Правилно зумиране, на колко и защо?!?

jony

Потребител
колега dberov, забелязах че стреляш на далечни дистанции,би ли споделил какви групи правиш на 200м и тази скорост от 275м/с не е ли ниска?
 

jony

Потребител
колега dberov, обрьщам се кьм тебе защото даде своето мнение за оптика Falcon M-25 IR/B. Работя с такава оптика от повече от 2г Може би аз бях един хората които примолиха пеко да ги внесе и той внесе 3 бр,а можеби и повече,това ще каже само той.Аз няма как да знам на каква бройка си попаднал но моята няма нищо общо от това за което говориш.Оптиката има ясен образ от 5.5 до 23, а след 23 до 25 леко помьтнява но това не е повече от 5% и все пак това не ти е Шмит и Бендар а една средно бюджетна оптика.А сега по конкретно,оптиката е предвидена за ловни цели и когато зума е на 5.5 и дебелата част от ретикьла е сьбрана кьм центьра ,там остава около 1/3 видима част точно толкова колкото да се побере заека на братушката на дистанция от 30-40м. така се прави при лоша видимост и с подсветка и не ти трябват никакви дотове,просто хващаш центьра на видимата част и стреляш. А сега по-конкретно отговарям на братушката,който казва че при максимално увеличение 25 линиите на ретикьла стават много дебели и не може да види окото на заека. Днес направих една проба, с далекомера измерих дистанция 1000м,това беше един жилищен блок,насочих оптиката с зум 25 и се премерих в кемфера на един прозорец той е широк 10см, и се видя че линията на ретикьла е по тьнка от самия кемпфер- това е делителя м/у 2 стькла
 

dberov

Редовен Потребител
Не ми се влиза в спор, аз просто споменах, че Фалкона на пълен зум мътнее, а както виждам и Вие сте констатирали това.
Оптиката има ясен образ от 5.5 до 23, а след 23 до 25 леко помьтнява
И нека не взимаме за база на сравнение Schmidt & Bender, щото има оптики по 300лв дето на пълен зум не мътнеят и имат по ясен образ от въпросния Фалкон струваща около 1000лв. Както писах не ми се спори.
Всеки има право на собствено мнение и всеки има право да окичи пушката си с каквато си иска оптика.
 

DGman

Редовен Потребител
Я колеги споделете как се намира реалното увеличение на оптиката .Защото знаем че това което пише по оптиките не е баш така . Някъде го бях чел ама не го намирам

Дали никой не знае?
А може да неви се пише?
ЗДРАВЕ ДА Е :cheers:
 
Последна промяна от модератор:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Играчка си е, и иска прецизни измервавателни уреди, ако се прави в лабораторни условия. Ето тук, човека е намерил начин и в полеви условия да намери реалното увеличение(и не само). Но пак си иска голяма мишена с точни разчертанкя по нея. Може да ползваш и милиметрова хартия, но едва ли оптиката ти ще позволи да виждаш ясно милиметрите на големи разстояния.
https://precisionrifleblog.com/2014/06/30/how-to-measure-the-apparent-magnification-of-a-scope/
Но трябва да се има предвид, че промяната на диоптричната корекция(избистрянето на кръста) може да променя и общото увеличение, доста отчетливо при някои евтини китайски модели.
Това може да го провериш и с проста мишена. На едно и също увеличение виждаш мишената или част от нея колко деления ти е по скалата при 0, при - и при + на макс. Със сигурност ще отчетеш ралични размери.
 
Последна промяна:

DGman

Редовен Потребител
Peko Благодаря ти схванах какъв е замисъла. Не е невъзможно да се опита и ще се пробвам
 

Pana

Потребител
Някъде по темите за оптиките адаша ТЕХНО беше разсъждавал за реалния зум, ама нещо не мога да го намеря.
 

kosmev

Редовен Потребител
Преди време и аз се интересувах, но разбрах, че няма как да го измериш точно с подръчни средства.
Алтернативен на посочения от Пеко начин е да осветиш обектива, да намериш на фокуса на окуляра и там да сложиш милиметрова хартия, на която да измериш диамeтъра на окръжността, която се проектира.
Като знаеш диаметъра на входната леща, отношение между двете ти дава увеличението...
50мм леща при увеличение 20 трябва да ти дава 2.5мм светла окръжност. Ама ясно, че с тоя начин точност не може да търсиш...
 

xpresident

Редовен Потребител
Още една тема за разсъждение по въпроса:
Скалата на оптиката предполагам е изработена, така че при дадено увеличение милдота да е верен. Сравнявал съм Липърс 3-12х44 и Липърс 10х50. На 3-12 пише че милдота е верен на х10. Но и на максимално увеличение не излизат разстоянията на мишената, иска още малко. На другата х10 всичко е точно.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
.... Но и на максимално увеличение не излизат разстоянията на мишената, иска още малко. ...
Или не е реално х10 или както споменах, диоптричната корекция го променя. Виждал съм Дискавърита, които от крайно - до крайно + дават разлика повече от х2,5-3......
 

kosmev

Редовен Потребител
Скалата на оптиката предполагам е изработена, така че при дадено увеличение милдота да е верен.
Скалата се мери лесно.
През деня си намираш нещо, на което знеаш размерите и разстоянието и си готов. През нощта луната е идеална...
Но това, което ще измериш, че ти покаже при какво положение на колелото за увеличение едно деление отговаря на един MIL.
Оптичното увеличение няма да го разбереш.

Ето как го правих за моите китайски оптики.

Колата е на 140 метра, увеличение х18, регистрационния номер е 52см широк.
18x_140m.png
Стрелям с VT-2 3-12x40, тя фокусира и на под 10 метра. И нея я дават True Mil at: 10X , ама си бях решил, че и тя като другата китайка си отговаря на максималното увеличение.

Хванах се да ги проверя пак. Блокът на снимките е точно на 947метра, мерено с GoogleEarth. Дойде ми гениалната идея да ползвам височината на етажа като референция. :)
Приемам я около 2.90метра - ако има по-запознати, да ме коригират.
Т.е. височината трябва да е точно 3 точки, 0.95 * 3MILS =~ 2.90

Сложих да "легне" първо 4.5-18х44, че като е свалена е по-лесно, на макс увеличение.
Сметките излязоха точни.
18x_950m.png

И като сложих пушкопистолета с оптиката VT-2 3-12 истината лъсна.
Увеличението, при което 3 дота на скалата съвпадат с един етаж е 8. Осем.
Не 10, не 12.
8x_950m.png


Уточнявам, че говоря за увеличението, написано върху колелото за регулирането му.
А дали то отговаря на реалното оптично е съвсем друга тема...
 
Последна промяна:

xpresident

Редовен Потребител
Скалата се мери лесно.
През деня си намираш нещо, на което знеаш размерите и разстоянието и си готов. През нощта луната е идеална...
Но това, което ще измериш, че ти покаже при какво положение на колелото за увеличение едно деление отговаря на един MIL.
Оптичното увеличение няма да го разбереш.
Е да де, и аз едно време съм учил геометрия. На Липърса ми 3-12х44 гледам мишена с квадратчета 2см сложена на 20м. И за да дойдат точките на квадратчетата ми трябва увеличение към 12.5, ама врътката опира и не стига до там. А в книжката пише, че на х10 милдота е верен. Това може ли да ми го обяснишш, защото аз не мога?
 

kosmev

Редовен Потребител
Грешна е маркировката върху корпуса за оптичното увеличение, или скалата е разграфена за друго увеличене, а най-вероятно и двете :D
Това, което може да постигнем с тези тестове, е да намерим положение на "въртока" за увеличение, при което скалата отговаря на нещо лесно за запомняне.
При моето Discovery VT-2 3-12x40 съм открил, че когато врътката на увеличението показва 8, скалата отговаря на 1 мил.
Но изобщо не вярвам, че оптичнотото увеличение тогава е точно 8 !
Ти явно не можеш да я "навреш" твоята скала в 1 мил, може да пробваш да я квалифицираш в half-mil dot. :D
Т.е. да хванеш 2 деления в квадрата на 20 метра. Предполагам когато колелото е някъде между 5 и 7, това ще се случи. Но пак няма да знаеш какво ти е реалното оптическо приближение.
Най-лесно това може да се "почувства" ако имаш оптика, на която минималното увеличение е ниско.
Аз имам такава пистолетна 2-7х32.
Но на минималното си увеличение тя реално леко отдалечава образа, вместо да го приближава. o_O С пистолет, с две отворени очи като си фокусирал върху целта, се вижда много лесно.
От това заключавам, че максималното и релно оптично увеличение е около 3.
А, и само да допълня, че това е едно от предимствата на "евтините" оптики втора фокална пред тези в първа. Защото дори и скалата ти да не отговаря на заявеното от производителя, което май се случва масово, можеш да намериш увеличение, при което съответства и да си ползваш него. При FFP тоя номер не минава - оставаш си с грешната скала на всички увеличения.
 

xpresident

Редовен Потребител
Това, което може да постигнем с тези тестове, е да намерим положение на "въртока" за увеличение, при което скалата отговаря на нещо лесно за запомняне.
Така става. Не че ползвам милдота за мерене, просто разсъждавам до колко верността му може да е критерии за реалното увеличение.
 

Kd5332

Потребител
Днес ми дойде новата оптика 3-9х40 с подсветка...
Дайте ми съвет как да я прострелям

..на колко да е кръста/0/...
Ще стрелям над 50 метра с нея.с мерните си прибори на 35м ги събирам в 4 см с просто око..
Сега...като гледам балистични профили на 5,5 на около 220/240мс точката на двете пресичания нагоре и надолу е на 20/40метра..../това не е ли много наблизо за оптика с 9пъти приближение...как да разбера най правилната настройка на оптиката спрямо точно моята пушка.


Купих баракуда n h немски

14лв 200бр 1.37 гр с тях ще я настроя...
С 1.02 стрелям на 50м.
С 1.17е десет сантиметра нагоре при същата стрелба..
С 1,34 ще видим:).
Искам да "източа" цяла та енергия от боеприпасите,и чак после да си играя с милдотове....
То всъщност и на кутията си пише 24джаула а тя е точно толкова...
Някакви съвети за прострелката..
Пушката е Гамо IGT 1000.
Благодаря
Ps...и не мога да се науча да гледам с двете очи/едновременно/като стрелям с оптика...някакви идей...:)
 
Последна промяна:

Kameno Karp

Редовен Потребител
То няма за учене, просто не затваряш другото око. :) А каква е идеята да искаш да гледаш с двете очи докато стреляш? Ще ставаш ловец?
 
Нагоре