ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

anibis

Редовен Потребител
Хубавите стругове, са запазените стругове. Ако е някой разбрицан дарак, кой го интересува какъв модел е?
Дали е С или СУ е въпрос на маркировка, в зависимост от височина на шпиндела, метричен или дюймов, дълга или къса версия.
Това е абревиатура за българските стругове. С= струг, У= универсален.
С 11 има много модели: С11; С11м; С11мб; С11мт; С11мтс. Вероятно има и още. Такова е положението и с десятката.
Всички са страхотни машини, стига да са запазени. Да няма шум в скоростната кутия, лагерите на шпиндела да не са за смяна, че са към 600 лева, пък и колко ще вземат за смяната, един Господ знае, а и откъде се намира кадърен монтьор, който да го е правил поне веднъж. Съединителят да е в ред и да не са износени паралелите. Да няма луфтове в супорта. Да има добър универсален патронник с комплект обратни челюсти, но с добър патронник може да се сдобие човек и по-късно, но пак ще се наложи да се раздели с немалка сума.
Най-стари са С11. С11М са следващият модел. "М" идва от метричен. С11МВ идват след това. Увеличена е височината на шпиндела над паралелите. Това позволява да се обработват детайли с по-големи диаметри. "В" идва от висок. С11МС пък е цолско изпълнение. Има и едни произвеждани в ЗММ Сливен, на които С означава Сливен. Като конструкция нямат нищо общо с тези от Машстрой, като качество-също.
Всичките тези машини са спрени от производство преди 1980г. След това в производство влиза С11МТ. "Т", като Троян. Принципно е леко подобрена версия на С11МВ. Сменена е посоката на въртене на шпиндела, когато се включва съединителя.
Стругът се оценява с измерване на декларираните норми на точност. От това вече зависи и цената му, а не от това, което е написано на сандъка му.
И тук един популярен цитат от Мечо Пух важи с пълна сила: Колкото повече, толкова повече.
Колкото един струг е по-масивен и тежък, толкова е по-добър и точен.
Всичко останало е бош лаф.

Ето снимка на едно СУ 321, на което съм работил в младите си години.
Страхотна машина. Чисто нова с консервационната смазка и работих две години на него. Аз я разконсервирах.
На снимката е вече един не добре поддържан струг и е далеч от това, което е бил в далечната си младост.
Снимка на моя руски 1М63М нямам, но изглежда по-добре от този от втората снимка, която взех от една обява за продажба. Няма го ножодържача обаче и посоченото тегло 4,4 тона не е вярно. В техническата документация от линка е видно, че теглото му е 5759 кг. Единствения струг, който съм виждал да има самоход на кръстатия супорт и да има възможност за едновременно движение на всички карети по едно и също време и електромагнитна спирачка на шпиндела. Управлението на супорта става с два пръста - без никакво усилие, с джойстик, който включва електромагнитни зацепващи муфи.

https://unimachines.bg/Универсален-струг-stankoimport-1m63m-1990-18608.html?fbclid=IwAR1LF2sZrkeevgCKpRVm2NiuCiT-BgyYtzfuF1PG8AeRcNsrM19egtyTvgs

https://oddagipermarket.ru/bg/nalog...B9vjBu-pT1F_ouvL3IzI8ahi20JxmL65W50UzFwHf46V8
Бат Ванко и за българските фрези се отнася това "ФУ"-Универсална Фреза.
 

Lighthammer

Редовен Потребител
Препоръчайте ми бюджетна оптика, която ще бъде сложена на Хатсан Були .30 калибър. Засега съм се спрял на Hawke Vantage 3-9х40 AO, но не знам дали е подходяща, не можах да разбера от мненията тук. Ще се стреля до 50 м, от неща като шишета до мишени, но нищо супер претенциозно, сега навлизам в нещата и бюджетът за тая година ще отиде главно за пушката, оптиката ще ъпгрейдваме по-натам.
 

Lighthammer

Редовен Потребител
А има ли разлика при Лийпърс между тези, които се продават в българските магазини, и тези в алиекспрес? Щото разликата в цената е тройна, на места да не казвам четворна.
 

burrago

Потребител
Препоръчайте ми бюджетна оптика, която ще бъде сложена на Хатсан Були .30 калибър. Засега съм се спрял на Hawke Vantage 3-9х40 AO, но не знам дали е подходяща, не можах да разбера от мненията тук. Ще се стреля до 50 м, от неща като шишета до мишени, но нищо супер претенциозно, сега навлизам в нещата и бюджетът за тая година ще отиде главно за пушката, оптиката ще ъпгрейдваме по-натам.
Първоначалния ти избор е доста добър и ще свърши работа, колегата дето предложи 3-12 АО също е прав че по-голямото увеличение ще бъде от полза занапред. Щом търсиш бюджетна оптика за стрелба до 50 мисля, че това ще бъде достатъчно, не се хвърляй на скъпи оптики просто няма смисъл в твоя случай. Взел си пушката в един доста непопулярен калибър за въздушно оръжие, избора на съчми е малък, а и те са скъпички, същевременно няма толкова мощ като 9мм или по-голям. Доста по-добре щеше да е в 6.35мм тая пушка, но вече си я купил!
 
Аз започнах с едно Gamo 3-9x40 с пушка Gamo black knight с газова пружинка. Имах инцидент с първата (завъртя кръста), но беше в гаранция и ми я смениха. След това минах на пцп-та и понятно нямах проблеми с нея.
Това е моят опит с бюджетните оптики, дано съм бил полезен.
Съвета ми да вземеш някоя от форума, защото рано или късно ще купиш нещо по-добро и това ще са пари на вятъра.
 

Lighthammer

Редовен Потребител
Взел си пушката в един доста непопулярен калибър за въздушно оръжие, избора на съчми е малък, а и те са скъпички, същевременно няма толкова мощ като 9мм или по-голям. Доста по-добре щеше да е в 6.35мм тая пушка, но вече си я купил!
Пушката е избрана след сериозна консултация, което, разбира се, няма как да се знае, ако не го кажа. Но така или иначе не е това въпросът тук, макар че ти благодаря все пак за мнението.

Съвета ми да вземеш някоя от форума, защото рано или късно ще купиш нещо по-добро и това ще са пари на вятъра.
Е, не, ако идва под 200 лв. оптика Лийпърс от алиекспрес, направо ще си взема такава и няма да го мисля. Въпросът е дали са същите като тия, които се продават по нашите магазини. Иначе и твоето предложение е вариант, да.
 

Lighthammer

Редовен Потребител
Абе май всички са такива там за момента, някакви реплики явно. Може и да има сполучливи парчета, но сигурно е на късмет. Как да е, няма да рискувам.
 

Lighthammer

Редовен Потребител
За момента все още клоня към Hawke-a, понеже раздух бюджета, макар че не съм го решил категорично. Но искам друго да ви питам, тъй като не мога да намеря абсолютно правило, а ми стана интересно. Hawke-а го продават без монтажи. При неговата 40 мм леща монтажи с какъв профил му трябват за пикатини, нисък или среден? И как стои въпросът с оптиките 50 мм? Гледам, че в някои сайтове въобще не пишат височината на монтажите в мм, може би има някакви стандарти, но нещо не мога да намеря събрана на едно информация.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Монтажите се избират по особеностите на пушката, нейната геометрия и твоята геометрия(размери на врат, бузи, разположение на очите). Това Були е с доста високо разположена шина,така че според особеностите на твоето прикладване трябва да потърсиш съответната височина на монтажите. Имаш регулируема буза, което евентуално би ти позволило окото да догони височината на оптиката, но си има само една "златна" височина за твоя врат. При прикладване, ако е по-ниско оптиката, ще кривиш главата, ако е по-високо, ще кривиш пушката. Е, ако ще стреляш най-вече от ръка де. Неудобно монтираната оптика води до нееднакво прикладване всеки път, а при ниско бюджетните оптики(или такива с не добре отсичащ паралакс), това влияе и на прицелването(попадението).
Демек, ако нямаш конструктивни препятствия при монтирането на оптика(както е в твоя случай), трябва да намериш удобната позиция за твоето око. Вдигаш(прикладваш), сваляш, вдигаш, сваляш. Докато намериш "естествената" позиция на главата ти при прикладване и отразиш позицията на окото ти.. Рядко става от раз да ти пасне височина.
 
Последна промяна:

Kd5332

Потребител
Вземи за малко от приятели или в магазин една х20,х40,х50 Сложи ги просто така/едвам едвам/без да ги монтираш и прикладвай,сам ще усетиш бузи,очи врат напрежение....и вече ако си такъв перфекционист гледай и общият изглед на пушката,къса пушка с дълга оптика е като трабант с багажник за ски:)
Успех в избора!!!
 

Kd5332

Потребител
Сега видях модела на пушката...силна е и според мен най добрата оптика е фиксирана и до х40...най точна плюс мощна на дълги дистанций ще е между 50/80м смятам че такъв тип оптика ще и пасне.ако искаш вече варио с максимално приближение отиваш и на дампер или там както му викате за заглушаване на вибрацийте,но най евтините който вършат работа са по 50/60паунда.
 

Lighthammer

Редовен Потребител
Мерси за информацията, със сигурност ще ми е полезна, но по-скоро ме интересуваше дали с монтажи с нисък профил при тази 40 мм леща, ще може да се монтира оптиката? Защото нали има правило оптиката да е колкото може по-ниско до цевта? Дали монтажите с ниски профили са за лещи под 40 мм, със среден профил за 40 мм, а с висок профил над 40 мм? Просто дали има някакво такова по-общо правило, в случай, че ми се наложи да поръчвам оптика и монтажи онлайн. Нямам представа и за стандартите при моноблоковете, дали въобще има такива. Или просто отиваш с оптиката в магазин и там мериш. Хубаво, ама ако в магазина нямат цялото си разнообразие от монтажи в наличност и ти кажат: "Трябва да се поръча"?
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Казва ти се, че не става на готово. Става с мерене. И смятане. При 30 мм монтаж на оптиката примерно, независимо колко е висок, и да кажем външен габаритен диаметър на оптиката 48 мм, колко ти "виси" отпред? 24 -15=9 мм. Е, чак толкова ниски монтажи за въздушни не се ползват, че да опре в шината.
Има вариации и с мястото на монтиране, демек обектива отпред да "пропадне" под шината. Затова и дългите шини не са долюбвани и често ги резват/скъсяват отпред. Ако държиш или ти пасва ниско монтирана оптика на тази пушка де. Поиграй си "на сухо" дори и без оптика, намери височината на окото ти при прикладване и тогава мери и смятай.
 

Lighthammer

Редовен Потребител
Ето такава информация ми трябваше, че няма чак толкова ниски монтажи. В моя пример основната тръба е един инч (25 мм), лещата е 40 мм, т.е. смятам 20-12,5=7,5 мм, нали така? Което е още по-малко от твоя пример, т.е. изводът е, че тая оптика става с монтажи с нисък профил. А вече дали ще ми пасне височината и т.н., разбира се, че ще става с тестове. Просто исках нещо базово, върху което да стъпя. Благодаря.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Не четеш! Написах "габаритен диаметър" на оптиката отпред, а не диаметър на лещата.....Лещата не виси във въздуха, поместена ти е в корпус. Трябва ти неговия габарит.
 

Kd5332

Потребител
Може би по правилният въпрос би трябвало да бъде има ли някакви стандарти за височина при поставяне на оптически мерник.сигурно има но аз не ги знам и по принцип повечето правим като "копчето с балтона" и всяко "може ли " са ни пари на вятъра:)
 
Нагоре