SUMATRA by Eun Jin

njatanasow

Редовен Потребител
vedra
Колега,бях писал за мойта "тайна" на стрелба,но това не е миродавно за всички пушки.Суматрата е една от тях.
Дори и при Янко да ги вкарате в един калибър (от стенд) това не значи че ще го направиш от ръка ,рест и т.н.
Аз също съм пробвал на 50 м. най доброто е 3 см група.През цялото време съм се "борил" със спусъка.За сравнение спусъка ми на Аншуца RF е 36 гр.Това си е изцяло пушка за лов особено с тези джанки. А може и да се видим при Янко!;):cheers:
 
Последна промяна:

vedra

Редовен Потребител
Абсолютно прав си.
Аз бих спрял да се самобичувам като стрелец в момента в който направя 5-6 последователни барабана без нито едно попадение извън 4 сантиметровата мишенка от разстояние 50 метра.
Това е максимума на очакванията ми от комбинацията между Суматра и мен като задприкладно. Това със спусъка го знаех но вече започнах и да го чувствам. Усещам че при всеки изстрел изместването идва в момента на освобождаването на спусъка и за сега нямам никакъв контрол над това изместване. Ники се погрижи да направи каквото е възможно по олекотяването на спусъка но продължава да е доста твърд. Колеги от форума са ми позволявали да пробвам какво значи истински ФТ спусък и благодарение на тях съм разбрал, че все още не съм за толкова голяма прецизност. С тези леки спусъци съм нещо като биокиборг, само докато помисля че може би е време да натисна спусъка пушката вече е гръмнала:) Отскоро имам и Air Arms S 410 по чиито спусък не е правено каквото и да било и въпреки това е несравнимо по-лек от "правената" Суматра.
Много бих се радвал да се видим при Янко. С голямо внимание бих се вслушал в съвети от човек с твоя опит.
При Янко бих искал само да елиминирам себе си от уравнението, иначе съм наясно че след като пак я взема в ръце няма да мога да повторя попаденията от стенда.
Благодаря че спец като тебе ми дава кураж.:cheers:
Охооо, ама ти си от Бургас. Аз половината от годината я прекарвам в Созопол и Бургаския музей
 
Последна промяна:

andi

Редовен Потребител
Дядо Николай, незнам дали помниш моя приятел Гената ? Със абсолютно стокова Суматра участваше в бенч състезания. Със много добри резултати. На едното съм сигурен че и ти беше . Едното състезание което аз организирах на Оризаре . А гарантирам, че не беше пипнато и едно болтче по нея - от отварянето на кашона , до продажбата и .
 

vedra

Редовен Потребител
Аз ако съм сигурен че ще ги нанизвам в 4 сантиметрова група на 50 м със Суматрата ще продам веднага ААS 410 и с парите ще се превърна в "активен борец" против забраната за участие в ФТ състезание на по-силни пушки- със всичките му тертипи като партизански групи, диверсии, терористични актове, докато не падне и световната ФТ организация:lol:. Защото съгласно актуалния ФТ правилник: "Размери на зона за поразяване на мишените: мишени със зона на поражение 15мм се установяват до 13 метра, 25мм - до 20м., останалите мишени са със зона на поражение 40мм."
Майтап,някой да не го приеме за истина, че в туй Извънредно де да знам кой на какво деридже е докарал:cheers:
 

kosmev

Редовен Потребител
Сигурен съм че пушката може много повече като точност но за сега аз не и давам възможност да се прояви
А замислял ли си се, че мощност си постигнал, ама цевта ти просто няма twist rate за да стабилизира пълнотел проектил?
Според описанието тук, има 1:18 инча твист.
А ти стреляш практически с проектил за огнестрелно... Погледни какъв twist rate ползват "колегите" ;) 1:12 е максималния, някои стрелят и с 1:8
 

vedra

Редовен Потребител
Vedra,
6 @ 50 m. Sumatra, 6.25. от маса. ;)
View attachment 83324

Bravo Gary!
You are my hero.
I will continue to train hard!

kosmev каза: "...., ама цевта ти просто няма twist rate за да стабилизира пълнотел проектил?
Според описанието тук, има 1:18 инча твист.
А ти стреляш практически с проектил за огнестрелно... Погледни какъв twist rate ползват "колегите" ;) 1:12 е максималния, някои стрелят и с 1:8

Kosmev, сигурно има нещо вярно в това което казваш само че надвишава твърде много нивото ми на познания. За стъпката на нарезите в цевта ли става дума или за нещо друго.
Разбираш, че няма как да съм се замислял за нещо което ми е непознато- иначе ми звучи логично ако е това за което сега си мисля.
Само да отбележа, че Суматрата от презентацията не е баш като моята защото няма набузник и долният голям резервоар е различен. Не знам дали и цевите не са различни-знаещите да се произнесат ако им се занимава.
Ако си прав може би ще се наложи да сменям проектилите? За сега обаче оставям на мнение че основната вина е в мен.
Благодаря за забележката, ще се опитам да навлеза в материята по на дълбоко.:cheers:
Аз имам още три вида чашки 6.35: 1,645 и 2.0 на JSB и 2,8 на Sam Yang но с тях пушката е доста шумна и понеже стрелям в двора си а се намирам във виден борческо-бизнесменски квартал ме е страх да не започнат да ми отговарят с по-истинско въоръжение;) всичките ми съседи са намусени, нрдружелюбни госопода с големи, черни джипове и минимум по 2 горили на в кабините. Е,не че утре няма да хвърля по няколко барабана от всеки вид проектил за проба- поне по точност ще ги бия, като ги слушам с какво стрелят по Коледа и Великден..... Та ако в четвъртък, петък чуете че в Бояна е застрелян виден "бизнесмен" и неизвестен гражданин да знаете за какво става дума:cheers:
Майтап! Да живее свободата на словото!!!
 
Последна промяна:

kosmev

Редовен Потребител
Ако си прав може би ще се наложи да сменям проектилите?
Е... Групата реално надвишава способностите на повечето стрелци от "практическите позиции", различни от "маса с менгеме" :D ... и чудесно с вписва в "другото" предназначение на Суматрата...;)
Просто ако си решил да почваш да развиваш способностите на тази пушка в насока "групи" и бенчрест, да имаш предвид и фактора цев. Не че е лоша, просто сякаш не е мислена да стреля с дълги и тежки проектили.
Ако пък twist-a и беше "бърз", като за огнестрелно, нямаше да стреля добре с класическите diabolo чашки...
Но изобщо не претендирам да съм прав, може да се окаже, че друг модел/дизайн тежки чашки ги "шие" една върху друга.... Просто и аз в момента съм на тази тема - тежки чашки с голяма скорост - само че в по-малък калибър :)
 
Последна промяна:

vedra

Редовен Потребител
Абе вие с njatanasow ще ми разтупкате сърцето направо! Значи не е точно плачевно състоянието с мишените, а?
Утре ще видим какво ще каже с по-леките проектили.
Таман 3 барабана по 6 ороектила от 235 до 180 бара- точно по инструкциите на Ники.
Освен ако не покаже друг разход при по леки "джанки" (хареса ми този термин на njatanasow).
Аз в самото начало стрелях само с 1,645 на JSB но след тунинга останах с впечетлението че тези на Янко го кльопа по-добре. Сега ще проверя по-внимателно.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Здрасти на всички. Преди няколко години, Янко продаваше малко по-различни от сегашните пълнотели проектили. С подобен грамаж са, като сегашните, а разликата е, че са със заоблен връх и с един пръстен отзад. Скоростите, с които нагласяхме въпросния проектил, бяха малко по-високи - 310/316 м/с. С тези проектили, моята Суматра, а и на още няколко колеги правеше без проблем групи, колкото 20 ст. на 50 м. и групи, колкото 1 лв. на 100 метра. Правено е пред 5 - 6 колеги, а и някъде в темата за мишените сме качвали снимки с мишени. Със сегашния проектил, който също харесвам, съм постигал групи, колкото 50 ст. на 50 метра, а като гледам Веско също има такива групи. Истина е също и че с JSB 2,2 гр. с 300 м/с пушката е най-точна - на 50 м. са една дупка, колкото 2 ст. Сега, след силовия тунинг е нужна единствено смяната на пружината на ударника с по-лека и пушката прави от 200 бара, 22 изстрела, със скорост 300/305 м/с с JSB 2,2 гр, със страхотно плато. Ако се свали на 295-300, прави 25 изстрела. Със слабата пружина се зарежда с 1 пръст и спусъкът олеква осезаемо. Веско, не забравяй, че в момента пушката ти има и сериозен откат, така че и това е фактор. Със слабата пружина, откатът буквално е почти нулев. Това също влияе на точността.
 

vedra

Редовен Потребител
Gadnqra каза:"Здрасти на всички..."
Недей сега ме разубеждава да я променям към по-слаба- ако някога ти поискам такова нещо директно ме гръмни в левия крак, за да ми дойде акъла на място!. :)
Много ми харесва така- направил си изключителна пушка Нека има някакво предизвикателство за гонене. Ако искам лесно имам Air Arms S410.
Това за отката го бях забравил Дали може да бастиса оптиката?

И за да покажа защо не искам да я променям тази Суматра ще пофилософствам малко. От позицията на пълен дилетант в хобито ще кажа че три са синтезираните истини изречени от знаещи и можещи хора в тази област, които предизвикаха действията и решенията предприети в няколкото месеца откакто се балтая покрай ВО. Да не се обидят колегите защото цитирането може да не е буквално, а да отразява това което аз съм искал да разбера от казаното.
В началото бе Любо (Saundmax), който рече: "Вземи каквото ти е на сърце и не слушай кой какво ти говори, така или иначе след това ще ти дойдат други акъли"- до този момент е напълно прав!
След това беше Петко (Peko), който съвсем добронамерено се опитваше да ме откаже да взема Суматра и рече: "Не взимай мощна пушка защото сам ще се изолираш от ФТ групата, която организира най-много срещи и стрелби"- е, не го послушах тогава, водейки се по максимата на Любо само че няколко месеца по-късно именно тази приказка на Петко ме подхлъзна към идеята да си взема и пушка за ФТ- сиреч времето доказа че и той е бил напълно прав.
Третият беше Божидар (fatalen), който при закриването на последния сезон в Асеновград стреляше в тандем с Любо а аз като кибик се въртях около тях и пречех и досаждах колкото мога. Явно съм се блещел изненадано като съм гледал как удрят убойните зони от 50 метра, когато Божидар рече:"Не ме гледай мене, аз с тази пушка съм малко като чиновник. Стрелецът е Любо защото е с пружинка" Тогава дори не знаех какво е "пружинка" и не го разбрах какво ми казва. Няколко часа по-късно Тони (Toto Rino) ми показа какво е пружинна пневматика с 22 джаула мошност, даде ми да гръмна с нея и след като ме ритна по рамото а цевта се измести нагоре схванах какво е искал да каже Божо и че Любо обича да му е трудно. Преди 10-на дни се сетих за тази приказка на fatalen и започнах да ровичкам тук, там за силна пружинна пушка.
Тъкмо бях луднал окончателно да си купувам пружинка, че и бях отсял дори двата възможни варианта-Гамо Хънтър 1250 или Хатсан 135- когато днес си направихме хубав мухабет с Дядо Николай ( той даже и на мен ми бил дядо- господ здраве и дълъг живот да му дава) и той ми каза една друга приказка, която аз пак разбрах, както ми е най-изгодно- "...идва един момент в който ти трябва да се нагодиш към пушката, не тя към тебе...". Тази приказка ме накара да разбера, че Суматрата играе съвсем успешно няколко роли наведнъж, които успешно допълват малкото досадни характеристика на ФТ-то (няма да ги уточнявам за да не предизвиквам излишни дискусии пък и мнението ми е съвсем лично и никой не е длъжен да се съобразява с него). Това ме разубеди да купувам пружинка, тъй като разбрах че вече си имам в ръцете подобно предизвикателство в лицето на Суматрата.
Не знам до колко това решение ще бъде дълготрайно, тъй като в главата ми се въртят едни сентенции на Дени (Jethro) и Марин (blue81), че колкото и да харесваш ПЦП-то в един момент ти става досадно точно с него и си купуваш пружинка. Като към тези мъдрости прибавя и моето виждане че е по-добре да ходиш на стрелба с пушка без да влачиш, бутилка, маркучи и да търсиш компресори, много се страхувам че циклофреничното ми решение за закупуване на пружинка ще рецидивира и тогава ..........!
Я да приключвам аз че то тук стана като философско есе и трактат по психоанализа едновременно- Емануел Кант ряпа да яде!

P.S. Понеже считам че от целия пост значение за хората от форума има само дилемата с отката и оптиката при тунингованата Суматра съм болдвал това изречение в началото на поста.Моля някой да подскаже има ли такава опасност.
 

Добрислав

Потребител
Здравей,колега!
Четейки с интерес твоите обширни постове разбирам,че за краткото време от няколко месеца,си нагазил надълбоко във водите на това чудесно хоби! ;)
И точно тук се сещам за това,което често казвам и на себе си : "Не позволявай на хобито ти да стане по-голямо от теб."
В смисъл,че лично аз,се опитвам да си определям някакви граници - иначе нещата излизат извън контрол с появата на нови и нови проекти,за сметка на интересите ми в други области...
Поздрави ! :)
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Божо ме е изпреварил. Веско, откатът на Суматрата, няма да повлияе по никакъв начин на оптиката. Той освен, че е къс и отсечен е и сравнително лек. Просто наблегнах, че го има и затова го споменах. Откатът на пружинните пушки е опасен за оптиките.
 

vedra

Редовен Потребител
Никакви опасения не можеш да имаш относно сигурнстта на оптиката "качена" на РСР.
Абе така си мислех и аз ама реших да питам все пак. Благодаря ти.

... "Не позволявай на хобито ти да стане по-голямо от теб."........
Поздрави ! :)
Трудно ще се намери хоби което да ме надрастне, тъй като за мене работа и хоби от 1980 г насам е едно и също нещо. В случая използвам понятието "хоби", тъй като забелязах че тук този термин е приет за общите ви занимания. Иначе аз гледам на него повече като на купон и ако забелязваш подхождам доста повърхностно, без да навлизам твърде дълбоко в техническите и теоретичните дебри на въздушната пневматика и балистика. Освен това имам син и снаха, които са обсебили Хатсана и S410 и като гледам само Суматрата е чисто моя, е и СО2 револвера, които имам от 12-13 години.
Просто съм си такъв, обичам да се забавлявам, да споделям и често съм излишно многословен и искрен в случай че не виждам срещу себе си недоброжелателност и изнервяне. Като гледам тук повечето хора са търпеливи, за сега.
Това беше и целта на горния ми пост. Да покаже че съм приключил с програмата по въоръжаването след като се отказах от пружинката. Само дето на този свят няма нищо сигурно и неизменно, още преди 2400 години го е казал Хераклит от Ефес: "Панта рей", нали си спомняш:cheers:

Ники, благодаря и на тебе за успокоението. Абе вчера по едно време взе да става неясен образът в оптиката и тогава си помислих че е заради силното слънце което изгря но сега като ми каза за отката си спомних че пружинките чупели оптики та затова се стреснах малко. Вече съм наясно.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Споменах го отката, за да напомня, че и той е фактор, който влияе на точността. Като ходиш при Янко, пробвайте със Суматрата, как ще групира JSB 1,64 гр на 50 и на 100 метра. В момента, както е настроена, пушката ти ще ги стреля с около 400 м/с. Преди няколко години, колега от форума беше качил клип, на който се виждаше, че Суматрата му стреля много точно на 50 метра с такава скорост, въпросното JSB.
 
Последна промяна:

vedra

Редовен Потребител
Намислил съм го и аз това. Но иначе хич нищо не пипам вече по нея. както си я направил, така остава. Освен да измислиш някое супер яко "тихо", че да мога и с леките да пуцам в двора;)
За сега някъде около 20 май се очертава пътуването. Ама то така или иначе като че ли удължиха Извънредното до 13-14 май?
Айде чао че я обърнах на говорилня тази тема. Лека работа
 
Нагоре