Ами ти си посочил две статии, които са достатъчно показателни и всеки, който носи главата си не само за украшение на раменете, би трябвало да се ориентира в ситуацията.
Първо погледни източниците.
Карагенанът е толкова вреден, колкото може да приемем, че е вреден желатинът и пектина.
Разликата между желатин и пектин е в произхода им. Желатинът е от животински, а пектинът от растителен.
Карагенанът по произход е по-близък до пектина, но пък е много по-евтин. Всички се използват за желиране. Затова ги има навсякъде, където това е необходимо.
Друг е въпроса, че се злоупотребява. Влага се в продукти заедно с вода и по този начин се продава вода на висока цена, тоест ощетява се клиента.
То може да се злоупотребява и с други суровини и материали. Представи си при положение, че на килограм месо се слагат 20 гр сол, колко сол се продава на цената на месото от една фирма произвеждаща кайма в промишлени количества.