PCP на МЕТАН - споделяне на опит, проблеми, решения...

vencibull

Потребител
Може ли да се ползва една и съща бутилка и за метан и за въздух? Накрайниците за зареждане еднакви ли са? Питането ми е ако взема бутилка която се ползва за метан мога ли да си я бутам с въздух ако не ми хареса метана?
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Трябва да си направиш преходник за крана, защото накрайниците за пълнене на компресорите са различни от пълначките за метан. Автомобилните бутилки за метан са до 200 бара работно налягане и ако пълниш с въздух, трябва да го имаш в предвид. При преминаване от метан към въздух трябва да си се уверил че не е останал никакъв метан в бутилката защото комбинацията на двата газа може да те прати на едно по-хубаво място, дето бутилки няма да ти трябват....
 

lynx

Редовен Потребител
Ако смяташ да стреляш и на въздух, търси бутилка с работно налягане 300 бара.
Тази от обявата най-вероятно не е такава. Това че е заводски червена и не пише наляганията по бутилката ме кара да мисля, че е за СО2.
Понеже знам, че си от София ще те предупредя че при нас правят фасони като отидеш да зареждаш въздух с по-стара от 10 год. бутилка.
Ако ще стреляш само на метан, може и 100 годишна бабалюга да вземеш-зареждат ги по метан станцийте без проблеми.
 

vencibull

Потребител
На манометъра е разграфено до 250 бара? Тва не е ли достатъчно
 

lynx

Редовен Потребител
На манометрите пише каквото си избереш и му сложиш, те се продават отделно от бутилките.
Ако монтираш на зарядната манометър до 500 бара, дали бутилката ще държи до толкова? ;)
 

anibis

Редовен Потребител
То на манометъра може и да пише 450бр ама дали ще издържи бутилката,не е ясно.
Както ти каза Рачо вземаш на 300бр една бутилка,и ако не ти харесва метана,си е пълниш с въздух.
Има чисто нови 300бр 6л. бутилки във Варна 310лв фирма Цикония!
 

dberov

Редовен Потребител
Как така да си направя? Не се ли продават такива работи? Гол и бос съм в темата... Ето тази съм харесал
http://forum.airguns.bg/index.php?threads/Метанизирана-бутилка-faber-2013Г.6966/

Щом пишеш в темата за ПЦП на метан това предполага че ще зареждаш и стреляш на метан.
Тази бутилка която си харесал е напълно оборудвана със зареждачка за метан станцията от едната, прехвърлящ кран по средата и маркуч за щуцера за зареждане на пушката от другата страна а манометъра е разграфен до 250 бара защото бутилката за метан.
Преди да купуваш бутилка трябва да решиш с какво ще си пълниш пушката.
 

Grifcom

Потребител
Бутилката е уникално нова, доработката е от '' andi '' и е оригинална за автомобилна МУ. Немислимо е да бъде зареждана с въздух. 24 литрова е / само за фитнес.../ :cheers:
 

vencibull

Потребител
Огледал съм се в тази бутилка защото ще купувам пушката от същия човек. Целта е да си спестя път. Още не съм решил на какво да стрелям, според мен трябва опит и с двата газа и след това да преценя. Зимата рядко стрелям тъй че може би метана е ок, защото доколкото успях да разбера много се влияе от температурата. Благодаря за мненията.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Ако имаш от къде да пълниш въздух е по-добре да си стреляш на въздух. Ако нямаш компресор в твоя град - тогава минаваш на метан.
 

vencibull

Потребител
От София съм, въздух бол, ще го мисля и така, имам 10 дни докато взема пушкалото :)
Защо според теб въздуха е по-добрия избор?
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Защото е по-безпроблемен, по-безопасен, по-малко се влияе от температурата, не ти се налага постоянно да правиш настройки при смяна на температурите, не губиш прострелка и т.н.
 

andi

Редовен Потребител
Червената бутилка е взета комплект от мен . Червена е защото така я е боядисал производителя - след определена година повечето са червени . Иначе пак си е 200 барова и е 2013 година , тежи 23 кг пълна . Не проблем да се пълни с въздух , но до 200 бара . Сложил съм 250 баров манометър -винаги трябва да е по-голям от работното налягане .
Много по-удачно е ако ще се ползва и с двата газа да е 300 барова .
Варненските бутилки на много места не искат да ги пълнят , а след 5 години трудно минават преглед . И бяха с различен кран / резба - с нищо стандартно не може ги вържеш .
 

andi

Редовен Потребител
Защото е по-безпроблемен, по-безопасен, по-малко се влияе от температурата, не ти се налага постоянно да правиш настройки при смяна на температурите, не губиш прострелка и т.н.


Сигурен ли си в горното ?
Какви тестове направи за да го твърдиш ?
Щото моята е на метан и от 4 години едно болтче не пипнато по нея , а има доста и успешни състезания в биографията и .
Преди 20 дена спечелих състезанието в Пазарджик с "метаново" ПЦП - също не пипано много отдавна - просто го извадих от куфара и стрелях .
Дали щях да участвам с нея ако цитираното беше вярно , или щях да отворя куфара с Дейстейта на въздух ?
 

vencibull

Потребител
Много ме обърквате! Последно влияе ли се много метана от температурата или не? Метана е доста по-удобен за зареждане в моя квартал и го предпочитам ама ако на 20 градуса целя 0та а на 30 трябва да настройвам пак оптиката е ужасия!
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Анди с колеги от Русе сме стреляли и на метан и на въздух. Много. С различни пушки. Сигурно за това го твърдя. Тестове направихме с хронографи и мишени. Останалото, което твърдя са го написали колеги от форума. В темата. И да не би да искаш да кажеш, че пушката ти стреля еднакво при 30 градуса и при -5 ? Без да ти се променят настройките ? Нали се сещаш, че ако беше така всички колеги щяха да зареждат евтин метан, а не скъпия въздух. Включително и аз дето търся допълнителна мощност във въздушното оръжие. Колега ако ще стреляш само в топло време няма да имаш проблеми с метана, ако ще стреляш целогодишно зимата ще имаш спад в скоростта с около 20 м/с, което не е чак толкова страшно - просто ще имаш зимни и летни настройки.
 
Последна промяна:

praetorian

Редовен Потребител
16 джауловите пушки на последната есенна среща на Копринка станаха на 8 джанки :D....Може би ако задредукторната камера е маалко по- голяма, влиянието ще е малко по- малко..
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Надявам се това достатъчно добре да обяснява на колегата за какво точно говорим.
 

anibis

Редовен Потребител
Двата вълка са на метан,големия когато го взех, стрелях доста на въздух никакви проблеми +30 °C - 15 °C
ОТ година и нещо стрелям на метан,зимата си има яки подскоци! Това е за моята пушка нагласена е примерно + стайна температура 25 °C но вечерта на излет става - 7/8 °C и точността на пушката е с един Мил до нагоре,толкова са е свил газа/метана/че имам от порядъка на 25-30м/с по малка скорост о студа. А това при въздуха го НЯМА! Мога и да го документирам само трябва
Хладилна витрина,и хубаво хроно и ще видите какви стойности вади метана при студено време.
ПС. Не искам никой да убидя,споделям при мен,на моите пушки как се държи метан vs въздух!
Успех на всички :rambo::cheers:
........................................................................................................................
Но при +18/35 °C метана няма равен,много по-изправено ми е платото,говоря за МСТ технологията,много по малко гориво отива за изстрел,и най вече скоростта ми е + 30-35м/с отгоре. Заради по инертния газ. Това е за лятно време,но дойдели късна есен просто забравям метана,минавам си пак на въздух!:)
 
Последна промяна:
Нагоре