ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

mobilen

Редовен Потребител
За лични нужди е идеален.В алито вече има повече резервни части за него от
китайска резачка за дърва.
 

cometa_orion

Новодошъл
Здравейте колеги,
моля ако някой има компресор yong heng да сподели мнение за
машината ,че имам мерак да си купя.
Лично аз не съм запознат с такъв компресор но ги продават в олх освен от продавача да питаш кое как е
 

Чоби

Редовен Потребител
Здравейте да попитам дали някой знае в Стара Загора или в региона да има компресор 300 бара и ако няма дали е удачно да си купя компресор на ток за 300 бара предлагат се из сайтовете между 500-1000 лв
 

vedra

Редовен Потребител
Здравейте и от мен. "Нова булка"съм, от тази сутрин. Първият проблем с който се сблъсках след като си купих HATSAN SORTIE 5,5" е че никъде в София не мога да намеря място, където да зареждат бутилки на 300 бара. Вчера проверих в АКВА ЛУНГ но и техният компресор изключва на 230 атмосфери. Имам 12 литрова водолазна бутилка на 232 и сега големият ми проблем е дали да си купувам малка на 300 литра (3-6 литров), след като няма къде да я пълня. Абе... "акъла на българина дето му идва отпосле", както се казваше в един стар виц.
Ако някой има инфо по този въпрос ще бъда благодарен
 

lynx

Редовен Потребител
Здравей и добре дошъл във форума, колега.
Нещо не става ясно, искаш водолазна бутилка, работеща на 230 бара да я натъпчеш на 300? Това ли е въпроса?
 

vedra

Редовен Потребител
Май съм се изказал неподготвен... :-[
Аз имам водолазна бутилка 12 литра на 232 бара
но понеже "Хасан" е с контейнер на 200 бара си мисля че от тази голяма бутилка ще мога да зареждам само докато падне до 190-200 бара. Затова искам да си купя втора бутилка, която да е на 300 бара, да позволява повече зареждания и да е по-лесно преносима (3-6 литра на 300 бара). Проблемът обаче е че не намирам място в София, където да зареждат бутилки до налягане 300 бара. Всички са ограничили компресорите си до максимум 200-230 бара. Ако няма такова място е безмислено да купувам втората бутилка, освен заради това че няма да се гърбя и да нося тежката, която имам сега.
Дано този път да съм бил по-ясен.
Благодаря за времето което ми отделяш.
 

xpresident

Редовен Потребител
Като се има предвид че ще пълниш до 190-200 бара и че водолазната бутилка е 12 литра, мисля че ще върши работа. Но имай предвид че като я напълнят на 230 бара след като изстине ще падне много и трябва да се допълни. Аз доста време съм ползвал водолазна.
 

lynx

Редовен Потребител
Аз проблем не виждам.
Хасан Сорти е с малко резервоарче.
С 12 литровата бутилка ще имаш много зареждания на пистолета, наистина много.
Най-вероятно Аква Лунг в момента имат някакъв проблем с компресора и затова ползуват такъв до 230 бара.
Иначе си зареждат на 300, другото място в София където пълнят на 300 е магазина на Сотис в Люлин.
 

vedra

Редовен Потребител
А чувал ли си някъде да пълнят на 300 бара? Аз поразбирвам от водолазлък и съм казал на момчетата в Аква Лунг да я допълнят. От 1984 съм археолог към Центъра за подводна археология в Созопол и бая бутилка ми е минала през ръцете но пълненето на 300 бара си е рядкост у нас, особено в София.
Иначе в Бургас на 300 пълни Стоян Димитров от "Синхрон". Дори и нашият компресор в Созопол е ограничен на 230 бара, а работният му таван е 350. Принципно у нас се ползват много по-рядко бутилките на 300 бара и съответно са малко хората които пълнят до такова налягане.
Както върви май на края ще си купя една 4 или 6 литрова на 300 бара и ще я пълня до 230 докато се появят смелчаци с компресори:wall:

Идеално. Много ти благодаря за инфото. Аз Хасанчо го купих точно опт СОТИС II в Люлин но и на ум не ми дойде да питам за пълнене. Страхотно!!!. Реши ми проблема
Благодаря
Ясно че света на airguns.bg е по различен от този на водолазната гилдия.
 
Последна промяна от модератор:

lynx

Редовен Потребител
Повечето колеги които ползуват бутилки за пушки(а не помпи) имат 300 барови бутилки и ги пълнят на 300.
В повечето големи градове има 300 барови компресори, някои колеги си имат и портативни китайски, които също пълнят до 300-310.
А в тези градове, в които няма такива компресори, колегите си зареждат с метан, пак върши работа с някои условности.
 

joro_ihr

Редовен Потребител
В Сотис в момента чакат нов компресор и временно не пълнят. Новия трябва да заработи тази или другата седмица.
 

vedra

Редовен Потребител
Абе ще се науча аз! Полека, лека. Благодаря отново.
Тези компресори от къде се пазаруват? Има ли утъпкана пътечка или всеки се спасява поединично?
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Колега мисля че,нещо не сте се разбрали,миналата седмица там ми напълниха 300бар.Хората са стриктни и не пълнят стари бутилки без водна проба,обикновената поръчка оставяш за 24 часа за да ти я допълват,експресната колкото влезне...Сотиса в жк.Люлин пълнят,но в момента компресора им е на ремонт или поне беше,някъде на Сточна гара също пълнят,но аз незнам точно къде!
Жоро ме е предварил :)
 

vedra

Редовен Потребител
Къде е компресорът? В СПТИС 1 или в СОТИС 2?
До тук ми стана ясно че днес ще купувам бутилка на 300 бара май. Но първо ще видя как върви зареждането с моята. Вероятно се досещате че до този момент нито съм пълнил, нито съм стрелял. Та след кратко статистическо проучване, конкретно за моята играчка ще реша каква да е бутилката като литраж. Принципно ще търся по-малка за да е лесно преносима. Иначе ще мога при нужда да я зареждам и от моята 12 литрова на 230. Поне така си мисля. Има ли във форума някой разбирач, който да ми светне в тъмното и да ме ориентира съвсем приблизително колко пълнения ще позволи 12 л/230 бара и съответно 4,6 или 7 литрова на 300 бара, при условие че контейнерът на пистолета е 62 см3. То че разбирачи има, това е ясно, въпросът е дали на някой от тях му се занимава с такъв като мене;)

За АКва Лунг ли говориш? Ако е за тях, вчера бях там и им оставих бутилката. Ще я взема днес в 16:30 часа. Имай в предвид, че моята бутилка е на 232 бара. Водната проба при мен е задължителна защото целогодишно работя с нея. Валидна е до май 2024. Аз за 300 хич и не съм ги питал дори, тъй като моята на повече от 232 не може да се пълни съгласно спецификацията. Те ми отказаха да я напълнят на 232 бара и казаха че на 230 компресорът изключвал. Когато отида днес да я взема ще се разговорим по-подробно за 300-те бара.

Аква Лунг са ми супер удобни защото аз съм в Бояна. Два, три километра по "България" и съм там.
 
Последна промяна от модератор:

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Да за Аква Лунг,Сотиса до околовръстното...не знам 1 или 2 и кой Люлин е!
 

bleu81

Редовен Потребител
Примерно с тоя калкулатор можеш да си смяташ колко пъти ще напълниш.
https://www.krale.shop/en/airgun-calculator

Въвеждаш налягане на бутилката, налягане до което помпиш пушката, обем на резервоара, до колко бара стреляш и зарядната станция дали е с обикновен или капилярен "маркуч" .

с 12л на 230 бара това сорти ще го пълниш 50-тина пъти от 120 до 200 бара. С по-малката бутилка на 300 бара можеш да си сметнеш сам.

Поздрави
 

vedra

Редовен Потребител
Ихаа, страхотни сте това "въздухарите":bravo:.
Моного ти благодаря. Все повече ми просветва по темата. Ей сега разговарях със СОТИС и от там също ме поограмотиха малко. Имат компресор на 300 бара и зареждат. Компресорът се намира в СОТИС 1 на "Добринова скала" в Люлин (ако скучайно някой не знае де...).:)...
Междувременно си купих и втората бутилка. Поръчах я от един пич иот Асеновград- 4 литра на 300 бара, чисто нова, германска. Днес ще я пусне и утре след обяд трябва да е тука.
Ще ги скъсам боровете по Витоша:rambo:. Хи, хи, хи, скоро не бях се радвал толкова.
Благодаря момчета.
 

andi

Редовен Потребител
Компресор е в Сотис 1.
Водолазите, особено морските почти не ползват повече от 232 барови.
Но според моя " скромен" опит сегашната ти бутилка ти е повече от предостъчна. Освен теглото. Но и 300 баровите са по дебелостенни , и доста по тежки
 

vedra

Редовен Потребител
Вече съм наясно и си абсолютно прав. Г-н bleu81 ми изпрати калкулатор и той посочи 53 пъти пълнения с голямата- 12л./300 бара и около 60 и.. с четири литровата на 300 бара.
Така или иначе вече купих и малката и ще ползвам предимно нея тъй като пълна теглото и едва ли ще надвишава 7-8 кг. Другата е много тежка защото аз съм с голямо крило и то иска дълга стоманена бутилка, за да се балансира добре в морска вода- SOPRAS 12/232, стомана. Не съм я мерил но пълна е повече от 20 кг. Ако тръгна нанякъде с нея за стрелба то си става направо марш на скок. Трябва да и спретна и една пазарна количка. За това исках да имам една по-малка и лека и на практика с повече пълнения. От нивото на почти нулевия ми опит с пневматично оръжие, мисля че съм комплектовал каквото ми трябва- близкото бъдеще ще покаже какво точно ми трябва още.
 
Нагоре