтове и ги намазах както трябва.
Палчето на спусъка не беше никак читаво и доста грозно, затова си проектирах и отпечатах едно на принтера - от сребрист PLA филамент.
Привечер сглобих всичко и рекох да пострелям - същата мощност, а точността е като на Фани300 - умопомрачителна! :)
На снимките се вижда, че има да се удължи цилиндъра отпред на цевта (ще го направя от пластмаса, черен ПОМ /полиацетал/ ... не се нуждае от допълнителна тежест, както друго Фани изискваше за да стреля точно). Трябва да измисля нещо да напълня зеещия отпред приклад.

Благодарности на Щангата за бързата реакция с приклада !
Благодаря и на Анди за вещата оценка на състоянието на желязото - то дойде такова, каквото той ми описа, без да е отварял.

Хайде още една реликва на витрината :)
 

Attachments

  • 20170919_231640.jpg
    20170919_231640.jpg
    170 KB · Прегледи: 166
  • 20170919_231657.jpg
    20170919_231657.jpg
    178.3 KB · Прегледи: 159
  • 20170919_231733.jpg
    20170919_231733.jpg
    151.5 KB · Прегледи: 155
  • 20170919_231759.jpg
    20170919_231759.jpg
    211.1 KB · Прегледи: 159
Последна промяна:

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Още малко снимки с фокусирано внимание върху козметичните добавки - отзад тапа да скрие пиленето по приклада и отпред зеещата част на приклада, както и голата част на цевта отпред.
Проектът е приключен :)
Обединението на западна и източна Германия е завършено ! :)
Падането на берлинската стена и The Wall на Pink Floyd са по-стар израз на събитието :) :) :) :) :)
 

Attachments

  • IMG_0516.JPG
    IMG_0516.JPG
    396.8 KB · Прегледи: 141
  • IMG_0518.JPG
    IMG_0518.JPG
    384.6 KB · Прегледи: 143
  • IMG_0519.JPG
    IMG_0519.JPG
    372.9 KB · Прегледи: 138
  • IMG_0520.JPG
    IMG_0520.JPG
    423.5 KB · Прегледи: 137
  • IMG_0521.JPG
    IMG_0521.JPG
    405 KB · Прегледи: 139
  • IMG_0522.JPG
    IMG_0522.JPG
    392.5 KB · Прегледи: 137
  • IMG_0523.JPG
    IMG_0523.JPG
    366 KB · Прегледи: 139

Api

Новодошъл
Привет на всички и аз съм вече горд собственик на една такова изключителна пушка (FWB 300s)

Бивш състезател съм имам безброй изстрели с такава пушка точността и е поразителна.

Та моето 300s, с което се сдобих тази седмица е доста ползвана и Дени (Jethro) обеща да помогне с пълното и обслужване!

Искам да гоня по голяма дистанция и съответно да сменя пружината с 11 дж. с тази на Jim Maccari

Намерих това (http://www.airrifleheadquarters.com/catalog/item/251488/6759574.htm) но не е ясно точно какво е няма никакво описание на продукта някой ако е поръчвал такава пружина да даде лик благодаря предварително.
 
Нагоре