Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации

Gadnqra

Редовен Потребител
На нашия КОС-аджия никой не му се е връзвал, защото не се е налагало. Първо колега от София спомена, че там са му наговорили такива глупости и чак тогава и аз споменах, че нашият в Русе, също ми е казал така. Реших, че ще проверя, защото ми направи впечатление, как 2 служитела, от 1 служба, на 320 км един от друг, казват едно и също нещо. Оказва се, че в действителност е имало такива предложения - да се ограничат продажбите между граждани, но не са ги приели. Някои от служителите в КОС, явно са очаквали да ги приемат и затова са говорили такива неща. Началникът на 2 РПУ ми обясни нещата така. :cheers:
 

astra

Редовен Потребител
защото ми направи впечатление, как 2 служитела, от 1 служба, на 320 км един от друг, казват едно и също нещо
"Спуснато" им е. Под шапките. Единоначалието в полицията се изразява в отказ от собствено мислене и повтарянето на мислите на началството. Фуражки!
 

Didoser

Новодошъл
Днес се обажда един дето го хванали да пуца с въздушен пистолет в морската градина Варна,и го задържали за 24 часа полицаите. Обажда се на жената която е адвокат. Предложили са му я като служебна защита и вика, ама аз си пуцах настрани на една полянка в морската, не съм стрелял сред хора, дойдоха куките и ме задържаха. Питам се може ли да го задържат като си стрелял на полянка в морската? Жената вика, ми може, било обществено място.. Вие колеги какво мнение имате?
 

redsox

Редовен Потребител
Доколкото знам стрелба с ВП в разстояние по-малко от 300 метра от населено място е забранена. Но всяка община май си има свои наредби. Така че хубаво е да има адвокат запознат с местното уреждане на законите. Дано му се размине леко и друг път да внимава. От такива постъпки всички може да пострадаме, ако органите на реда се напънат за по-строги мерки. Да не говорим, че може да стане наистина и някоя беля с неподозиращ минувач.
 

petkof

Редовен Потребител
Закона няма да коментирам, защото не съм юрист, пък и по други причини. Проблема е, че е стрелял с пистолет на обществено място. Повечето хора не могат от разстояние повече от десетина метра да различат пистолет играчка от истински. Заради това не би трябвало да е разрешено ползването на "пистолети" на обществени места. Иначе банки май са обирани и с водни пистолети. Ако беше стрелял с прашка или лък мисля, че никой нищо нямаше да му каже въпреки, че тези пособия са с много-много по-сериозна енергия от двата джаула на въздушния пистолет.
 
Последна промяна:

Sen

Редовен Потребител
Ако беше стрелял с прашка или лък мисля, че никой нищо нямаше да му каже въпреки, че тези пособия са с много-много по-сериозна енергия от двата джаула на въздушния пистолет.
Много добре казано.
 

Didoser

Новодошъл
Хаха.. Значи огнестрелното оръжие щом е 200м от населено място, се оказва по малко опасно от въздушното оръжие за което ограничението е 300м от населено място. Брей какви пушкала имаме опасни да му се не види.
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Не виждам защо трябва да се обсъжда, днес ще стреля с пистолет в парка, утре някой с .50 калибър ще реши че може и ще почне и той. Не е сериозно даже да се коментира. Полицията си е свършила работата както трябва този път.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Това с метрите извън населено място е локум, който се разтяга само по форумите.
Във всички Общински наредби които аз съм чел, (ако) има дефиниция, тя е или "забранено в населеното място" или "позволено извън населеното място", без уточнявания за разстояния. И в повечето случаи се визират само огнестрелните оръжия.
 

barbaron

Редовен Потребител
Ловните оръжия са за "близък" бой и в повечето случаи не могат да "хвърлят" на повече от 100м. Идеята е - не да се убива, а да се слееш с природата. Всеки, който излиза на лов за да убива - си е сбъркал хобито и има нужда от психиатър, психолог или по-модерно - инфлуенсър. Въздушното оръжие има друга кинематика и джепането фърчи мааалко по-далеко..Ама не много...до към 300 да речем...
 

barbaron

Редовен Потребител
Всъщност е доста над 300.

Ема... дай подробностите - кажи, че се правят интервенции наречени "тунинговане". Масовката на пазара не е толкова далекохвърляща дори и на парабола.

п.п. Това ми напомни за детските спомени когато се бяхме басирали как мога да пикая на 20 метра разстояние... Наложи се да го правя от покрива на блока, а до там се стигаше по пътища неведоми. Не си бях представял, че като се кача - няма да ми е до пикане от толкова високо.... и след това замерването беше доста нетрадиционно и адски рисковано...

Късмет и здраве на всички!
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Така е. А иначе, всяка пушка, която може да засили проектил 2,2 грама, в 22 или 25 калибър, със скорост над 290 м/с, е способна да го изстреля на над 500 метра. С 300-310 м/с, минава 600, без проблем. И говорим за стрелба по мишена, а не просто къде ще падне проектилът. Рекордът за далечен изстрел, с въздушно оръжие, с успеваемост, е с Тексан и е 1260 метра.
 
Последна промяна:

redsox

Редовен Потребител
На мен тези 300 метра ми бяха казани от патрула който дойде на вилата преди няколко години повикан от наблюдателни туристи. Да не се повтарям излишно историята съм я споменавал и преди. Но е факт не съм го чел никъде като официален документ.

П.с. Патрула беше от 6то РПУ София
 
  • Харесвам
Reactions: Sen

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Пак се влиза в спиралата на "кой/кое е по-по-най".
На всеки занимаващ се с ВО, първото нещо което трябва да му влезе в главата е, че това е Оръжие. Нямат значение силата, скоростта. Нежелани поражения може да има и от 2,5 Дж с пластмасово топче. Затова и трябва да се третира като другите оръжия.
Затова няма метри, разстояния. Има "Забранено" в населени места и на обществени места (които може да са и извън населените) и толкова.
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре