WEIHRAUCH

Пурко

Потребител
Aми очевидно си праща, сооред колегите. Като изляза от болницата, живот и здравe, ще му пиша за уточнения и поръчка и ще споделя как са нещата.
 
Последна промяна:

Пурко

Потребител
Гъркът е точен - в началото на кореспонденцията беше малко бавен и със спартански изказ :) , но след като видя, че търсенето е сериозно, стана по-чевръст и разговорлив. :) През сайта му не може да се поръчва, въпреки че привидно е възможно - работата става на мейл. Човекът дава сметка в българска банка за превод на паричките авансово и организира доставката през "Еконт" до офис. Сърдечно благодаря на колегата, който ме насочи към него - успях да грабна последните две вайрухчета 35 Standard и 50S във FAC изпълнение 16 джаула/.177 на добра цена и съм много доволен. Като дойдат, ще коментирам допълнително финалзирането, разбрали сме се да ми ги прати края на другата седмица, че от един месец съм в карантини и абсурди...
Явно се задава някаква нова драма- в повечето чуждестранни магазини, към които отправих запитвания, ми отговориха уклончиво, че очакват зареждания в близко бъдеще, от единия ми писаха мейл, че новите цени в сегашната сложна логистична и прочие ситуация щели да бъдат по-високи. Принципно исках да подкрепя българското, звънях и на официалния представител у нас, той също ми каза, че очаквали нов внос и можело да се правят индивидуални поръчки, но след прецизиране на цените с актуални, защото тези подлежали на промяна, но не можел да се ангажира към момента с конкретни цифри...

п.с. Живот и здраве ще си купя и триЕска за неангажираща лека стрелба.
 
Последна промяна:

redsox

Редовен Потребител
Маншет на hw50 на няма и 1К изстрела. Пушката правеше номера с попаденията, замерих с хроно и даваше около 206-208мс с .67 но имаше и пропадания до 190 и 181мс . Отворих я преди малко и мисля че това е причината. Направо цепнатинка в челото на маншета.
 

Attachments

  • F59D8336-373B-4C33-AC32-89730F79C39D.jpeg
    F59D8336-373B-4C33-AC32-89730F79C39D.jpeg
    155.3 KB · Прегледи: 76
  • E6E660E9-1BA9-4E2B-8779-CC35660492B0.jpeg
    E6E660E9-1BA9-4E2B-8779-CC35660492B0.jpeg
    160.7 KB · Прегледи: 76

6tangata

Редовен Потребител
Така като чувам ако ще е Вайх само стар. Имам 97 К, с перфектно качество 2017 година, но май е правен за Англия. Като качество я слагам до Air Arms. От доста хора чувам, че новите не са стока, може и да си е до късмет.
 

redsox

Редовен Потребител
Иначе пушката е Ок на вид вън/вътре след 2-3 месеца ползване, държи се прилично, на 25 метра прави 1ст група редовно. Но явно маншета не е както трябва. Поне според мен трябваше да изтрае повече преди смяна. Никога не съм стрелял без чашка. След покупката я отворих почистих. Нищо брутално не е правено.
 

Пурко

Потребител
Да се отчета и аз. Гъркът е по-чевръст, отколкото очаквах. Въпреки, че му писах изрично писмо, в което го моля да прати пушките в края на тази седмица, тъй като съм запрян и не мога да ги получа чак до края на другата, той ги пратил на следващия ден от банковото плащане и отлежават от седмица в "Еконт"... Има си хас да ги върнат в Комотини, докато разбера. :DПратил ми е мейл, който съм пропуснал в галиматията от служебна кореспонденция, съдържащ само номер на товарителница и толкова. Днес ми се обади нервозна служителка с писклив гласец, за да ме уведоми, че имам непотърсена обемна и тежка пратка в офиса им и н'ам какво още. Веднага ми стана ясно за какво става дума. Утре ще се обадя да питам може ли доставката да бъде пренасочена към къщи, или трябва да се моля на познати да я получат. Та така за момента - то бива, бива експедитивност и отдаденост на клиента... Но пък от друга страна човек не може да угоди на всички.

Понеже чета, че имало възможност по серийния номер да се провери кога са произведени пушките, ще бъда благодарен, ако някой колега ми обясни как точно става това.

п.с. Гледайки снимката на колегата с маншетите, много се радвам, че таман си поръчах от Мундилеъра резервни комплекти пружини, маншети и уплътнения. И изпаднах в дълбоки размисли дали все пак не трябва да се разконсервират, въпреки наложеното мнение, че "Вайруха стреля от кутията и няма какво да се ръчка изначално". Може д ми потрябват по-рано, отколкото очаквам. :DЧе на две пушки при това...
 

Toto Rino

Редовен Потребител
Маншет на hw50 на няма и 1К изстрела. Пушката правеше номера с попаденията, замерих с хроно и даваше около 206-208мс с .67 но имаше и пропадания до 190 и 181мс . Отворих я преди малко и мисля че това е причината. Направо цепнатинка в челото на маншета.

Здравей колега,
погледни фаската при малкия отвор вътре в цилиндъра, как е изработена! Мисля, че от там идва проблема с наранения маншет, защото това съм го виждал и друг път. Ако е зле направена с незагладени ръбчета, първо я оправи, преди да сложиш новия маншет. Успех!
 

redsox

Редовен Потребител
Гледах и като я разконсервирах в началото и сега пак уж е Ок. Но моите способности и сечива са ограничени до слагане на шкурка на края на ПВЦ тръба и с нея да ръчкам . Ще пробвам пак но изглежда добре.

колега Пурко според мен трябва да ги отвориш преди стрелба. Лично мнение.
 

pellet

Редовен Потребител
Изключително важно е да се отвори и обслужи пушката подобаващо преди първия изстрел. Това важи за всички пружинни оръжия без изключение. Прави се оглед, правят се обработки на ключови места и възли, прилага се оптимално смазване и по желание може да се направят допълнителни елементи подобряващи цялостната работа и поведение на оръжието. Така оръжието се сработва и напасва по оптималния начин през първите няколко хиляди изстрела. Нещо като нов автомобилен двигател. Едва след това вече се сменят просто консумативи. За съжаление, дори Вайраух не са изключение от споменатото правило.
 

t.marev

Редовен Потребител
Аз мисля, че малко се пресилват нещата....Едва ли някой ще посмее да отвори двигателя на новата си кола, както препоръчва колегата. Най-много да вдигне капака, колкото да види как всичка лъщи.....И да отвориш "двигателя" какво ще видиш?! И какво ще направиш!? Колко си тия, дето разбират от "двигатели"?! И колко са тия, дето могат да подобрят нещо? Защо си мислите, че ВСЕКИ може, с подръчните си инструменти, на масата в кухнята и с познанията си придобити от четене по форуми или гледане на филмчето в Тубата да направи нещо повече от производителя във специални условия , спазващ определени технологични предписания, ползващ специализиран инструмент?
Да, определени хора, имат нужните знания, умения и оборудване.....но дори и те, могат най-много да проверят дали всичко е наред / в масовия случай/ или да внесат определени конструктивни изменения, или да направят доработки, преследващи определени промени в показателите. Това обаче е друга бира и не важи в масовия случай.
Колкото до въпросния маншет, от снимките не виждам да има проблем. Това се вижда на снимките....отлюспено парче от материала, най вероятно от блъскането на челото в дъното на компресора. И ако от вътрешната страна на трансферпорта има някаква стружка/неравност или попаднал боклук, твърде е възможно да се получи тази гадост. Възможно е да е и от шупла в материала на маншета.Във всеки случай, не виждам нищо драматично и няма място за прибързани заключения.
 

redsox

Редовен Потребител
“Колкото до въпросния маншет, от снимките не виждам да има проблем. Това се вижда на снимките....отлюспено парче от материала, най вероятно от блъскането на челото в дъното на компресора.”
—————————-

Снимката не показва точно дълбочината но си е почти като цепнатинка в маншета. Не е минало чак от вътрешната страна но определено е вдлъбнато на вътре. Последвах съвета на Тото Рино и снощи се заиграх повечко със шкурка от 600 800 1200 и 2000 на края на една ПВЦ тръба и в момента дъното където се блъска челото на маншета е джам. Тия дни ще събера всичко с нов маншет, а хроното и мишената ще си кажат присъдата.
 

pellet

Редовен Потребител
Колега Марев, изключително се възхищавам на способността ви да изпишете 5 абзаца по повод едно мое изречение извадено от контекста. Имах предвид, че пушката се разработва, както се разработва новия двигател първите 5000 км. Как, и защо си помислихте, че препоръчвам отваряне на двигател, остава невероятна загадка за мен. Вярно, че не мога да се меря по "дар слово" с вас, но чак толкова да оставам неразбран.... не ми се вярва. ;)
 
Последна промяна:

Пурко

Потребител
Aз съм съгласен и с колегата pellet и с колегата t.marev, колкото и диаметрално да звучи :), макар и извадено от контекста на постовете им. Действително, хубаво е човек при закупуване на новата пушка, която е специфичен продукт, все пак по възможност да я отвори, за да види какво е вътрешното състояние. С разчет да се съхранява по складове и консервация производителя и на качествен артикул може да е сложил повечко смазка примерно, но едва ли се е олял. Че може нещо да не е направил е по-скоро частен случай и изключение. Естествено за оценка на състоянието човек трябва да има от една страна нужната компетентност и база, както правилно отбелязва колегата Марев, от друга страна, щом сме се захванали с това хоби, в някаква степен сме длъжни да притежаваме някаква култура в областта - просто иначе не е сериозно и отговорно, все пак не сме се захванали със сгъване на оригами...
Разбира се, при качествен продукт можем да разчитаме, че нещата ще са в значителна степен в норма - там хората знаят какво правят, технологията, материалите и контролът са на ниво. Фирмата се стреми да поддържа реноме и всички изредени по-напред фактори оказват влияние върху доброто качество на продукта, колкото и "качеството на старото да е било по-добро", "сегашното кой знае къде се прави", "за нашия пазар не е като за западния"(в което може и да има резон) и прочие обстоятелства, над които примерно западния потребител едва ли се замисля толкова и им отделя понякога излишното внимание, както правим ние. От друга страна и производителят ги изкарва от завода с разчет те да се ползват директно и да бъдат в състояние, което изключва скорошни малфункции по съвсем обективни причини. Оръжието, било то и въздушно, обаче е специфичен артикул...
За съвсем бюджетните продукти няма какво да говорим - там нещата са ясни и всичко е подчинено на поговорката "за толкова пари - толкова". За обективност трябва да кажем, че всеки производител си прави сметка и никъде няма да получим някакъв особен бонус и стойност, космически надхвърлила цената. Все пак всичко е подчинено на принадената стойност и всеки се гледа келепира и е готов да даде мило и драго за снижаване на разхода за производство, което пък може да доведе оправдано до заключението, че "новото не е като старото", не в положителния смисъл. В тази връзка, не случайно Карл Маркс отдавна е казал, че "само за десет процента повече принадена стойност, капиталистът с радост би продал и собствената си майка". Приятел е фен на мощните и достъпни пушки си купи си два хатсана, аз му помагах да им вади пружините, защото няма стенд. Ами като оставим настрани констатациите в процеса на изкормяне, че "това не е съосно", "това както е щамповано така е сглобено", "тука на един познат на пушката има шайбичка", "това ще го дам на Пецата да го полира на работа, докато е ношна смяна, че реже) и прочие, никой не си бе направил труда да почисти и стружките - едно елементарно действие, което не изисква особена квалификация. Единият маншет бе тотално нарязан, защото с пушката сватбарски-провинциално беше пукано в магазина без сачми, а с другата не беше, поради простата причина, че бе толкова натъпкана със застояла спечена грес, че чак беше клеясала, та маншета се беше съхранил, макар и със стружки под яката...
 
Последна промяна:

t.marev

Редовен Потребител
... Последвах съвета на Тото Рино и снощи се заиграх повечко със шкурка от 600 800 1200 и 2000 на края на една ПВЦ тръба и в момента дъното където се блъска челото на маншета е джам. Тия дни ще събера всичко с нов маншет, а хроното и мишената ще си кажат присъдата.
Много добре си направил! А липсващото парченце, успя ли да намериш? Може то да е засядало някъде и от там тая разлика в скоростите.
Колега Марев, изключително се възхищавам на способността ви да изпишете 5 абзаца по повод едно мое изречение извадено от контекста. Имах предвид, че пушката се разработва, както се разработва новия двигател първите 5000 км. Как, и защо си помислихте, че препоръчвам отваряне на двигател, остава невероятна загадка за мен.
Колега, не се обиждай, нищо лично към тебе, но това Изключително важно е да се отвори и обслужи пушката подобаващо преди първия изстрел. Това важи за всички пружинни оръжия без изключение. Прави се оглед, правят се обработки на ключови места и възли, прилага се оптимално смазване и по желание може да се направят допълнителни елементи подобряващи цялостната работа и поведение на оръжието. просто е невярно! Нещо повече - подвеждащо е. Това което описваш е възможно и необходимо само в определени случаи, от определени хора, с определена идея и с ясен план. В никой случай не се отнася за ВСИЧКИ пружинни пушки, хеле пък да се прави от всеки.
Ако съм те обизил - поднасям ти извиненията си!:cheers:
 

6tangata

Редовен Потребител
Иии пия второ кафе, много интересна тема стана. Изпуска се ключов момент. Ако аз съм продавач в магазин и съм продал нова пушка и някой ми я върне, след като тоя я е отворил и "подобрил" ще му я сменя нанай си ;)
 

pellet

Редовен Потребител
Няма обидени. Всеки си казва гледната точка. Моята е на база моя си опит. Вярно-невярно, подвеждащо или не .... който разбрал - разбрал.
 

redsox

Редовен Потребител
“А липсващото парченце, успя ли да намериш? “
————————-

Тц. Но и според мен няма отчупено. Сега го гледам маншета пак. Просто е като един вид спукан и едната част на цепнатината е хлътнала.
 

redsox

Редовен Потребител
Иии пия второ кафе, много интересна тема стана. Изпуска се ключов момент. Ако аз съм продавач в магазин и съм продал нова пушка и някой ми я върне, след като тоя я е отворил и "подобрил" ще му я сменя нанай си ;)
Факт. Аз затова продадох HW 80 за части :)
 

Пурко

Потребител
Аз като го гледам на снимката(може и да е неправилно впечатление от ракурса и осветеността), имам чувството, че това е по-скоро някаква фабрична шупла в материала - стените изглеждат много гладки и слети с околната повърхност - сякаш някакво мехурче се е образувало при изработката. Което разбира се пак не е както трябва - сглобяващия би трябвало да го забележи...

Иии пия второ кафе, много интересна тема стана. Изпуска се ключов момент. Ако аз съм продавач в магазин и съм продал нова пушка и някой ми я върне, след като тоя я е отворил и "подобрил" ще му я сменя нанай си ;)

Това пък е трети аспект и съвсем на място в светлината на чепкане на темата. Общо взето подобна интервенция оказва категорично влияние върху пушката, особено ако е направена от човек-самодеец, каквито са сигурно над деветдесет процента от ползвателите, хеле пък ако е някой човек със собствено мнение и нагласи по въпроса. Съвсем естествено никой не е длъжен да носи отговорност за последиците от действията му... И в крайна сметка получаваме един омагьосан кръг - нито така, нито инак. :) Е ако сме си я купили от чужбина, всичко е в нашите ръце и виждане за нещата. В тази връзка, много е интересно и написаното на сайта на коментираната фирма в често задавани въпроси, цитирам:
6. My Weihrauch gun has a malfunction. Can I send it to your factory for repair or inspection?
Due to strict German and different European and world-wide weapon laws (depending on country) it is very difficult to handle with this situation.
Therefore, please contact your local dealer or distributor in your country. We can supply the contact information, if necessary.

На мен лично ми звучи малко като бягане от отговорност...
 
Последна промяна:
Нагоре