Не съм следил редовно темата, та ако случайно дублирам нечий пост с подобна рецепта моля да ме извините
ДОМАШНА БОЗА
Разбираема е носталгията по едновремешната боза. Сладка, леко резлива, малко по-груба, като зърненост, малко по-рядка (а ние казвахме, че я разреждат) ...и за два до три дена се вкисваше.
Вкисваше се защото не бе пълна със консерванти и подсладители. Да не говорим, че не я правиха от пшеничено брашно тип 500.
Та, разрових се из нета за рецепти.
Оказа се, че нета е пълен с рецепти и с презентации на хора, които вече са си правели домашна боза.
Реших и аз да пробвам.
Представям ви малко снимки на процеса по изготвянето на домашна боза
Крайния ефект няма, как да ви предам освен да ви кажа че се върнах в детските си години. На вкус е 1/1 с едновремешната боза от 6ст.
Рецептата, която намери е с пшеничено брашно. Него го купих от МЕТРО.
За 5 литра боза ни трябват 2 чаши с пшеничено брашно.
Брашното се сипва в тефлонов тиган и се запича.
Важното е да не го прегорите и да го запечете равномерно. Затова трябва да бъркате непрекъснато докато е на котлона. Първоначално аз го сложих на електрическия. Стори ми се слаб и го преместих на газовия, но там запуши, вдигна много пара и пак го върна на електрическия. По-добре на на по-слаб огън макар и малко по-дълго време да трябва да бъркате.
Имайте предвид, че при запичането брашното не променя много цвета си. Не прекалявайте! То потъмнява когато го намокрите по-късно.
Готовото, запечено брашно го слагате в тенджера, която ще ви побере 5лт. вода.
Аз не прецених добре вместимостта на една от моите и затова после се наложи да прехвърлям в друга
След като сложите брашното сипвате бавно около една чаша хладка вода, като бъркате през цялото време за да не остане брашното на бучки.
След като сте разтворили добре брашното в хладката вода добавяте още 5 литра вода и две и половина чаши захар.
Бъркате добре за да се разтвори захарта.
Вече може да сложите сместа на по-силния газов котлон.
Сега разбъркването трябва да е от време на време, като идеята е да не загори по дъното на тенджерата.
Бъркате и следите да не прекипи! Разтвора образува една пяна подобна на каймака при млякото.
Щом заври трябва да намалите орания и да засечете 5-7минути варене на сместа, като я разбърквате непрестанно.
Щом изстине сместа до телесна температура малко под 40 градуса трябва да сложите закваска. Има рецепти в нета, как сами можете да си направите самата закваската. Но е описано, че може и да се използва готова т.е. купена боза от магазина. Важното тук е бозата да е натурална/био направена с захар а не с подсладител и в нея да няма консерванти!!! Трудно но намерих такава и въпреки, че е скъпа се спрях на нея, като закваска.
Изсипах една чаша от тази био боза в хладкия разтвор и разбърках добре.
Разтвора не трябва в никакъв случай да е горещ, защото ще утрепете животинките дет живечт в нея и няма да ви се получи ферментацията.
А ние искаме точно това Леко Ферментирала боза- резняк
Готовата смес я оставяте на топло място (стайна температура) за два дена. През това време тя постепенно ферментира и си променя вкуса и все повече заприличва на онази боза от детството ни
На втория ден вече е готова за разсипване в бутилки, които вече трябва да държите на студено и хладно място или директно да я консумирате.
Не съм писател или литератор но надявам се, че сте ме разбрали!
Вкуст от детството ни!
Да ви е сладко!
п.с. за повече информация в нета!