Газови пружини за пневматични пружинни пушки.

A

Anonymous

Гост
Благодаря за сметките колега, както се вижда сме съгласни че трябва да знае човек какво да прави и как да го прави безупасно, но нима всички не поемаме риск като се опитваме да правим дивотии (опити) в името на хобито, всеки от нас знае какъв е риска но въпреки това не се спира, аз също преди 4 месеца незнаех какво е газова пружина, но започнах да се ровя и да търся информация за опити сполучливи и не до там сполучливи, та идеята ми беше защо неможеше да се обясни както си му е реда, а се забочна със самоубиства и такива глупости, как ще се "запалват" хората по този вид хоби като им убиваме ентусиазма още от началото с парвия зададен грешен въпрос им се нахварляме и едва ли не ги вкарваме в затвора.
Съгласен съм за мерките за безопасност ама в краина сметка всеки си носи глава на раменете, неможе след всеки пост на човек който иска да му се обясни да има 5 дето да го обявят за обществен врак едва ли не.
 

братушка

Редовен Потребител
Всеки един от тези колеги които те критикуваха може да ти даде всичко нужно за направата на такава ГП-на, но всички си траят и ти казват само някакви трохички и в сащото време ти спестяват много важни тънкости. Така че моят съвет е свържи се с някой който може да ти ги разкрие напълно.
Не е вярно. Никога нищо не крия. Пуснал съм тука доста подробна информация, включително готови четрежи с конкретни размери, и не само аз. И съм готов да разкрия всички тънкости, ако нещо съм пропуснал.

НО съществува ОГРОМНО "НО": за да се стигне до тънкости трябва да се усвоят основите. Аз започнах да помагам на колегата, но той показа, че се отнася към въпроса доста лекомислено. По-добре да се стресне от тона сега, отколкото да пострада после.

но нима всички не поемаме риск като се опитваме да правим дивотии (опити) в името на хобито, всеки от нас знае какъв е риска но въпреки това не се спира,
Точно обратното: тези дето правят дивотии не се толерират много, а тези които не се спират, въпреки, че знаят че прекаляват с риска, още по-малко.

Няма лошо, човекът да се хване с нещо сложно, дори опасно. Но при условие, че наистина разбира с какво се захваща и носи отговорност за последствия.
В случая става въпрос за малко четене и малко мислене ПРЕДИ.
А СЛЕД това аз ще отговоря на всички въпроси и за най-дребните тънкости (ако наистина нещо съм пропуснал преди).
 

братушка

Редовен Потребител
Реших в 1 пост да събера АиБ на ГП-строенето, неща, които трябва да започне да мисли всеки, замислил се над направата на собствено ГП.
Всичко това всъщност вече е писано 1000 пъти, но нека да го има събрано на 1 място.
И така...

Избор на "донор" за ГП.
Има 3 основни "типоразмера" на газови амартисьори (ГА) за коли: с диаметрите на централния прът Ф6, Ф8 и Ф10мм. Те съответно определят и външните габаритни диаметри. Дължините не разглеждаме - те не са от значение, все едно ще се режат "по размер" за нашите цели.
ГА с Ф6 не разглеждаме - те са твърде малки за нас.
Всичките ГА с Ф10 имат вътрешен Ф на тръбата Ф20мм. Тях няма да разглеждам подробно, ще раберете защо.
Всичките ГА с Ф8 имат вътрешен Ф на тръбата Ф16мм, но различен външен диаметър (~ от Ф18 до Ф19), което съответно определя и дебелината на стената. Тръбата на ГА Ф16-Ф19 със стена 1,5мм има приблизително разчетно работно налягане 200бар. Но това е при статични натоварвания, а при нас присъства доста силен удар. Затова не бих я помпал на повече от 170бар.
Съответно минималното изискване за ГА е външният Ф да е минимум Ф18,5мм (стена 1,25мм) при условие, че никога няма да се помпа на повече от 140бар.

Повечето ППП от среден клас (Хатсани 70-90, Метеори, Б-19...) имат вътрешен Ф на буталото на пушката около Ф20мм. Тялото на ГП трябва свободно да се движи вътре в буталото. ГА с Ф10 просто не се побират там, затова много рядко се ползват за ГП. Може би само при най-магнум ППП.

Усилия.
Интересуват ни 2 основни усилия в ГП: действащо на пръта (който ще движи буталото) и действащо на "тапата".
Налягането действа върху диаметъра на пръта Ф8 (Ф6 и Ф10 няма да разглеждам като редки случаи, но там положението е аналогично, само цифричките са различни). Центроваща шайбата на вътрешната част на пръта не участва по никакъв начин във формирането на това усилие.
Площа на пръта Ф8 е 0,50265482457436691815402294132472 см2 (да го приемем за 0,5см2). Съответно усилието ще бъде "Налягането умножено по 0,5" или 50кг при налягане 100бар, например.
Площта на задната тапа при Ф16 е 2,0106192982974676726160917652989 см2 (да приемем 2,0см2). Съответно усилието върху тапата е "Налягането умножено по 2" или 200кг при налягането 100бар, например.
За повечето ППП от среден клас нормални са усилията на ГП от 55 до 65кг. Например Гамо ЦФХ 4,5 се помпа на 56кг за 16Дж вариант или 64кг максимум. За Хатсан 70-90 аз не съм помпал на повече от 130бар или 65кг.

Центроваща шайба на пръта.
Тя има 2 предназначения: да центрова пръта да се движи винаги успоредно с тръбата и да не позволява пръта да "излети" докато ГП още не е монтирана в пушката.
Тя не разделя вътрешната кухина на тръбата на 2 различни обема и налягането преди и след тази шайба е еднакво. По нея няма никакви уплътнения, дори обратното: тя трябва да бъде надупчена с отвори с възможно най-голямо сумарно сечение. Въздухът преди и след шайбата трябва възможно най-безпрепятрствено да минава и в двете посоки. Имаше случаи, когато уж добре направена ГП не "стреляше" добре. Най-вероятно именно заради недостатъчно големи тези отвори: едно е да я "движиш" бавно на ръка, друго е тя да хвърчи с огромна скорост по време на изстрела. И ако тези отвори не са достатъчно големи стават на спирачка.
Също така тази шайба се търка в стените на тръбата и съответно трябва да се прави от мек метал, да се изтрива шайбата, а не стената на тръбата. Най-често се прави от различни видове бронз или месинг. Аз ползвах за тази цел и силумин, върши работа.
И не на последно място тя да бъде много здраво закрепена на пръта, да не му позволява да излети при аварийни ситуации.

Тапата.
Има много начини за закрепване на задната тапа: заваряване, валцоване, лепене с течен метал, "на 3 болта", на резба върху тръбата.
Всяко има предимства и недостатъци. Няма да ги коментирам подробно. Ще кажа само, че аз предпочитам "трите болта". Тогава цялото ГП става разглобяемо и при нужда може да се отвори, да се измие, да се сглоби с ново масло и да работи още толкова. При износване на семеринга или някакъв друг дефект се подменя само тръбата, което е много по-лесно от цялостна изработка на всичко от нула. Става като конструктор за многократна употреба. Е, О-пръстените не ги броя - те са консуматив.
Най-лошия начин обаче е с "резба върху тръбата". Тогава изтъняваме и без това не много дебела (без резерв) тръба и става направо опасно.
Клапаните в тапата по избор. Най-простия и най-сигурния си остава обаче "руския" - О-пръстенче под конусната глава на болтче (М3 или М4). Картинката долу.

Дължините.
Сумарната дължина на тръбата на ГП заедно с тапата трябва да позволява буталото на пушката да стига при зареждането до най-задното си положение без да опира в тръбата на ГП. Трябва да се има предвид, че често буталото трябва да може да иде малко по-назад от положението си в заредено състояние.
В монтирано състояние центроваща шайба никога не трябва да опира нито в предният "блок" на ГА със семеринга, нито в в задната тапа. Вдижението на пръта на ГП трябва да се органичава изключително със конструкция на самата пушка, а не на ГП. Най-добре да има "аванс" поне по 2-3мм при хода на пръта и в двете посоки. Виж на картинката долу.
В практиката си аз срещах 2 уж еднакви пушки Хатсан със разлика в хода на буталото 5мм. Затова винаги нагласям дължините по място за всяка конкретна пушка индивидуално.

Смазка.
Смазването трябва да става с много тънко, леко вретенно масло. Например като за шевни машини.
Ако за донор се ползва нов ГА, може внимателно да се източи оригиналното масло в него, да се филтрира и да се ползва после в ГП.
Лично аз ползвам тефлонов (PFTA) спрей. Пръскам от него в бурканче, оставям да отлежи, да му се испарят аерозолните съставки и после ползвам за ГП.
При монтажа в ГП се сипват 0,5-1см3 масло, не повече. Маслото се изхвърля от ГП по пръта в процеса на изстрела по малко и след 3-4хил. изстрела ГП все едно остава само на "маслени пари", маслен филм. Затова изборът на масло е много важен.
Никакви автомобилни масла - те се сгъстяват под налягае и запичат.
Дизелът вътре в ГП е мит. Процесите там само изстудяват смазката по време на изстрела, а сгъстяването е твърде бавно.

Отватяне на донора.
Пробива се най-далечната част от стената (именно стената) на тръбата. Може да стане или с много малка бургийка (Ф1-Ф1,2) с дрелка, направо на ръка или направо с ножовка за метал, но много бавно и внимателно. Много да се внимава за момента на "отварянето". Усилието там ще бъде много малко и не опасно, но може да изхвърли стружки и масло направо в очите - добре е да се прави с очила.

Това са основите. Ако нещо съм пропуснал - не е специално. Ще отговоря на всички смислени въпроси.


PS: Сетих се..

Монтаж.
ГП може да се монтира с цилиндъра отпред (в буталото) или отзад (на картинката). Има разлика в поведение на пушката после.
При монтажа с цилиндъра отпред буталото става по-тежко, по-малко отскача от въздушната възглавница и скоростта е мааалко по-голяма. Ама наистина мааалко. Ритането обаче е доста по-осезаемо. Затова аз лично предпочитам да монтирам ГП с цилиндъра отзад. Загуба на скоростта е мизерна, а другите ползи са съществени.


Пълнене на всичките ми ГП-та става през капилярна тръбичка. Принчипът се вижда на тези снимки:
710236.jpg

710225.jpg

710227.jpg


За целта си направих този преходник (на коляно):

В дупката на голямото желязо направо пъхам 9мм порт на моята помпа. Края на тръбичката увивам с тефлонова лента. При стягане тя се разпльосква във всички посоки и уплътнява добре. Ползва се еднократно (лентата де).
 

Attachments

  • AMG-GP-BasePrincipals.JPG
    AMG-GP-BasePrincipals.JPG
    48.8 KB · Прегледи: 749
  • Klapan.JPG
    Klapan.JPG
    3.2 KB · Прегледи: 384
A

Anonymous

Гост
Колега Братушка, първо искам да ти благодаря за този пост както и за предходните ти в този и други форуми!!! Благодарение на тях и естествено на други колеги до голяма степен разбрах и изработих моята ГП-на. Явно си останал с впечатление, че се заяждам или пак съм те обидил незнам, но със сигурност не съм го целял и не е било насочено персонално към някого. Аз също споделих че колегата не е чел достатъчно и не разбира до голяма степен с какво се захваща, но и предходния ти пост можеше да буде публикуван доста по-рано, защото е доста трудно да се проследят всички мнения и идеи от самото начало на този и други форуми, без човек да се обърка и да си зададе въпроси, които не са съвсем точни или изцяло грешни понякога.
Иначе най-накрая имаме един доста изчерпателен пост който обхваща всичко без излишни глупости, достатъчно синтезирано за начинаещите, благодарение на теб. След, който можеби ще има по-смислени въпроси, надявам се!!! :D :) :) :)

П.С. Надявам се и другите колеги като st_beer също да споделят свойте "схеми и полезни неща" последвайки горния пример. Така ще направя и аз със съответния снимков материал и схеми на всеки от детайлите по отделно, когато ГП-то ми е напълно функционално!!! :) :) :)
 

st_beer

Редовен Потребител
ГП за Метеор АР 1000

Данни

ГП в пушката разпъната 269 мм
ГП в пушката свита 160 мм
Ход бутало 109 мм
Усилие в ГП около 110-120 атмосфери

Стержен ГП Ф8/дължина 143 мм 3+5+23+3+109
3 мм- пета която опира на УСМ
5 мм- разстояние между цилиндъра на пушката и петата при заредено състояние
23 мм- задната тапа на ГП
3 мм- луфта между буталото на ГП и задната тапа
109 мм-ход на бутало като в тях влиза 3 мм дебелина на буталцето /3+106/

Цилиндър ГП Ф18/вът. Ф15,8 мм/дебл. стена 1,1мм/660 нютона/дължина 152 23+3+109+3+11+3
Цилиндъра се реже на дължина 149 мм + 3 мм чело на клапана
23 мм- задната тапа на ГП
3 мм- луфта между буталото на ГП и задната тапа
109 мм-ход на бутало като в тях влиза 3 мм дебелина на буталцето /3+106/
3 мм- луфта между буталото на ГП и клапана
11 мм-клапан който влиза в ГП
3 мм-чело на клапана

Клапан Ф 18,5 мм/15,8 мм/о-пръстен/дължина 14 3+11
3 мм-чело на клапана
11 мм-клапан който влиза в ГП

Размери на ГП извън пушката
ГП в разпънато състояние 272
ГП в свито състояние 157
Разлика 115 109+3+3
109 мм-ход на бутало като в тях влиза 3 мм дебелина на буталцето /3+106/
3 мм- луфта между буталото на ГП и клапана
3 мм- луфта между буталото на ГП и задната тапа



Това е готовия продукт който работи и стреля в момента:


За помпане ма пружината се ползва това изделие и се помпи с помпа за ПЦП :



С данните и схемите на тази ГП изцяло заслугите са на колегата pavloff
Ползвайте ги със здраве и бъдете много внимателни да не стават бели.
:cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers:
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Извинявам се но као някой може да ми постне тема или информация за ГП за пушка с централно зацепване дефакто както е Бам40 примерно.Почти съм сигурен че никъде в нашия форум няма.
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Ето и от мен ГП за Gamo CFX. Напомпена на 110 бара. (около 54кг показа).И аз се лутах доста. Помогна ми Братушка и руските сайтове. Съгласен съм с колегите, които са на мнение, че ако не знаеш какво правиш по -добре не го прави, но винаги има първи път. Също така смятам, че технически грамотен човек би се справил лесно със ГП.
Ще кача и чертеж с размери
 

Attachments

  • GP.PDF
    121 KB · Прегледи: 827
  • GP 1.PDF
    53.5 KB · Прегледи: 499
  • GP 2.PDF
    262.3 KB · Прегледи: 459
  • GP Tapa.PDF
    100.6 KB · Прегледи: 480
A

Anonymous

Гост
:bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
Браво на всички колеги за страхотните постове!!!! :cheers: :cheers: :cheers: :cheers:
Това, което Братушка, dp1962gb и st_beer ни представиха в последните няколко поста е наистина всичко което може да се желае по този въпрос. БРАВО КОЛЕГИ :bravo: :bravo:
 
A

Anonymous

Гост
scandalo написа:
Извинявам се но као някой може да ми постне тема или информация за ГП за пушка с централно зацепване дефакто както е Бам40 примерно.Почти съм сигурен че никъде в нашия форум няма.
Няма да намериш защото още не е направена ГП за пушки с централно заключване , поне в България .
 

bor1968

Потребител
Аз имах и имам няколко пушки с централно зацепване и съм се интересувал. Не че не може да се направи ГП на такава пушка, но е доста сложно /голяма играчка/. Освен това точно поради начина на зацепване не могат да се използват пълните възможности на пушката и трябва да се правят някои компромиси.
Има вариант с поставяне на друг спусък, но на една Б-40-ка като и махнеш хубавия спусък.........и :-X
Точно заради всичко това не си заслужава човек да се наема с такива дела. А и пушката си е добра и без ГП.

Предлагам постовете на братушка и st_beer да се фиксират на първа страница на темата. В проэтивен случай ще потънат в темата и пак ще има неуместни въпроси.
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Това е чертеж с размери. Ако нещо липсва съм го пропуснал не умишлено. При мен се наложи да правя нова упорна тапа, която затвяря цевната кутия след монтажа на ГП за да се получат свободните ходове в двата края на ГП ( при заредено и незаредено положение). Не знам дали има разлика в дължините на на различни бройки ЦФХ, но размерната верига по схемата на ГП за ЦФХ от ПЕТРУХА в руския форум е различна от моята. Така, че трябва да се мери и тестването на ГП в пушката първо да е с минимално налягане примерно 10бара от компресор. Аз залепих трите болта, с които се монтира тапата с LOCTITE, защото при пъвия монтаж се разхлабиха след около 1000 изстрела и ГП изпусна. След повторно напомпване и залепяне на болтовете до сега нямам проблеми.
Успех
 

Attachments

  • GP drw.PDF
    32.8 KB · Прегледи: 462
A

Anonymous

Гост
Я някои да сподели мнение за ГП от Тодор Бонев и може ли да се разглобяват ?
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Аз съм чел само негативи за този човек "майстор"
 

st_beer

Редовен Потребител
@paddo_84
Нямам мнение за този човек понеже не го познавам. Виждал съм обаче пушка смляна от негова ГП. Съжалявам че не мога да ти покажа снимки да видиш за какво иде реч. Та моя съвет е да не ходиш при този "майстор". Все пак ти си решаваш и не е задължително да се съобразяваш с моето мнение.
 
A

Anonymous

Гост
Имам негова пружина,така се случи че ми попадна хатсан 125 с правена от него пружина и несъм сигурен дали да я сглобявам,ако мойе някой да я погледне и да каже мнени :cheers:
 

5ko

Потребител
Аз имам няколко пружинни пушки с гп от Тодор Бонев исъм много доволен.Някои колеги са стреляли и могат да коментират. Когато изискванията на клиентите са пушката да е "много мощна", ефекта е трагичен.
 

andi

Редовен Потребител
Доколкото знам не се помпят . Маи Хатсаните нямат проблеми с ГП на Тодор Бонев . Т/е ако пушката е Хатсан, няма от какво да те притеснява - направил е доста !
 
A

Anonymous

Гост
5ko написа:
Аз имам няколко пружинни пушки с гп от Тодор Бонев исъм много доволен.Някои колеги са стреляли и могат да коментират. Когато изискванията на клиентите са пушката да е "много мощна", ефекта е трагичен.
Аз пък имам едно Гамо ЦФХ дето стои като паметник,след газова пружина от Тодор Бонев.Изрично бях му казал,че не искам "мощ"!!!Не ми се говори за "изпълнението" на самата "газова пружина",както и нейния монтаж.Мина време от тогава,доста попрочетох и видях в последствие(форума в тоя му вид го нямаше все още,за мое съжаление :() .Не ми се вярва Тодор Бонев да се е променил към по-добро и като майстор, и като човек :-\.
 
Нагоре