SUMATRA by Eun Jin

lynx

Редовен Потребител
С 270 не става, аз ги мъчих до към 290 м/сек за да съберат групата и още искат.
Но едва ли ще се доближат до Хеви-то като точност, но Монстерите са създадени с друга цел.
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравейте колеги, искам да ви представя един тунинг, който според мен е наложителен по здравословни за пушката и за стрелеца причини. ;)
Конструктурите (инженери) на Суматра поради неясно какви причини са проектирали изключително дълга и опасна резба в горният стоманен резервоар на пушката. Ето от приложената от мен снимка ще разберете колко е дебела стената на резервоара в участъка, в който тя контактува с О пръстена на недодяланата алуминиева тапа. От замерените три резервоара средната дебелина е 0,8 мм.
 

Attachments

  • Детайли 013 (Small).jpg
    Детайли 013 (Small).jpg
    36.2 KB · Прегледи: 195

cilindura

Редовен Потребител
Тази публикация, колеги, се породи в мен в следствие на, както вече казах опасните конструкторски недомислици. Опасното в случая е следното: тънката стена, която поема основния товар на налягането. Другото опасно в случая е изключително дългата резба, която също поема огромното налягане. Следващият опасен детайл е тапата, която е с минусова резба, тоест нейната резба не уплътнавя добре в резбата на цилиндъра. Същата играе наляво и надясно и е предпоставка за според мен непоправими последици. Тънката стена на цилиндъра в участъка на резбата и отънинението в областта на О пръстена след една минимална корозия ще се превърнат в причина за разрушаване на цилиндъра. За целта разработих тапа, чийто О пръстен вече се намира в дебелата основна част на цилиндъра. Тук прилагам снимки, от които ще се види разликата в размерите на двете тапи.
 

Attachments

  • Детайли 014 (Small).jpg
    Детайли 014 (Small).jpg
    31.6 KB · Прегледи: 174
  • Детайли 015 (Small).jpg
    Детайли 015 (Small).jpg
    37.5 KB · Прегледи: 179
  • Детайли 024 (Small).jpg
    Детайли 024 (Small).jpg
    30 KB · Прегледи: 158
  • Детайли 018 (Small).jpg
    Детайли 018 (Small).jpg
    32.7 KB · Прегледи: 151

cilindura

Редовен Потребител
+
 

Attachments

  • Детайли 019 (Small).jpg
    Детайли 019 (Small).jpg
    37 KB · Прегледи: 165
  • Детайли 020 (Small).jpg
    Детайли 020 (Small).jpg
    34.9 KB · Прегледи: 157

rosento

Потребител
Здравейте колеги :) .Аз в момента моята Суматра 6,35мм. съм я оставил при Цилиндъра от Шумен за един тунинг за повишаване на мощноста и точността.Убедихме се че цевите на Суматрите не биват заради това че материала който е отнет на изхода на цевта там където влиза в осмицата е дошил в повече и в този участък проектила пропада и се губи голяма част от налягането.Това утънение на цевта благоприятства за това че се освобождава напрежението на цевта при нейното производство.Демек когато се престърже външно цевта ,вътре се разхлабва калибъра.Сега си поръчах цев Лотар Валтер 16 мм. а оригинално е 14мм.Ще правя нова осмица която да ми хване новата цев .Също така ще използвам цялата дължина на цевта 605мм. след като се присъедини втулка там кадето ще е трансферпорта .Малко по назад в темата е описано от колегата Цилиндъра (бате Янко)Друго ново ще е тапа която ще е с по дълга резба за да може да уплътни в дебелия участък на цилиндъра и малко по дълга навън за да може да се закрепи новата осмица на тапата и същевременно за цевта.След месец ще публикувам снимки.
 

bateelmo

Потребител
Аз мисля че не случаино е сложен там този пръстен. При евентуално претоварване на този възел наи слабото място са стените над гумичката. Ако те деформират налягането ще изхвърли гумичката и ще се получи цъс. А в твоя случаи наи слабото мясти което поема и всичкото натоварване е резбата при евентуално претоварване или дефект вероятността да се получи бум е по голяма. Така смятам аз, но може и да бъркам някъде. :cheers:
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравей, колега! Преди да каже "цъс" старата тапа (черната) по-скоро ще излети и ще каже "бум". Сам виждаш дебелината на стената в този участък. Резбата навита в горния резервоар е изключително дълга. Резбата на тапата е минусова, т.е. тапата хлопа. Пред о-пръстена на оригиналната алуминиева тапа е изработен пояс. Същият този алуминиев пояс е част от тапата и се навива плътно към стената на цилиндъра. Не забравяй, че пушката има два резервоара. Ако ще става "бум" , то по всяка вероятност ще стане в долния, който е изработен от алуминий. Неговата тапа е направена по начина, който предлагам аз.
Резбата на горния резервоар е дълга. Вероятно корейците са смятали да правят тапа , достигайки удебелената част на резервоара, но в стремежа си да спечелят обем, са изработили къса тапа. Но дори и с тази къса тапа пушката не е с 500 - кубикова вместимост. Опасното в случая е следното : при налягания много над 200 бара съществува риск от раздуване на утънения участък с резбата, което може да доведе до изхвърчане на тапата. Поясът, който се намира пред о-пръстена няма да позволи на о-пръстена да излети, поради това че самият той плътно опира в стените на утънения участък.
 

lynx

Редовен Потребител
cilindura, май късно го задавам този въпрос, защото може би вече всичко е сглобено с новите детайли.
Но, сети ли се да замериш външния диаметър на резервоара в проблемния участък, дали се подува и каква е разликата в диаметъра при 0 и 200 бара?
Това би било най-интересно, ще се добие реална представа дали опасноста е реална.
 

traun

Потребител
да разбирам ли че ако спазваш правилата и не помпаш над 200 бара не би трябвало да има проблем с тази тапа?!?
Поздрави!
 

klmn

Потребител
Не ги ли тестват фабрично на по високи налягания и ако има проблем ще се види,може би стоманата е по читава и са решили че е достатъчно,ма знаеш ли ..
Аз спамя един вид,защото съм с обикновен Асан,който ми е на 3 метра от кратуната и е на 150-180 бара обикновено - това ако го прочете жената ще избяга на момента :crazy:
 

zaci

Новодошъл
в книжката към пушката пише, че е тествана на 650 бара, поне при мен е така....
ще ми е интересно да разбера това така ли е и при по - новите доставки.
 

skokot

Потребител
Здравейте!Искам да питам какво да направя за да дигна скоростта на суматрата ми защото сега стреля с 281м/с с баракуда 2гр. и редуктор настроен на 140 бара а ми се иска да е към 320,330 м/с и незнам ако се настрои редуктора на 150 бара ще даде ли голяма разлика и ще намалеят ли много изстрелите ако може някой да ме посъветва какво да направя ще съм благодарен.
 

lynx

Редовен Потребител
Изстрелите ще намалеят може би двойно.
Ако търсиш такива високи скорости при пушка с редуктор, по-добре мини на метан.
Задачата ще е по-лесна.
 

Dominus

Редовен Потребител
ще ти трябва сериозен задредукторен обем, но е добре преди това да провериш, дали пушката го може това дето го искаш без редуктор
 

rosento

Потребител
Метана е хубава работа ,редуктора на Валтера ми е настроен на 140 бара и на въздух с ЖСБ Хеви /5,5мм ми дава 255м/с , а като минах на метан ми дигна скороста на 285 м/с.
 

lynx

Редовен Потребител
Dominus написа:
ще ти трябва сериозен задредукторен обем, но е добре преди това да провериш, дали пушката го може това дето го искаш без редуктор

Суматрата има огромна камера, даже май е по-голяма и от на Еваниксите.
Според мен, няма да е трудно от всяка Суматра да се изкарат едни 320м/сек. с тежкото ЖСБ на правоток/на въздух/.
 

Dominus

Редовен Потребител
Не знам колко е голяма, но как ти се струват 45 куб. см?
Това е на пушка кал. 5,5 49 дж. на 130 бара и разход 7-7,5
 

vanko

Редовен Потребител
lynx написа:
Според мен, няма да е трудно от всяка Суматра да се изкарат едни 320м/сек. с тежкото ЖСБ на правоток/на въздух/.

Малко повече Рачо!
С 380cc резервоар на Фул-Пауър съм изкарвал 340м/с с тежкото JSB на правоток.
 

lynx

Редовен Потребител
Dominus, звучи идеално, ако тази пушка е Суматра значи е най-добре нагласената такава във форума.
Аз също изкарах разход 7 с 50 джаула, но при по-високо налягане.
Наистина е трудно на висока мощност да се придвижи платото в ниското налягане и не става с всяка пушка.
Трябват много сериозни интервенции по пушката.


Ванко, аз имах предвид че някои Суматри още от завода са изстискани на по-висока мощност, а други са охлабени.
Даже се чу, че тия най-новите са още по-намалени.
Аз исах да кажа, че от всички Суматри това е минимума, който може да се изкара.
А някои даже могат дооооста повече, тази пушка е една от най-мощните на пазара и има запас за високи мощности.
 
Нагоре