ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Киборга продава един лазер. Като му разшириш лъча, така че да осветява зрителното ти поле, което виждаш в оптиката и си в играта.
Това за нощно време де. За през деня свиваш лъча до точка и може да пуцаш и без да гледаш през оптиката. При мен поне, от 20 до 60 м става и от хълбок. Миналата Есен на Копринка се убедиха присъстващите, че жетоните нямаха шанс и в тревата скрити....
Ако искаш и с оптика, точката се вижда до 120-30 м.
 
Последна промяна:

оги-пз

Редовен Потребител
Оптиката в продавалника и нова, но ако оптиката ти харесва по-добре е на Пеко варианта. Аз ползвам фенер и лазер и се вижда в пъти по-добре.
До сега колко пъти съм имал оптика с подсветка никога несъм я ползвал, защото повече ми пречи отколкото да ми помогне подсветката.
 

ilian

Потребител
С хубав фенер може и без подсветка,иначе ако има такава е по-добре да е само точка и то възможно най-малка,цяла светеща скала по-скоро пречи.
 

bate ra

Потребител
Колеги ето една стара руска оптика. Много запазена ,лещите са с перфектно качество. Визуално без драскотини и удари. За разлика от сръбските и българските е може би тройно по тежка. Проблема е ,че някой е махнал скалата(немски кръст). Иска ми се да я възстановя. Съвети....
 

bate ra

Потребител
Снимки
 

Attachments

  • IMG_20170504_144330.jpg
    IMG_20170504_144330.jpg
    278.4 KB · Прегледи: 129
  • IMG_20170504_144309.jpg
    IMG_20170504_144309.jpg
    269.2 KB · Прегледи: 119
  • IMG_20170504_135754.jpg
    IMG_20170504_135754.jpg
    360.1 KB · Прегледи: 120

andi

Редовен Потребител
Имам точно същата . Връчена ми бе като наградна в Крим през далечната 1992 г . Руснаците с нея са воювали ВО . Корпуса е стоманен (тогава алуминия е бил стратегическа суровина , доставян от САЩ ) затова тежи . Няма общо със здравината .
Имам и два броя от алуминиевите . Навремето когато ги ползвах ми ги оправяше бившия оптик на карловската бригада . Отдавна не съм контактувал с него .
Заради изискванията на военните е с нестандартен тубус и трудно се монтира .
Моя съвет е да я сглобиш и да я сложиш в някоя витрина за красота .
 

Ctan4o

Потребител
След коригиране на диоптричната корекция на хоука от подписа ми се появиха прашинки по двете задни лещи. Мисля съм че са от резбите на корекцията. Виждам ги когато се загледам в тях и ме дразнят. Някой занимавал ли се е с разглобяване и почистване на въпросната оптика и има ли смисъл или да си я ползвам така.
 

andi

Редовен Потребител
Имам оптика, която е без подсветка, обаче виждам, че това до някъде е мааалка грешка.
Някой има ли идея как може да стане с подсветка(без разхермитизиране)? Приемам всякакви диви идеи, които ще решавам как и дали ще ми влязат в употреба. Най-смислено ми се вижда "купува-продава"на старата и нова с подсветка, но съм длъжен да чуя мнения. Предварително благодаря на отзовалите се!
И аз доскоро си мислех , че може без посведка . Даже на всичките ми оптики съм извадил батериите .
Хубава , работна посведка има само на скъпите оптики ( над 1500 лв) . Аз такива нямам .
Щом виждам ясно мишената , значи ще виждам и скалата . Затова харесвам и ползвам Липърси .
Но скоро видях оптика с толкова фина скала , че привечер , или вечер не се вижда . Лазера при нея не помага , макар че моя е много по-силен от коментирания по-горе .
Човека има 2 маркови фенера - Кларус и Олаит М22 - с тях е по-добре, особено наблизо . Ама като му показах как се вижда с Ц8 от Митака , каза ще няма да сменя оптиката .
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Естествено най-добра е комбинацията с подсветка на точка или малко кръстче и външен източник, който да осветява зрителното поле. Но реално погледнато, се ползват само за нощни разходки. Ако това е приоритет, всеки си го подсигурява според възможностите си. При използване на ВО за такива разходки, рядко имаш възможността и времето да разбереш точното разстояние до мишената за да правиш нужната корекция според пропадането и да ползваш скалата. По-лесно е да имаш прострелка например +/- 2 см отгоре и отдолу на кръста и да ползваш светещата точка като бързомерец. Про мен така е настроена оптиката на 9-та, че от 15 до 65 м траекторията е +/- 2 см. Припокрива се почти и от настройката на лазера, но той се ползва за "бърза реакция" без да прикладваш както нощем така и денем.
Ако е въпрос на "абе аз да го имам, ако ми дотрябва", тези екстри са само гевезлък.
ПП. А хубава работна подсветка имат и трите ми по-малки Вектора, при поносима цена/качество, почти наполовина от посочената. Доказали се при това в реални условия. Иначе нямаше да са върху пушките ми....
 
Последна промяна:

barbaron

Редовен Потребител
Да. Проблема ми е с тънкия и финен кръст, който в здрач не се вижда. Пробвах да махам и слагам пчелната пита, но това не помаганикак. Не помага нито диодния, нито лазерния (говорим за пълна тъмнина вече). За това си мислех за подсветка, но не е толкова наложителна работата. Исках просто да разбера някой дали си е играл да си прави.
 

andi

Редовен Потребител
преди няколко дена направих едно импровизирано клипче на трите споменати тактически оптики и го пуснах в канала ми .


 

dreamdreamt

Потребител
Браво Анди , ето такова нещо липсва в бг пространството. Ще се радвам да продължиш в тази насока.
 

wakafaka

Редовен Потребител
Здравейте наскоро поръчах една от тия оптики (безименни или знаени като CVlife/Beileshi) 6-24X50.Цената излезе смешна-65 лева.Поръчах я от любопитство и защото видях че има доста добри отзиви и 750 поръчвания.Повечето коментари са от руснаци,които я слагат на каквото им падне(Хасани с пружини и ГП,АК-та,) без да им пука и пишат че държи.Та като дойде ще я сложа на пружинката(Gamo black knight IGT 5.5) и ще пиша тук и в алито как държи.Ако някой е поръчвал от тази оптика и има съвети нека пише.

Ето и линка: https://www.aliexpress.com/item/6-2...32656057961.html?spm=2114.13010608.0.0.rEWjqz

Някой да е имал вземане даване с такъв тип моноблок?Оригиналните са около 50$ и не си струват.Имат ли луфт и т.н. Изобщо стават ли за работа
https://www.aliexpress.com/item/1pc...-Ring-20mm-Mount-Rifle-Scope/32792246372.html

Гледам че този моноблок е за 30мм тръба на оптиката а оптиката е 25,4мм.Тия преходници(втулки) вършат ли работа или не?
 
Последна промяна:

Plamenf26

Потребител
Да ти обърна внимание, че даденият моноблок е за релса пикатини 22 мм /китайците пишат 20 мм/, а на твоята пушка релсата е лястовича опашка 11 мм, та ще ти трябва още един преходник от 11 на 22 мм. Не стават ли много преходниците. Иначе ще е интересен тест за издръжливост. Може да направим предположения колко изстрела ще издържи оптиката преди да й се изсипят лещите...
За информация ти предлагам да изгледаш следното видео, което дава представа какво представляват пушките гамо и какво може да се направи с тях ако имаш време и познания...
 

wakafaka

Редовен Потребител
Гледал съм го това...то вероятно като направиш по-тежък приклад предполагам че ще поеме доста по-голямо натоварване от нормалния пластмасов.Няма да е лошо един професионален струг и една малка CNC машина да имаш за такива работи.
Те го пишат че е за пикатини релса ама като го погледнеш е с лястовича опашка.На пушките изреза на цилиндъра стандартно колко мм е един от друг?
Смисъл мисълта ми е дали върши работа този тип моноблок.Дали седи центрирана оптиката и т.н.Гледам че това е най-вероятно копие на Diana Bullseye моноблока така че търся някакво общо мнение за такива типове моноблокове.
 

DeadShot

Редовен Потребител
Колеги,някой ще сподели ли мнение как са оптиките на "Discovery",че в последно време нашумяха в форума.Интересувам се от тази която е с скала като на Хоук 5-20.Как е от към образ (сравнено с leapers примерно?)За здравина няма да говорим ще стои на ПЦП.
 

lynx

Редовен Потребител
Някой попадал ли е наскоро на качествен водоустойчив черен маркер или флумастер?
Имах добър преди години, но се изхаби и замина.
С него дегизирах една сериозна дерюга на бронята на колата на мой познат, 6-7 години автомивки и боядисаното не мръдна.
Пробвах наскоро 2 уж фирмени маркери, трагичен резултат - мият се със сапунена вода.
Ако някой се сеща за нещо подходящо, да свирка...
 

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Имам един черен, за който гарантирам, че държи на вода ... и един зелен - също стабилен ... и двата се водят перманентни маркери.
Ще погледна после кой е производителя и ще пиша ...
п.п. Имам златен и сребърен (китайски са). Много добре става като фиксираш, дори да направиш метален изглед на пластмаса.
Обаче ... и двата се мият лесно с вода и още по-лесно със спирт ....
 

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Та ... значи ... черния е "Schneider Maxx 130" - permanen marker,
а зеленият е "Faber-Castell" - Multimark Winner 52 permanent.

Има ги по нашите книжарници, защото са купувани в София ... макс. преди 1-2 години.
 

оги-пз

Редовен Потребител
Във кауфланд има маркери основни цветове, на акрилна основа са и вътре са с топче, като на спрей. Джуркаш и натискаш няколко пъти писеца навътре да се нопои с боя и действаш.
Обикновенно се намират при авто-аксесоарите. Ползвал съм такъв и върши работа.
 
Нагоре