Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

lynx

Редовен Потребител
Тая седмица в Лидл има патици на прИмоция, жената само слухти за намаления и сигурно пак ще претъпче фризерите :D
Лошо няма-умирам за патоци, зайци и прочие вкуснотии :rolleyes:
 

vanko

Редовен Потребител
Една много лесна зимна салата,подходяща и за трите!:) Ракия, Вино и Бира!;)
Продуктите са яйца,праз/по възможност замръзнал веднъж/,растително олио,оцет и сол.
Яйцата се сваряват твърдо,белят се и се нарязват на осминки или по-дребно.Праза се разрязва, по дължина на 4 и после напреко на 1-2 сантиметра.Сипва се в съда с яйцата,добавят се олиото,оцета и солта след,което се обърква.Подправките са на вкус,но първо се слагат много малко.После се добавя, нужното според Вас.Така изглеждаше моята салата днес.На здраве!
951421274255.jpg

Абре Петко,от къде я измисли тая салата,сега не мога да се "оттърва" от нея;).Веднъж я направихме за проба и сега ден през ден е на масата.Вместо сол жената слага натрошено сирене и една шепа маслини и става нещо върховно,само това белене на яйцата нещо не се получава,и сол слагах във водата и оцет и пак трудно се белят. Иначе е страхотна салатка за ракийката :cheers:
 

petkof

Редовен Потребител
В нашата кухня има много забравени рецепти и аз от години се ослушвам за такива.Почти всички са много лесни за изпълнение.Същевременно са с невероятно добри комбинации от вкусове и допълване на продуктите един към друг,по доста показатели.Тази ми я казаха едни балканджии от Преславско.Публикувам ги тук за да ги има записани и да се ползват от хората, пък ако им харесат ще ги има доста време.Яйцата ти не се белят защото явно са съвсем пресни!;)
Радвам се,че Ви е харесала салатата и сме си разнообразили менюто!Поздрави!На здраве!:cheers:
 
Последна промяна:

venciru

Редовен Потребител
И от мен (нас) мерси, Петко. На шега, на майтап я правих 5-6 пъти откакто я публикува и "всеки път отличен резултат". Засега само с домашна ракийка и домашно каберне фран. Като се постопли може и с биричка на верандата да се пробва................И при мен има леееееека трудност с беленето, но както каза Петко - така и трябва да е когато са пресни.
 

didarai

Редовен Потребител
За да се белят яйцата , след като са сварени трябва веднага да се изцеди горещата вода и да се залеят със студена , може и няколко пъти . Ако и тва не помага(а би трябвало) има друг лесен и бърз трик. Режете на половина с нож и после с лъжица по черупката отвътре изгребвате половинките .
Тази салата става много свежа и с пресен лук. Добавете и качествена майонеза и черен пипер и става и за предястие . Също перфектна става и със сос Айоли (Майонеза , чесън , черен пипер , горчица и мноооого магданоз на ситно. Ако имате гости , може да фаршировате яйцата . Вадят се жълтъците и се смачкват на крем , заедно с неща които харесвате (майонеза , сирене , подправки ) и с шприц ги пълните обратно в половинките белтък като розички.

...........

Празът е много свеж през зимата и най-вероятно всеки си прави салата с праз и лютеница или домати от консерва . Отдавна обаче си имаме вече и други зеленчуци целогодишно , та ...домати от консерва + краставица като за таратор + лук на ситно + зехтин , сол , черен пипер и малко захар , правят чудесно гаспачо , с което ще оберете точките през зимата

...........

Жената преди дни се обърка нещо и ..........купила цвекло вместо ряпа . Половината стана на перфектен борш и +заквасена сметана изчезна бързо , а другата половина стана на една сладко кисела салата която знам от руснак.
Сварено цвекло на кубчета , кисели краставички и кисело зеле на ситно , колбас и варени картофи като за руска салата + олио, сол и черен пипер. Има вариант и с лук , но на другият ден е кофти. Не моЕ се запре човек.

пп
Яйца залети със сос тартар също са убиец и са ми любими . Обикновено след Великден , така ги "разкарвам" ако са останали.
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Оха, и тия бомби ще ги изпробваме в най-близко бъдеще.
Само не мога да се сетя, къде съм виждал по магазините такъв нож за изрязване на отворите ???
Може и да си направя, таман ще е с по-голям диаметър за да събира повече мат'рял отвътре в картофа.
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Почти винаги в Неделя си тръгвам навреме за да приготвя дежурните спагети "A la Peko". Ето ви и рецептата:
Спагети пълнозърнести, 1 пакет 500 гр., сварени точно колкото трябва.
Соса е смес от доматено пюре, гъби, домашна кайма(смес свинско+пилешко), зехтин, кимион, чер пипер, захар, мащерка(прясна по възможност). Нищо повече. Е, пропорциите са си моята "тайна".
И накрая 150 гр. настърган кашкавал или Пармеджано - по избор, както и червеното винце.
Ще ви издам и малко от "тайната" - забележете, крайните равни количества - сос и спагети по една равна купа.
Това в купите на снимките е остатъка след вечерята. Реални 8 порции излизат.
 

Attachments

  • WP_20150215_001.jpg
    WP_20150215_001.jpg
    109.7 KB · Прегледи: 53
  • WP_20150215_002.jpg
    WP_20150215_002.jpg
    104.5 KB · Прегледи: 53
  • WP_20150215_003.jpg
    WP_20150215_003.jpg
    95.3 KB · Прегледи: 52

didarai

Редовен Потребител
Ако правя подобно нещо , бих издълбал повече картофа (дупките могат да си останат малки ) . Бих ползвал освен другото или като основно , кашкавал , синьо , топено или друго сирене и бих заровил "бомбите" във жаравата . Ще станат 2-3 пъти по-бързо . Единствено може да прегори бекона отвън тогава , но зависи от силата на жаравата. Аз по-скоро бих пропуснал бекона отвън , за сметка на бързото приготвяне , а вместо него бих ползвал краве масло.
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Да, ама картоф се дълбае доста трудно с подръчни средства, особено ако е една педя дълъг :wall:
И ако трябва да издълбаеш не един а 10-15 картофа става жива мъка.
Аз затова се замислих за нещо самоделно.
 

ininia

Потребител
ФТКС
Ей,приятели,май трябва да се помъча да науча жената да работи с компютър - почти всички от тези рецепти тя ги изпълнява.А знае и много други.Аз само дегустирам и ям!;)
А у дома имаме и една много стара готварска книге от тъста ми -от началото на миналия век.Там какви рецепти има!
Ако знаете колко съжалявам,че унищожих на майка ми много годишнини от списанието "Икономия и домакинство" от тридесетте години на миналия век.
Ама като съм бил млад и глупав.Добре,че жена ми помни.
 

petkof

Редовен Потребител
Здравей,Иване,ако може тази книга да се сканира и да ни я покажеш, ще е предполагам много полезно.Ако не става на скенер може и да се снима с фото.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Снощи направих нов експеримент:
Смесих 150мл газирана вода, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, 1 ч.л. 100% сок от нар, 2 с.л. сос Ойстер, 1 ч.л. соев сос, 1 ч.л. хималайска сол, 1 ч.л. смлян кимион, 2 щипки листенца от прясна мащерка, смлян чер пипер -2 врътки с мелничката.
Накрая шльопнах 6 вратни пържоли и така удавени в тоз бъркоч ги оставих в хладилника до тази вечер. Трябваше им после 1 час на 200 градуса проснати в тавичка, заедно със соса.
Резултата -Оказа се, че можеш да се наядеш и само топейки хлебец в соса останал в тавата.
И докато аз си топках залците, от пържолите остана само 1 за мен, като мезе за винцето.......
И ме накараха да впиша и тази рецепта в семейната кулинарна тетрадка.
 
Последна промяна:

Dominus

Редовен Потребител
http://www.puls.bg/health/food/news_3119.html
Наскоро четох за натриевия нитрит и колко опасен химикал е. Същият е класифициран като опасен по ADR. В същото време по телевизията гледам как се правят кремвирши. Накрая майстора-бъркач шибна една кофа в целия бъркоч и каза, че бил много важен защото кремвиршите щели да бъдат червени и трайни.
Всеки ден чувам за хора които познавам, че са с някакво раково заболяване. Страшна работа е.
Тровят ни на поразия и никой нехае.
 
Последна промяна:
Нагоре