ХS-BAM 40 както и AA TX200 и AA Pro Sport

zograffa

Редовен Потребител
Не ми се спори,но може да си лакираш дограмата,вратите или пейката в градината.Неща,като приклади,дръжки на ножове и др. подобни се импрегнират,естествено всеки сам си решава,може и с блажна боя да си боядисаш приклада,пак ще върши работа.
 

didarai

Редовен Потребител
Като не ти се спори , не се изказвай като последна инстанция , кой колко е заблуден. Имаме си цяла тема за прикладите . Попрочети я . Има достатъчно лакирани(и боядисани също) приклади там , които...хахах...някак ...никак не изглеждат като евтини китайки . За останалите "заблуди" на цял свят за лака , няма да говоря.
Иначе ....и паркет се импрегнира . Траверси , ... туй-онуй също .
 
Последна промяна:

sess84

Редовен Потребител
Колега всеки си има вкус..не ти се спори а мяташ изявление какво да си лакирам . Лично на мен приклад с масло обработен не ми харесва ..седи ми недовършен :)
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Някои хора си представят лакираната повърхност само и единствено като на стара холна маса, шкафче до спалнята или гардероб.
Вече има лакове, които изобщо не изглеждат така и покритието с подходящи такива, многократно превишава като визия и усещане при допир.
Като казвам превишава, визирам обработените непрофесионално с подръчни масла и восък.
Под "подръчни" разбирайте, безир, ленено масло (от железарията или аптеката) и пчелен восък.
Восъци и масла има много, но те почти никога не се използват в чист вид, а имат в състава си по още десетина добавки и сикативи.
 

anibis

Редовен Потребител
Колега,ето някои от моите приклади лакирани.
Не можеш да кажеш че са лакирани,има си специален лак с матов отенък

037952508.jpg


037952510.jpg


038531070.jpg


20151221_173101_zpsmjidtwi7.jpg



20151210_012435_zpsoxyg4dr7.jpg

Този приклад е друг,за това го пускам и него

CIMG3051_zps21deb1c0.jpg


WP_000497_zpsaeab4c2e.jpg



А ето приклади които са третирани само с масла.


038330932.jpg



index.php


На мен лично и двата финиша ми харесват,с лака идва малко по евтино.С маслата не се трае мирише доста време,трябва му около месец,дори два
да се отмирише от тия масла. А едното от маслата,което се ползва за финиша, мирише доста гадно на риба,или подобна такава миризма. Уфффф
Лошото на маслото че трудно съхне,поне седмица остава третирано без да се пипа приклада,само си го гледаш ама...а при лака, на другия ден си готов,и сглобяваш.
 
Последна промяна:

undertaker

Редовен Потребител
Здравейте,
Моля за помощ имам следния проблем.Имам Бам-40,с която известно време не бях стрелял.Реших да я разглобя да сменя маншета и евентоално пружината,но след като развих болта,извадих спусъка и до там.
Прижината не мога да я извадя.Пробвах и с лостта за зареждане и почти зареждам пушката,подпряна на земята(без болта и спусъка) и не става не помръдва.Преди,когато съм я разглабял винаги е било лесно,пушката се разглабя и зглабя много приятно,но този път не.Въпреки че нямам много опит с въздушните пушки съм разглябял и други пушки,но никога не съм имал такъв проблем.Иначе пушката си стреля,но...
Ще съм благодарен,ако някой сподели идея и се извинявам,ако има описан такъв случай,но аз не намерих.
 

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Имах подобен проблем точно с бам40. При мен пружината беше натегната и не вървеше наникъде. Оказа се, че опашката на буталото а именно мястото където зацепва зъбчето от спусъка се е подбило и се е заклинило във водещата тръбичка.
Свалих всичко внимателно и го сложих на струга, за да го подпра от двете страни и с малко блъскане отпусна и се получи, след което започна сериозния ремонт.
Очевидно твоя случай не е такъв. Според мен тапата се е заклинила в големия цилиндър, може заради резбата на болта, може заради луфтове да се е подбил отвора за болта в цилиндъра и подбитото да затиска в тапата.
Нещо такова трябва да е ...
Както и да е, внимавай с тия яки пружини, не е шега работата !
Най-добре да си направиш нещо като стенд, да закрепиш железарията в него и тогава с почукване и натиск да изкараш пружината. След това ще огледаш и ще намериш кое е заклинило и ще го изпилиш. И после слагаш смазка.
Надявам се да съм помогнал поне малко :)
 

undertaker

Редовен Потребител
Благодаря за съдействието ще пробвам.
А като каза за пружина,знаеш ли от къде мога да намеря или по-скоро каква,ако си сменял.Питах за оригинална пружина понеже я видях на един сайт ,но казаха,че нямало внос вече.Знам,че става от Диана 350,ама и такава не намерих или да търся подобна по размери и да я скъся евентуално. Не знам дали имат още и маншети ако се наложи.
Благодаря още веднъж.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Благодаря за съдействието ще пробвам.
А като каза за пружина,знаеш ли от къде мога да намеря или по-скоро каква,ако си сменял.Питах за оригинална пружина понеже я видях на един сайт ,но казаха,че нямало внос вече.Знам,че става от Диана 350,ама и такава не намерих или да търся подобна по размери и да я скъся евентуално. Не знам дали имат още и маншети ако се наложи.
Благодаря още веднъж.
Не мога да си спомня дали съм имал подобен проблем, но дано се оправиш. Джетро има право може би задния водач на пружината е задрал в цилиндъра. Другия вариант който ми хрумва е да намериш нещо с което да натиснеш навътре водача и да го отпуснеш рязко (може и да се наложи няколко пъти да се направи) за да може да преодолее това което му печи, предварително може да смажеш в зарната част на водача за да може по-лесно да се преплъзне ако е сухо. Хубаво е натиска да го правиш като държиш пушката вертикално на горе и да натискаш към земята ( детайла който ще натиска водача с пружината трябва да е на земята) така, че ако се освободи пружината да отиде към земята и да няма поразии.
Относно резервните части, преди Сотис бяха хората които доставяха части и също така магазин Бункера. За Диана знаеш явно за пружините, другия вариант е от АА ТХ200, но те са внос и ако искаш да ти е над 20 джаула пушката трябва да си поръчаш силната пружина, аз ще проверя вкъщи нямах ли една силна, ако имам ще ти пиша. Успех дано се справиш с проблема безпроблемно :cheers:
 

undertaker

Редовен Потребител
Благодаря,ще пробвам сега почивните дни да отстраня проблема ако остане време.
А относно силата на пушката сега е 175 М/С с еднограмова чашка,което мисля около 16 джаула.Не се сещам преди какви скорости даваше,но със сигурност беше по-силна.Сега при стрелба на 30м през оптиката мога да видя как лети чашката.В предишните страници като гледам са писали скорости около 215...220М/С.Относно пружината питах Бункера и ми казаха,че отдавна няма внос и евентуално да им се обадя да търсим съвместима.Не съм ги питал за маншети и други части.
А ако имаш пружина пиши,защото сигурно трудно ще намеря.
 

milen11

Потребител
Според мен има счупена витка на пружината и тя заклинва.Разглабял съм Бам 30 със счупена пружина и беше така.Със много движение на лоста за зареждане се получи.Успех.
 

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Вземи си пружина от Гамо, те са общо взето 2 вида - за Hunter 1250 и за останалите. Взимаш за втория вид - около 30 лева е. Става перфектно. Вдигал съм повече от 24 Дж. с такава пружина. Посля я скъсих за да докарам 16 Джаула, защото сложих 4.5 цев на Бам-а.
Милен може и да е прав. Ако има счупено парче от пружината, може да се изметне и да се забие в цилиндъра, което си е направо гадно.
От друга страна пък пушката стреля, което ще рече, че ако е счупена пружината то задължително е малко парче в задния край.
 

undertaker

Редовен Потребител
Благодаря ви за помощта.
Разглобих пушката с движение на лоста за зареждане,като накрая с малко по-рязко движение почти заредих пушката и излезе и в интерес на истината не отне толкова много време.Интересното беше,че няма счупена витка на пружината както и че нямаше задрано в цилиндъра.Бях се нагласил да изпилявам ама няма какво.Очистих смазах и обърсах пушката,тръгвам да сглабям и пак трудно.И реших повторно да извадя прижината пак така с лоста за зареждане няколко пъти и по-усилено.Много плътно и трудно се движи задния водач на пружината в цилиндъра не само в определен участък,а още като го сложа в началото до момента,в който си стигне на мястото.Огледах го няма подбито или федер да задира.И преди като съм разглабял съм побутвал лоста за зареждане,ама чак пък толкова.И сега обмислям някои варианти,както и да е.
Относно пружината в пушка.еу ги видях има два вида.Ще е тази
,,Резервна част въздушни пушки Пружина въздушна пушка ГАМО Hunter 440-890-220
Подходяща за повечето модели на ГАМО.''
диаметър външен: 19.5 мм
диаметър вътрешен:13.4 мм
дължина: 250 мм
За което също Благодаря не знаех,че става и от Gamo.
Иначе от пушката съм доволен,най точната ПП,която съм имал и според мен е жалко,че вече ги няма.
 

добри

Редовен Потребител
В началото на 90-те години на пазара се появява пушката TX200 Mark, която в последствие ще се нарече ТХ 200 МК 1. Тази пушка заменя пушките, които у нас са все още неизвестни, а именно Bora, Mistral, Camargue and Khamsin https://www.airgunmagazine.co.uk/tests/classic-gun-spotlight-air-arms-camargue/. Първите ТХ 200 нямат контри (предпазители) срещу произволно изпускане на подвижния цилиндър при зареждане. (Само за сведение палецът на лявата ми ръка е с половин сантиметър по-къс от една „китайка”). След това се появява ТХ 200 МК 2, която има вече такава контра, но е с повече от три стопиращи засечки на цилиндъра. След това се появява МК 3 с три засечки и елегантен приклад с овални форми, които са представени и до днес. Пушката се произвежда в два калибъра 0,177 и 0,22 и съответно в два мощностни варианта 16 и 22 Дж. Когато хванах тази пушка в ръце усещането беше за тежка пушка, но някак си добре балансирана. Впечатли ме прецизната изработка на оръжието. Прикладът беше буков, матов и с усещане при допир на кадифе. Накатката е направена с лазерни технологии и изглежда като произведение на изкуството. Оксидацията ми прилича по-скоро на порцеланово покритие. След като разглобих пушката установих, че тя не се нуждае от разконсервация. По бързина и простота при разглобяването, тя отстъпва единствено на ИЖ 22. Има един специалист, чиито консултантски услуги ползват от „Рyramydair”. Казва се Том Гейлорд. Прочетох доста от докладите му. Очевидно е пристрастието му към тази пушка, която има и като лична. Същият не взима отношение по ремонти, тунинг и др. За здравната на пушката не споменава нищо, освен, че с личната си пушка е направил над 10000 изстрела. За това време пушката е запазила мощността си без да споменава, че има подменени части. На върха на пружинните пушки той поставя ТХ 200 с лека преднина пред Вайраух 97 и Walther LGU. Но да продължа с моите впечатления. При огледа след разглобяването установих, че само три детайла в оръжието са отлети от ЦАМ. Е от цам до цам има разлика. Спусък, спускова скоба и опората на зареждащия лост. Подвижният цилиндър не е хонингован. Детайлите бяха правилно смазани и то само там, където е необходимо. Странно, но оста около, която лагерува и се върти зареждащия лост не беше смазана (!) Нарезната част на цевта Lothar Walther е дълга 33 см. Дължината на цевта (кожуха) плюс участъкът в цевната кутия е 38 см. Има някакъв участък, който е като заглушител, но не мога да го опиша, защото не познавам детайла отвътре. Замислих се за пружината. Ами нейното предварително „смачкване” в покой на пушката е около 3-4 сантиметра. За това и лесно се разглобява. Явно умората от положението и в покой е малка. За това и изкарва толкова дълго (поне така си мисля). Що се отнася до 16 джауловата то е 1-2 см. Правя аналогия с руските, а и други пушки. При тях предварителното смачкване/свиване е около ¼ и повече от дължината им. Или те „остаряват/отслабват” само от стоене в пушката. Направи ми впечатление, че усилието при зареждане на пушката е постоянно от начало до край при движение на лоста за зареждане. Перфектна кинематика на лостовата система!!! Въздушния отвор и оста на компресора са в оста на цевта. Нещо, което някои ще оспорят, но този факт е значим за загубите на енергия от местни съпротивления при движение на въздуха. Това е и при Аншутц 380. При FWB няма съосие. Това прави профилът на МК3 малко „гърбав” в участъка на цевната кутия. Или бих казал изглежда като „шприц за приготвяне на сладки”. Замислих се за спусъка. Ако си представим целта, оръжието и човека, като една неразделима триада, ще видим, че спусъкът е връзката на човека с оръжието. Или от неживото спусъкът е най-важен. В случая спусъкът изглежда малко груб излязъл от отливката, матов, недовършен. НО. Допирът с него е приятен, някак си удобен за употреба. Проблемът тук е че спусъкът се намира много близо до ръкохватката, за разлика от този на Weihrauch HW97, който е прекалено далеко. Спусъкът е регулируем и е подобрена версия на HW97. Регулират се свободния ход, работния ход и твърдостта на спусъка. Твърдостта на спусъка е регулирана заводски, като болтчето е фиксирано с паста против саморазвиване. Може да се регулира допълнително, но не се препоръчва от производителя.

Пружината. Този елемент от „двигателя” за мен остава загадка. Независимо от малкото предварително свиване в цилиндъра дава един равен изстрел с отчетлив и приятен откат. Или бутало, утежнител и пружина създават един баланс, една енергия, която остава постоянна и след 10000 изстрела (Том Гейлорд). Излиза, че пружината е като газовата. От къде това постоянство? Явно се дължи на перфектната изработка. От предлаганите китове за 16 и 22 дж е видно, че освен различните пружини, са различни и утежнителите. Разликата е в няколко грама. Но гарантират точно тези показатели 16/22. Е, това е английска прецизност. Данни за 22 джауловата пружина. Дължина: 236мм, Брой навивки: 29, Външен диаметър: 21мм, Вътрешен диаметър: 14.3мм, дебелина на телта 3.3 мм. В бъдеще ще установя колко е работния обем на компресора. Диаметъра на цилиндъра е 25 мм. Маншетът доста прилича на гамовскити и ижевските, но не знам дали са съвместими.

Покупка и опаковка. За покупката писах в темата за снимки на пушките. Опаковката на пушката е в добре защитен кашон от картон и велпапе. В кашона има две шестограмни ключета за регулировка на спусъка, книжка на английски и шишенце с някаква течност, която не знам за какво е.

Първи изстрели. Извадена от кашона показа 20.9 дж. Първите 10-12 изстрела бяха с лек дизел. След това изчезна. След 50-60 изстрел започна да се покачва енергията. Към стотния надхвърли 21 дж. Тенденцията е към покачване. Девиацията в скоростите е не повече от 2 м/с. Предстои покупка на 16 джаулова пружина. За точността ми е неудобно да пиша. Не знаех, че съм такъв стрелец.

Разглобяване. За да се разглоби пушката са необходими два шестограмни ключа 3 и 5 мм и един гаечен 10.

Любопитно

В американските сайтове ще видите/прочетете, че се споменава за версии на ТХ 200 като Mark 4 и Mark 5. Оказва се, че това са продукти на следпродажбено персонализиране на известния американски специалист по тунинг поръчки Джим Макари. За сега ТХ 200 МК 3 е последния модел на заводите в Източен Съсекс-Великобритания.

Заключение. Това е най-доброто, което съм държал в ръцете си, изключая спортните пушки. Е, не съм държал всичко.
 

Attachments

  • P1090880.JPG
    P1090880.JPG
    339.9 KB · Прегледи: 85
  • P1090885.JPG
    P1090885.JPG
    253.7 KB · Прегледи: 85
  • P1090887.JPG
    P1090887.JPG
    330.7 KB · Прегледи: 83
  • P1090888.JPG
    P1090888.JPG
    331.2 KB · Прегледи: 87
  • P1090891.JPG
    P1090891.JPG
    364.9 KB · Прегледи: 86
  • P1090894.JPG
    P1090894.JPG
    220.1 KB · Прегледи: 84
  • P1090897.JPG
    P1090897.JPG
    517.9 KB · Прегледи: 84
  • P1090900.JPG
    P1090900.JPG
    393.7 KB · Прегледи: 82
  • P1100011.JPG
    P1100011.JPG
    418.8 KB · Прегледи: 82
  • P1100014.JPG
    P1100014.JPG
    601.8 KB · Прегледи: 86
  • P1100017.JPG
    P1100017.JPG
    433.1 KB · Прегледи: 84
  • P1100025.JPG
    P1100025.JPG
    333.4 KB · Прегледи: 87
Последна промяна:

pakfa

Редовен Потребител
Здравей Добри, най-напред честито! Мога да потвърдя всичко което си написал, с тази разлика че моят цилиндър е хонингован.
Относно теглото- и на мен армса ми се стори тежък в първия момент, но това ще го отчетеш като плюс , когато започнеш да стреляш с него . Имам Haenel 312, тежи колкото ТХ-а , но субективно е по-лек. Предполагам това се дължи на баланса и различните приклади. Пушката е направена за оптика и с такава е много удобна, също я усещам по-стабилна при стрелба от положение прав спрямо Haenel с оптика. Въпрос на време е да и свикнеш.
Шишенцето в кутията е масло само за външно смазване (за подръжка).
Аз също (като всеки новобранец) мислих , че няма нужда от отваряне на пушката като нова , докато не започнаха да се появяват стоманени стружки при цилиндъра. След доста чудене , разглобяване и четене по чужди форуми - намерих източника на стружки. Намерих ги скрити в доволно количество точно до бутона на предпазителя. Предполагам , че са останали там от нарязването на резбата за малкия болт на спусъка. Това е лесно да се провери с тънка клечка.
Пушката е точна, красива и с хубав спусък - пожелавам ти само десятки!
 

t.marev

Редовен Потребител
Браво Добри! Страхотно представяне!:bravo:Не си хаби таланта с руска железария....:(

Само да попитам - черните пръстени зад маншета и в задния край на буталото от какъв материал са? Някаква пластмаса или гума?
 

добри

Редовен Потребител
Предполагам, че са от полиамид. Еластични сегменти, които лесно се свалят. Смазват се много тънко с графитна смазка. Почти незабележимо.
 

t.marev

Редовен Потребител
Предполагам, че са от полиамид. Еластични сегменти, които лесно се свалят. Смазват се много тънко с графитна смазка. Почти незабележимо.
Щом са еластични, значи са нЕква гума. Така и предположих. Хем обират вибрациите, хем държат смазката между двете и обират излишното от стените на цилиндъра. Дано не се бил пестелив със смазката....
Поздравления за хубавата пушка!:bravo:
:cheers:
 
Нагоре