Огнестрелно оръжие, обща тема

anibis

Редовен Потребител
Тоя патрон каква точност ще има...

file.php
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип


Самозареждащ пистолет “ Гюрза“ - вид змия.

Оръжието носи разни наименования: РГ055, СР-1 „Вектор“, „Гюрза“, а от 2003 г. и - СПС (самозаряден пистолет „Сердюков“).

Най-мощният компактен пистолет на въоръжение във военните, правителствени и специални служби, както и от охраната на Путин.

Конструиран от Пьотър Иванович Сердюков и за разлика от широко известните Тулски Токарев (ТТ) и пистолет Макаров (ПВ), при които частично са копирани водещи световни марки, екипът на Сердюков в Климовск, (Московска област) през 1991 г , разработва нов, без копиране пистолет и съответно специален за него боеприпас.

През 1997 година на полигон на морската пехота в САЩ, при демонстрационен тест, СПС пробива всички изложени бронежилетки, включително и използваните от военните охраняващи първите държавни мъже в САЩ, включително и президента.

СПС е на масово въоръжение във Федералната служба за охрана на Русия, но е забранен за внасяне и ползване на територията на САЩ.

При посещенията на Путин в САЩ, охранителите ползват други по-маломощни пистолети.

Пистолетът се отличава с висока качество на отделните детайли. Предназначен е за продажба извън границите на Русия като ефективно средство за поразяване на живи цели в бронирани жилетки с I, II и III клас на защита (тип Ж-81, Ж-86-2), съответстващи на стандарта NILECJ-STD-0101.01 и MIL-С-44050, а така също на различни технически средства (автотранспорт, кабини и антени на радиолокационни системи, корпуси на ракети и др.п.) на дистанция до 100 м чрез употребата на специални боеприпаси.Пистолетът има голяма ефективна далекобойност-100 метра като на това разстояние поразява армейска каска, от 70-бронирана жилетка състояща се от 2 титанови пластини с дебелина 1,4 мм всяка и 30 слоя кевлар, а от 50 -стоманен лист с дебелина 4 мм. Подобни възмножности са непознати на повечето съвременни пистолети.

Поради мощните боеприпаси автоматиката на пистолета се изпълнява от масивен затвор-кожух, напълно закриващ цевта. Петлето е полускрито, достъпно за палеца на стрелящата ръка. Гюрза има два автоматични предпазителя-на спусъка и на дръжката. Те се изключват при правилно обхващане на пистолета от човешка ръка като по този начин изключват възможността от случаен изстрел.Рамата е с изчистен дизайн и е изработена от армиран полимер. Ръкохватката и разширената спусъкова скоба са изпълнени като един детайл с набраздена повърхност, като спусъковата скоба отпред е извита за удобство при захващане с две ръце. Балансът и ъгълът на наклон на ръкохватката спрямо оста на цевта от 100° правят стрелбата с една ръка удобна, въпреки завишеното, заради мощността, тегло на пистолета и силния откат. Мерните прибори са фиксирани. Автоматиката на пистолета е на основата на схемата с къс ход на цевта, цевта спира движението си назад чрез вертикално движещ се детайл . Многозарядният пълнител е с двуредно, шахматно разположение на патроните. Ключалката на пълнителя е близо до спусъковата скоба и е "прибрана" в ръкохватката.

калибър/патрон 9х21 СП-10

тегло празен 995 гр.

тегло пълен 1,2 кг.

размер 19.5х14.5х3 см.

скорострелност 40 изстр./мин.

пълнител 18 патрона
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Това го поствам по този начин, а не като линк към източника, понеже публикацията е във вестник
и рано или късно, като бъде премахната, тук ще остане дупка.

Безшумен руски снайпер пробива 16 мм стомана
Новият снайпер в целия му блясък.

Image_4658941_126.jpg

Ясно се вижда интегрираният заглушителят, дълъг 622 мм.
В борбата против тероризма руските командоси използват суперснайпер с изключително висока поразяваща способност.
Куршумите му пробиват автомобилни брони, най-тежкия тип бронежилетки, врати, стени и други леко бронирани препятствия.
Регистриран е като ВССК “Выхлоп” (Винтовка Снайперская Специальная Крупнокалиберная).
За разлика от повечето снайпери руското оръжие е безшумно, а ефективната му далекобойност е 600 м.
Суперснайперът е произведен в ограничени количества и е приет на въоръжение в създадената от Владимир Путин
Служба за защита на конституционния строй и борба с тероризма.
ВССК “Выхлоп” се презарежда ръчно, като използва затвор с постъпателно движение, който при изстрел се заключва към цевта
чрез въртене на глава с четири бойни упора. Ръкохватката на затвора е от дясната страна на пушката.
Тя е конструирана по схемата “бул-пап”, при която част от ударно-спусковия механизъм е разположен в приклада.
Това позволява използване на по-дълги цеви в сравнение с класическите конструкции.
Цевта на снайпера е масивна и е дълга цели 622 мм. Обхваната е от специален интегриран заглушител,
който се сваля лесно при почистване и транспортиране на оръжието. На цевната кутия може да се закрепват оптически,
нощни и лазерни мерници за водене на точен огън в сложна обстановка.
Допълнително стабилизиране на снайпера при изстрел се осигурява от сгъваща се двунога, закрепена към късата пластмасова ложа.
Руското чудо използва четири вида патрони:
СЦ-130ПТ е специален снайперски боеприпас с калибър 12,7 мм с повишена точност, СЦ-130ПТ2 е снайперски боеприпас с бронзов куршум,
СЦ-130ВПС е специален боеприпас с повишена пробивност, а СЦ-130ПУ пък се използва за учебни цели.
Куршумът на патрона СЦ-130ПТ тежи 59 г и осигурява висока точност на поразяване.
При стрелба на 100 м отклонението на попаденията е не по-голямо от 25 мм.
Патроните СЦ-130ВПС са с по-тежки куршуми - от 76 г. Именно те пробиват 16 мм стоманена плоча на разстояние 200 м.
Куршумите им са специално изработени с диаметър 12,7 мм. Общата дължина на патрона е 97 мм при дължина на гилзата 54 мм.
При изстрел куршумите излитат с дозвукова скорост от 290 до 295 м/с. Това е позволило на конструкторите да поставят заглушител,
с който мощността на звука е намалена до 123 децибела.
Намалената начална скорост не се отразява съществено на кинетичната енергия на изстреляния боеприпас.
По-лекият куршум на патрона СЦ-130ПТ се изстрелва с дулна енергия 2500 джаула.
Тежкият куршум на СЦ-130ВПС има дулна енергия 3650 джаула, която се запазва на голямо разстояние
благодарение на високия му балистичен коефициент.
Прикладът на снайпера може да се регулира по височина и дължина, осигурявайки удобство на стрелци с различен ръст и физически данни.
Оръжието използва пластмасови пълнители с вместимост 5 патрона, които влизат в гнездо, разположено зад пистолетната ръкохватка и спусковата скоба.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Най добро за какво? Самоотбрана, спортна стрелба, динамична стрелба....

Sent from my GT-I9082 using Tapatalk
 

lubo

Редовен Потребител

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Е,Любо носи го тоя пъхнат в гащите де???
С Това имам малко опит, чудесно лежи в ръката, с добър баланс, на втория пълнител си свикнал с него, отпред, отзад, под мишницата, навсякъде ляга добре:
http://www.guns.bg/Sig_Sauer_Mosqui...tOrder=&items=12&promo=&ref=&needReg=&outlet=
 

boceto84

Потребител
Мерси за отговорите.Ще го използвам предимно за развлекателна стрелба по мишени.Преди малко ми предложиха и един Марголин,та ще решавам.Вярно че е от войнат но и цената му е съвсем различна.
 

andi

Редовен Потребител
Рюгера е легендарен с здравината , всеядността и точността си . Изстрелял съм хиляди патрони с Марк - за мен най-добрия в класа си . Москитото е играчка и е класи под Рюгер . Марголина стреля мн добре , но е невъзможен за носене . По-добре Марго , ако е тънкана .
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
.Ще го използвам предимно за развлекателна стрелба по мишени
Ми това е...по-добро няма да намериш....
Пишеш,че предимно..а ако между другото,от време на време го използваш за неизбежна самоотбрана...не става :).Ако можеш да си го позволиш (две разрешителни)вземи си едно ЧЗ 75 с адаптор
 
Последна промяна:

boceto84

Потребител
Гледах и ЧЗ ,но Ругер-а според мен ще има много по-точна стрелба на по-голяма дистанция,а и 9мм цев ще ми е напълно излишна понеже нямам за цел самоотбрана.
 

Niki

Редовен Потребител
Преди време има Арминиус малокалибрен,револвер.Доста по евтин от Рюгер,почти три пъти!На револвера няма предпазител,гилзите не хвърчат.Беше изключително лек!
 

lu-bo

Редовен Потребител
Някой имал ли е допир до това оръжие http://www.guns.bg/Ruger_2245_Lite_22_LR-cat0-scat0-p31484.html Замислям се за КНО в кал.22 и търся най-доброто решение.
Ако имаш път към София на стрелбището на "Герена" има този модел Аз имам ЧЗ а мои приятел Москито на стрелбището има и други модели.Хубаво е да се пробва какво ще Ти пасне наи-добре.
 
Нагоре