HATSAN - всички модели пружинни пушки на фирмата.

petkof

Редовен Потребител
Dejmos написа:
недобре затегнати болтове на приклада,чиито отвори в корпуса стигат до цилиндъра и при незатегнати болтове от там изпуска компресия
За кой модел се отнася това? Защото всеки Хатсан, който съм виждал, има заварени уши на цилиндъра, в които се завиват болтовете на приклада.
При малките модели,преди така се захващаше приклада.
Hatsan-Striker-Grey-1.jpg
 

mitaka101

Потребител
Нормално е да варира и от 160 до 280 м/с.При Хатсан това си е традиция от поне 5 години/от толкова са ми наблюденията и промяна няма/.Причините за това може да са:
липса на водещ сегмент в задната част на буталото
не добри чашки/различни диаметри на главата и полата на чашката/
не добре работещ заключващ щифт
неправилна форма на вътрешната част на цилиндъра
лоша цев
лош маншет на буталото
дизел ефект в следствие на лош маншет
нарушена повърхност или цялост на уплътнението към цевта
различни похвати при измерване на скоростта/опиране на цевта на пушката или увисването и/
и още десетина, които ще спестя. :pardon:
С риск да повдигна безсмислен спор, ще понамаля негативите за марката. Имам Хацани от 2005г и отделно съм отварял още няколко бройки. Тоест претендирам да имам наблюдения върху марката. И споделям малко изстрадан опит:
Забелязал съм, че водещия сегмент в задния край на буталото по никакъв начин не влияе на скоростта, а само на зареждането и то докато е здрав.
"Не добри" чашки при JSB няма.
Заключващият щифт е едно от най-здравите неща в марката Хацан. За разлика от Гамо, например, при Хацан пластмаса там няма. /Има проблеми с незакалена пружина на този щифт, с подмяна на пружината те се отстраняват./
дизел ефекта поражда "лош маншет", а не обратното
Добре! :D
при някои модели се наблюдава и:
недобре затегнати болтове на приклада,чиито отвори в корпуса стигат до цилиндъра и при незатегнати болтове от там изпуска компресия
твърд спусък с големи луфтове в рамената водещ до различно повдигане на буталото преди освобождаваненето му
недобре уплътнена цев към цилиндъра поради ксонструктивна особеност
вибрации и различно ускорение на буталото при всеки изстрел,вследствие на усукването на пружината заради недобре направеният размер на направляващата на пружината
създаване на въртеливо движение на буталото при хода му напред заради невъзможност за освобождаване на вътреливото движение на пружината заради конструктивни особености
и т.н. :pardon:
С интерес научавам за отвори в РАБОТНАТА част на цилиндъра на Хацан, аз такова нещо не съм вижал и чувал, но явно е време да се образовам.
Да говориш за твърд спусък при Хацан, при наличието на Куатро-спусък е ... несериозно. И некоректно. Каквито и недостатъци да е имал "стария" спусък - те от години са отстранени с новия "куатро" спусък.
За въртеливия откат също съм готов да споря, доколко е по-голям при Хацан в сравнение с други марки и доколко може да се намали при телена пужина въобще - играл съм си с намаляването му, а и други колеги са експериментирали и все си го има в някаква степен.
...
За сметка на това, Хацан имат редица конструктивни предимства пред конкурентни марки. Например буталото им е монолитно, в новите модели не е струговано, а с фрезован канал, което освен, че не позволява въртене и му дава по-голяма тежест, замествайки утежелителя. Куатро-спусъка им е много по-добър от този на Гамо. Имат най-мощните ПП на пазара - 125 и 135. НЕ ИЗПОЛЗВАТ в конструкциите си пластмаса и алуминий.
За съжаление основното им предимсво - ниската цена - започва да се губи, особено в сегмента на резервни части.
Като цяло за мен, като съотношение цена/качество, като наличие на консумативи и резервни части марката Хацан е номер едно на пазара. Бих искал да е номер две - след Диана или Вайрух, но за съжаление не е.
 

refleks

Потребител
Лично аз подкрепям мнението на mitaka101 . И през мене са минали доста пружинни пушки и мисля че хатсана е най-добрата за цената си пушка и дори по-добра от доста много по скъпи пушки :cheers:
 

refleks

Потребител
още е рано да се каже дали са добри или не , се пак са на пазара от една седмица . Е с сигурност ще са по-добри от пружинките но с колко може само да се гадае за сега :cheers:
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
1000 S Vortex 5.5 мм - Hatsan Striker 1000 S Vortex cal. 5.5 mm:
Калибър: 5.5 мм
Начална скорост: 245 м/сек.
Цялостна дължина: 1095 мм
Дължина на цевта: 450 мм
Приклад: синтетичен
Тегло: 2900 гр.
Източник на Енергия: Hatsan Vortex piston

Цената от 224,90 е много добра. Една деветдесятка с телена пружина на старите цени се продаваше за около 160 лв.
Посочената скорост ако е вярна и е мерена с еднограмова чашка е реална за моделите 80-90 на Хатсан.... и е много добра и достатъчна, за да няма гаден откат.
http://www.hatsan.com.tr/airguns_striker_1000s.asp
 

sig_556

Потребител
Gadnqra написа:
Здравейте колеги. Нормално ли е скоростта с едни и същи чашки да варира 234 - 260 м/с. Пушката е Хатсан 125 ТХ. Чашките са ЖСБ-1.18. Иначе пушката се представя отлично-и като точност и като мощност - благодарение на Иводок.
Всичко се оправя.Няма неоправими неща.
Нориката ми(Сторм) повече от година правеше такива скорости (160 до 190).но реших да си я оправя.
Дадох я на митака да и сложи ГП и да смени маншета и уплътнението на цевта и сега скоростта е около 230 м/сек
Поздрави!
 

Gadnqra

Редовен Потребител
При мен маншет, бутало, цилиндър, пружина са в перфектно състояние и проверени. А и силата на пушката го доказва. Относно газовата пружина съм малко резервиран.
 
A

Anonymous

Гост
ГП е най-полезното подобрение на една пневматична пушка. Всичко друго, като изключим промяна обема на буталната група, си е чиста козметика.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Знам, че е така, но засега пушката покрива всичките ми изисквания и затова не съм се засилил. Иначе предполагам, че ако монтираме газова пружина ще се стабилизира скоростта и ще варира в диапазон от 5-10 м/с
 

sig_556

Потребител
Няма какво да се спори.С телена пружина имам около 400 изстрела с Нориката преди да омекне.На около 2000 изстрела даваше около 150 м/сек,а на около 3000 преди да я сменя плюеше с около 110-120м /сек.
Никоя тел не може да се сравнява с ГП.
 

TeXHo

Потребител
Вчера се вкарах в приключение с моя Асан. От стрелбите на студено и последвалия конденз беше почнала да се показва ръждица по цилиндъра. Аз като полу-съвестен собственик, свалих оптиката, свалих приклада и напръсках цялата пушка с WD40. След няколко минути избърсах с парцала и всички повърхности станаха като нови.
При опита ми да прострелям на механичните мерни прибори вътре в стаята, усетих че има някакво стържене при зацепването на спусъка. На четвъртото зареждане се случи нещо, от което изтръпнах - дръпнах спусъка и нищо не се случи. Постоянно държейки пушката насочена в чашкоуловителя свалих приклада и освободих спусъка с отвертка. Пак нищо. Вече сериозно притеснен, демонтирах спусъка. За щастие, удар с чук по отвертката, запъната в задния край на буталото произведе изстрел. Огледах, нищо счупено. Сглобих всичко и на следващото зареждане отново същото. Пак стрелях с чука. Точно се бях отчаял и мислех, как ще трябва да нося пушката на Митака и усетих къде е проблема. Стопорния болт за моноблока на оптиката се беше промъкнал достатъчно навътре в цилиндъра, че буталото се заклинваше на него. Тъп проблем с доста опасни последствия. Не ми се мисли какъв страх щях да бера с пушка която може да стреля сама в произволен момент, ако не знаех как да сваля спъсъка за да я изпразня.
 

Ivory

Потребител
Интересно че в официалния сайт на Хатсан няма новите пушки с газово бутало , защо ли е така . ??? Итересно също че газовото бутало , както е написано тук http://arms-bg.com/аксесоари/резервно-бутало-vortex-за-hatsan.html е за много от моделите на Хатсан , тогава от къде се полочава разлика в скоростта и има ли такава освен от дължината на цевта може би . ???
 

belyatamax1

Потребител
refleks написа:
скоростта зависи основно от обема пред буталото ;)
До голяма степен-да,но не съвсем.Може да нагнети 150 или 200 атм,а също така колко време ще се задържи буталото ,преди да отскочи и падне рязко налягането....от предходния отвор...
"Големите" и "малките" хатсани са с различен ход на буталото и вярвам ,че са с различни размери газови "пружини"
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте колеги , тъся размерите на Hatsan 125, на тази част от цевта ,на която се слага надулника.
 

kalino_1970

Новодошъл
Здравейте колеги
Някой има ли впечатления от Въздушна пушка Hatsan 125 Sniper Vortex 5.5 мм.
 
Нагоре