ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

patrikov

Новодошъл
И все пак адрес ? Та дори и за лично ползване. При положение, че аз си ги ползвам предпочитам да са ми сигурни без етикет, от колкото да събират прах. Та за това питам и за проверена лаборатория. Не просто някой да каже "бе давай, ползвай ги"
 

pifcoo

Потребител
Има факти,а те са:
на карбоновите има срок и това е.Идете с тествана след срока бутилка да зареждате където и да е навън и ви отказват.Няма кой да ви издаде протокол.Ако някой изобщо прави тест съм 100% убеден ,че няма лиценз,и ако ви каже ,че има нека ви го покаже
за стоманените и новите алуминки /защото старите не подлежат на тест/ има валидни срокове за съответната страна. Независимо от това ,ако идете с бутилка след третата година от пробата и у нас например в тъпата Гърция ще ударите на камък при зареждането.И "хидро"тест се прави с вода дори сапунена.Немислимо е да се тества на въздух още повече на 1.5 над работното.
Аз поради много причини отказвам зареждане на карбонови/композитни/,китайски,и с изтекъл срок бутилки и повярвайте не е за да си продавам бутилките:)
 

lynx

Редовен Потребител
@patrikov, тъй като никой не се наема да ти обясни в прав текст как стоят нещата към момента, аз ще опитам да го обясня с по-прости думи:
Преди години водни проби се правеха под път и над път, избор голям.
Но наскоро, преди няколко години, се въведоха някои законови промени и прелицензиране на пунктовете извършващи тази дейност със съдовете под високо налягане. В последствие се оказва, че лицензираните обекти в БГ са малко и съвсем недостатъчни.
Най-вероятно и финансовия фактор е натежал, за една бутилка която струва примерно стотина лева, трудно ще ти поискат 20-30 или повече лева за проба и сертификат и да ти направят по-обстоен тест.
Затова засега повечето от нас са доволни, ако въобще успеят някъде да си пробутат бутилката за проба.
Много от нас си разпращат по куриери бутилките до другия край на България, за да им занесе някой познат бутилката на тест в местен пункт, който ще свърши тая работа. С две думи, избор няма. Чакаме по-добри времена.
 

lynx

Редовен Потребител
Ако е от старите модели с белия циферблат, може да се смени ако си намериш нов, въпреки че не са много евтини спрямо цената на помпата.
При моделите с цветния манометър е по-сложна работата.
Шансът да го оправиш не е голям.
В крайна сметка нищо не губиш, отвори го и огледай тук-там.
 

Васил Василев

Потребител
От цветните е. При манометъра още не съм я разглабал но утре ще видя дали има някаква възможност да я разглобя там. Сега поръчах чашки и опръстени на щуцера за помпане . И утре ще я разкостя и смажа с новото масло което купих наскоро. До сега я мажех с моторно масло пълна синтетика. Сега взех силиконово и ще пробвам месец два как ще и деиства. От синтетиката нямам оплаквания не загрева и помпа леко.
 

BornToDrink

Потребител
Все повече се замислям за PCP, но "зареждането" за сега ме спира.
Бутилка:
- цената
- пълненето също не е безплатно, а и не съм убеден, че около ВТ може да се пълни (освен полу-легално, което не ме кефи)
- размъкване на не особено леко нещо заедно с всичко останало

Помпа:
- ... цената - има ли свестни помпи за под 200 евро? Гледам разни Hill/FX ама... бива ли тез цени. :)
- имам някакви съмнения, че мога да я навра под кората в багажника и ще се събере, тоест обема се ядва
- самото помпене не ми е проблем и няма да ме дразни толкова

Та на въпроса - може ли да ме насочите към best value помпа?
И един допълнителен въпрос - стандарт ли са отворите за пълнене към пушките (визирам Комета Орион в случая) или с преходник евентуално?
 

Ctan4o

Потребител
От около година имам пцп и нямам никакъв опит с помпи, единствено съм чувал че трябва яко помпене над 10мин, пък като почна да стрелям може след 2мин да се наложи пак да помпя.
- Взех си нова 7л бутилка (излезе ми малко повече от цената която си писал за помпа по- горе заедно със ЗС и зареждачка за метан).
- Зареждам с метан защото в Добрич също няма къде да пълнят въздух. Всяко зареждане на бутилката ми струва около 15ст. С тези 15ст успявам да изхабя около 500сачми. С едно зареждане на пушката до 210бара имам 70 редукторни изстрела.
- Аз също мислих че ще има голямо размъкване но не е така. Когато отида да стрелям и винаги съм близо до колата си, и докато зареждам сачми в магазините, зареждам и пушката с метан. Предполагам че дори и да се отдалечиш от колата си няма да носиш с помпата насред гората.
 
Последна промяна:

dberov

Редовен Потребител
- самото помпене не ми е проблем и няма да ме дразни толкова
Колега, помпането може да се окаже точно основния ти проблем и който е минал през помпането го знае най добре.
Като направиш 80-100 помпи ти трябва почивка поне 5 минути да ти отпочинат ръцете за да направиш що годе добра мишена, а ако си в пеоцес на настройки тая помпа може да те откаже. Виждам че мислиш как да я докараш по компактно но накрая винаги се оказва че комфорта от стрелбата идва при добро оборудване.
Все едно да отидеш на къмпинг с палатки и да вземеш само палатката, без масата, шезлонга и другите натурии.
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Като направиш 80-100 помпи ти трябва почивка поне 5 минути да ти отпочинат ръцете...
Като ги направиш 100-те помпи наведнъж, без почивка, замирисва на скара и помпата заминава в бокса за ремонт.
Всички помпи искат често разглобяване и поддръжка, както скъпите така и евтините.
Като има метан станция в района, не виждам смисъл от помпане и мъки.
Но всеки сам решава, всички сме се прецаквали и това е естествения път по който почти всички от нас са минали :)
Хобито е за кеф, а помпането не е кеф.
 

BornToDrink

Потребител
Сега като споменахте метан... може да се окаже изхода от дилемата. Бях го мяркал във форума като опция, ама все си мислех, че е по-скоро изключение.
За помпата така като слушам, очевидно друг е открил топлата вода и ще ви послушам. :)
Благодаря за съветите!
 

etamin

Потребител
някои знае ли дали правят водна проба в събота до затвора в Пловдив или ако има някакъв телефон че в нета нищо не намирам
 

pifcoo

Потребител
теглото /при това с двигателя/12 кг. и налягане от 300 бара при 50 литра в минута ми е много интересно колко ще издържи.!00 литров компресор на известните марки тежи около 40 килограма и е на цена около 5до 6000 в зависимост от производителя.Този не знам колко е читав ,но най скапания компресор на колтри и нарди за една година отиват за бутала и сегменти ,а масло ядат на поразия.Аз съм с Бауер 100 литров и пак като зареждам ми е малък .Всички знаят ,че една 10 литрова от нула и трябват 30 минути.Може и за лични нужди за 10 пълнения в годината да става ,но едва ли е подходящ за кооперативно ползване.Другото е ,че май е винтов и не виждам има ли филтър-имам предвид сменяем химически,защото влагоуловителя едва ли ще е достатъчен.
 

lamer4o333

Потребител
Забравих да уточня , става въпрос за лични нужди, около 10 допълвания на 10 литрова бутилка от 200 до към 300 бар. в годината.
 

lynx

Редовен Потребител
Този модел си е специално направен за въздухарки и за лични нужди.
Ние не сме водолази, да съсипваме по един компресор годишно.
Цената му ясно показва, че няма как да се сравнява с фирмените :)
Там е друга бира, изискванията за въздух за дишане са различни.
Най-лошото на китайския компресор е, че се намира в Китай.
А докато дойде дотук, знае ли се...не се ли знае...;)
 

lamer4o333

Потребител
Аз също мисля така и ще взимам един. Много ми е сложно зареждането на бутилката , в момента трябва да се съобразявам с куп фактори. Така ще получа един вид независимост. Ще проверя как стои работата с консумативи и части защото е неизбежна подръжката макар и след време.
 

pifcoo

Потребител
Абе за 10 пълнения в годината ще стане,друг е въпроса кой колко приятели има:))
 
Нагоре