Фотоапарати и мобилни телефони

petkof

Редовен Потребител
Снимките са интересни и красиви, но това по-скоро е поза, а не акт, и не във въздуха! :D ;)
 

didarai

Редовен Потребител
За да не съм виновен после аз.... ;).....с долните редове ще допълня ревюто на Никон L310.
След известно щракане и ръчкане по менюто и инструкциите на фотото,забелязах,че лъча за фокусиране в тъмното така и не се появява на никакъв режим,както и няма опции за него на самия апарат.Разменихме няколко писма с поддръжката на Никон и в крайна сметка се оказа,че на този модел такъв липсва ??? :wall: ,при положение,че така или иначе лампичката е налична,а се ползва само за предупреждение при самоснимачката. :( .Тъй като вече забелязах ,че модела става популярен по витрините(и на магазините към мобилните оператори),реших да добавя това уточнение към предните редове и снимки(в нито едно от ревютата които изчетох не беше споменато,напротив на някои места даже пишеше , че има фокусиращ лъч)).На практика при снимане в пълна тъмнина,апарата не захваща фокус и прави снимката с настройка на безкрайност.Ето две снимки(без редакции),правени от около 50 см. , на авто режим(не е най-добрия за снимане на текстове и въобще от това разстояние за този апарат) за да се добие представа за какво говоря.
Първата е правена в пълна тъмнина,

а втората на слаба светлина колкото да захване фокус.

Ето и още малко снимки, "доукрасени" леко с фирмения софтуер, които направих при различни режими.
Това(Камъка) го виждам всяка вечер от прозореца си,но тук е снимано от статив ,на сцена "нощен пейзаж" и максимален(х21) оптичен зуум(всъщност никога до сега не съм го виждал толкова от близо ;) ).

Не пропуснах и снощната луна...от любопитство.
Правена е също от статив,на авто режим и максимален оптичен+2,4 цифров зуум(направо влязох в орбита :superman: ).

И една снимка,на.......снимка ,в режим "портрет" и с "ред ай редукшън флаш" :lol:
Функцията разпознаване на лица подейства дори и тук(за моя изненада, а аз на майтап реших да я снимам в "портрет").Захвана и двете лица :bravo:.

С това мисля се изчерпва необходимата информация която трябва да се знае от ниско ниво потребител за машинката.Показаните до тук снимки при определени обстоятелства и познания в ползването на апарата , могат да бъдат и много по-добри.В ръководството към него , на български обаче няма необходимите инструкции за това как да се правят по-добри снимки точно с този модел ,но ги има на сайта на Никон на няколко езика,включително руски и английски(на българки има кратки инструкции за употреба).
 

lynx

Редовен Потребител
Супер снимки :bravo:
Най-голям стимул ми е луната.
Отдавна се каня да я щракна през оптиката на зуум х50 , но е доста играчка да се нагласи всичко без наличието на подходяща техника ^-^
Имам и бинокъл с х140 , но качеството определено е по-лошо от оптиката.
 

didarai

Редовен Потребител
Играчка ще е,да!То и на х21х... не е малка.На практика въпреки статива и стабилизацията,само от натискането на спусъка , снимката не ставаше на фокус.Снимах със самоснимачката,за да избегна вибрациите.А загубиш ли я ,на това увеличение..........отиде :)
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
didarai написа:
Играчка ще е,да!То и на х21х... не е малка.На практика въпреки статива и стабилизацията,само от натискането на спусъка , снимката не ставаше на фокус.Снимах със самоснимачката,за да избегна вибрациите.А загубиш ли я ,на това увеличение..........отиде :)
И при мен същата работа на 18 увеличение (както и цифрово х4) пробвах да снимам луната ама не става поради същата работа (вибрации при натискане на копчето) а нямам статив,явно си е доста нужен пък и хубава работа ще върши и при нощните снимки.
 
A

Anonymous

Гост

Това е моя опит с Луната. 12 оптично и 4 цифрово увеличение. Без статив, със самоснимачка, за да не влияе местенето от натискане на копчето.
 

DANNY

Редовен Потребител
wildlife-120530.jpg
 

belyatamax1

Потребител
35х Небето може да е тъмно но луната си е доста светла,ако влезе цялата в кадър може да се заснеме от ръка
 

Attachments

  • 014rjpg.jpg
    014rjpg.jpg
    50.7 KB · Прегледи: 55

lynx

Редовен Потребител
Браво Беля, снимка трепач!!!!!! :bravo: :bravo:
Всички подробности се виждат добре.
 
A

Anonymous

Гост
Аз я снимах на пълно ауто, увеличение на макс (12 оптично и 4 цифрово), самоснимачка 2 секунди, колкото да мога да върна луната в кадър.
 

belyatamax1

Потребител
Колеги,има една интересна част от сегашната фотография.Всяка снимка,заснета от съвременен цифров апарат( ай-фони или джи си ем) си има "скрита" информация.Именно "EXIF"файл.Уин 7 ги показва в "свойства>подробни данни".Там е описано:апаратчето,скорост,бленда, iso....и т.н. Има си и "viewer" в нета , като програмки,които показват цялата информация,било модел,сериен номер,брой кадри,цветова схема-пространство,обективи,GPS координати....абе изобщо всичко що требва на прокурора ;) ;) ;)
http://regex.info/exif.cgi една безплатна страничка и ети какво казва за снимката на луната:
EXIF — this group of metadata is encoded in 8,265 bytes (8.1k)
Bits Per Sample 8 8 8
Exif Image Size 912 × 865
Photometric Interpretation RGB
Image Description
Make Canon
Camera Model Name Canon PowerShot SX30 IS
Orientation Horizontal (normal)
Samples Per Pixel 3
Software Adobe Photoshop CS6 (Windows)
Y Cb Cr Positioning Co-sited
Exposure Time 1/15
F Number 8.00
ISO 80
Sensitivity Type Standard Output Sensitivity and Recommended Exposure Index
Exif Version 0230
Можете да си свалите горната снимка на колегата "mitaka101" и ще видите как е заснета ....така като гледам и името(може би)....Nikon d 300 ELENA HEKIMOVA и това че е работила на Макинтош 18мм лещи 3,5 бленда и скорост 0,3 сек.
още малко инфо и как да премахвате exif файловете ако желаете:
http://photographylife.com/how-to-delete-exif-data
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
В Windows 8 има такава функция в свойствата на файла. Не помня в 7-цата дали го има, май не ..


П.п. Стана ми интересно и проверих - и Windows 7 го има пак там. Така че няма нужда от ненужен софт..
 

Attachments

  • 123.jpg
    123.jpg
    184.5 KB · Прегледи: 47

mitaka101

Потребител
Да, има подробни данни, които си вървят със снимките.
За конкретната снимка с моста,обаче няма как да се верни. Там са обединени поне 2 кадъра - небето очевидно не е оригиналното. Наслагвано е и е просветлявано с маска. А фотографа се казва Еди, обработката може да е на Хелън /Елена/...
 
Нагоре